Czym jest fajitas z kurczakiem? Poznaj przepis na danie kuchni meksykańskiej!
Czy wiesz, że kuchnia, z której wywodzi się fajitas z kurczakiem, w 2010 roku znalazła się na liście UNESCO? Tradycja kulinarna Meksyku została doceniona na arenie międzynarodowej dzięki niebanalnym połączeniom, apetycznej ostrości i świeżym składnikom. Poznaj jej gwiazdę – ociekające smakiem fajitas. Przepis i inspiracje znajdziesz poniżej.
Fajita – co to? Poznaj aromatyczne danie kuchni meksykańskiej!
Fajitas to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Składa się z grillowanego mięsa oraz smażonej papryki i cebuli podawanych na plackach pszennej lub kukurydzianej tortilli. Potrawa narodziła się przy granicy meksykańsko-teksańskiej i była ulubionym daniem pracowników rancz. Jako część zapłaty dostawali oni gorsze kawałki mięsa, pokrojone w pasy. Aby zmiękczyć je przed spożyciem, przygotowywali je na ogniu przez długi czas.
Choć potrawa była znana już w latach 30. XX wieku, swoją nazwę zyskała dopiero w 1971 roku. Fajita – co to właściwie oznacza? Słowo jest zdrobnieniem od hiszpańskiego faja, czyli pas lub obręcz. W ten sposób nazywano taki sposób cięcia mięsa na tym obszarze.
Tradycyjne fajitas bazuje na wołowinie. Z czasem danie stało się bardziej różnorodne. Obok mięsa wołowego popularne są fajitas z kurczakiem, krewetkami lub wieprzowiną. Zazwyczaj podaje się je w towarzystwie kwaśnej śmietany, guacamole, salsy, pico de gallo i sera cheddar.
Fajitas zajmuje ważne miejsce w codziennym menu mieszkańców Meksyku i Teksasu. Placki tortilli wypełnione po brzegi składnikami są pożywne i łatwe do zjedzenia podczas przerwy w pracy lub szkole.
Przygotowanie fajitas jest proste i trwa krótko, jeśli korzystasz z gotowych półproduktów dostępnych w Auchan. Wybierz to danie, jeśli:
- lubisz intensywne, pikantne smaki,
- cenisz sobie bogactwo aromatów w jednym daniu,
- szukasz dania, które szybko Cię nasyci,
- chcesz poczuć klimat prawdziwej kuchni meksykańskiej.
Charakterystyka kuchni meksykańskiej
Kuchnia meksykańska to intensywne kolory, ostre przyprawy i świeże warzywa. Królują w niej papryka, chili, fasola, kukurydza, pomidory, awokado, grillowane mięso i placki tortilli. Na bazie tych składników powstają aromatyczne potrawy, które są bardzo łatwe do odtworzenia w domu.
Tradycja kulinarna Meksyku czerpie garściami od Hiszpanów i Azteków. Mieszkańcy tego kraju słyną ze swojego zamiłowania do dobrej zabawy. I tym właśnie jest dla nich gotowanie, dlatego w meksykańskich daniach nie ma miejsca na nudę.
Meksykanie zawsze świętują przy suto zastawionych stołach. Oprócz fajitas powinny się na nich znaleźć tacos, burritos, enchiladas, chili con carne i faszerowane papryki. Tradycyjna kuchnia jest bogata w białko i zdrowe tłuszcze. Potrawy są pikantne, dzięki czemu pobudzają apetyt.
Oryginalne fajitas – przepis krok po kroku
Przygotowanie fajitas z wołowiną rozpocznij kilka godzin wcześniej ze względu na czas potrzebny na marynowanie mięsa. Samo danie robi się bardzo prosto i szybko, dlatego idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę. Zapisz sobie składniki przed Twoją następną wizytą w Auchan.
W misce połącz oliwę, posiekane listki kolendry, sok z limonki, łyżeczkę granulowanego czosnku, ostrej papryki, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, pieprzu i soli.
