Aplikacja
Potrawy Z Miesa Wieprzowego

Dania z wieprzowiny – 4 pomysły na obiad z mięsa rasy puławskiej marki Pewni Dobrego

Opublikowano 18.09.2023 - 2 minut czytania

Wyjątkowy smak i łatwość przygotowania – te cechy sprawiają, że mięso wieprzowe niezmiennie króluje na polskich stołach. Poznaj zalety wieprzowiny rasy puławskiej marki własnej Auchan Pewni Dobrego i oczaruj gości pysznym obiadem!

Dania z mięsa wieprzowego – charakterystyka i korzyści zdrowotne

Przy planowaniu codziennego menu, wiele osób sięga po rodzimą wieprzowinę.. Mięso wieprzowe jest cennym źródłem pełnowartościowego białka i ważnym składnikiem diety. Zawiera niezbędne aminokwasy, obfituje w żelazo i witaminy: A, B3, B6, B12 oraz D. Spośród innych rodzajów mięs wyróżnia się niską zawartością cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Doskonale smakuje zarówno pieczone, grillowane, jak i smażone. Świetnie nadaje się do przyrządzania tradycyjnych kiełbas i wędlin.

Starannie wyselekcjonowane mięso rasy puławskiej marki Pewni Dobrego dostępne w Auchan pozwoli Ci przygotować nie tylko klasyczny obiad. Odpowiednia marynata na bazie oleju lub oliwy z dodatkiem aromatycznych przypraw i świeżych ziół sprawi, że Twoje danie z wieprzowiny nabierze wyjątkowego smaku i aromatu.

Przeczytaj także: Czas na mięsną ucztę! Jakie mięso na grilla wybrać? Oto pomysły!

Rasa puławska pojawiła się w Polsce na początku XX w. i jest najstarszą polską rasą świń. W 2009 r. została wpisana na listę produktów tradycyjnych. Jedną z głównych zalet tego rodzaju mięsa jest marmurkowatość, czyli odpowiednia zawartość tłuszczu śródmięśniowego, będącego nośnikiem smaku i zapachu. Jego obecność świadczy o wysokiej jakości i smakowitości wieprzowiny. Świeże mięso rasy puławskiej marki Pewni Dobrego pochodzi wyłącznie od sprawdzonych, lokalnych dostawców. Dzięki temu wiesz, że wybierasz dobry, ekologiczny produkt. W Auchan znajdziesz m.in. soczystą karkówkę, kruche żeberka i wyśmienitą szynkę, które są idealne do przygotowania niepowtarzalnych dań z wieprzowiny.

Przeczytaj również: Wieprzowina puławska – dlaczego warto po nią sięgnąć?

Obiad Z Wieprzowiny

Wieprzowina – 4 pomysły na pyszny obiad!

Przygotuj sos

Składniki marynaty umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Powstały sos podziel na 2 porcje – jedną z nich przełóż do małej miseczki, owiń szczelnie folią i włóż do lodówki.

Zamarynuj mięso

Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie przełóż do miski z marynatą i starannie natrzyj nią cały kawałek. Następnie dokładnie przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na 6 godzin.

Rozgrzej piekarnik

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Upiecz żeberka

Żeberka wraz z sosem przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmij je i podkręć temperaturę piekarnika do 200 stopni Celsjusza.

Gotowe!

W międzyczasie obróć mięso i posmaruj pozostawioną wcześniej marynatą. Wstaw z powrotem do pieczenia, a po 15 minutach powtórz czynność i zapiekaj jeszcze 10 minut.

Gotowe żeberka podaj w towarzystwie zapiekanych ziemniaków i ulubionej surówki, np. z kiszonej kapusty – smacznego!

