Aplikacja
Czym Jest Dieta Eliminacyjna

Dieta eliminacyjna – jakie są jej założenia, na czym polega?

Opublikowano 21.10.2023 - 5 minut czytania

Dieta eliminacyjna to jeden ze sposobów, by przekonać się, na co możesz mieć alergię. Wyróżnić można ścisłą dietę eliminacyjną lub taką, obejmującą tylko określoną grupę produktów. Z dzisiejszego artykułu dowiesz się, w jakim celu stosuje się taki rodzaj żywienia, poznasz zasady oraz dowiesz się, co można jeść, będąc na diecie.

Dieta eliminacyjna — na czym polega?

Dieta eliminacyjna jest zalecana w szczególności w diagnozowaniu oraz leczeniu alergii i nietolerancji pokarmowych. Pozwala wyeliminować z jadłospisu wszelkie potencjalnie alergizujące produkty lub takie, których organizm może nie tolerować.

Szczególnie w przypadku dzieci, stosowana okresowo, może mieć działanie terapeutyczne np. w sytuacji, gdy pojawia się uczulenie na mleko czy czekoladę. Wówczas po wycofaniu ich z diety na dłuższy czas i ponownym wprowadzeniu za kilka tygodni lub miesięcy, objawy czasem ustępują.

Dietę zawsze konsultuj z lekarzem

Dietę eliminacyjną najlepiej stosować w porozumieniu z lekarzem. Zwykle najbardziej ścisłe diety stosuje się przez maksymalnie kilka tygodni. W dłuższej perspektywie mogą wywołać sporo szkód, powodując utratę wagi czy poważne niedobory. W przypadku gdy zachodzi konieczność przedłużającego stosowania diety eliminacyjnej, należy skontaktować się z dietetykiem. Niektóre diety eliminacyjne stosuje się trwale np. dietę bezglutenową w przebiegu celiakii.

Sprawdź także: Dieta w cukrzycy ciążowej – co jeść, a czego nie? Spis produktów

Niska Dieta Eliminacyjna Na Czym Polega

Alergia a nietolerancja pokarmowa

Czym różni się alergia od nietolerancji? Alergia pokarmowa wiąże się z wystąpieniem reakcji ze strony układu immunologicznego. Natomiast nietolerancja pokarmowa jest związana z niedoborem wybranych enzymów np. laktazy, które u zdrowych ludzi odpowiadają za trawienie laktozy.

Wśród standardowych objawów sygnalizujących alergię lub nietolerancję wymienia się: zmiany skórne, problemy żołądkowo-jelitowe, zaburzenia ze strony układu oddechowego oraz sercowo-naczyniowego.

Dieta eliminacyjna — zasady

Jak już wspominaliśmy, dieta eliminacyjna może polegać na wykluczeniu tylko pewnych produktów lub całej grupy.

Wśród bardziej restrykcyjnych jadłospisów znajduje się bez wątpienia ścisła dieta. Stosuje się ją głównie przy problemach żołądkowych, zazwyczaj nie dłużej, niż kilka dni. W jej trakcie spożywa się głównie ryż, kasze, makarony, krakersy czy wafle ryżowe. Wszystkie warzywa i owoce należy obierać ze skórki oraz pozbawiać pestek.

Innym rodzajem diety eliminacyjnej jest dieta lekkostrawna i nie wzdymająca, którą stosuje się głównie podczas przygotowań do rozmaitych badań. Nie wolno spożywać warzyw, owoców, rzeczy wędzonych, mocno przyprawionych i smażonych. Najlepiej gotować posiłki lub przygotowywać je na parze.

Wśród diet eliminacyjnych wymieniamy także:

  • Dietę ubogoresztkową – zakłada ograniczenie spożycia błonnika, mającego znaczący wpływ na funkcjonowanie jelit i trawienie. Jego podaż ogranicza się z zalecanych 25–40 g na dobę do 10–25 g na dobę.
  • Dietę bezmleczną – eliminuje się wszystkie produkty zawierające mleko. Jest pomocna w wykrywaniu nietolerancji laktozy oraz uczulenia na białka mleka. Żeby w późniejszym czasie odróżnić nietolerancję od alergii, w kolejnym etapie diety można włączyć np.jogurty bez laktozy i inne rodzaje nabiału bez laktozy, który znajdziesz w asortymencie Auchan.
  • Dietę bezglutenową – stawia się w niej na zboża bezglutenowe lub przetworzone w taki sposób, by nie zawierały glutenu.
  • Dietę LOW FODMAP – eliminuje się w niej fermentujące oligo- di- i monosacharydy oraz poliole, a niektóre produkty dopuszcza wyłącznie w określonych ilościach.