Pokrój wołowinę na cienkie pasy i wymieszaj z marynatą. Odstaw ją na co najmniej 6 godzin lub całą noc.
Wyjmij mięso z marynaty (nie wylewaj jej!) i smaż je na mocno rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony.
Pokrój papryki w cienkie paski, cebule – w piórka, a czosnek – w plasterki. Wrzuć składniki na patelnię, na której smażyłeś mięso.
Dodaj łyżeczkę wędzonej papryki, szczyptę soli i pieprzu. Smaż na dużym ogniu około 10 minut, stopniowo dolewając resztę marynaty.
Połącz warzywa z mięsem.
Na patelni grillowej podgrzej tortille z obu stron. Ułóż na nich mieszankę mięsa i warzyw.
Możesz posypać je startym serem cheddar i polać kwaśną mieszaną. Podawaj z guacamole.
Dowiedz się więcej o właściwościach awokado: Awokado – właściwości i wartości odżywcze. Czy warto je jeść?
Fajitas z kurczaka – przepis
Fajitas z kurczakiem to nieco lżejsza odmiana klasycznego dania. Pamiętaj, aby mięso zamarynować odpowiednio wcześniej – będzie wtedy bardziej soczyste i aromatyczne.
Pokrój kurczaka w wąskie paski.
W misce wymieszaj paski kurczaka z solą, pieprzem, połową łyżeczki kminu rzymskiego, wędzoną i słodką papryką. Dodaj łyżkę oleju roślinnego i łyżeczkę soku z limonki.
Przykryj naczynie i odstaw na ok. 1 godzinę (lub dłużej), aby mięso się zamarynowało.
Papryki umyj i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Umieść warzywa w misce i dodaj sól, pieprz, połowę łyżeczki kminu rzymskiego, ostrą paprykę, łyżkę oleju i łyżeczkę soku z limonki. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Rozgrzej patelnię grillową, ułóż na niej paski kurczaka i smaż przez 3 minuty z każdej strony. Gdy mięso będzie gotowe, przełóż je na talerz.
Na tej samej patelni grillowej usmaż przygotowane wcześniej warzywa. Powinno to zająć ok. 10 minut.
Po tym czasie dodaj kurczaka na patelnię, delikatnie wymieszaj, a następnie posyp posiekaną papryczką jalapeño.
Na suchej patelni grillowej podgrzej tortille. Powinny być ciepłe i lekko chrupiące.
Wypełnij je nadzieniem i udekoruj kolendrą.
Ułóż fajitas na półmisku. Opcjonalnie możesz je polać kwaśną śmietaną i posypać cheddarem. Podawaj z guacamole.
Fajitas z kurczaka
Opublikowano 04.09.2023Chcesz poczuć prawdziwe meksykańskie klimaty na swoim talerzu? Spróbuj naszych Fajitas z kurczaka! Delikatnie przyprawione kawałki kurczaka smażone z papryką i aromatyczną cebulką, podawane na ciepłej tortilli to prawdziwa uczta dla podniebienia. Podróż kulinarna po Meksyku nigdy nie była tak łatwa. Przygotuj się na fiestę w twojej kuchni!
Pokrój kurczaka w wąskie paski.
W misce wymieszaj paski kurczaka z solą, pieprzem, połową łyżeczki kminu rzymskiego, wędzoną i słodką papryką. Dodaj łyżkę oleju roślinnego i łyżeczkę soku z limonki.
Przykryj naczynie i odstaw na ok. 1 godzinę (lub dłużej), aby mięso się zamarynowało.
Papryki umyj i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Umieść warzywa w misce i dodaj sól, pieprz, połowę łyżeczki kminu rzymskiego, ostrą paprykę, łyżkę oleju i łyżeczkę soku z limonki. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Rozgrzej patelnię grillową, ułóż na niej paski kurczaka i smaż przez 3 minuty z każdej strony. Gdy mięso będzie gotowe, przełóż je na talerz.
