Aplikacja

Czym charakteryzuje się kuchnia wietnamska?

Opublikowano 01.02.2024 - 7 minut czytania

Na świecie jest wiele zakątków i krajów, w których od setek lat kultywowana jest charakterystyczna tradycja kulinarna. Zalicza się do nich m.in. kuchnia wietnamska pełna aromatów i specyficznych dań typowych dla tego regionu Azji. Sprawdź, co stanowi ich podstawę i czym wyróżniają się rodzime smaki Wietnamu.

Historia kuchni wietnamskiej

Historia tej kuchni liczy ponad dwa tysiące lat. Chociaż obecnie tradycyjne potrawy silnie kojarzone są z samym Wietnamem, tak naprawdę są one wynikiem mieszania się na przestrzeni wieków wielu grup etnicznych. Historia Półwyspu Indochińskiego widziała wiele emigracji, najstarsze ślady osadnictwa sięgają jeszcze czasów naszych przodków – Homo erectus. W późniejszym okresie miało miejsce przemieszanie się grup etnicznych z okolicznych regionów – Indonezji czy południowych Chin.

W I wieku p.n.e. doszło jednak do pewnej stabilizacji i od tego czasu można mówić o jedności narodowej ludności wietnamskiej. To okres, w którym również zaczęły kształtować się najbardziej charakterystyczne dania tego regionu, ale też zwyczaje i tożsamość.

Podstawą posiłków w tym państwie od zawsze były produkty, do których ludność miała dostęp ze względu na położenie geograficzne lub klimat i możliwość uprawy. Dzięki długiej linii brzegowej dania wietnamskie obfitują w owoce morza i ryby. Żyzne gleby w deltach rzek umożliwiają zakładanie plantacji owoców, warzyw i ryżu. Na południu kraju charakterystycznym dodatkiem do posiłków jest napój kokosowy i cukier. Mniej żyzna północ wyróżnia się popularnością sosu sojowego, czarnego pieprzu i przyrządzaniem dań z wołowiną, co stanowi „pozostałość” po najazdach Mongołów.

Kuchnia wietnamska słynie z różnorodności również z racji wpływów francuskich. Wietnam był bowiem kolonią Francji przez 90 lat, od połowy XIX wieku. Dlatego też możesz spotkać w potrawach takie składniki jak ślimaki czy bagietki.

Przeczytaj także: Przechowywanie przypraw i ziół w kuchni – poznaj 11 zasad

Charakterystyczne składniki i techniki kulinarne

Potrawy wietnamskie słyną nie tylko z wysokiej jakości składników, takich jak owoce morza czy ryż. Liczy się również estetyka podania i wielobarwność. Nie bez znaczenia jest również obecność ziół oraz przypraw.

Najważniejszą zasadą jest filozofia pięciu smaków. Każde danie musi zawierać elementy będące połączeniem produktów słonych, gorzkich, słodkich, ostrych i tzw. umami (pod postacią sosu sojowego czy rybnego). Bardzo ważna jest także równowaga yin i yang polegająca m.in. na równoważeniu składników gorących i zimnych.

Przepis Auchan na…

sajgonki

To popularne i smaczne danie kuchni azjatyckiej, które będzie dobre jako przekąska lub obiad. Dowiedz się więcej!

Popularne wietnamskie przyprawy i sosy

Niezbędnym dodatkiem stosowanym do wszystkich dań są przyprawy, często stosowane w postaci świeżych liści i ziół. Najczęściej wykorzystywane są liście limonki (kaffir), trawa cytrynowa, mięta oraz koperek. Ponadto, aby zachować zasadę pięciu smaków, używa się mieszanek zawierających anyż, cynamon, goździki, pieprz biały i kardamon.

Dania wietnamskie wzbogacane są również imbirem, curry oraz kolendrą. Przyprawy te nie tylko wzbogacają smak, ale też wspierają pracę układu trawiennego.

Kuchnia ta wykorzystuje również pastę krewetkową, z chilli i fasoli, a także sos hoisin. Często do przekąsek w postaci krewetek czy krakersów serwowany jest sos orzechowy. Do różnego rodzaju sałat podaje się natomiast vinegret z limonką lub czosnkiem.

Techniki gotowania specyficzne dla kuchni wietnamskiej

Wietnamskie dania mogą być przygotowywane na różne sposoby. Najpopularniejszą techniką jest tzw. stir-fry. To szybkie smażenie w rozgrzanym woku na niewielkiej ilości oleju. Poza tym posiłki często przygotowywane są poprzez duszenie, gotowanie na parze, grillowanie oraz pieczenie.

Przeczytaj także: Sprawdź jak przygotować krewetki i inne owoce morza z Auchan

Przegląd typowych wietnamskich potraw

Tradycyjne potrawy wietnamskie nieco różnią się w zależności od regionu. Dania z północy są łagodniejsze w smaku, a także pełne owoców morza, takich jak kraby, ostrygi i krewetki. Posiłki środkowego Wietnamu są barwne i nieco bardziej pikantne. Na południu natomiast kuchnia obfituje bogactwem owoców i warzyw. Często też dominuje tu słodki smak, uzyskiwany poprzez napój kokosowy i cukier trzcinowy.

