Aplikacja
dania wegetariasnkie na grilla

Dania wegetariańskie na grilla – 8 pomysłów na bezmięsne potrawy

Opublikowano 16.05.2023 - 4 minut czytania

Dłuższe i cieplejsze dni sprzyjają spotkaniom na świeżym powietrzu, a te nie mogą obyć się bez wspólnego grillowania. Tym bardziej że potrawy z grilla to nie tylko kiełbaski i karkówka. Coraz częściej ich miejsce na ruszcie zastępują wegetariańskie dania na grilla. Chcesz poznać najlepsze wegetariańskie przepisy na grilla? Znajdziesz je w naszym artykule!

Grillowanie – ulubiony sposób na spędzanie czasu na powietrzu

Nie ma co ukrywać – uwielbiamy grillować! Gdy tylko zaczynają się cieplejsze dni i wieczory, w przydomowych ogródkach pojawiają się grille. W końcu to doskonała okazja zarówno do tego, żeby zjeść coś smacznego, jak i spotkać się ze znajomymi i innymi bliskimi osobami.

Czy grill musi kojarzyć się zawsze z ciężkostrawnym i niezdrowym jedzeniem? Niekoniecznie. Wszystko zależy od tego, co wybierzesz do położenia na ruszcie. Czy będzie to kiełbasa, karkówka czy kaszanka, czy może postawisz na lekkie i szybkie dania wegetariańskie na grilla – wybór należy do Ciebie.

Dlaczego warto wybrać dania wegetariańskie na grilla?

Jest kilka powodów, dlaczego warto postawić na dania wege na grilla:

Sprawdź również: Roślinne źródło białka – co to jest i dlaczego jest nam potrzebne?

1. Zdrowie

Jak już wspomnieliśmy, mięsne potrawy grillowane często są tłuste i wysokokaloryczne. Jedzone w dużych ilościach mogą przyczynić się do nadwagi i innych problemów zdrowotnych. Ich wegetariańskie odpowiedniki są zazwyczaj zdrowsze, lżejsze i przede wszystkim zawierają więcej warzyw bogatych w błonnik, witaminy i minerały.

2. Nowe smaki

Wegetariańskie dania na grilla pozwalają poznać nowe smaki i otwierają na nowe doznania kulinarne. Grillowane tofu, warzywa czy owoce smakują inaczej niż na surowo. Możesz eksperymentować z różnymi marynatami i przyprawami, a kto wie, może odkryjesz zupełnie nieznane wariacje smakowe.

3. Uniwersalność

Jeśli na spotkaniu mają być nowe osoby, których upodobań nie znasz, to dania wege na grilla zawsze będą dobrym wyborem. Sprawdzą się w przypadku wielu diet. Będą świetną opcją dla wegan i osób z nietolerancją laktozy czy glutenu. W ten sposób nie musisz się martwić, że ktoś z Twoich gości będzie głodny, ponieważ nie chce lub nie może jeść mięsa.

4. Krótki czas przygotowania

Dania wegetariańskie na grilla są zazwyczaj łatwe w przygotowaniu. Wiele warzyw możesz grillować szybko i bez większych trudności. Dzięki temu Twoi goście nie będą długo czekać na pierwsze przysmaki.

5. Przyjemność z jedzenia

Nie da się ukryć, że wegetariańskie dania na grilla są po prostu smaczne. To sprawia, że zyskują coraz większą rzeszę zwolenników i z powodzeniem zastępują tradycyjne grillowe potrawy.

Czego możesz użyć do stworzenia wegetariańskiej potrawy na grilla?

Do stworzenia wegetariańskiej potrawy na grilla możesz wykorzystać wiele różnych składników. Tak naprawdę ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia!

