Dania z wieprzowiny – 4 pomysły na obiad z mięsa rasy puławskiej marki Pewni Dobrego
Dania z mięsa wieprzowego – charakterystyka i korzyści zdrowotne
Przy planowaniu codziennego menu, wiele osób sięga po rodzimą wieprzowinę.. Mięso wieprzowe jest cennym źródłem pełnowartościowego białka i ważnym składnikiem diety. Zawiera niezbędne aminokwasy, obfituje w żelazo i witaminy: A, B3, B6, B12 oraz D. Spośród innych rodzajów mięs wyróżnia się niską zawartością cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Doskonale smakuje zarówno pieczone, grillowane, jak i smażone. Świetnie nadaje się do przyrządzania tradycyjnych kiełbas i wędlin.
Starannie wyselekcjonowane mięso rasy puławskiej marki Pewni Dobrego dostępne w Auchan pozwoli Ci przygotować nie tylko klasyczny obiad. Odpowiednia marynata na bazie oleju lub oliwy z dodatkiem aromatycznych przypraw i świeżych ziół sprawi, że Twoje danie z wieprzowiny nabierze wyjątkowego smaku i aromatu.
Przeczytaj także: Czas na mięsną ucztę! Jakie mięso na grilla wybrać? Oto pomysły!
Rasa puławska pojawiła się w Polsce na początku XX w. i jest najstarszą polską rasą świń. W 2009 r. została wpisana na listę produktów tradycyjnych. Jedną z głównych zalet tego rodzaju mięsa jest marmurkowatość, czyli odpowiednia zawartość tłuszczu śródmięśniowego, będącego nośnikiem smaku i zapachu. Jego obecność świadczy o wysokiej jakości i smakowitości wieprzowiny. Świeże mięso rasy puławskiej marki Pewni Dobrego pochodzi wyłącznie od sprawdzonych, lokalnych dostawców. Dzięki temu wiesz, że wybierasz dobry, ekologiczny produkt. W Auchan znajdziesz m.in. soczystą karkówkę, kruche żeberka i wyśmienitą szynkę, które są idealne do przygotowania niepowtarzalnych dań z wieprzowiny.
Przeczytaj również: Wieprzowina puławska – dlaczego warto po nią sięgnąć?
Wieprzowina – 4 pomysły na pyszny obiad!
Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie przełóż do miski z marynatą i starannie natrzyj nią cały kawałek. Następnie dokładnie przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na 6 godzin.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Żeberka wraz z sosem przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmij je i podkręć temperaturę piekarnika do 200 stopni Celsjusza.
W międzyczasie obróć mięso i posmaruj pozostawioną wcześniej marynatą. Wstaw z powrotem do pieczenia, a po 15 minutach powtórz czynność i zapiekaj jeszcze 10 minut.
Gotowe żeberka podaj w towarzystwie zapiekanych ziemniaków i ulubionej surówki, np. z kiszonej kapusty – smacznego!
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
Gdy cebula będzie złocista, wrzuć na patelnię kurki, dopraw solą, podkręć lekko moc palnika i smaż przez kolejne 2 minuty.
Po tym czasie dodaj śmietankę oraz tymianek, zagotuj i odstaw na bok.
Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Plastry polędwiczek oprósz z obu stron solą i pieprzem, a następnie ułóż na patelni. Smaż na większym ogniu przez 2 minuty, obróć na drugą stronę i podsmażaj jeszcze 1 minutę.
Usmażone mięso przełóż do sosu. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 1-2 minuty. Gotowe danie posyp koperkiem.
Tak przygotowane polędwiczki świetnie skomponują się z purée ziemniaczanym i lekką sałatą z koperkiem.
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
Opublikowano 18.09.2023Gdy cebula będzie złocista, wrzuć na patelnię kurki, dopraw solą, podkręć lekko moc palnika i smaż przez kolejne 2 minuty.
Po tym czasie dodaj śmietankę oraz tymianek, zagotuj i odstaw na bok.
Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Plastry polędwiczek oprósz z obu stron solą i pieprzem, a następnie ułóż na patelni. Smaż na większym ogniu przez 2 minuty, obróć na drugą stronę i podsmażaj jeszcze 1 minutę.
Usmażone mięso przełóż do sosu. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 1-2 minuty. Gotowe danie posyp koperkiem.
Tak przygotowane polędwiczki świetnie skomponują się z purée ziemniaczanym i lekką sałatą z koperkiem.
Domowe burgery z szarpaną wieprzowiną
Powstałą marynatą natrzyj mięso z każdej strony. Do naczynia żaroodpornego wlej wino, a następnie przełóż mięso.
Piekarnik nagrzej do 150 stopni Celsjusza. Przykryte naczynie wstaw do środka. Całość piecz ok. 3,5 godziny.
15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, żeby mięso się zarumieniło.
Ostrożnie wyjmij całość i odstaw na bok, aby lekko przestygło.
Bułki przekrój na pół. Dolne połówki posmaruj majonezem, ułóż liście rukoli, a na niej plastry pokrojonego ogórka. Dwoma widelcami poszarp mięso na kawałki, nałóż do środka i przykryj.
Dobór dodatków zależy wyłącznie od tego, co lubisz – szarpana wieprzowina świetnie odnajdzie się w towarzystwie m. in. czerwonej cebuli, kimchi czy papryczek jalapen҄o.
