Dieta eliminacyjna – jakie są jej założenia, na czym polega?
Dieta eliminacyjna to jeden ze sposobów, by przekonać się, na co możesz mieć alergię. Wyróżnić można ścisłą dietę eliminacyjną lub taką, obejmującą tylko określoną grupę produktów. Z dzisiejszego artykułu dowiesz się, w jakim celu stosuje się taki rodzaj żywienia, poznasz zasady oraz dowiesz się, co można jeść, będąc na diecie.
Dieta eliminacyjna — na czym polega?
Dieta eliminacyjna jest zalecana w szczególności w diagnozowaniu oraz leczeniu alergii i nietolerancji pokarmowych. Pozwala wyeliminować z jadłospisu wszelkie potencjalnie alergizujące produkty lub takie, których organizm może nie tolerować.
Szczególnie w przypadku dzieci, stosowana okresowo, może mieć działanie terapeutyczne np. w sytuacji, gdy pojawia się uczulenie na mleko czy czekoladę. Wówczas po wycofaniu ich z diety na dłuższy czas i ponownym wprowadzeniu za kilka tygodni lub miesięcy, objawy czasem ustępują.
Dietę zawsze konsultuj z lekarzem
Dietę eliminacyjną najlepiej stosować w porozumieniu z lekarzem. Zwykle najbardziej ścisłe diety stosuje się przez maksymalnie kilka tygodni. W dłuższej perspektywie mogą wywołać sporo szkód, powodując utratę wagi czy poważne niedobory. W przypadku gdy zachodzi konieczność przedłużającego stosowania diety eliminacyjnej, należy skontaktować się z dietetykiem. Niektóre diety eliminacyjne stosuje się trwale np. dietę bezglutenową w przebiegu celiakii.
Sprawdź także: Dieta w cukrzycy ciążowej – co jeść, a czego nie? Spis produktów
Alergia a nietolerancja pokarmowa
Czym różni się alergia od nietolerancji? Alergia pokarmowa wiąże się z wystąpieniem reakcji ze strony układu immunologicznego. Natomiast nietolerancja pokarmowa jest związana z niedoborem wybranych enzymów np. laktazy, które u zdrowych ludzi odpowiadają za trawienie laktozy.
Wśród standardowych objawów sygnalizujących alergię lub nietolerancję wymienia się: zmiany skórne, problemy żołądkowo-jelitowe, zaburzenia ze strony układu oddechowego oraz sercowo-naczyniowego.
Dieta eliminacyjna — zasady
Jak już wspominaliśmy, dieta eliminacyjna może polegać na wykluczeniu tylko pewnych produktów lub całej grupy.
Wśród bardziej restrykcyjnych jadłospisów znajduje się bez wątpienia ścisła dieta. Stosuje się ją głównie przy problemach żołądkowych, zazwyczaj nie dłużej, niż kilka dni. W jej trakcie spożywa się głównie ryż, kasze, makarony, krakersy czy wafle ryżowe. Wszystkie warzywa i owoce należy obierać ze skórki oraz pozbawiać pestek.
Innym rodzajem diety eliminacyjnej jest dieta lekkostrawna i nie wzdymająca, którą stosuje się głównie podczas przygotowań do rozmaitych badań. Nie wolno spożywać warzyw, owoców, rzeczy wędzonych, mocno przyprawionych i smażonych. Najlepiej gotować posiłki lub przygotowywać je na parze.
Wśród diet eliminacyjnych wymieniamy także:
- Dietę ubogoresztkową – zakłada ograniczenie spożycia błonnika, mającego znaczący wpływ na funkcjonowanie jelit i trawienie. Jego podaż ogranicza się z zalecanych 25–40 g na dobę do 10–25 g na dobę.
- Dietę bezmleczną – eliminuje się wszystkie produkty zawierające mleko. Jest pomocna w wykrywaniu nietolerancji laktozy oraz uczulenia na białka mleka. Żeby w późniejszym czasie odróżnić nietolerancję od alergii, w kolejnym etapie diety można włączyć np.jogurty bez laktozy i inne rodzaje nabiału bez laktozy, który znajdziesz w asortymencie Auchan.
- Dietę bezglutenową – stawia się w niej na zboża bezglutenowe lub przetworzone w taki sposób, by nie zawierały glutenu.
- Dietę LOW FODMAP – eliminuje się w niej fermentujące oligo- di- i monosacharydy oraz poliole, a niektóre produkty dopuszcza wyłącznie w określonych ilościach.
Warto wspomnieć, że również wszelkiego rodzaju diety sokowe, ketogeniczne, niskobiałkowe, ubogoenergetyczne czy ograniczające łatwo przyswajalne węglowodany są dietami eliminacyjnymi.
Zobacz także: Wegański obiad – 3 propozycje, które skradną Twoje serce
Dieta eliminacyjna – co jeść?
Co jeść na takiej diecie, a czego nie? Jeżeli potrzebujesz unikać laktozy, musisz odstawić większość przetworów mlecznych. Odpadają zatem produkty takie jak: mleko krowie, jogurty, desery mleczne, szejki.
Pamiętaj o tym, że laktoza znajduje się też w większości słodyczy np. batoników i ciastek, ciast i deserów. Możesz za to spożywać wegańskie odpowiedniki nabiału, jogurty zwykłe i pitne, mleko bez laktozy, mleko roślinne, sery twarde takie jak cheddar i parmezan. Warto pamiętać o tym, że nietolerancja laktozy nie u każdego objawia się w taki sam sposób.