  • Do grillowania świetnie nadają się warzywa. Wypróbuj cukinię, bakłażana, paprykę, pomidory, pieczarki, cebulę, karczochy, kabaczki, marchewki, brokuły czy szparagi. Sprawdź, jak ich smak z grilla różni się od tego, który znasz i czujesz na co dzień.
  • Kolejnym niezastąpionym produktem na szybkie dania wegetariańskie na grilla jest tofu. Samo w sobie niepozorne, ale w aromacie przypraw i marynat rozkwita i staje się niekwestionowanym królem imprezy. Możesz wybrać tofu naturalne i smakowe. Wystarczy, że pokroisz je w kostkę, plastry albo kawałki i ułożysz na ruszcie. W dodatku to dobre źródło białka.
  • Warto też pamiętać o owocach. Są one mniej popularne i rzadziej spotkasz je na grillu – a szkoda, bo smakują wyśmienicie. Grillowane owoce są słodkie i soczyste, a przy tym doskonale komponują się z wytrawnymi składnikami. Jakie owoce nadadzą się do położenia na ruszt? Koniecznie wypróbuj ananasy, banany, brzoskwinie, nektarynki, gruszki i mango.
  • Dla osób na diecie wegetariańskiej dobrym wyborem będą też sery na grilla. Tu do wyboru masz całą gamę produktów, m.in. ser feta, mozzarella w kulce czy halloumi. Ten ostatni po zgrillowaniu świetnie komponuje się z różnego rodzaju sałatami.

Wegetariańskie przepisy na grilla – 8 pomysłów

Czas na wegetariańskie przepisy na grilla. Poznaj 8 sprawdzonych przepisów, które zachwycą swoim smakiem Twoich gości, a przy tym są proste i bardzo szybkie w przygotowaniu.

Szaszłyki z cukinii, bakłażana, papryki i pieczarek

1. Czas na pieczarki!

Obierz pieczarki i oddziel nóżki od kapeluszy.

2. Pozostałe warzywa

Pozostałe warzywa opłucz i pokrój w cząstki. Cebulę pokrój w krążki.

3. Nadziewanie!

Przygotuj patyczki do grilla i nadziewaj kawałki warzyw w różnej kolejności.

4. Pora na sos!

Przygotuj sos – wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie składniki i posmaruj lub polej nim szaszłyki.

5. Grillowanie

Tak przygotowane szaszłyki piecz na grillu. Uważaj, by nie zbliżać ich za bardzo do żaru, bo z zewnątrz się przypalą, a w środku będą zimne.

Czas całkowity 25 min
Porcja 1
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
Składniki
1
cukinia - 1 sztuka
bakłażan - 1 sztuka
papryka - 3 papryki (zielona, żółta, czerwona)
pieczarki - 5 sztuk
cebula - 1 sztuka
Sos:
oliwa z oliwek - 4 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
musztarda - 1 łyżka
sól
pieprz
czosnek granulowany
zioła prowansalskie
oregano

Grillowane tofu z marynowanymi warzywami

1. Przygotuj produkty

Tofu i warzywa pokrój w plastry.

2. Wyciśnij czosnek i imbir

Przeciśnij czosnek przez praskę i zetrzyj imbir na tarce o drobnych oczkach.

3. Wymieszaj przyprawy

W misce wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, miód, czosnek i imbir.

4. Połącz produkty

Powstałą marynatą polej tofu i warzywa. Jeśli masz więcej czasu, możesz pozostawić je w marynacie na 30 minut.

5. Grillowanie

Grilluj na rozgrzanym grillu 15 minut, często obracając.

Czas całkowity 20 min
Porcja 1
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
 

Grillowane tofu z marynowanymi warzywami

Opublikowano 15.05.2023

Tofu stanowi lekkie i świetne danie nie tylko na obiad, ale także smażone na grillu! Dowiedz się jak przyrządzić grillowanie tofu z marynowanymi warzywami!

1. Przygotuj produkty

Tofu i warzywa pokrój w plastry.

2. Wyciśnij czosnek i imbir

Przeciśnij czosnek przez praskę i zetrzyj imbir na tarce o drobnych oczkach.

3. Wymieszaj przyprawy

W misce wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, miód, czosnek i imbir.

4. Połącz produkty

Powstałą marynatą polej tofu i warzywa. Jeśli masz więcej czasu, możesz pozostawić je w marynacie na 30 minut.

5. Grillowanie

Grilluj na rozgrzanym grillu 15 minut, często obracając.

Czas całkowity 20 min
Porcja
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
Składniki
tofu - 1 opakowanie
cukinia - 1 sztuka
papryka czerwona - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
olej sezamowy - 1 łyżka
sos sojowy - 1 łyżka
miód - 1 łyżeczka
czosnek - 1 ząbek
świeży imbir - 1 łyżeczka
Składniki
1
tofu - 1 opakowanie
cukinia - 1 sztuka
papryka czerwona - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
olej sezamowy - 1 łyżka
sos sojowy - 1 łyżka
miód - 1 łyżeczka
czosnek - 1 ząbek
świeży imbir - 1 łyżeczka

Kukurydza z grillowanym serem

1. Przygotuj kukurydzę!

Kolbę kukurydzy umyj, osusz i posmaruj masłem.

