Aplikacja

Dania mięsne na święta Bożego Narodzenia – pomysły

Opublikowano 17.11.2023 - 4 minut czytania

Dania mięsne na święta Bożego Narodzenia podkreślają uroczysty charakter obiadu i zachwycają smakoszy po postnym wieczorze wigilijnym. Możesz skorzystać ze sprawdzonych przepisów lub postawić na nowoczesne interpretacje potraw. Sprawdź nasze propozycje i zachwyć swoich gości na święta!

Jakie mięsa na święta wybrać?

Dania z mięsa na święta traktuje się symbolicznie: mają przynieść powodzenie i bogactwo. Na polskich stołach najczęściej pojawia się wołowina, cielęcina, wieprzowina lub jagnięcina. Obecność czerwonego mięsa podkreśla uroczysty charakter posiłku. Gospodarze serwują zazwyczaj tradycyjne specjały regionalne o intensywnym smaku, np. pieczony schab z kością czy jagnięcinę w ziołach. 

W niektórych domach dominuje drób – podaje się np. pieczonego indyka lub kaczkę. Białe mięso zyskuje w postaci nafaszerowanej lub w nowoczesnej odsłonie z dodatkiem egzotycznychprzyprawi dodatków, np. sosu sojowego.

Zanim jednak kupisz produkty na święta, zwróć uwagę na jego jakość i pochodzenie. Postaw na mięsood lokalnych dostawców – np. marki Pewni Dobrego. To gwarancja świeżości i pełni smaku!

Przeczytaj również:Co zrobić z mięsa z rosołu? 3 pomysły na kurę rosołową

Nowoczesne inspiracje na dania mięsne na święta Bożego Narodzenia

Znudziły Ci się tradycyjne dania świąteczne i szukasz sposobu na odświeżenie bożonarodzeniowego menu? Podaj klasyczne dania z intrygującym podkreśleniem! Oto kilka pomysłów, jakie mięsa na święta wybrać, aby było smacznie i nowocześnie:

Jakie mięsa na święta wybrać? Świeże produkty, dzięki którym zaserwujesz niezapomnianą ucztę, znajdziesz w sklepach Auchan.

Zobacz także: Czerwone mięso – jakie to produkty?

Tradycyjne dania mięsne na święta

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, który wymaga godnej oprawy kulinarnej. W wielu rodzinach korzysta się z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Wśród tradycyjnych potraw można wymienić m.in.:

  • schab z suszonymi śliwkami, czyli soczyste danie, które łączy w sobie słodki i słony smak;
  • zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym i boczkiem przyrządzane z chudego mięsa wołowego (np. z udźca), przyprawiane solą, pieprzem i musztardą;
  • soczystego faszerowanego kurczaka z kaszą i pieczoną cebulą w sosie pieczeniowym;
  • aromatyczną roladę ze schabu z mielonym mięsem, żółtym serem i natką pietruszki;
  • gęś z jabłkami podawana z modrą kapustąw sosie pieczeniowym;
  • wieprzowe polędwiczki w sosie z borowików i białego wina.

Pieczeń wieprzowa z suszonymi śliwkami i migdałami

Pieczeń na święta Bożego Narodzenia z wieprzowiny z suszonymi śliwkami i migdałami łączy w sobie słodycz owoców z wyrazistym smakiem mięsa. Zazwyczaj przyrządza się ją na bazie schabu lub karkówki. Suszone śliwki nadają daniu również lekkiej kwaskowości, a migdały – chrupiącą teksturę. Po upieczeniu danie ma nieco marcepanowy zapach. Pieczeń podaje się najczęściej pokrojoną w plastry polane sosem.

1. Przygotuj mieszankę przypraw

W moździerzu umieść sól, czarny pieprz, majeranek i liście laurowe. Rozdrobnij wszystko, by składniki się połączyły. Dodaj posiekane ząbki czosnku i natrzyj mieszanką wieprzowinę.

2. Nadziej mięso

Za pomocą długiego noża wydrąż mięso i umieść w środku suszone śliwki, migdały i ziele angielskie.

3. Zamarynuj mięso

Owinięte w folię aluminiową mięso odstaw w chłodne miejsce na godzinę, by smaki się przegryzły. Dla bardziej intensywnego efektu zostaw je w lodówce na całą noc.

4. Usmaż i upiecz mięso

Na rozgrzanej patelni z olejem krótko obsmaż mięso ze wszystkich stron, aż nabierze złocistego koloru. Przełóż do rękawa do pieczenia. Zalej ciemnym piwem, zamknij i piecz przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Czas całkowity 130 min
Porcja 6
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 45 min
Składniki
6
800 g schabu wieprzowego
250 g suszonych śliwek
Pół szklanki ciemnego piwa
3 ząbki czosnku
Sól, czarny pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
Olej słonecznikowy do smażenia

Kaczka z jabłkami i cynamonem

Kaczka z jabłkami i cynamonem smakuje jednocześnie słodko, pikantnie i lekko gorzko. Wyrazista, niemal orzechowa nuta komponuje się ze słodko-kwaśnymi owocami. Cynamon dodaje natomiast korzennego akcentu. W połączeniu z naturalną słodyczą jabłek sprawia, że potrawa staje się prawdziwym comfort food, czyli daniem, które wywołuje dobre samopoczucie.

