Dieta w cukrzycy ciążowej – co jeść, a czego nie? Spis produktów
Cukrzyca ciążowa to stan, który może dotknąć kobiet spodziewających się dziecka. Wymaga specjalnego traktowania i zbilansowanej diety. Wówczas kobieta czuje się pełna sił, a skutki zdrowotne mogą być nieodczuwalne. W naszym artykule znajdziesz informacje, jak powinna wyglądać dieta w cukrzycy ciążowej.
Dieta cukrzycowa w ciąży – podstawowe zasady żywienia przy cukrzycy ciążowej
Stan, w którym utrzymuje się wysoki poziom glukozy we krwi u kobiety spodziewającej się potomstwa, nazywany jest cukrzycą ciążową. Dolegliwość dotyka około 16,5% kobiet w ciąży w Polsce i ustępuje po urodzeniu dziecka. Zbilansowana i zdrowa dieta pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i w pełni cieszyć się ciążą. W wielu przypadkach niedogodności spowodowane cukrzycą ciążową mogą być złagodzone dzięki odpowiedniemu odżywianiu. Warto jednak pamiętać, że osoby cierpiące na insulinoporność lub mające cukrzyce powinny być pod opieką lekarza specjalisty.
Przede wszystkim dieta cukrzycowa w ciąży powinna być dobrana odpowiednio do trymestru oraz aktywności fizycznej lub poziomu hormonów.. Jeśli zmagasz się z tą dolegliwością, czytaj etykiety i unikaj cukru, glukozy i wszelkich cukrów prostych. Staraj się wybierać produkty bez dodatku cukru lub z odpowiednimi słodzikami. Wówczas zyskasz pewność, że wybierasz najzdrowszą żywność dla siebie i swojego dziecka. W supermarkecie Auchan znajdziesz wiele artykułów spożywczych z jasnym i krótkim składem.
Sprawdź też: Dobra oliwa z oliwek – jak wybrać najlepszy produkt? Podpowiedzi i propozycje
Dla osób zmagających się z przypadłością, jaką jest cukrzyca ciążowa, dieta musi być złożona z produktów wysokiej jakości, wytworzonych według ściśle określonych standardów. Taką żywność oferuje marka Pewni Dobrego Auchan. W supermarkecie znajdziesz zdrowe, lokalne artykuły. Wybieraj mięso, nabiał i jaja od polskich rolników, spod znaku marki Pewni Dobrego. To sprawdzone produkty posiadające odpowiednie certyfikaty jakości oraz są przetestowane przez pracowników Auchan.
Kobiety zmagające się z cukrzycą ciążową powinny być stale monitorowane przez lekarzy i przyjmować posiłki wysoko odżywcze, ponieważ mają za zadanie odżywiać organizmy dwóch osób. Poniżej przedstawiamy kilka zasad, którymi warto się kierować podczas diety w cukrzycy ciążowej.
- Regularne posiłki. Przerwy pomiędzy daniami nie powinny być dłuższe niż 3 godziny. Dziennie zaleca się spożywać 6 małych posiłków. Osoby, które wstają bardzo wcześnie lub późno zasypiają, mogą jeść nawet 7–8 dań w ciągu doby.
- Odpowiednio skomponowane posiłki. Białko powinno stanowić 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, węglowodany – 50%, a tłuszcze – 20%. Na tych zasadach opiera się zdrowa dieta. Cukrzyca ciążowa wyklucza dania, w których dominują węglowodany i cukry proste.
- Wysoka zawartość błonnika w przyjmowanym pożywieniu. Aby zwiększyć tę zawartość, do posiłków można dodać siemię lniane, gumę guar lub bezsmakowy błonnik.
- Odpowiednia kaloryczność dań. Liczba zalecanych spożywanych kalorii, uzależniona jest od masy ciała, aktywności fizycznej i wieku. Najczęściej wynosi ok. 2000 kcal. Warto skonsultować się w tej kwestii z dietetykiem lub diabetologiem.
