Dania wegetariańskie na grilla – 8 pomysłów na bezmięsne potrawy
Dłuższe i cieplejsze dni sprzyjają spotkaniom na świeżym powietrzu, a te nie mogą obyć się bez wspólnego grillowania. Tym bardziej że potrawy z grilla to nie tylko kiełbaski i karkówka. Coraz częściej ich miejsce na ruszcie zastępują wegetariańskie dania na grilla. Chcesz poznać najlepsze wegetariańskie przepisy na grilla? Znajdziesz je w naszym artykule!
Grillowanie – ulubiony sposób na spędzanie czasu na powietrzu
Nie ma co ukrywać – uwielbiamy grillować! Gdy tylko zaczynają się cieplejsze dni i wieczory, w przydomowych ogródkach pojawiają się grille. W końcu to doskonała okazja zarówno do tego, żeby zjeść coś smacznego, jak i spotkać się ze znajomymi i innymi bliskimi osobami.
Czy grill musi kojarzyć się zawsze z ciężkostrawnym i niezdrowym jedzeniem? Niekoniecznie. Wszystko zależy od tego, co wybierzesz do położenia na ruszcie. Czy będzie to kiełbasa, karkówka czy kaszanka, czy może postawisz na lekkie i szybkie dania wegetariańskie na grilla – wybór należy do Ciebie.
Dlaczego warto wybrać dania wegetariańskie na grilla?
Jest kilka powodów, dlaczego warto postawić na dania wege na grilla:
Sprawdź również: Roślinne źródło białka – co to jest i dlaczego jest nam potrzebne?
1. Zdrowie
Jak już wspomnieliśmy, mięsne potrawy grillowane często są tłuste i wysokokaloryczne. Jedzone w dużych ilościach mogą przyczynić się do nadwagi i innych problemów zdrowotnych. Ich wegetariańskie odpowiedniki są zazwyczaj zdrowsze, lżejsze i przede wszystkim zawierają więcej warzyw bogatych w błonnik, witaminy i minerały.
3. Uniwersalność
Jeśli na spotkaniu mają być nowe osoby, których upodobań nie znasz, to dania wege na grilla zawsze będą dobrym wyborem. Sprawdzą się w przypadku wielu diet. Będą świetną opcją dla wegan i osób z nietolerancją laktozy czy glutenu. W ten sposób nie musisz się martwić, że ktoś z Twoich gości będzie głodny, ponieważ nie chce lub nie może jeść mięsa.
4. Krótki czas przygotowania
Dania wegetariańskie na grilla są zazwyczaj łatwe w przygotowaniu. Wiele warzyw możesz grillować szybko i bez większych trudności. Dzięki temu Twoi goście nie będą długo czekać na pierwsze przysmaki.
5. Przyjemność z jedzenia
Nie da się ukryć, że wegetariańskie dania na grilla są po prostu smaczne. To sprawia, że zyskują coraz większą rzeszę zwolenników i z powodzeniem zastępują tradycyjne grillowe potrawy.
Czego możesz użyć do stworzenia wegetariańskiej potrawy na grilla?
Do stworzenia wegetariańskiej potrawy na grilla możesz wykorzystać wiele różnych składników. Tak naprawdę ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia!
- Do grillowania świetnie nadają się warzywa. Wypróbuj cukinię, bakłażana, paprykę, pomidory, pieczarki, cebulę, karczochy, kabaczki, marchewki, brokuły czy szparagi. Sprawdź, jak ich smak z grilla różni się od tego, który znasz i czujesz na co dzień.
- Kolejnym niezastąpionym produktem na szybkie dania wegetariańskie na grilla jest tofu. Samo w sobie niepozorne, ale w aromacie przypraw i marynat rozkwita i staje się niekwestionowanym królem imprezy. Możesz wybrać tofu naturalne i smakowe. Wystarczy, że pokroisz je w kostkę, plastry albo kawałki i ułożysz na ruszcie. W dodatku to dobre źródło białka.
- Warto też pamiętać o owocach. Są one mniej popularne i rzadziej spotkasz je na grillu – a szkoda, bo smakują wyśmienicie. Grillowane owoce są słodkie i soczyste, a przy tym doskonale komponują się z wytrawnymi składnikami. Jakie owoce nadadzą się do położenia na ruszt? Koniecznie wypróbuj ananasy, banany, brzoskwinie, nektarynki, gruszki i mango.
- Dla osób na diecie wegetariańskiej dobrym wyborem będą też sery na grilla. Tu do wyboru masz całą gamę produktów, m.in. ser feta, mozzarella w kulce czy halloumi. Ten ostatni po zgrillowaniu świetnie komponuje się z różnego rodzaju sałatami.
- Gotowe produkty wegetariańskie na grilla— kiełbaski, kotlety, burgery i inne produkty będące zamiennikami mięsa, które w smaku i konsystencji je przypominają.
Wegetariańskie przepisy na grilla – 8 pomysłów
Czas na wegetariańskie przepisy na grilla. Poznaj 8 sprawdzonych przepisów, które zachwycą swoim smakiem Twoich gości, a przy tym są proste i bardzo szybkie w przygotowaniu.
Szaszłyki z cukinii, bakłażana, papryki i pieczarek
Obierz pieczarki i oddziel nóżki od kapeluszy.
Pozostałe warzywa opłucz i pokrój w cząstki. Cebulę pokrój w krążki.
Przygotuj patyczki do grilla i nadziewaj kawałki warzyw w różnej kolejności.
Przygotuj sos – wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie składniki i posmaruj lub polej nim szaszłyki.
Tak przygotowane szaszłyki piecz na grillu. Uważaj, by nie zbliżać ich za bardzo do żaru, bo z zewnątrz się przypalą, a w środku będą zimne.
Grillowane tofu z marynowanymi warzywami
Tofu i warzywa pokrój w plastry.
Przeciśnij czosnek przez praskę i zetrzyj imbir na tarce o drobnych oczkach.
W misce wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, miód, czosnek i imbir.
Powstałą marynatą polej tofu i warzywa. Jeśli masz więcej czasu, możesz pozostawić je w marynacie na 30 minut.
Grilluj na rozgrzanym grillu 15 minut, często obracając.