1. Dopraw kaczkę

Kaczkę oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonymi ziołami. Posmaruj ją stopionym masłem, a do środka włóż obrane jabłko pokrojone w ćwiartki.

2. Czas na marynatę

Pozostaw kaczkę na 2–3 godziny w lodówce, aby smaki się przegryzły. Możesz ją również marynować przez całą noc. Przed pieczeniem mięso powinno mieć temperaturę pokojową.

3. Rozgrzej piekarnik

Ustaw piekarnik na 230 stopni. Kaczkę umieść grzbietem do góry w naczyniu żaroodpornym.

4. Piecz kaczkę

Piecz przez pół godziny bez przykrycia. Obniż temperaturę do 180 stopni, przykryj naczynie i zostaw w piekarniku na około 2 godziny. W połowie obróć kaczkę na drugą stronę.

5. Upiecz jabłka

Około 30 minut przed zakończeniem pieczenia włóż do piekarnika jabłka posypane cynamonem.

6. Podaj danie

Wyjmij kaczkę, podziel ją na porcje i skrop wytopionym tłuszczem do smaku. Serwuj z konfiturą żurawinową. Jako dodatek możesz przygotować kluski gotowane na parze.

Przepis na inne ciekawe danie z drobiu w tym na gęsinę na Dzień Świętego Marcina, znajdziesz na blogu Auchan. Gęś może być ciekawym urozmaiceniem podczas świątecznego obiadu!

Czas całkowity 180 min
Porcja 6
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 150 min
 

Kaczka z jabłkami i cynamonem

Opublikowano 17.11.2023

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i aromatyczny obiad, który zachwyci Twoich gości, mamy dla Ciebie idealną propozycję. Przedstawiamy przepis na kaczkę z jabłkami i cynamonem – tradycyjną potrawę z nutą orientalnej przyprawy. To danie, które łączy w sobie bogactwo smaków i zapachów, a przy tym jest proste w przygotowaniu. Sprawdź jak zrobić kaczkę z jabłkami i cynamonem krok po kroku.

1. Dopraw kaczkę

Kaczkę oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonymi ziołami. Posmaruj ją stopionym masłem, a do środka włóż obrane jabłko pokrojone w ćwiartki.

2. Czas na marynatę

Pozostaw kaczkę na 2–3 godziny w lodówce, aby smaki się przegryzły. Możesz ją również marynować przez całą noc. Przed pieczeniem mięso powinno mieć temperaturę pokojową.

3. Rozgrzej piekarnik

Ustaw piekarnik na 230 stopni. Kaczkę umieść grzbietem do góry w naczyniu żaroodpornym.

4. Piecz kaczkę

Piecz przez pół godziny bez przykrycia. Obniż temperaturę do 180 stopni, przykryj naczynie i zostaw w piekarniku na około 2 godziny. W połowie obróć kaczkę na drugą stronę.

5. Upiecz jabłka

Około 30 minut przed zakończeniem pieczenia włóż do piekarnika jabłka posypane cynamonem.

6. Podaj danie

Wyjmij kaczkę, podziel ją na porcje i skrop wytopionym tłuszczem do smaku. Serwuj z konfiturą żurawinową. Jako dodatek możesz przygotować kluski gotowane na parze.

Przepis na inne ciekawe danie z drobiu w tym na gęsinę na Dzień Świętego Marcina, znajdziesz na blogu Auchan. Gęś może być ciekawym urozmaiceniem podczas świątecznego obiadu!

Czas całkowity 180 min
Porcja
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 150 min
Składniki
1 kaczka Pewni Dobrego
4 jabłka
Słoik konfitury żurawinowej
2 łyżki masła
sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, cynamon
łyżka masła
Składniki
6
1 kaczka Pewni Dobrego
4 jabłka
Słoik konfitury żurawinowej
2 łyżki masła
sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, cynamon
łyżka masła

Pieczeń wołowa z sosem borowikowym

Jakie mięsa na święta będą w sam raz, jeśli poszukujesz intensywnego smaku umami? Pieczeń wołową z sosem borowikowym! Wykorzystaj miękkie i soczyste części, np. rostbef. Na skutek długiego i wolnego pieczenia zyskają one lekko słodkawy smak. Sos borowikowy doda intensywnego aromatu orzechowego. Wzbogać go śmietaną lub winem, dla uzyskania kremowej konsystencji.