Na tej samej patelni grillowej usmaż przygotowane wcześniej warzywa. Powinno to zająć ok. 10 minut.
Po tym czasie dodaj kurczaka na patelnię, delikatnie wymieszaj, a następnie posyp posiekaną papryczką jalapeño.
Na suchej patelni grillowej podgrzej tortille. Powinny być ciepłe i lekko chrupiące.
Wypełnij je nadzieniem i udekoruj kolendrą.
Ułóż fajitas na półmisku. Opcjonalnie możesz je polać kwaśną śmietaną i posypać cheddarem. Podawaj z guacamole.
Polubiłeś chrupiące fajitas z kurczakiem? Przepis na inne meksykańskie danie – paprykowe quesadillas – znajdziesz na blogu Auchan.
Warianty i pomysły na fajitas
Fajitas pozostawia pole do kulinarnych eksperymentów. Możesz zmieniać rodzaj mięsa, warzywa i przyprawy. Dostosuj skalę ostrości do swoich preferencji. Zaszalej z dodatkami. Cokolwiek robisz, pamiętaj, że fajitas powinny być kolorowe, świeże i sycące – resztę pozostaw swojej wyobraźni.
Fajitas z wieprzowiną, fajitas wege i inne warianty
Oto kilka pomysłów na niebanalne fajitas. Choć różnią się nieco od tradycyjnej wersji, zachwycą miłośników kuchni meksykańskiej.
- Fajitas z wieprzowiną – zamiast wołowiny lub kurczaka użyj cienko pokrojonej wieprzowiny. Przygotuj ją w marynacie, obsmaż dokładnie i podawaj z tradycyjnymi dodatkami.
- Fajitas wege – postaw na ulubioną kombinację warzyw. Mięso możesz zastąpić czarną fasolką, ciecierzycą, pokrojonymi w cienkie paski boczniakami lub zamiennikami mięsa (np. seitanem dostępnym w sklepach Auchan).
- Fajitas z krewetkami – owoce morza smażone z czosnkiem i papryczką chili świetnie łączą się ze świeżym smakiem limonki i kolendry.
- Fajitas z owocami – słodkie owoce, jak ananas lub mango, świetnie kontrastują z lekko pikantnym mięsem, tworząc niebanalny smak.
Eksperymentuj również ze sposobem podania fajitas:
- Zaszalej z sosami – razem z fajitas podaj różne sosy w małych miseczkach do wyboru. Może to być np. guacamole marki Auchan, pico de gallo, sos czosnkowy lub salsa verde.
- Zwiększ ostrość – jeśli nie boisz się pikantnych smaków, dodaj więcej chili lub jalapeño. Dla większej dawki ostrości podlej danie ulubioną ilość sosu tabasco.
- Zadbaj o dodatki – stwórz swoją ulubioną kompozycję. Groszek i piklowane warzywa to niestandardowe dodatki do fajitas. Przepis możesz uzupełniać również o inne składniki dostępne w Auchan.
Fajitas z kurczakiem – przygotuj danie z Auchan!
Soczyste mięso, aromatyczne przyprawy i świeże warzywa serwowane na ciepłej tortilli to kwintesencja prostoty i smaku. Fajitas z kurczaka, wołowiny lub w wersji wege idealnie sprawdzą się na lunch. Jeśli przygotujesz składniki odpowiednio wcześniej – w kilka chwil przeniesiesz się na słoneczne ulice Meksyku, korzystając jedynie z produktów dostępnych w Auchan.
Eksperymentuj i odkryj swoją ulubioną wersję fajitas. Przepis możesz dowolnie modyfikować, aby stworzyć danie idealnie odpowiadające Twoim kubkom smakowym. Świeże warzywa i jakościowe mięso znajdziesz w sklepach Auchan. Do dzieła!