Aplikacja

Czym jest dieta orzechowa? Poznaj rodzaje orzechów z Auchan!

Opublikowano 16.02.2024 - 8 minut czytania

Orzechy z jednej strony są skarbnicą tak ważnych dla Twojego zdrowia witamin i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Z drugiej jednak dostarczają sporo kalorii, a zawarte w nich białka mogą wywoływać alergie pokarmowe. Jeśli zatem zastanawiasz się, ile orzechów dziennie należy jeść, by być w dobrej formie oraz kiedy zrezygnować z ich spożycia, przeczytaj ten tekst. Dowiedz się, jakie są najpopularniejsze rodzaje orzechów, a także poznaj ich wyjątkowe właściwości.

Orzechy – wartości odżywcze, które musisz znać!

Orzechy to popularny dodatek do wielu ciast, deserów czy sałatek. Świetnie sprawdzają się także w roli przekąski, po którą możesz sięgnąć pomiędzy głównymi posiłkami. Warto włączyć je do codziennej diety, przede wszystkim ze względu na ich wyjątkowe źródło witamin i minerałów.

Wiele rodzajów orzechów jadalnych jest bogatych w witaminy z grupy B, witaminę E, a także takie składniki odżywcze, jak magnez, cynk, żelazo czy potas. Stanowią również źródło kwasów omega-3, dlatego powinny je spożywać osoby, na których talerzach rzadko goszczą ryby. Ich wyróżnikiem jest także wysoka zawartość białka. Wobec tego dieta orzechowa to dobre rozwiązanie dla wegan i wegetarian.

Zobacz także: Roślinne źródło białka – co to jest i dlaczego jest nam potrzebne?

Na co są dobre orzechy? Trudno w krótkim akapicie wymienić wszystkie ich właściwości zdrowotne, które są odmienne dla każdego z rodzajów. Z dotychczasowych badań wynika, że spożywanie niektórych z nich wspomaga odporność, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, a także działa pozytywnie na koncentrację. Dlaczego warto jeść orzechy? Ponieważ niekiedy zawarte w nich składniki odżywcze korzystnie wpływają na regenerację mięśni. Okażą się one zatem nieocenionym elementem diety tych osób, które aktywnie uprawiają sport.

Dieta orzechowa – czym jest i jakie ma korzyści?

Czym jest dieta orzechowa? Najogólniej mówiąc, to sposób odżywiania, polegający na dodawaniu różnych rodzajów orzechów jadalnych do dań spożywanych w ciągu dnia. Taka praktyka ma służyć nie tylko zapewnieniu sobie odpowiedniej podaży witamin, kwasów tłuszczowych i składników odżywczych, ale także zwiększeniu sytości posiłku.

Orzechy są bowiem bogate w błonnik, który ogranicza łaknienie oraz świetnie reguluje pracę jelit. Ile orzechów dziennie warto jeść? Trudno udzielić jednoznaczną odpowiedź na to pytanie, gdyż zależy to od wielu czynników – wieku, płci, trybu życia czy sposobu odżywiania się, a także od gatunku orzecha. Przyjmuje się jednak, że optymalna dawka dla osoby dorosłej to ok. 30 g.

Jak wprowadzić dietę orzechową do swojego jadłospisu?

Chcesz przejść na dietę orzechową? Postaraj się podejść do tego zadania z rozsądkiem. Białka zawarte w orzechach bywają przyczyną alergii pokarmowych. Nie przeprowadzaj zatem rewolucji w swoim jadłospisie na własną rękę – skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem i wspólnie opracujcie optymalny plan żywienia. Pamiętaj również, że najbardziej zdrowe są naturalne (nieprzetworzone) orzechy. Wartości odżywcze solonych czy prażonych fistaszków są znikome.

Sprawdź też: Produkty wysokobiałkowe – zestawienie. Co będzie najlepszym źródłem białka dla młodych i aktywnych?

Ile orzechów dziennie można jeść? Praktyczne wskazówki

Osoby, które rozważają przejście na dietę orzechową, często zastanawiają się, czy orzechy tuczą oraz które ich rodzaje zawierają najmniej kalorii. Warto bowiem pamiętać, że poszczególne gatunki różnią się zawartością składników odżywczych, a tym samym także właściwościami. Ten temat szerzej zostanie omówiony w dalszej części tekstu. Ile orzechów dziennie można spożyć maksymalnie i jak wprowadzać je do swojej diety?