Grillowane tofu z marynowanymi warzywami
Opublikowano 15.05.2023Tofu stanowi lekkie i świetne danie nie tylko na obiad, ale także smażone na grillu! Dowiedz się jak przyrządzić grillowanie tofu z marynowanymi warzywami!
Tofu i warzywa pokrój w plastry.
Przeciśnij czosnek przez praskę i zetrzyj imbir na tarce o drobnych oczkach.
W misce wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, miód, czosnek i imbir.
Powstałą marynatą polej tofu i warzywa. Jeśli masz więcej czasu, możesz pozostawić je w marynacie na 30 minut.
Grilluj na rozgrzanym grillu 15 minut, często obracając.
Kukurydza z grillowanym serem
Kolbę kukurydzy umyj, osusz i posmaruj masłem.
Dopraw do smaku niewielką ilością soli i pieprzu.
Grilluj na rozgrzanym grillu przez 10-15 minut, często obracając.
Posyp kukurydzę startym żółtym serem i grilluj jeszcze przez kilka minut, aż ser się roztopi.

Kukurydza z grillowanym serem
Opublikowano 15.05.2023Kukurydza przyrządzona na grillu jest niezwykle aromatyczna, chrupiąca i smakuje wyśmienicie! Uwielbiają ją i wegetarianie, jak i mięsożercy! Można ją podawać jako dodatek do obiadu lub jako osobne danie. Poznaj przepyszny przepis na grillowaną kukurydzę z serem!
Kolbę kukurydzy umyj, osusz i posmaruj masłem.
Dopraw do smaku niewielką ilością soli i pieprzu.
Grilluj na rozgrzanym grillu przez 10-15 minut, często obracając.
Posyp kukurydzę startym żółtym serem i grilluj jeszcze przez kilka minut, aż ser się roztopi.
Wege burgery z grillowanym bakłażanem
Umyj i osusz bakłażana.
Pokrój bakłażana w plastry o grubości ok. 1 cm.
Grilluj na rozgrzanym grillu przez około 5-7 minut z każdej strony.
Podawaj w bułce z sałatą, pomidorem i ulubionymi sosami.

Wege burgery z grillowanym bakłażanem
Opublikowano 15.05.2023Burger z grillowanym bakłażanem to idealny przepis na letnie dni, kiedy najdzie nas ochota na pyszne burgery! Naładowany jest samymi smakołykami, świeżą zieleniną, wsponiałymi warzywami oraz wpasowującym się perfekcyjnie sosem!
Umyj i osusz bakłażana.
Pokrój bakłażana w plastry o grubości ok. 1 cm.
Grilluj na rozgrzanym grillu przez około 5-7 minut z każdej strony.
Podawaj w bułce z sałatą, pomidorem i ulubionymi sosami.
Grillowane owoce z miodową glazurą
Umyj i osusz owoce.
Pokrój owoce na części i nabij na patyczki do szaszłyków.
W misce wymieszaj miód z sokiem z cytryny tak, by uzyskać jednolitą konsystencję.
Dokładnie posmaruj owoce otrzymaną mieszanką.
Grilluj na rozgrzanym grillu przez kilka minut z każdej strony.
Podawaj jako przystawkę lub deser.

