Dieta lekkostrawna – przepisy, dzięki którym poczujesz się lekko!
Dieta lekkostrawna – co warto wiedzieć o diecie dla zdrowego trawienia?
Pewnie nieraz słyszałeś hasło „dieta lekkostrawna”. Jedzenie posiłków łatwo trawionych przez organizm jest rekomendowane dla osób po zabiegach operacyjnych w obrębie przewodu pokarmowego, chorobach jamy ustnej, przełyku, w przypadku zgagi, wzdęć, zaparć czy niestrawności oraz w ostrych stanach zapalnych. Oczywiście dieta lekkostrawna może być stosowana także przez wszystkich, którzy chcą zadbać o swoją sylwetkę i zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.
Dieta lekkostrawna jest zmianą codziennego żywienia. Zamiast ciężkich i odymających potraw obfitujących w błonnik oraz tłuszcze zwierzęce, należy spożywać pokarmy, które łatwo ulegają trawieniu. Mowa tutaj o owocach, warzywach, czy kiełkach. Oczywiście, nie wolno przy tym zapominać, aby każdy posiłek zawierał odpowiednią ilość witamin, składników odżywczych oraz cennych minerałów, bez których organizm nie potrafi prawidłowo funkcjonować.
Przechodząc na dietę lekkostrawną, należy unikać smażenia na smalcu i olejach. Nie zaleca się również wędzenia i grillowania. Rekomendowaną techniką obróbki termicznej jest gotowanie w wodzie, a także duszenie na parze. Dania powinny być łatwo przyswajalne, półprodukty dokładnie posiekane, przetarte i zmiksowane. W diecie unika się zasmażek – zamiast tego można użyć oliwy tłoczonej na zimno bądź oleju roślinnego, np. słonecznikowego.
Okres stosowania diety lekkostrawnej zależy przede wszystkim od stanu zdrowia. Najczęściej ten typ żywienia prowadzi się do ustąpienia objawów chorobowych.
Przeczytaj również: Czereśnie – co w sobie kryją? 4 pomysły Auchan na to, co zrobić z czereśni!
Dieta lekkostrawna – przepisy na smaczne i łatwe dania dla lekkiego i komfortowego posiłku
Już wiesz, czym jest dieta lekkostrawna. Przepisy na smaczne dania w tej diecie wcale nie są skomplikowane. Chcemy Ci ułatwić komponowanie różnorodnych posiłków, dlatego przygotowaliśmy przykładowe menu na lekkostrawne jedzenie dla całej rodziny. Zacznijmy od śniadania.
Dieta lekkostrawna – przepisy na śniadanie
Jak wspomnieliśmy wcześniej, ograniczenie ilości błonnika pokarmowego, tłuszczów zwierzęcych i cukrów to główne zalecenie, jakie niesie ze sobą dieta lekkostrawna. Co jeść w takim przypadku na śniadanie? Dobrym wyborem będzie chleb pszenny produkowany z oczyszczonej mąki, bez posypek z ziaren sezamu, maku czy suszonych owoców.
Miłośnicy przetworów mlecznych mogą spożywać także nabiał bez tłuszczu. Lekkie twarogi, serki homogenizowane oraz jogurty są polecane przez dietetyków. Dobrym pomysłem na śniadanie są jajka z wolnego wybiegu. Kanapki możesz urozmaicić także chudą wędliną. Jeśli za nią nie przepadasz, wybierz przetwory owocowe. Zwróć uwagę na to, aby dżemy i konfitury nie zawierały dużej ilości cukru. Takie produkty znajdziesz na półkach sklepów Auchan.
Z wyżej wymienionych produktów szybko zrobisz dla siebie sycące śniadanie. Możesz posmarować pajdę chleba dżemem i do tego zjeść naturalny jogurt lub wypić kefir.