2. Czas na przyprawy!

Dopraw do smaku niewielką ilością soli i pieprzu.

3. Grillowanie

Grilluj na rozgrzanym grillu przez 10-15 minut, często obracając.

4. Teraz pora na ser!

Posyp kukurydzę startym żółtym serem i grilluj jeszcze przez kilka minut, aż ser się roztopi.

Czas całkowity 30 min
Porcja 1
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
 

Kukurydza z grillowanym serem

Opublikowano 15.05.2023

Kukurydza przyrządzona na grillu jest niezwykle aromatyczna, chrupiąca i smakuje wyśmienicie! Uwielbiają ją i wegetarianie, jak i mięsożercy! Można ją podawać jako dodatek do obiadu lub jako osobne danie. Poznaj przepyszny przepis na grillowaną kukurydzę z serem!

1. Przygotuj kukurydzę!

Kolbę kukurydzy umyj, osusz i posmaruj masłem.

2. Czas na przyprawy!

Dopraw do smaku niewielką ilością soli i pieprzu.

3. Grillowanie

Grilluj na rozgrzanym grillu przez 10-15 minut, często obracając.

4. Teraz pora na ser!

Posyp kukurydzę startym żółtym serem i grilluj jeszcze przez kilka minut, aż ser się roztopi.

Czas całkowity 30 min
Porcja
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
Składniki
1 kolba kukurydzy,
10 dkg startego sera żółtego,
1 łyżeczka masła,
przyprawy: szczypta soli i pieprzu do smaku.
Składniki
1
1 kolba kukurydzy,
10 dkg startego sera żółtego,
1 łyżeczka masła,
przyprawy: szczypta soli i pieprzu do smaku.

Wege burgery z grillowanym bakłażanem

1. Przygotuj warzywo!

Umyj i osusz bakłażana.

2. Czas na krojenie

Pokrój bakłażana w plastry o grubości ok. 1 cm.

3. Grillowanie

Grilluj na rozgrzanym grillu przez około 5-7 minut z każdej strony.

4. Podaj według preferencji!

Podawaj w bułce z sałatą, pomidorem i ulubionymi sosami.

Czas całkowity 20 min
Porcja 3
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 5 min
 

Wege burgery z grillowanym bakłażanem

Opublikowano 15.05.2023

Burger z grillowanym bakłażanem to idealny przepis na letnie dni, kiedy najdzie nas ochota na pyszne burgery! Naładowany jest samymi smakołykami, świeżą zieleniną, wsponiałymi warzywami oraz wpasowującym się perfekcyjnie sosem!

1. Przygotuj warzywo!

Umyj i osusz bakłażana.

2. Czas na krojenie

Pokrój bakłażana w plastry o grubości ok. 1 cm.

3. Grillowanie

Grilluj na rozgrzanym grillu przez około 5-7 minut z każdej strony.

4. Podaj według preferencji!

Podawaj w bułce z sałatą, pomidorem i ulubionymi sosami.

Czas całkowity 20 min
Porcja
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 5 min
Składniki
1 bakłażan
3 bułki do hamburgerów,
1 pomidor,
sałata,
1 łyżka majonezu,
musztarda,
ketchup.
Składniki
3
1 bakłażan
3 bułki do hamburgerów,
1 pomidor,
sałata,
1 łyżka majonezu,
musztarda,
ketchup.

Grillowane owoce z miodową glazurą

1. Najpierw mycie!

Umyj i osusz owoce.

2. Krojenie owoców

Pokrój owoce na części i nabij na patyczki do szaszłyków.

3. Glazura!

W misce wymieszaj miód z sokiem z cytryny tak, by uzyskać jednolitą konsystencję.

4. Połączenie produktów

Dokładnie posmaruj owoce otrzymaną mieszanką.

5. Grillowanie

Grilluj na rozgrzanym grillu przez kilka minut z każdej strony.

6. Podawaj tak, jak lubisz!

Podawaj jako przystawkę lub deser.

