Dania mięsne na święta Bożego Narodzenia – pomysły
Jakie mięsa na święta wybrać?
Dania z mięsa na święta traktuje się symbolicznie: mają przynieść powodzenie i bogactwo. Na polskich stołach najczęściej pojawia się wołowina, cielęcina, wieprzowina lub jagnięcina. Obecność czerwonego mięsa podkreśla uroczysty charakter posiłku. Gospodarze serwują zazwyczaj tradycyjne specjały regionalne o intensywnym smaku, np. pieczony schab z kością czy jagnięcinę w ziołach.
W niektórych domach dominuje drób – podaje się np. pieczonego indyka lub kaczkę. Białe mięso zyskuje w postaci nafaszerowanej lub w nowoczesnej odsłonie z dodatkiem egzotycznychprzyprawi dodatków, np. sosu sojowego.
Zanim jednak kupisz produkty na święta, zwróć uwagę na jego jakość i pochodzenie. Postaw na mięsood lokalnych dostawców – np. marki Pewni Dobrego. To gwarancja świeżości i pełni smaku!
Przeczytaj również:Co zrobić z mięsa z rosołu? 3 pomysły na kurę rosołową
Nowoczesne inspiracje na dania mięsne na święta Bożego Narodzenia
Znudziły Ci się tradycyjne dania świąteczne i szukasz sposobu na odświeżenie bożonarodzeniowego menu? Podaj klasyczne dania z intrygującym podkreśleniem! Oto kilka pomysłów, jakie mięsa na święta wybrać, aby było smacznie i nowocześnie:
- lekko pikantny indyk w orientalnej marynacie z kurkumą, kardamonem i świeżo mielonym pieprzem;
- soczysta wołowina sous-vide, czyli mięso długo gotowane w niskiej temperaturze, podana z gęstym sosem winnym lub redukcją balsamiczną;
- tacos z kaczką marynowaną w chińskiej przyprawie 5 smaków, podawane ze słodko-pikantnym sosem hoisin;
- pieczona na złoto jagnięcina z rozmarynemi granatem w sosie z redukcji czerwonego wina;
- roladki z kurczaka nadziewane suszonymi pomidorami i mozzarellą;
- schab w glazurze miodowo–musztardowej z jabłkamiz odrobiną whisky;
- dobrze wysmażone świąteczne burgery z dziczyzną i żurawiną Pewni Dobrego.
Jakie mięsa na święta wybrać? Świeże produkty, dzięki którym zaserwujesz niezapomnianą ucztę, znajdziesz w sklepach Auchan.
Zobacz także: Czerwone mięso – jakie to produkty?
Tradycyjne dania mięsne na święta
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, który wymaga godnej oprawy kulinarnej. W wielu rodzinach korzysta się z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Wśród tradycyjnych potraw można wymienić m.in.:
- schab z suszonymi śliwkami, czyli soczyste danie, które łączy w sobie słodki i słony smak;
- zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym i boczkiem przyrządzane z chudego mięsa wołowego (np. z udźca), przyprawiane solą, pieprzem i musztardą;
- soczystego faszerowanego kurczaka z kaszą i pieczoną cebulą w sosie pieczeniowym;
- aromatyczną roladę ze schabu z mielonym mięsem, żółtym serem i natką pietruszki;
- gęś z jabłkami podawana z modrą kapustąw sosie pieczeniowym;
- wieprzowe polędwiczki w sosie z borowików i białego wina.
Pieczeń wieprzowa z suszonymi śliwkami i migdałami
Pieczeń na święta Bożego Narodzenia z wieprzowiny z suszonymi śliwkami i migdałami łączy w sobie słodycz owoców z wyrazistym smakiem mięsa. Zazwyczaj przyrządza się ją na bazie schabu lub karkówki. Suszone śliwki nadają daniu również lekkiej kwaskowości, a migdały – chrupiącą teksturę. Po upieczeniu danie ma nieco marcepanowy zapach. Pieczeń podaje się najczęściej pokrojoną w plastry polane sosem.
W moździerzu umieść sól, czarny pieprz, majeranek i liście laurowe. Rozdrobnij wszystko, by składniki się połączyły. Dodaj posiekane ząbki czosnku i natrzyj mieszanką wieprzowinę.
Za pomocą długiego noża wydrąż mięso i umieść w środku suszone śliwki, migdały i ziele angielskie.