Nietolerancje objawiają się w różny sposób
Każdy ma inny rozkład enzymów trawiących laktozę. Podczas gdy u jednej osoby już łyżeczka mleka w produkcie wywołuje nieprzyjemne objawy, u drugiej dopuszczalne będzie spożycie nawet połowy szklanki produktu.
Nietolerancja laktozy ma tendencję do pogłębiania się w czasie. Zdarza się także, że chociaż aktualnie możesz sobie pozwolić na kilka plasterków zwykłego sera żółtego, za parę miesięcy nie będzie to już możliwe.
Przykładowa dieta eliminacyjna
Poniżej znajduje się przykładowa dieta eliminacyjna bez laktozy, którą możesz potraktować jako punkt wyjścia do układania swojego jadłospisu. Wszystkie składniki do jej przygotowania znajdziesz w asortymencie marki Auchan!
Produkty naturalnie bez laktozy takie jak wafle ryżowe, pieczywo chrupkie, mąka do wypieków czy krążki kukurydziane wybieraj spośród marek własnych takich jak Pewni Dobrego.
Sprawdź też: Dieta ketogeniczna – co to właściwie jest i na czym polega?
Przykładowa dieta eliminacyjna
Poniżej przedstawiamy Ci propozycję dań, które możesz włączyć do swojej diety eliminacyjnej.
Ciabatta z mozzarellą bez laktozy, pomidorem i pesto
Ciabatta z mozzarellą bez laktozy, pomidorem i pesto to smaczna i aromatyczna propozycja na śniadanie, która cieszy się popularnością zarówno wśród miłośników kuchni włoskiej, jak i tych, którzy muszą unikać laktozy. Danie harmonizuje świeżość pomidorów, delikatność mozzarelli i wyrazisty smak pesto, tworząc kombinację smaków, która przypadnie do gustu wielu smakoszom.
Przekrój bułkę na pół.
Wyciągnij mozzarellę z opakowania, odsącz i pokrój.
Pokrój pomidora na plasterki.
Ułóż mozzarellę na bułce, połóż na nią pomidora, a z wierzchu posmaruj pesto bazyliowym – gotowe!
Panierowany ser camembert podawany z frytkami i owocami
Panierowany camembert podawany z frytkami i owocami to danie, które łączy w sobie kremową konsystencję sera z chrupiącymi ziemniaczkami. Potrawa idealnie smakuje w towarzystwie sosu żurawinowego i gruszki.
Wbij jajko do miseczki i zanurz w nim ser camembert z każdej strony.
Włóż ser do miseczki wypełnionej bułką tartą i obtocz z każdej strony.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włóż do niego frytki – powinny piec się sumarycznie około 40 minut – skontroluj jednak parametry ustawienia piekarnika oraz czas pieczenia na opakowaniu konkretnego produktu.
Po upływie 20 minut od umieszczenia w piekarniku frytek włóż do niego również panierowany ser. Po 10 minutach obróć go na drugą stronę
Nałóż frytki i ser na talerz, z boku umieść łyżkę żurawiny oraz gruszkę – gotowe!
Wbij jajko do miseczki i zanurz w nim ser camembert z każdej strony.
Włóż ser do miseczki wypełnionej bułką tartą i obtocz z każdej strony.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włóż do niego frytki – powinny piec się sumarycznie około 40 minut – skontroluj jednak parametry ustawienia piekarnika oraz czas pieczenia na opakowaniu konkretnego produktu.
Po upływie 20 minut od umieszczenia w piekarniku frytek włóż do niego również panierowany ser. Po 10 minutach obróć go na drugą stronę
Nałóż frytki i ser na talerz, z boku umieść łyżkę żurawiny oraz gruszkę – gotowe!
Sałatka z tofu
Głównym składnikiem sałatki jest tofu, które jest źródłem białka roślinnego. Ma ono delikatny i ma neutralny smak, co sprawia, że doskonale komponuje się z innymi składnikami. Kukurydza konserwowa dostarcza słodyczy i chrupkości a pomidor i ogórek świeżości. Sprawdź prosty przepis na ten posiłek!
Pokrój ogórka i pomidora na niewielkie kosteczki. To samo zrób z tofu
Wrzuć do miseczki kukurydzę i fasolę z puszki, a następnie dodaj uprzednio pokrojone warzywa oraz tofu.
Dodaj 2 łyżki majonezu. Całość wymieszaj i podawaj z pieczywem – gotowe!
Sałatka z tofu
Opublikowano 06.11.2023Głównym składnikiem sałatki jest tofu, które jest źródłem białka roślinnego. Ma ono delikatny i ma neutralny smak, co sprawia, że doskonale komponuje się z innymi składnikami. Kukurydza konserwowa dostarcza słodyczy i chrupkości a pomidor i ogórek świeżości. Sprawdź prosty przepis na ten posiłek!
Pokrój ogórka i pomidora na niewielkie kosteczki. To samo zrób z tofu
Wrzuć do miseczki kukurydzę i fasolę z puszki, a następnie dodaj uprzednio pokrojone warzywa oraz tofu.
Dodaj 2 łyżki majonezu. Całość wymieszaj i podawaj z pieczywem – gotowe!
Dieta eliminacyjna już nie ma przed Tobą tajemnic!
Mamy nadzieję, że wiesz już, czym jest dieta eliminacyjna. Może ona wyglądać skrajnie różnie w zależności od tego, co dokładnie ma się zamiar wykluczyć. Na szczęście u zdecydowanej większości społeczeństwa konieczne jest wykluczenie tylko jednej grupy produktów, co sprawia, że diety eliminacyjne nie są tak trudne w stosowaniu, jak mogłoby się wydawać. Produkty potrzebne do skomponowania niemal dowolnej diety eliminacyjnej znajdziesz w asortymencie marki Auchan!