Czas całkowity 15 min
Porcja 1
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 5 min
 

Grillowane owoce z miodową glazurą

Opublikowano 15.05.2023

Czy wiedziałeś, że można grillować owoce? To idealny przepis na letni deser, który można serwować w różnych odsłonach, np z lodami czy bitą śmietaną. Koniecznie musisz spróbować tego przepisu, a na pewno się zakochasz!

1. Najpierw mycie!

Umyj i osusz owoce.

2. Krojenie owoców

Pokrój owoce na części i nabij na patyczki do szaszłyków.

3. Glazura!

W misce wymieszaj miód z sokiem z cytryny tak, by uzyskać jednolitą konsystencję.

4. Połączenie produktów

Dokładnie posmaruj owoce otrzymaną mieszanką.

5. Grillowanie

Grilluj na rozgrzanym grillu przez kilka minut z każdej strony.

6. Podawaj tak, jak lubisz!

Podawaj jako przystawkę lub deser.

Czas całkowity 15 min
Porcja
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 5 min
Składniki
1 brzoskwinia,
1 nektarynka,
0,5 mango,
1 łyżka miodu,
sok z cytryny.
Składniki
1
1 brzoskwinia,
1 nektarynka,
0,5 mango,
1 łyżka miodu,
sok z cytryny.

Wege kiełbaski z grilla

1. Czas fasoli

Wymieszaj ugotowaną fasolę i ciecierzycę w misce i rozgnieć je widelcem.

2. Połącz produkty

Dodaj płatki drożdżowe, bulion warzywny, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz, paprykę, czosnek, kolendrę i kminek. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

3. Formowanie

Uformuj z masy kiełbaski i obtocz je w bułce tartej.

4. Grillowanie

Umieść kiełbaski na grillu i grilluj z każdej strony przez około 5 minut, aż staną się chrupiące i rumiane.

5. Serwowanie

Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład w bułce, z warzywami lub sałatką.

Czas całkowity 50 min
Porcja 4
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
 

Wege kiełbaski z grilla

Opublikowano 15.05.2023

Wegańska kiełbasa to roślinna parówka, która została stworzona, jako zastępstwo dla wegetarian! Wege kiełbaska idealnie sprawdzi się na grilla, jak i inne okazje! Dowiedz się jak przyrządzić takie kiełbaski!

1. Czas fasoli

Wymieszaj ugotowaną fasolę i ciecierzycę w misce i rozgnieć je widelcem.

2. Połącz produkty

Dodaj płatki drożdżowe, bulion warzywny, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz, paprykę, czosnek, kolendrę i kminek. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

3. Formowanie

Uformuj z masy kiełbaski i obtocz je w bułce tartej.

4. Grillowanie

Umieść kiełbaski na grillu i grilluj z każdej strony przez około 5 minut, aż staną się chrupiące i rumiane.

5. Serwowanie

Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład w bułce, z warzywami lub sałatką.

Czas całkowity 50 min
Porcja
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
Składniki
1,5 szklanki ugotowanej fasoli czerwonej,
0,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
0,25 szklanki płatków drożdżowych,
0,25 szklanki bulionu warzywnego,
0,25 szklanki bułki tartej,
0,25 szklanki mąki ziemniaczanej,
przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek granulowany, kolendra mielona, kminek.
Składniki
4
1,5 szklanki ugotowanej fasoli czerwonej,
0,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
0,25 szklanki płatków drożdżowych,
0,25 szklanki bulionu warzywnego,
0,25 szklanki bułki tartej,
0,25 szklanki mąki ziemniaczanej,
przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek granulowany, kolendra mielona, kminek.

Grillowany camembert z żurawiną

1. Najpierw camembert!

Wyjmij camembert z opakowania.

2. Miód i żurawina

Połóż ser na błyszczącej stronie folii aluminiowej, posmaruj go miodem i obłóż żurawiną.

3. Zwiń dokładnie folię.
4. Grillowanie!

Grilluj na rozgrzanym grillu przez 15-20 minut do momentu, gdy ser będzie miękki.

Czas całkowity 15 min
Porcja 1
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 10 min
 

Grillowany camembert z żurawiną

Opublikowano 15.05.2023

Grillowany camembert to ser, który idealnie rozpływa się w ustach! Podany z żurawiną tworzy idealny balans słodko-słodki. Jest to idealna przekąska na grilla. Poznaj idealny przepis na grillowany camembert!