Prawdą jest to, że orzechy są bardzo kaloryczne. M.in. właśnie dlatego zalecenia odnośnie ich dziennego spożycia ograniczają się do około 30 g. Tyczy się to większości rodzajów tej przekąski. Niewątpliwie najlepszą metodą ich wprowadzania, jest ta oparta na małych krokach. Jeśli do tej pory orzechy pojawiały się na Twoim talerzu jedynie okazjonalnie, zacznij wprowadzać je do swojego codziennego menu w małych ilościach. Możesz dodać kilka sztuk do ulubionego jogurtu czy owsianki, a nawet posiekać i dorzucić do sałatki.

Przeczytaj również: Masło orzechowe – do czego je wykorzystać i jakie ma właściwości?

Staraj się przy tym zachować różnorodność. Wybieraj różne rodzaje orzechów, w tym migdały, orzechy laskowe, brazylijskie czy włoskie. Szeroki wybór tego typu produktów znajdziesz w asortymencie sklepu Auchan.

Rodzaje orzechów jadalnych. Przegląd Auchan

Teraz gdy już wiesz, na co są dobre orzechy oraz dlaczego warto je spożywać, przejrzyj się nieco dokładniej poszczególnym ich rodzajom. W kolejnych akapitach poradnika znajdziesz szereg przydatnych wskazówek, dotyczących tego, które najmniej kaloryczne orzechy warto wybierać oraz jak kreatywnie wykorzystać je w swojej kuchni!

Król wśród orzechów, czyli co zrobić z orzechów włoskich?

Orzechy włoskie należą do jednych z bardziej kalorycznych. W zaledwie 100 gramach mają blisko 650 kcal. Nie warto jednak rezygnować z ich spożycia. Zawierają bowiem wiele cennych dla zdrowia aminokwasów, a także takie składniki mineralne, jak potas, fosfor, magnez, cynk czy jod. Ich zaletą jest także duża zawartość białka.

Zobacz także: Orzechy włoskie – przepisy na każdą okazję!

Co zrobić z orzechów włoskich? Możliwości ich zastosowania w kuchni jest naprawdę sporo! Świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych, makaronów, sosów, sałatek, koktajli i smoothie czy deserów. Mąkę z orzechów włoskich można wykorzystać na przykład jako składnik panierki lub użyć do przygotowania ciasta na naleśniki.

A jak wykorzystać stare orzechy włoskie? Jeśli straciły świeżość, możesz spróbować je upiec lub uprażyć. To pomoże odzyskać ich smak i chrupkość. Rozgrzej piekarnik lub patelnię i podgrzewaj orzechy przez kilka minut, aż staną się aromatyczne oraz chrupiące. Uważaj, aby ich nie przypalić!

Orzech laskowy i jego szerokie zastosowanie

Orzechy laskowe zasługują na uwagę ze względu na swój wyjątkowy smak oraz aromat. To jednak niejedyne ich zalety. Warto je jeść także ze względu na walory odżywcze, a w tym wysoką zawartość witaminy E i błonnika. Jak wykorzystać je w kuchni? Najlepiej drobno posiekać i dodać do jogurtu czy owsianki. W asortymencie marki własnej Auchan znajdziesz orzechy laskowe pod wieloma postaciami, w tym łuskane, co usprawni Ci przygotowywania niektórych posiłków.

Przepis Auchan na…

nocną owsiankę

Potrzebujesz rano szybkiego śniadania? Znamy prosty sposób na owsiankę, którą przygotujesz dzień wcześniej z prostych składników. Przekonaj się sam!

Orzechy nerkowca – najmniej kaloryczne orzechy

Czy orzechy tuczą? Orzechy, mimo że są kaloryczne, zawierają zdrowe tłuszcze, które korzystnie wpływają na Twój organizm. To więc ważny element zbilansowanej diety. Orzechy nerkowca mają ok. 550 kcal w 100 g i przeciętnie o ponad 20% mniej tłuszczu niż pozostałe rodzaje orzechów. Wyróżnia je także delikatny smak. Świetnie nadają się do przygotowywania rozmaitych past, które mogą być używane jako smarowidło do chleba, dodatek do smoothie lub składnik różnych dań wytrawnych. Przygotujesz z nich także dipy i sosy. Dobrze smakują w towarzystwie świeżych i gotowanych warzyw, dlatego warto je dodać do sałatki.