Grillowane owoce z miodową glazurą
Opublikowano 15.05.2023Czy wiedziałeś, że można grillować owoce? To idealny przepis na letni deser, który można serwować w różnych odsłonach, np z lodami czy bitą śmietaną. Koniecznie musisz spróbować tego przepisu, a na pewno się zakochasz!
Umyj i osusz owoce.
Pokrój owoce na części i nabij na patyczki do szaszłyków.
W misce wymieszaj miód z sokiem z cytryny tak, by uzyskać jednolitą konsystencję.
Dokładnie posmaruj owoce otrzymaną mieszanką.
Grilluj na rozgrzanym grillu przez kilka minut z każdej strony.
Podawaj jako przystawkę lub deser.
Wege kiełbaski z grilla
Wymieszaj ugotowaną fasolę i ciecierzycę w misce i rozgnieć je widelcem.
Dodaj płatki drożdżowe, bulion warzywny, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz, paprykę, czosnek, kolendrę i kminek. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Uformuj z masy kiełbaski i obtocz je w bułce tartej.
Umieść kiełbaski na grillu i grilluj z każdej strony przez około 5 minut, aż staną się chrupiące i rumiane.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład w bułce, z warzywami lub sałatką.

Wege kiełbaski z grilla
Opublikowano 15.05.2023Wegańska kiełbasa to roślinna parówka, która została stworzona, jako zastępstwo dla wegetarian! Wege kiełbaska idealnie sprawdzi się na grilla, jak i inne okazje! Dowiedz się jak przyrządzić takie kiełbaski!
Wymieszaj ugotowaną fasolę i ciecierzycę w misce i rozgnieć je widelcem.
Dodaj płatki drożdżowe, bulion warzywny, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz, paprykę, czosnek, kolendrę i kminek. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Uformuj z masy kiełbaski i obtocz je w bułce tartej.
Umieść kiełbaski na grillu i grilluj z każdej strony przez około 5 minut, aż staną się chrupiące i rumiane.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład w bułce, z warzywami lub sałatką.
Grillowany camembert z żurawiną
Wyjmij camembert z opakowania.
Połóż ser na błyszczącej stronie folii aluminiowej, posmaruj go miodem i obłóż żurawiną.
Grilluj na rozgrzanym grillu przez 15-20 minut do momentu, gdy ser będzie miękki.

Grillowany camembert z żurawiną
Opublikowano 15.05.2023Grillowany camembert to ser, który idealnie rozpływa się w ustach! Podany z żurawiną tworzy idealny balans słodko-słodki. Jest to idealna przekąska na grilla. Poznaj idealny przepis na grillowany camembert!
Wyjmij camembert z opakowania.
Połóż ser na błyszczącej stronie folii aluminiowej, posmaruj go miodem i obłóż żurawiną.
Grilluj na rozgrzanym grillu przez 15-20 minut do momentu, gdy ser będzie miękki.
Grillowane szparagi z pesto z rukoli
Szparagi umyj i dokładnie osusz.
Do blendera włóż liście rukoli, starty parmezan, prażone orzechy, posiekany czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu.
W trakcie blendowania stopniowo dolewaj oliwę z oliwek.
Blenduj do chwili, gdy wszystkie składniki połączą się w gładką pastę.
Grilluj szparagi na rozgrzanym grillu przez około 10 minut, co jakiś czas je obracając, aż staną się miękkie i przyrumienione.
Zdejmij szparagi z grilla, posmaruj pesto z rukoli i posyp startym parmezanem.

Grillowane szparagi z pesto z rukoli
Opublikowano 16.05.2023Grillowane szparagi to pyszna i chrupiąca przekąska nie tylko na grilla. Szparagi to warzywo sezonowe, które zachwyca nie tylko wegetarian. A z dodatkiem pesto z rukoli tworzą idealny balans smakowy. Poznaj przepis na grillowane szparagi, przekąskę z grilla, która oczaruje Twoich bliskich!
Szparagi umyj i dokładnie osusz.
Do blendera włóż liście rukoli, starty parmezan, prażone orzechy, posiekany czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu.
W trakcie blendowania stopniowo dolewaj oliwę z oliwek.
Blenduj do chwili, gdy wszystkie składniki połączą się w gładką pastę.
Grilluj szparagi na rozgrzanym grillu przez około 10 minut, co jakiś czas je obracając, aż staną się miękkie i przyrumienione.
Zdejmij szparagi z grilla, posmaruj pesto z rukoli i posyp startym parmezanem.
Już wiesz, co przygotować na wiosennego grilla!
Mamy nadzieję, że nasze przepisy dostarczyły Ci dużo inspiracji. Wykorzystaj je w tym sezonie i przygotuj dla swoich znajomych prawdziwy wegetariański grill! Przepisy na potrawy są szybkie i łatwe w wykonaniu, a mimo to zapewniają prawdziwą rozkosz dla podniebienia.
Życzymy Ci odkrywania nowych smaków i cudownych chwil na świeżym powietrzu spędzonych z bliskimi osobami. Pamiętaj, że wszystkie składniki niezbędne do przygotowania wegetariańskich dań z grilla znajdziesz w sklepie Auchan.
Przeczytaj też: Jak gotować szparagi, by były idealne? Poznaj sposoby!