Warto wspomnieć, że również wszelkiego rodzaju diety sokowe, ketogeniczne, niskobiałkowe, ubogoenergetyczne czy ograniczające łatwo przyswajalne węglowodany są dietami eliminacyjnymi.

Zobacz także: Wegański obiad – 3 propozycje, które skradną Twoje serce

Dieta

Dieta eliminacyjna – co jeść?

Co jeść na takiej diecie, a czego nie? Jeżeli potrzebujesz unikać laktozy, musisz odstawić większość przetworów mlecznych. Odpadają zatem produkty takie jak: mleko krowie, jogurty, desery mleczne, szejki.

Pamiętaj o tym, że laktoza znajduje się też w większości słodyczy np. batoników i ciastek, ciast i deserów. Możesz za to spożywać wegańskie odpowiedniki nabiału, jogurty zwykłe i pitne, mleko bez laktozy, mleko roślinne, sery twarde takie jak cheddar i parmezan. Warto pamiętać o tym, że nietolerancja laktozy nie u każdego objawia się w taki sam sposób.

Nietolerancje objawiają się w różny sposób

Każdy ma inny rozkład enzymów trawiących laktozę. Podczas gdy u jednej osoby już łyżeczka mleka w produkcie wywołuje nieprzyjemne objawy, u drugiej dopuszczalne będzie spożycie nawet połowy szklanki produktu.

Nietolerancja laktozy ma tendencję do pogłębiania się w czasie. Zdarza się także, że chociaż aktualnie możesz sobie pozwolić na kilka plasterków zwykłego sera żółtego, za parę miesięcy nie będzie to już możliwe.

Przykładowa dieta eliminacyjna

Poniżej znajduje się przykładowa dieta eliminacyjna bez laktozy, którą możesz potraktować jako punkt wyjścia do układania swojego jadłospisu. Wszystkie składniki do jej przygotowania znajdziesz w asortymencie marki Auchan!

Produkty naturalnie bez laktozy takie jak wafle ryżowe, pieczywo chrupkie, mąka do wypieków czy krążki kukurydziane wybieraj spośród marek własnych takich jak Pewni Dobrego.

Sprawdź też: Dieta ketogeniczna – co to właściwie jest i na czym polega?

Niska Dieta Eliminacyjna Zasady

Przykładowa dieta eliminacyjna

Poniżej przedstawiamy Ci propozycję dań, które możesz włączyć do swojej diety eliminacyjnej.

Ciabatta z mozzarellą bez laktozy, pomidorem i pesto

Ciabatta z mozzarellą bez laktozy, pomidorem i pesto to smaczna i aromatyczna propozycja na śniadanie, która cieszy się popularnością zarówno wśród miłośników kuchni włoskiej, jak i tych, którzy muszą unikać laktozy. Danie harmonizuje świeżość pomidorów, delikatność mozzarelli i wyrazisty smak pesto, tworząc kombinację smaków, która przypadnie do gustu wielu smakoszom.

Przygotuj pieczywo

Przekrój bułkę na pół.

Odsącz ser

Wyciągnij mozzarellę z opakowania, odsącz i pokrój.

Pokrój warzywa

Pokrój pomidora na plasterki.

Ułóż składniki na pieczywie

Ułóż mozzarellę na bułce, połóż na nią pomidora, a z wierzchu posmaruj pesto bazyliowym – gotowe!

Czas całkowity 10 min
Porcja 1
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 0 min
Składniki
1
2 bułki typu ciabatta – 160 g
Mozzarella 125 g (jedna kulka)
Pesto 2 łyżeczki
1 pomidor
Niska Dieta Eliminacyjna Co Jesc

Panierowany ser camembert podawany z frytkami i owocami

Panierowany camembert podawany z frytkami i owocami to danie, które łączy w sobie kremową konsystencję sera z chrupiącymi ziemniaczkami. Potrawa idealnie smakuje w towarzystwie sosu żurawinowego i gruszki.

Zanurz ser w jajku

Wbij jajko do miseczki i zanurz w nim ser camembert z każdej strony.

Obtocz w bułce

Włóż ser do miseczki wypełnionej bułką tartą i obtocz z każdej strony.

Wstaw frytki do piekarnika

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włóż do niego frytki – powinny piec się sumarycznie około 40 minut – skontroluj jednak parametry ustawienia piekarnika oraz czas pieczenia na opakowaniu konkretnego produktu.

Upiecz ser

Po upływie 20 minut od umieszczenia w piekarniku frytek włóż do niego również panierowany ser. Po 10 minutach obróć go na drugą stronę

Dodaj owoce

Nałóż frytki i ser na talerz, z boku umieść łyżkę żurawiny oraz gruszkę – gotowe!