Zupy i dania główne

Jednym z najpopularniejszych wietnamskich dań jest zupa phở. To treściwy bulion warzywny, rybny lub drobiowy podawany z makaronem ryżowym, do którego dodawane jest mięso, krewetki i warzywa.

Pikantną zupą tradycyjną jest też Bún bò Huế, która powstaje na bazie bulionu wołowego i serwowana jest z pastą krewetkową. Ponadto przyprawiana jest trawą cytrynową i chili.

Wśród dań głównych na uwagę zasługują różnego rodzaju pierogi, w tym gotowane na parze bánh bao (baozi) z nadzieniem z cebuli, warzyw lub grzybów. Tradycyjną potrawą wietnamską jest też cao lầu – jajeczny makaron z mięsem i bánh chưng – zawinięty w liście bananowca ryż podawany z wieprzowiną i pastą z fasoli.

Przekąski

Jedna z przekąsek wietnamskich znana na całym świecie to sajgonki, które przygotowuje się z papieru ryżowego i różnego rodzaju nadzienia. Może to być mięso, owoce morza, warzywa oraz dodatek różnych dipów.

Popularną przekąską jest również bánh khúc, czyli kulki ryżowe i gotowana kukurydza. Wstępem do dania głównego mogą być również ślimaki w wietnamskich przyprawach.

Przeczytaj także: Jaka ryba do sushi będzie najlepsza?

Desery

Dania kuchni wietnamskiej to również wyjątkowe desery. Jednym z najpopularniejszych jest tào phớ – gotowane w napoju sojowym tofu z aromatycznym syropem imbirowym oraz dodatkiem galaretki lub kulkami tapioki. Popularną formą deseru jest też ryż serwowany na słodko m.in. z cukrem, wiórkami kokosowymi i prażonymi orzeszkami.

Na południu Wietnamu powodzeniem cieszy się grillowany banan z sosem z napoju kokosowego lub podawany w cieście.

Przepis Auchan na…

kokosowy ryż z mango

Dowiedz się, jak przyrządzić pyszny i lekki deser na bazie soczystego owocu!

Co się pije w Wietnamie?

Popularnym napojem jest herbata z kumkwatem (Kim quất). Ponadto do tradycyjnych potraw wietnamskich najczęściej serwowane jest piwo, cydr i charakterystyczne wino ryżowe.

Na szczególną uwagę zasługuje jednak kawa. Najczęściej jest to intensywna Robusta o kakaowym posmaku. Najczęściej serwowana jest z dodatkiem słodkiego skondensowanego mleka.

Poznaj produkty kuchni wietnamskiej w Auchan

Aby posmakować potraw wietnamskich, wcale nie trzeba organizować wyjazdu do tego malowniczego kraju. Na dobry początek można wykonać kilka tradycyjnych dań, wykorzystując do tego produkty dostępne w Auchan. Znajdziesz je w dziale Kuchnie Świata – Produkty kuchni wietnamskiej. To wysokiej jakości artykuły dobrane zgodnie z filozofią tworzenia potraw pochodzących właśnie z tego regionu Azji.

Do wyboru masz wiele składników, dzięki którym możesz przygotować dania dokładnie w takich wariantach, jakie odpowiadają Ci najbardziej. W ofercie Auchan Kuchnie Świata – Wietnam znajduje się makaron ryżowy zarówno w postaci 3 mm, jak i 5 mm wstążek. To znakomita baza do wielu dań głównych, jak i niezbędny składnik słynnej zupy phở.

Przepis Auchan na…

kawę po wietnamsku

Spróbuj pysznej kremowej kawy jogurtowej. Jej wyjątkowy smak zachwyci nawet największych miłośników tego napoju!

Szukasz orientalnej przekąski na wieczór? Sięgnij po chipsy krewetkowe marki Sa Giang na bazie skrobi z tapioki.

W Auchan znajdziesz również kwadratowy oraz okrągły papier ryżowy marki Ricefield Cu Chi. To podstawa, aby przygotować smakowite wietnamskie sajgonki i inne ciekawe dania azjatyckie. Całość dopełnią natomiast przyprawy oraz słodki sos chili marki Vifon czy sojowo-grzybowy od Tao Tao. A jeśli nie masz czasu i wolisz zjeść coś na szybko, wypróbuj krewetki marynowane z oliwkami, czosnkiem i pietruszką. Wystarczy, że połączysz je z makaronem lub zjesz jako dodatek do podpieczonej bagietki.

Przeczytaj także: Kimchi – przepis na tradycyjną koreańską potrawę w Twoim domu

Odkryj smaki Wietnamu z nami!

Wietnamska kuchnia to prawdziwa kopalnia smaków, barw, aromatów i możliwości. Zainspiruj się podstawowymi technikami oraz zasadami tworzenia i przyprawiania dań z dalekiej Azji. Zaskocz najbliższych i znajomych oraz poszerz swoje kulinarne horyzonty. Stwórz własne, kreatywne smaki i odkryj nieznane, wykorzystując do tego jakościowe produkty od Auchan!