1. Najpierw camembert!

Wyjmij camembert z opakowania.

2. Miód i żurawina

Połóż ser na błyszczącej stronie folii aluminiowej, posmaruj go miodem i obłóż żurawiną.

3. Zwiń dokładnie folię.
4. Grillowanie!

Grilluj na rozgrzanym grillu przez 15-20 minut do momentu, gdy ser będzie miękki.

Czas całkowity 15 min
Porcja
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 10 min
Składniki
1 camembert,
1 łyżeczka miodu,
garść żurawiny.
Składniki
1
1 camembert,
1 łyżeczka miodu,
garść żurawiny.

Grillowane szparagi z pesto z rukoli

1. Czas szparagów!

Szparagi umyj i dokładnie osusz.

2. Pesto z rukoli

Do blendera włóż liście rukoli, starty parmezan, prażone orzechy, posiekany czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu.

3. Dodaj oliwę z oliwek!

W trakcie blendowania stopniowo dolewaj oliwę z oliwek.

4. Blendowanie!

Blenduj do chwili, gdy wszystkie składniki połączą się w gładką pastę.

5. Grillowanie

Grilluj szparagi na rozgrzanym grillu przez około 10 minut, co jakiś czas je obracając, aż staną się miękkie i przyrumienione.

6. Podawaj tak jak lubisz!

Zdejmij szparagi z grilla, posmaruj pesto z rukoli i posyp startym parmezanem.

Czas całkowity 25 min
Porcja 2
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 9 min
 

Grillowane szparagi z pesto z rukoli

Opublikowano 16.05.2023

Grillowane szparagi to pyszna i chrupiąca przekąska nie tylko na grilla. Szparagi to warzywo sezonowe, które zachwyca nie tylko wegetarian. A z dodatkiem pesto z rukoli tworzą idealny balans smakowy. Poznaj przepis na grillowane szparagi, przekąskę z grilla, która oczaruje Twoich bliskich!

1. Czas szparagów!

Szparagi umyj i dokładnie osusz.

2. Pesto z rukoli

Do blendera włóż liście rukoli, starty parmezan, prażone orzechy, posiekany czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu.

3. Dodaj oliwę z oliwek!

W trakcie blendowania stopniowo dolewaj oliwę z oliwek.

4. Blendowanie!

Blenduj do chwili, gdy wszystkie składniki połączą się w gładką pastę.

5. Grillowanie

Grilluj szparagi na rozgrzanym grillu przez około 10 minut, co jakiś czas je obracając, aż staną się miękkie i przyrumienione.

6. Podawaj tak jak lubisz!

Zdejmij szparagi z grilla, posmaruj pesto z rukoli i posyp startym parmezanem.

Czas całkowity 25 min
Porcja
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 9 min
Składniki
Składniki:
pęczek szparagów,
pesto z rukoli,
parmezan.
Składniki na pesto z rukoli:
2 szklanki liści rukoli,
0,5 szklanki startego parmezanu,
0,5 szklanki prażonych orzechów piniowych lub nerkowców,
2 ząbki czosnku,
0,5 szklanki oliwy z oliwek,
przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Składniki
2
Składniki:
pęczek szparagów,
pesto z rukoli,
parmezan.
Składniki na pesto z rukoli:
2 szklanki liści rukoli,
0,5 szklanki startego parmezanu,
0,5 szklanki prażonych orzechów piniowych lub nerkowców,
2 ząbki czosnku,
0,5 szklanki oliwy z oliwek,
przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Już wiesz, co przygotować na wiosennego grilla!

Mamy nadzieję, że nasze przepisy dostarczyły Ci dużo inspiracji. Wykorzystaj je w tym sezonie i przygotuj dla swoich znajomych prawdziwy wegetariański grill! Przepisy na potrawy są szybkie i łatwe w wykonaniu, a mimo to zapewniają prawdziwą rozkosz dla podniebienia.

Życzymy Ci odkrywania nowych smaków i cudownych chwil na świeżym powietrzu spędzonych z bliskimi osobami. Pamiętaj, że wszystkie składniki niezbędne do przygotowania wegetariańskich dań z grilla znajdziesz w sklepie Auchan.

Przeczytaj też: Jak gotować szparagi, by były idealne? Poznaj sposoby!