Czas całkowity 530 min
Porcja 4
Przygotowanie 410 min
Gotowanie 120 min
Składniki
4
1 kg żeberek wieprzowych rasy puławskiej
2 łyżeczki miodu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki musztardy (np. francuskiej lub sarepskiej)
200 ml ketchupu
1,5 łyżki wędzonej papryki
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1,5 łyżeczki soli
Obiad Z Miesa Wieprzowego

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Przygotuj kurki

Kurki oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Polędwiczkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm

Usmaż cebulę

Na rozgrzanej patelni umieść 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Dodaj cebulę i smaż na umiarkowanym ogniu ok. 3 minuty, ciągle mieszając.

Usmaż kurki

Gdy cebula będzie złocista, wrzuć na patelnię kurki, dopraw solą, podkręć lekko moc palnika i smaż przez kolejne 2 minuty.

Dodaj śmietankę

Po tym czasie dodaj śmietankę oraz tymianek, zagotuj i odstaw na bok.

Usmaż mięso

Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Plastry polędwiczek oprósz z obu stron solą i pieprzem, a następnie ułóż na patelni. Smaż na większym ogniu przez 2 minuty, obróć na drugą stronę i podsmażaj jeszcze 1 minutę.

Na koniec!

Usmażone mięso przełóż do sosu. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 1-2 minuty. Gotowe danie posyp koperkiem.

Tak przygotowane polędwiczki świetnie skomponują się z purée ziemniaczanym i lekką sałatą z koperkiem.

Czas całkowity 40 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
 

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Opublikowano 18.09.2023

Odkryj tajemnice kuchni polskiej i przygotuj wyjątkowe danie, które zachwyci każdego smakosza! Nasz przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym to połączenie tradycji z nowoczesnością, gwarancja soczystości mięsa i głęboki aromat kurkowych grzybów. Idealne na wyjątkowy obiad!

Przygotuj kurki

Kurki oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Polędwiczkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm

Usmaż cebulę

Na rozgrzanej patelni umieść 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Dodaj cebulę i smaż na umiarkowanym ogniu ok. 3 minuty, ciągle mieszając.

Usmaż kurki

Gdy cebula będzie złocista, wrzuć na patelnię kurki, dopraw solą, podkręć lekko moc palnika i smaż przez kolejne 2 minuty.

Dodaj śmietankę

Po tym czasie dodaj śmietankę oraz tymianek, zagotuj i odstaw na bok.

Usmaż mięso

Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Plastry polędwiczek oprósz z obu stron solą i pieprzem, a następnie ułóż na patelni. Smaż na większym ogniu przez 2 minuty, obróć na drugą stronę i podsmażaj jeszcze 1 minutę.

Na koniec!

Usmażone mięso przełóż do sosu. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 1-2 minuty. Gotowe danie posyp koperkiem.

Tak przygotowane polędwiczki świetnie skomponują się z purée ziemniaczanym i lekką sałatą z koperkiem.

Czas całkowity 40 min
Porcja
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
Składniki
600 g polędwiczek wieprzowych rasy puławskiej
500 g kurek
200 ml śmietanki 30%
1 mała cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżka posiekanego koperku
Składniki
4
600 g polędwiczek wieprzowych rasy puławskiej
500 g kurek
200 ml śmietanki 30%
1 mała cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżka posiekanego koperku

Domowe burgery z szarpaną wieprzowiną

Przygotuj marynatę

Czosnek obierz, przeciśnij za pomocą praski i wraz ze wszystkimi przyprawami umieść w dużej misce. Wlej olej, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.

Zamarynuj mięso

Powstałą marynatą natrzyj mięso z każdej strony. Do naczynia żaroodpornego wlej wino, a następnie przełóż mięso.

Upiecz mięso

Piekarnik nagrzej do 150 stopni Celsjusza. Przykryte naczynie wstaw do środka. Całość piecz ok. 3,5 godziny.

Niech mięso się zarumieni

15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, żeby mięso się zarumieniło.

Wyjmij danie z piekarnika

Ostrożnie wyjmij całość i odstaw na bok, aby lekko przestygło.

Serwowanie!