Dieta lekkostrawna – przepisy na obiad
Lekkostrawny obiad powinien składać się z posiłków gotowanych lub duszonych na parze. Pierwsze danie, czyli zupę, sporządź na bazie delikatnego bulionu z warzyw. Wśród najpopularniejszych zup dla osób będących na diecie lekkostrawnej jest zupa ogórkowa, pomidorowa, dyniowa, a także rosół. Podczas przyrządzania dań płynnych zrezygnuj z zagęszczania płynu zasmażką. Zamiast tego do zupy możesz dodać ugotowane przetarte ziemniaki lub kawałki włoszczyzny – to sprawi, że będzie ona bardziej sycąca.
Podstawą drugiego dania powinno być mięso w postaci pulpetów gotowanych w wodzie lub potrawki z królika, kurczaka czy indyka. Jeśli smażenie mięs jest konieczne, rób to w małej ilości tłuszczu, wykorzystując zdrowe oleje: olej rzepakowy, ryżowy czy rafinowaną oliwę z oliwek. Jako dodatek do mięs znakomicie sprawdzi się ryż biały, drobne kasze lub purée ziemniaczane.
Dieta lekkostrawna – przepisy na kolację
Niezwykle ważne jest lekkostrawne jedzenie na kolację. Obfity posiłek spożyty tuż przed snem może być przyczyną wielu problemów zdrowotnych. Łatwostrawna kolacja na bazie warzyw i owoców może zapobiec nocnemu podjadaniu, ponieważ przeciwdziała spadkom glukozy. Ostatni posiłek nie powinien być spożywany przed udaniem się do łóżka. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej sugeruje, aby kolacja była spożywana około 2-3 godzin przed snem. Podstawą takiego posiłku mogą stać się sałatki z gotowanych warzyw, hummus oraz warzywne pasty i pasztety. Do picia dozwolone są napary ziołowe, kawa zbożowa, a także soki owocowe i warzywne bez konserwantów i sztucznych słodzików. Dobrym wyborem są soki z jabłek marki Pewni Dobrego, które pochodzą z polskich ekologicznych gospodarstw. Ich szeroki wybór dostępny jest w Auchan.
Zobacz także: Imbir – co w sobie skrywa? Poznaj go z bliska!
Lekkostrawne jedzenie – wybieraj produkty, które są łagodne dla żołądka i jelit
Lekkostrawne jedzenie nie powinno przez długi czas zalegać w żołądku. Surowe warzywa oraz produkty zbożowe z pełnego ziarna mogą podrażniać przewód pokarmowy. Zamiast nich włącz do swojego jadłospisu owoce bez skórki i ekologiczne warzywa od polskich rolników. Sprawdzą się tutaj gotowane, przetarte bądź zmiksowane ziemniaki, starta na tarce marchewka, buraki czerwone, szpinak oraz dynia. Unikaj roślin wzdymających. Należy do nich fasola, kapusta, cebula i czosnek.
Jeśli zastanawiasz się, jakie mięsa na diecie lekkostrawnej wybrać, to najlepsza będzie chuda wołowina, królik, cielęcina i kurczak. Śmiało sięgaj też po świeże ryby – sandacz, pstrąg, flądra. Tłuszczy wi diecie dostarczy Ci słodka śmietanka oraz oleje roślinne podawane na zimno – znajdziesz je w Auchan.
Regularne spożywanie od 4 do 5 niewielkich objętościowo posiłków do kolejna zasada diety lekkostrawnej. Nie zapominaj o regularnym nawadnianiu organizmu wodą mineralną. Włącz do swojego jadłospisu kompoty owocowe, rozcieńczone soki i przeciery.
Czego unikać na diecie lekkostrawnej? Przede wszystkim tłustych mięs, jak dziczyzna, wieprzowina i wołowina. Niezalecane jest również razowe i żytnie pieczywo, grube kasze i płatki zbożowe. Zakazany jest alkohol, słodkie napoje gazowane i dania gotowe oraz typu fast food.
