Aplikacja
Fajitas Przepis

Czym jest fajitas z kurczakiem? Poznaj przepis na danie kuchni meksykańskiej!

Opublikowano 04.09.2023 - 5 minut czytania

Czy wiesz, że kuchnia, z której wywodzi się fajitas z kurczakiem, w 2010 roku znalazła się na liście UNESCO? Tradycja kulinarna Meksyku została doceniona na arenie międzynarodowej dzięki niebanalnym połączeniom, apetycznej ostrości i świeżym składnikom. Poznaj jej gwiazdę – ociekające smakiem fajitas. Przepis i inspiracje znajdziesz poniżej.

Fajita – co to? Poznaj aromatyczne danie kuchni meksykańskiej!

Fajitas to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Składa się z grillowanego mięsa oraz smażonej papryki i cebuli podawanych na plackach pszennej lub kukurydzianej tortilli. Potrawa narodziła się przy granicy meksykańsko-teksańskiej i była ulubionym daniem pracowników rancz. Jako część zapłaty dostawali oni gorsze kawałki mięsa, pokrojone w pasy. Aby zmiękczyć je przed spożyciem, przygotowywali je na ogniu przez długi czas.

Choć potrawa była znana już w latach 30. XX wieku, swoją nazwę zyskała dopiero w 1971 roku. Fajita – co to właściwie oznacza? Słowo jest zdrobnieniem od hiszpańskiego faja, czyli pas lub obręcz. W ten sposób nazywano taki sposób cięcia mięsa na tym obszarze.

Tradycyjne fajitas bazuje na wołowinie. Z czasem danie stało się bardziej różnorodne. Obok mięsa wołowego popularne są fajitas z kurczakiem, krewetkami lub wieprzowiną. Zazwyczaj podaje się je w towarzystwie kwaśnej śmietany, guacamole, salsy, pico de gallo i sera cheddar.

Fajitas Z Wolowina

Fajitas zajmuje ważne miejsce w codziennym menu mieszkańców Meksyku i Teksasu. Placki tortilli wypełnione po brzegi składnikami są pożywne i łatwe do zjedzenia podczas przerwy w pracy lub szkole.

Przygotowanie fajitas jest proste i trwa krótko, jeśli korzystasz z gotowych półproduktów dostępnych w Auchan. Wybierz to danie, jeśli:

  • lubisz intensywne, pikantne smaki,
  • cenisz sobie bogactwo aromatów w jednym daniu,
  • szukasz dania, które szybko Cię nasyci,
  • chcesz poczuć klimat prawdziwej kuchni meksykańskiej.

Charakterystyka kuchni meksykańskiej

Kuchnia meksykańska to intensywne kolory, ostre przyprawy i świeże warzywa. Królują w niej papryka, chili, fasola, kukurydza, pomidory, awokado, grillowane mięso i placki tortilli. Na bazie tych składników powstają aromatyczne potrawy, które są bardzo łatwe do odtworzenia w domu.

Tradycja kulinarna Meksyku czerpie garściami od Hiszpanów i Azteków. Mieszkańcy tego kraju słyną ze swojego zamiłowania do dobrej zabawy. I tym właśnie jest dla nich gotowanie, dlatego w meksykańskich daniach nie ma miejsca na nudę.

Meksykanie zawsze świętują przy suto zastawionych stołach. Oprócz fajitas powinny się na nich znaleźć tacos, burritos, enchiladas, chili con carne i faszerowane papryki. Tradycyjna kuchnia jest bogata w białko i zdrowe tłuszcze. Potrawy są pikantne, dzięki czemu pobudzają apetyt.

Oryginalne fajitas – przepis krok po kroku

Przygotowanie fajitas z wołowiną rozpocznij kilka godzin wcześniej ze względu na czas potrzebny na marynowanie mięsa. Samo danie robi się bardzo prosto i szybko, dlatego idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę. Zapisz sobie składniki przed Twoją następną wizytą w Auchan.