Bułki przekrój na pół. Dolne połówki posmaruj majonezem, ułóż liście rukoli, a na niej plastry pokrojonego ogórka. Dwoma widelcami poszarp mięso na kawałki, nałóż do środka i przykryj.
Dobór dodatków zależy wyłącznie od tego, co lubisz – szarpana wieprzowina świetnie odnajdzie się w towarzystwie m. in. czerwonej cebuli, kimchi czy papryczek jalapen҄o.

Czas całkowity 240 min
Porcja 4
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 210 min
 

Domowe burgery z szarpaną wieprzowiną (ang. pulled pork)

Opublikowano 18.09.2023

Oto nasz autorski przepis na burgery z szarpaną wieprzowiną! Już sam zapach roztapiającej się w ustach wieprzowiny w stylu „pulled pork” zachęca do działania. Połączenie tradycyjnych metod przyrządzania mięsa z nowoczesnym podejściem do fast foodu sprawia, że ten burger będzie prawdziwą gwiazdą każdego domowego grillowania lub spotkania z przyjaciółmi.

Przygotuj marynatę

Czosnek obierz, przeciśnij za pomocą praski i wraz ze wszystkimi przyprawami umieść w dużej misce. Wlej olej, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.

Zamarynuj mięso

Powstałą marynatą natrzyj mięso z każdej strony. Do naczynia żaroodpornego wlej wino, a następnie przełóż mięso.

Upiecz mięso

Piekarnik nagrzej do 150 stopni Celsjusza. Przykryte naczynie wstaw do środka. Całość piecz ok. 3,5 godziny.

Niech mięso się zarumieni

15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, żeby mięso się zarumieniło.

Wyjmij danie z piekarnika

Ostrożnie wyjmij całość i odstaw na bok, aby lekko przestygło.

Serwowanie!

Bułki przekrój na pół. Dolne połówki posmaruj majonezem, ułóż liście rukoli, a na niej plastry pokrojonego ogórka. Dwoma widelcami poszarp mięso na kawałki, nałóż do środka i przykryj.
Dobór dodatków zależy wyłącznie od tego, co lubisz – szarpana wieprzowina świetnie odnajdzie się w towarzystwie m. in. czerwonej cebuli, kimchi czy papryczek jalapen҄o.

Czas całkowity 240 min
Porcja
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 210 min
Składniki
1 kg łopatki wieprzowej bez kości rasy puławskiej
1 łyżka soli, pieprzu, gorczycy, kuminu oraz słodkiej i wędzonej papryki
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru
100 ml czerwonego wytrawnego wina
4 bułki do hamburgerów
2 łyżki majonezu
garść rukoli
2 duże ogórki konserwowe
Składniki
4
1 kg łopatki wieprzowej bez kości rasy puławskiej
1 łyżka soli, pieprzu, gorczycy, kuminu oraz słodkiej i wędzonej papryki
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru
100 ml czerwonego wytrawnego wina
4 bułki do hamburgerów
2 łyżki majonezu
garść rukoli
2 duże ogórki konserwowe
Dania Z Miesa Wieprzowego

Bitki wieprzowe

Przygotuj mięso

Karkówkę pokrój w poprzek włókien na 4 jednakowe plastry. Każdy kawałek rozbij lekko tłuczkiem.

Rozgrzej olej

W międzyczasie dobrze rozgrzej olej na patelni.

Dopraw

Mięso oprósz solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.

Usmaż mięso

Smaż kotlety na rumiano, po ok. 2 minuty z każdej strony, a następnie przełóż do garnka.

Pokrój dodatki

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w plasterki.

Podsmaż mięso i cebulę

Na patelnię po mięsie wrzuć cebulę i podsmażaj na małym ogniu przez ok. 10 minut.

Przełóż składniki

Po tym czasie dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze 3 minuty, po czym przełóż wszystko do garnka z bitkami.

Zrób sos

Na patelnię wlej wodę. Poczekaj, aż się zagotuje i również przelej do garnka – dzięki temu sos będzie wyjątkowo aromatyczny!

Na koniec!