Sprawdź też: 3 pomysły na obiad, a w roli głównej łosoś – przepis krok po kroku
Dieta lekkostrawna – jadłospis. Przykładowe posiłki na cały dzień
Interesuje Cię dieta lekkostrawna? Jadłospis na cały dzień pomoże Ci ją wprowadzić. Poznaj smaczne potrawy gotowane na parze, w wodzie, duszone i pieczone.
Lekkostrawne kanapki na śniadanie
Bułki pszenne przekrój, posmaruj masłem.
Na pieczywie ułóż świeżą sałatę, wędlinę i pokrojonego pomidora bez skórki.
Pieczone warzywa z pulpecikami mięsnymi na obiad
Warzywa umyj, pokrój na kawałki.
Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą z oliwek oraz posól do smaku.
Piecz warzywa pod przykryciem przez 30 minut w temperaturze do 180°C.
Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, dopraw przyprawami i uformuj z niego kuleczki.
Wrzuć mięso na wrzątek i gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie.
Podawaj mięso z upieczonymi warzywami.
Pieczone warzywa z pulpecikami mięsnymi
Opublikowano 27.07.2023Odkryj zdrowy, satysfakcjonujący obiad, który łączy soczyste, pieczone do perfekcji warzywa z miękkimi, aromatycznymi pulpecikami, tworząc danie idealne. Prosty do przygotowania, a jednocześnie oferujący bogate, złożone smaki. Przygotuj się na smakowite odkrycie z naszym przepisem na pieczone warzywa z pulpecikami mięsnymi — obiad, który zadowoli każde podniebienie!
Warzywa umyj, pokrój na kawałki.
Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą z oliwek oraz posól do smaku.
Piecz warzywa pod przykryciem przez 30 minut w temperaturze do 180°C.
Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, dopraw przyprawami i uformuj z niego kuleczki.
Wrzuć mięso na wrzątek i gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie.
Podawaj mięso z upieczonymi warzywami.
Krem z cukinii na kolację
Warzywa umyj pod bieżącą wodą i pokrój w plasterki.
Wrzuć plasterki warzyw do osolonej wody i gotuj pod przykryciem około 25 minut.
Gdy warzywa będą miękkie, zblenduj je na jednolity krem.
Dopraw danie do smaku, a przed podaniem posyp posiekaną kolendrą.
Krem z cukinii
Opublikowano 27.07.2023Odkryj aksamitną konsystencję i delikatny smak naszego kremu z cukinii. Przepis jest doskonałym sposobem na wykorzystanie sezonowych warzyw, tworząc posiłek, który jest zdrowy, pyszny i prosty w przygotowaniu. Bogaty w błonnik, witaminy i minerały, jest nie tylko odżywczy, ale także niesamowicie smaczny. Zacznij swoją kulinarną podróż z naszym kremem z cukinii i odkryj, jak prostota może stać się wyjątkowo smakowita!
Warzywa umyj pod bieżącą wodą i pokrój w plasterki.
Wrzuć plasterki warzyw do osolonej wody i gotuj pod przykryciem około 25 minut.
Gdy warzywa będą miękkie, zblenduj je na jednolity krem.
Dopraw danie do smaku, a przed podaniem posyp posiekaną kolendrą.
Dieta lekkostrawna – co jeść? Podsumowanie
Gotowane warzywa, owocowe przeciery, chude mięsa i lekkie zupy to najlepsi przyjaciele wrażliwego przewodu pokarmowego. Mamy nadzieję, że po przeczytaniu naszego artykułu wiesz już, czym jest dieta lekkostrawna i na jakich produktach spożywczych bazuje.
Zachęcamy Cię do zapoznania się z asortymentem naszego sklepu. Zwróć uwagę na marki własne Auchan, takie jak Pewni Dobrego, Auchan Collection czy Auchan. Produkty lekkostrawne oznaczone tym logiem są wyprodukowane z najwyższej jakości składników, bez dodatku sztucznych wzmacniaczy smaku czy aromatów. To przede wszystkim świeże warzywa i owoce, nabiał i mięso od lokalnych rolników, a także soki i przeciery owocowe z polskich sadów.