1. Przygotuj marynatę

W misce połącz oliwę, posiekane listki kolendry, sok z limonki, łyżeczkę granulowanego czosnku, ostrej papryki, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, pieprzu i soli.

2. Przygotuj wołowinę

Pokrój wołowinę na cienkie pasy i wymieszaj z marynatą. Odstaw ją na co najmniej 6 godzin lub całą noc.

3. Usmaż mięso

Wyjmij mięso z marynaty (nie wylewaj jej!) i smaż je na mocno rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony.

4. Przygotuj warzywa

Pokrój papryki w cienkie paski, cebule – w piórka, a czosnek – w plasterki. Wrzuć składniki na patelnię, na której smażyłeś mięso.

5. Dodaj przyprawy

Dodaj łyżeczkę wędzonej papryki, szczyptę soli i pieprzu. Smaż na dużym ogniu około 10 minut, stopniowo dolewając resztę marynaty.

6. Całość połącz

Połącz warzywa z mięsem.

7. Czas na tortille

Na patelni grillowej podgrzej tortille z obu stron. Ułóż na nich mieszankę mięsa i warzyw.

8. Gotowe!

Możesz posypać je startym serem cheddar i polać kwaśną mieszaną. Podawaj z guacamole.

Czas całkowity 395 min
Porcja 4
Przygotowanie 375 min
Gotowanie 20 min
Składniki
4
400 g wołowiny (antrykot lub rostbef)
1 opakowanie papryki bicolor Auchan Bio
1 papryka żółta
1 cebula czerwona
1 cebula żółta
4 placki tortilli
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
olej do smażenia
1 limonka
łyżeczka kminu rzymskiego
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka wędzonej papryki
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki czosnku granulowanego
świeża kolendra
opcjonalnie: ser cheddar, guacamole i kwaśna śmietana

Dowiedz się więcej o właściwościach awokado: Awokado – właściwości i wartości odżywcze. Czy warto je jeść?

Fajitas z kurczaka – przepis

Fajitas z kurczakiem to nieco lżejsza odmiana klasycznego dania. Pamiętaj, aby mięso zamarynować odpowiednio wcześniej – będzie wtedy bardziej soczyste i aromatyczne.

1. Przygotuj kurczaka

Pokrój kurczaka w wąskie paski.

2. Przygotuj marynatę

W misce wymieszaj paski kurczaka z solą, pieprzem, połową łyżeczki kminu rzymskiego, wędzoną i słodką papryką. Dodaj łyżkę oleju roślinnego i łyżeczkę soku z limonki.

3. Całość odstaw

Przykryj naczynie i odstaw na ok. 1 godzinę (lub dłużej), aby mięso się zamarynowało.

4. Przygotuj warzywa

Papryki umyj i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka.

5. Dodaj przyprawy

Umieść warzywa w misce i dodaj sól, pieprz, połowę łyżeczki kminu rzymskiego, ostrą paprykę, łyżkę oleju i łyżeczkę soku z limonki. Wymieszaj wszystko dokładnie.

6. Rozgrzej patelnię

Rozgrzej patelnię grillową, ułóż na niej paski kurczaka i smaż przez 3 minuty z każdej strony. Gdy mięso będzie gotowe, przełóż je na talerz.

7. Usmaż warzywa

Na tej samej patelni grillowej usmaż przygotowane wcześniej warzywa. Powinno to zająć ok. 10 minut.

8. Dodaj kurczaka

Po tym czasie dodaj kurczaka na patelnię, delikatnie wymieszaj, a następnie posyp posiekaną papryczką jalapeño.

9. Przygotuj tortille

Na suchej patelni grillowej podgrzej tortille. Powinny być ciepłe i lekko chrupiące.

10. Przygotuj fajitas

Wypełnij je nadzieniem i udekoruj kolendrą.

11. Gotowe!

Ułóż fajitas na półmisku. Opcjonalnie możesz je polać kwaśną śmietaną i posypać cheddarem. Podawaj z guacamole.