Garnek ustaw na średniej mocy palnika. Wymieszaj mięso z warzywami, dopraw szczyptą soli, dorzuć ziele angielskie, paprykę, majeranek i liście laurowe. Od momentu zagotowania duś bitki pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 70 minut.

Bitki wieprzowe możesz podać z tym, na co masz akurat ochotę – z gotowanymi ziemniakami, kluskami śląskimi, czy też kaszą gryczaną. Idealnym uzupełnieniem dania będzie surówka z buraczków lub kapusty pekińskiej.

Czas całkowity 120 min
Porcja 3
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 90 min
 

Bitki wieprzowe

Opublikowano 18.09.2023

Zapraszamy do odkrycia jednego z kulinarnych skarbów polskiej kuchni – bitków wieprzowych! Ten klasyczny przepis przeniesie Cię wprost do kuchni babci, gdzie aromat duszonych mięs mieszał się z rodzinnych opowieściami. Nasz artykuł krok po kroku pokaże, jak przyrządzić bitki do złotego, kruchego stopnia. Odkryj tajniki domowego gotowania i ciesz się smakiem prawdziwych, tradycyjnych bitków wieprzowych.

Przygotuj mięso

Karkówkę pokrój w poprzek włókien na 4 jednakowe plastry. Każdy kawałek rozbij lekko tłuczkiem.

Rozgrzej olej

W międzyczasie dobrze rozgrzej olej na patelni.

Dopraw

Mięso oprósz solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.

Usmaż mięso

Smaż kotlety na rumiano, po ok. 2 minuty z każdej strony, a następnie przełóż do garnka.

Pokrój dodatki

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w plasterki.

Podsmaż mięso i cebulę

Na patelnię po mięsie wrzuć cebulę i podsmażaj na małym ogniu przez ok. 10 minut.

Przełóż składniki

Po tym czasie dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze 3 minuty, po czym przełóż wszystko do garnka z bitkami.

Zrób sos

Na patelnię wlej wodę. Poczekaj, aż się zagotuje i również przelej do garnka – dzięki temu sos będzie wyjątkowo aromatyczny!

Na koniec!

Garnek ustaw na średniej mocy palnika. Wymieszaj mięso z warzywami, dopraw szczyptą soli, dorzuć ziele angielskie, paprykę, majeranek i liście laurowe. Od momentu zagotowania duś bitki pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 70 minut.

Bitki wieprzowe możesz podać z tym, na co masz akurat ochotę – z gotowanymi ziemniakami, kluskami śląskimi, czy też kaszą gryczaną. Idealnym uzupełnieniem dania będzie surówka z buraczków lub kapusty pekińskiej.

Czas całkowity 120 min
Porcja
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 90 min
Składniki
600 g karkówki wieprzowej bez kości rasy puławskiej
2 łyżki oleju
3 łyżki mąki pszennej
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli, majeranku i słodkiej papryki
0,5 łyżeczki pieprzu
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
350 ml wody
Składniki
3
600 g karkówki wieprzowej bez kości rasy puławskiej
2 łyżki oleju
3 łyżki mąki pszennej
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli, majeranku i słodkiej papryki
0,5 łyżeczki pieprzu
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
350 ml wody
Szybkie Dania Z Wieprzowiny

Co jest ważne, gdy chcesz przygotować potrawę z mięsa wieprzowego?

Przyrządzenie wieprzowiny jest proste nawet dla kuchennego laika. Podstawą udanego obiadu są produkty dobrej jakości. Będąc na zakupach w Auchan, sięgnij po odpowiedni rodzaj mięsa rasy puławskiej marki Pewni Dobrego i dobierz dodatki w postaci ulubionej kaszy, kopytek lub ziemniaków. Na koniec dorzuć do koszyka mix świeżych sałat, surówkę Colesław albo ogórki konserwowe. Odważ się eksperymentować w kuchni i spróbuj stworzyć swój własny, autorski przepis na pyszne danie z wieprzowiny!