Owinięte w folię aluminiową mięso odstaw w chłodne miejsce na godzinę, by smaki się przegryzły. Dla bardziej intensywnego efektu zostaw je w lodówce na całą noc.
Na rozgrzanej patelni z olejem krótko obsmaż mięso ze wszystkich stron, aż nabierze złocistego koloru. Przełóż do rękawa do pieczenia. Zalej ciemnym piwem, zamknij i piecz przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Kaczka z jabłkami i cynamonem
Kaczka z jabłkami i cynamonem smakuje jednocześnie słodko, pikantnie i lekko gorzko. Wyrazista, niemal orzechowa nuta komponuje się ze słodko-kwaśnymi owocami. Cynamon dodaje natomiast korzennego akcentu. W połączeniu z naturalną słodyczą jabłek sprawia, że potrawa staje się prawdziwym comfort food, czyli daniem, które wywołuje dobre samopoczucie.
Kaczkę oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonymi ziołami. Posmaruj ją stopionym masłem, a do środka włóż obrane jabłko pokrojone w ćwiartki.
Pozostaw kaczkę na 2–3 godziny w lodówce, aby smaki się przegryzły. Możesz ją również marynować przez całą noc. Przed pieczeniem mięso powinno mieć temperaturę pokojową.
Ustaw piekarnik na 230 stopni. Kaczkę umieść grzbietem do góry w naczyniu żaroodpornym.
Piecz przez pół godziny bez przykrycia. Obniż temperaturę do 180 stopni, przykryj naczynie i zostaw w piekarniku na około 2 godziny. W połowie obróć kaczkę na drugą stronę.
Około 30 minut przed zakończeniem pieczenia włóż do piekarnika jabłka posypane cynamonem.
Wyjmij kaczkę, podziel ją na porcje i skrop wytopionym tłuszczem do smaku. Serwuj z konfiturą żurawinową. Jako dodatek możesz przygotować kluski gotowane na parze.
Przepis na inne ciekawe danie z drobiu w tym na gęsinę na Dzień Świętego Marcina, znajdziesz na blogu Auchan. Gęś może być ciekawym urozmaiceniem podczas świątecznego obiadu!
Kaczka z jabłkami i cynamonem
Opublikowano 17.11.2023Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i aromatyczny obiad, który zachwyci Twoich gości, mamy dla Ciebie idealną propozycję. Przedstawiamy przepis na kaczkę z jabłkami i cynamonem – tradycyjną potrawę z nutą orientalnej przyprawy. To danie, które łączy w sobie bogactwo smaków i zapachów, a przy tym jest proste w przygotowaniu. Sprawdź jak zrobić kaczkę z jabłkami i cynamonem krok po kroku.
Kaczkę oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonymi ziołami. Posmaruj ją stopionym masłem, a do środka włóż obrane jabłko pokrojone w ćwiartki.
Pozostaw kaczkę na 2–3 godziny w lodówce, aby smaki się przegryzły. Możesz ją również marynować przez całą noc. Przed pieczeniem mięso powinno mieć temperaturę pokojową.
Ustaw piekarnik na 230 stopni. Kaczkę umieść grzbietem do góry w naczyniu żaroodpornym.
Piecz przez pół godziny bez przykrycia. Obniż temperaturę do 180 stopni, przykryj naczynie i zostaw w piekarniku na około 2 godziny. W połowie obróć kaczkę na drugą stronę.
Około 30 minut przed zakończeniem pieczenia włóż do piekarnika jabłka posypane cynamonem.
Wyjmij kaczkę, podziel ją na porcje i skrop wytopionym tłuszczem do smaku. Serwuj z konfiturą żurawinową. Jako dodatek możesz przygotować kluski gotowane na parze.
Przepis na inne ciekawe danie z drobiu w tym na gęsinę na Dzień Świętego Marcina, znajdziesz na blogu Auchan. Gęś może być ciekawym urozmaiceniem podczas świątecznego obiadu!
Pieczeń wołowa z sosem borowikowym
Jakie mięsa na święta będą w sam raz, jeśli poszukujesz intensywnego smaku umami? Pieczeń wołową z sosem borowikowym! Wykorzystaj miękkie i soczyste części, np. rostbef. Na skutek długiego i wolnego pieczenia zyskają one lekko słodkawy smak. Sos borowikowy doda intensywnego aromatu orzechowego. Wzbogać go śmietaną lub winem, dla uzyskania kremowej konsystencji.