1. Zacznij od marynaty

Połącz w misce bulion i oliwę, dodaj musztardę, sos sojowy i pieprz. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Zamarynuj mięso

Wołowinę umyj, osusz, a następnie polej przygotowaną marynatą. Przechowuj w lodówce przez godzinę (od czasu do czasu obracaj).

3. Obsmaż wołowinę

Wołowinę wyjmij z marynaty i osusz. Na rozgrzanej patelni z olejem obsmaż mięso ze wszystkich stron, aż się zarumieni.

4. Upiecz mięso

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Mięso przełóż do brytfanny, zalej pozostałą marynatą i piecz przez 1 godzinę i 20 minut.

5. Czas na grzyby

Borowiki opłucz i gotuj przez 15 minut. Następnie odcedź i pokrój.

6. Przygotuj sos

Śmietanę wymieszaj z mąką i sokiem z cytryny, a potem wlej do pozostałego wywaru grzybowego. Mieszaj, aż zacznie wrzeć. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj pokrojone grzyby i podgrzej.

7. Smacznego!

Polej danie sosem borowikowym. Pieczeń na święta Bożego Narodzenia najlepiej smakuje z ziemniakami lub kaszą gryczaną oznaczoną logo z podniesionym kciukiem.

Sprawdź również: Jak zrobić keks z bakaliami na święta?

Czas całkowity 110 min
Porcja 6
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 80 min
 

Pieczeń wołowa z sosem borowikowym

Opublikowano 17.11.2023

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości wyjątkowym daniem na święta, polecamy pieczeń wołową z sosem borowikowym. To propozycja dla miłośników mięsa o głębokim smaku umami, który podkreśla sos z aromatycznymi grzybami. Pieczeń wołową przygotujesz z rostbefu, który po długim pieczeniu w niskiej temperaturze stanie się miękki i soczysty. Sos borowikowy możesz wzbogacić śmietaną lub winem, aby nadać mu kremowej konsystencji. To danie z pewnością zachwyci Twoich gości i sprawi, że będą chcieli więcej!

1. Zacznij od marynaty

Połącz w misce bulion i oliwę, dodaj musztardę, sos sojowy i pieprz. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Zamarynuj mięso

Wołowinę umyj, osusz, a następnie polej przygotowaną marynatą. Przechowuj w lodówce przez godzinę (od czasu do czasu obracaj).

3. Obsmaż wołowinę

Wołowinę wyjmij z marynaty i osusz. Na rozgrzanej patelni z olejem obsmaż mięso ze wszystkich stron, aż się zarumieni.

4. Upiecz mięso

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Mięso przełóż do brytfanny, zalej pozostałą marynatą i piecz przez 1 godzinę i 20 minut.

5. Czas na grzyby

Borowiki opłucz i gotuj przez 15 minut. Następnie odcedź i pokrój.

6. Przygotuj sos

Śmietanę wymieszaj z mąką i sokiem z cytryny, a potem wlej do pozostałego wywaru grzybowego. Mieszaj, aż zacznie wrzeć. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj pokrojone grzyby i podgrzej.

7. Smacznego!

Polej danie sosem borowikowym. Pieczeń na święta Bożego Narodzenia najlepiej smakuje z ziemniakami lub kaszą gryczaną oznaczoną logo z podniesionym kciukiem.

Sprawdź również: Jak zrobić keks z bakaliami na święta?

Czas całkowity 110 min
Porcja
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 80 min
Składniki
1 kg wołowiny (najlepiej rostbef)
125 ml bulionu warzywnego
400 g borowików
2 łyżki mąki
3 łyżki śmietany 30%
Sok z cytryny
Łyżeczka musztardy
2 łyżeczki sosu sojowego
4 łyżki oliwy ekstra virgin marki Auchan
Pieprz i sól do smaku
Składniki
6
1 kg wołowiny (najlepiej rostbef)
125 ml bulionu warzywnego
400 g borowików
2 łyżki mąki
3 łyżki śmietany 30%
Sok z cytryny
Łyżeczka musztardy
2 łyżeczki sosu sojowego
4 łyżki oliwy ekstra virgin marki Auchan
Pieprz i sól do smaku

Dania z mięsa na święta Bożego Narodzenia jako smakowity element menu

Dania mięsne na święta Bożego Narodzenia pomagają budować radosną atmosferę wspólnego spędzania czasu. Ich przygotowanie trochę potrwa, ale Twój wysiłek z pewnością zostanie doceniony przez zachwyconych intensywnymi smakami bliskich. Po świeże mięso i inne potrzebne składniki wybierz się do Auchan. Niech wyjątkowe potrawy i wspólne chwile przy świątecznym stole niech przyniosą poczucie bliskości. Wesołych Świąt!