Orzechy brazylijskie – poznaj te mniej popularne orzechy!

Jakie orzechy na odchudzanie można jeszcze znaleźć na sklepowych półkach? Te brazylijskie! Choć mają sporo kalorii, to jednak zawierają także substancje, którym przypisuje się wpływ na poprawę metabolizmu oraz pomoc w spalaniu tkanki tłuszczowej. Mogą je zatem, ale z umiarem, włączyć do diety także osoby, które dbają o linię.

Co warto jeszcze wiedzieć, zanim sięgniesz po orzechy brazylijskie? Ile dziennie ziaren można zjeść? Najlepiej spożywać ok. 2–4 sztuk, gdyż są bardzo bogate w selen – przy ich spożyciu warto uważać i kontrolować poziom tego pierwiastka w organizmie. Warto również pamiętać, że orzechy brazylijskie mają zastosowanie nie tylko w kuchni. Uzyskany z nich olej świetnie nawilża, dlatego doskonale sprawdzi się w pielęgnacji skóry dojrzałej oraz przesuszonych włosów!

Przeczytaj także: Dieta wegańska – na czym polega ten styl żywienia i życia? 10 zasad weganizmu

Migdały, orzechy piniowe i inne rarytasy – różnorodność smaku i zdrowia

Wymienione wyżej rodzaje orzechów to jeszcze nie koniec. W sklepach Auchan znajdziesz również migdały, pistacje czy orzeszki piniowe. Te pierwsze wyróżniają się pięknym aromatem i zwartą strukturą. Możesz zatem je dodać do wielu słodkich wypieków. Pistacje ze względu na charakterystyczny słonawy smak, z pewnością przypadną do gustu miłośnikom kuchni orientalnej. Orzeszki piniowe to z kolei propozycja dla entuzjastów kuchni włoskiej. Warto dodać je do pesto czy dań z makaronem.

Orzechy w diecie – potencjalne pułapki

Choć orzechy są bardzo zdrowe, to jednak do ich spożycia warto podejść z rozsądkiem. Staraj się różnicować rodzaje orzechów. Najlepiej dodać je do tych dań, które spożywasz pomiędzy posiłkami – ponieważ orzechy mają sporo błonnika, zapewnią Ci poczucie sytości i pozwolą wytrwać bez podjadania do obiadu czy kolacji.

Pamiętaj, że orzechy, zwłaszcza całe, mogą stanowić zagrożenie zadławieniem u małych dzieci. Dlatego włączając je do diety najmłodszych łasuchów, zaleca się ich kruszenie lub rozdrabnianie.

U niektórych osób orzechy mogą wywoływać alergię oraz problemy trawienne. Objawy alergii mogą obejmować pojawienie się swędzenia i obrzęku warg, języka lub gardła, a także wystąpienie trudności w oddychaniu oraz wysypki skórnej bezpośrednio po spożyciu czy nawet po zwykłym kontakcie.

Niektóre orzechy, w tym ziemne, zawierają związki zwane szczawianami. Osoby z tendencją do tworzenia kamieni nerkowych powinny ograniczyć ich spożycie, aby zmniejszyć ryzyko kamicy nerkowej. Właśnie dlatego, jeśli chcesz uzupełnić swoją dietę o tego typu produkty, zwiększaj ich podaż stopniowo. Uważnie obserwuj swój organizm, a jeśli coś Cię niepokoi skonsultuj się z dietetykiem lub lekarzem.

Teraz już wiesz, dlaczego warto jeść orzechy!

Po lekturze artykułu zapewne już wiesz, jakie są orzechy oraz dlaczego warto włączyć je do swojej codziennej diety. Produkty surowe, prażone, solone, słodzone czy naturalne? W Auchan znajdziesz to, czego szukasz! Szczególną uwagę zwróć na te marki własnej.

Jeśli szukasz pomysłów na dania z ich dodatkiem, zapoznaj się wpisami na blogu Auchan. Znajdziesz tam sporo pomysłów na to, jak wykorzystać wszystkie te orzechy w swojej kuchni!