Czas całkowity 45 min
Porcja 0
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 40 min
 

Camembert panierowany z frytkami i owocami

Opublikowano 23.11.2023

Panierowany camembert podawany z frytkami i owocami to danie, które łączy w sobie kremową konsystencję sera z chrupiącymi ziemniaczkami. Potrawa idealnie smakuje w towarzystwie sosu żurawinowego i gruszki.

Zanurz ser w jajku

Wbij jajko do miseczki i zanurz w nim ser camembert z każdej strony.

Obtocz w bułce

Włóż ser do miseczki wypełnionej bułką tartą i obtocz z każdej strony.

Wstaw frytki do piekarnika

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włóż do niego frytki – powinny piec się sumarycznie około 40 minut – skontroluj jednak parametry ustawienia piekarnika oraz czas pieczenia na opakowaniu konkretnego produktu.

Upiecz ser

Po upływie 20 minut od umieszczenia w piekarniku frytek włóż do niego również panierowany ser. Po 10 minutach obróć go na drugą stronę

Dodaj owoce

Nałóż frytki i ser na talerz, z boku umieść łyżkę żurawiny oraz gruszkę – gotowe!

Czas całkowity 45 min
Porcja
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 40 min
Składniki
Ser camembert bez laktozy 120 g
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
Łyżka stołowa żurawiny (borówki brusznicy)
Pół gruszki
150 gramów frytek
Składniki
0
Ser camembert bez laktozy 120 g
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
Łyżka stołowa żurawiny (borówki brusznicy)
Pół gruszki
150 gramów frytek
Przykladowa Dieta Eliminacyjna

Sałatka z tofu

Głównym składnikiem sałatki jest tofu, które jest źródłem białka roślinnego. Ma ono delikatny i ma neutralny smak, co sprawia, że doskonale komponuje się z innymi składnikami. Kukurydza konserwowa dostarcza słodyczy i chrupkości a pomidor i ogórek świeżości. Sprawdź prosty przepis na ten posiłek!

Pokrój składniki

Pokrój ogórka i pomidora na niewielkie kosteczki. To samo zrób z tofu

Umieść składniki w misce

Wrzuć do miseczki kukurydzę i fasolę z puszki, a następnie dodaj uprzednio pokrojone warzywa oraz tofu.

Dodaj sos i wymieszaj

Dodaj 2 łyżki majonezu. Całość wymieszaj i podawaj z pieczywem – gotowe!

Czas całkowity 20 min
Porcja 1
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 0 min
 

Sałatka z tofu

Opublikowano 06.11.2023

Głównym składnikiem sałatki jest tofu, które jest źródłem białka roślinnego. Ma ono delikatny i ma neutralny smak, co sprawia, że doskonale komponuje się z innymi składnikami. Kukurydza konserwowa dostarcza słodyczy i chrupkości a pomidor i ogórek świeżości. Sprawdź prosty przepis na ten posiłek!

Pokrój składniki

Pokrój ogórka i pomidora na niewielkie kosteczki. To samo zrób z tofu

Umieść składniki w misce

Wrzuć do miseczki kukurydzę i fasolę z puszki, a następnie dodaj uprzednio pokrojone warzywa oraz tofu.

Dodaj sos i wymieszaj

Dodaj 2 łyżki majonezu. Całość wymieszaj i podawaj z pieczywem – gotowe!

Czas całkowity 20 min
Porcja
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 0 min
Składniki
150 g jasnego pieczywa
100 g kukurydzy konserwowej
1 pomidor
1 ogórek
100 g fasoli czerwonej
2 łyżki majonezu
Kostka tofu
Składniki
1
150 g jasnego pieczywa
100 g kukurydzy konserwowej
1 pomidor
1 ogórek
100 g fasoli czerwonej
2 łyżki majonezu
Kostka tofu
Dieta Eliminacyjna

Dieta eliminacyjna już nie ma przed Tobą tajemnic!

Mamy nadzieję, że wiesz już, czym jest dieta eliminacyjna. Może ona wyglądać skrajnie różnie w zależności od tego, co dokładnie ma się zamiar wykluczyć. Na szczęście u zdecydowanej większości społeczeństwa konieczne jest wykluczenie tylko jednej grupy produktów, co sprawia, że diety eliminacyjne nie są tak trudne w stosowaniu, jak mogłoby się wydawać. Produkty potrzebne do skomponowania niemal dowolnej diety eliminacyjnej znajdziesz w asortymencie marki Auchan!