Domowe burgery z szarpaną wieprzowiną (ang. pulled pork)
Opublikowano 18.09.2023Oto nasz autorski przepis na burgery z szarpaną wieprzowiną! Już sam zapach roztapiającej się w ustach wieprzowiny w stylu „pulled pork” zachęca do działania. Połączenie tradycyjnych metod przyrządzania mięsa z nowoczesnym podejściem do fast foodu sprawia, że ten burger będzie prawdziwą gwiazdą każdego domowego grillowania lub spotkania z przyjaciółmi.
Powstałą marynatą natrzyj mięso z każdej strony. Do naczynia żaroodpornego wlej wino, a następnie przełóż mięso.
Piekarnik nagrzej do 150 stopni Celsjusza. Przykryte naczynie wstaw do środka. Całość piecz ok. 3,5 godziny.
15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, żeby mięso się zarumieniło.
Ostrożnie wyjmij całość i odstaw na bok, aby lekko przestygło.
Bułki przekrój na pół. Dolne połówki posmaruj majonezem, ułóż liście rukoli, a na niej plastry pokrojonego ogórka. Dwoma widelcami poszarp mięso na kawałki, nałóż do środka i przykryj.
Dobór dodatków zależy wyłącznie od tego, co lubisz – szarpana wieprzowina świetnie odnajdzie się w towarzystwie m. in. czerwonej cebuli, kimchi czy papryczek jalapen҄o.
Bitki wieprzowe
Karkówkę pokrój w poprzek włókien na 4 jednakowe plastry. Każdy kawałek rozbij lekko tłuczkiem.
W międzyczasie dobrze rozgrzej olej na patelni.
Mięso oprósz solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
Smaż kotlety na rumiano, po ok. 2 minuty z każdej strony, a następnie przełóż do garnka.
Cebulę i czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Na patelnię po mięsie wrzuć cebulę i podsmażaj na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Po tym czasie dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze 3 minuty, po czym przełóż wszystko do garnka z bitkami.
Na patelnię wlej wodę. Poczekaj, aż się zagotuje i również przelej do garnka – dzięki temu sos będzie wyjątkowo aromatyczny!
Garnek ustaw na średniej mocy palnika. Wymieszaj mięso z warzywami, dopraw szczyptą soli, dorzuć ziele angielskie, paprykę, majeranek i liście laurowe. Od momentu zagotowania duś bitki pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 70 minut.
Bitki wieprzowe możesz podać z tym, na co masz akurat ochotę – z gotowanymi ziemniakami, kluskami śląskimi, czy też kaszą gryczaną. Idealnym uzupełnieniem dania będzie surówka z buraczków lub kapusty pekińskiej.
Bitki wieprzowe
Opublikowano 18.09.2023Zapraszamy do odkrycia jednego z kulinarnych skarbów polskiej kuchni – bitków wieprzowych! Ten klasyczny przepis przeniesie Cię wprost do kuchni babci, gdzie aromat duszonych mięs mieszał się z rodzinnych opowieściami. Nasz artykuł krok po kroku pokaże, jak przyrządzić bitki do złotego, kruchego stopnia. Odkryj tajniki domowego gotowania i ciesz się smakiem prawdziwych, tradycyjnych bitków wieprzowych.
Karkówkę pokrój w poprzek włókien na 4 jednakowe plastry. Każdy kawałek rozbij lekko tłuczkiem.
W międzyczasie dobrze rozgrzej olej na patelni.
Mięso oprósz solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
Smaż kotlety na rumiano, po ok. 2 minuty z każdej strony, a następnie przełóż do garnka.
Cebulę i czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Na patelnię po mięsie wrzuć cebulę i podsmażaj na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Po tym czasie dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze 3 minuty, po czym przełóż wszystko do garnka z bitkami.
Na patelnię wlej wodę. Poczekaj, aż się zagotuje i również przelej do garnka – dzięki temu sos będzie wyjątkowo aromatyczny!
Garnek ustaw na średniej mocy palnika. Wymieszaj mięso z warzywami, dopraw szczyptą soli, dorzuć ziele angielskie, paprykę, majeranek i liście laurowe. Od momentu zagotowania duś bitki pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 70 minut.
Bitki wieprzowe możesz podać z tym, na co masz akurat ochotę – z gotowanymi ziemniakami, kluskami śląskimi, czy też kaszą gryczaną. Idealnym uzupełnieniem dania będzie surówka z buraczków lub kapusty pekińskiej.
Co jest ważne, gdy chcesz przygotować potrawę z mięsa wieprzowego?
Przyrządzenie wieprzowiny jest proste nawet dla kuchennego laika. Podstawą udanego obiadu są produkty dobrej jakości. Będąc na zakupach w Auchan, sięgnij po odpowiedni rodzaj mięsa rasy puławskiej marki Pewni Dobrego i dobierz dodatki w postaci ulubionej kaszy, kopytek lub ziemniaków. Na koniec dorzuć do koszyka mix świeżych sałat, surówkę Colesław albo ogórki konserwowe. Odważ się eksperymentować w kuchni i spróbuj stworzyć swój własny, autorski przepis na pyszne danie z wieprzowiny!