Co jeść przy cukrzycy ciążowej? Spis produktów zalecanych do spożycia
W poniższym akapicie znajdziesz wykaz produktów spożywczych, z których powinna się składać zdrowa dieta. Cukrzyca ciążowa nie musi być uciążliwą dolegliwością, jeżeli tylko kobieta zadba o odpowiednie odżywianie i będzie pod odpowiednią opieką lekarską.
Węglowodany
Zaleca się, aby dieta cukrzycowa w ciąży zawierała nie więcej niż 50% zawartości węglowodanów. Ważne, aby spożywać cukry złożone zamiast prostych – produkty wolniej ulegają rozkładowi w organizmie, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu glukozy we krwi. Ponadto są bogate w naturalny błonnik. Artykuły spożywcze, które powinny się znaleźć w diecie cukrzycowej, to: pełnoziarniste pieczywo, pełnoziarniste płatki owsiane, ryż brązowy lub dziki, kasza gryczana, kukurydza, groszek i otręby.
Białko
Białko to podstawowy budulec mięśni. Wolno rozkłada się w organizmie, dzięki czemu syci na dłużej, jednocześnie nie podnosząc glukozy we krwi. Składnik odżywczy można znaleźć w nabiale, chudym mięsie, rybach i warzywach strączkowych. Z mlecznych artykułów spożywczych warto wybierać mleko, naturalne jogurty, jaja, kefiry, maślanki i wszystkie niesłodzone produkty. Natomiast bardzo dużą zawartość białka mają takie ryby jak łosoś, dorszi pstrąg. Warto unikać wędzonych wyrobów, ponieważ nie podlegają one takiemu przetworzeniu jak produkty z pieca lub przygotowane na parze.
Tłuszcze
Przy diecie w cukrzycy ciążowej nie wolno spożywać dużej ilości tłuszczów nasyconych. Znajdują się one w smażonych potrawach, tłustych mięsach i różnego rodzaju fast foodach. Warto tego typu produkty spożywcze zamienić na tłuszcze roślinne, tj. olej rzepakowy, oliwę z oliwek i olej lniany. Do diety włącz orzechy włoskie, awokado, migdały i oliwki. Kanapki smaruj wyłącznie masłem i miękką margaryną, natomiast dania smaż na oleju rzepakowym, oleju z awokado, oleju słonecznikowym lub na maśle klarowanym.
Przeczytaj również: Awokado – właściwości i wartości odżywcze. Czy warto je jeść?
Warzywa i owoce
Dieta w cukrzycy ciążowej musi być zbilansowana, więc nie wyklucza warzyw i owoców. Co więcej, zielone warzywa powinny stanowić co najmniej 50% każdego posiłku. Sałaty i zioła są niskokaloryczne, jednak pełne błonnika i witamin potrzebnych do prawidłowego rozwoju matki i dziecka. W dowolnych ilościach możesz jeść brokuły, kalafiora, botwinkę, kapustę pekińską, kiszonki, paprykę czy cukinię.
Wolno również jeść owoce. Bez wątpienia najkorzystniejsze są produkty o niskim indeksie glikemicznym, tj. maliny, porzeczki, truskawki, a także cytrusy. Należy jednak pamiętać, że owoce posiadają dużo fruktozy, a nadmiar cukru prostego może dać odwrotny skutek od zamierzonego. Mamy nadzieję, że już wiesz, co jeść przy cukrzycy ciążowej. Wszystkie wymienione produkty znajdziesz w Auchan!
Napoje
W diecie przy cukrzycy ciążowej ważną rolę odgrywają napoje. Organizm powinien być stale nawodniony, żeby zapewnić odpowiedni rozwój matce i dziecku. Odradza się picie słodzonych i mocnych naparów. Warto zamienić je na wodę niegazowaną, niesłodzoną kawę (maksymalnie 1 filiżanka dziennie) i lekką czarną herbatę z dodatkiem cytryny lub innych cytrusów. Niestety przy cukrzycy ciążowej nie wolno pić kawy zbożowej – ze względu na słód jęczmienny, który podnosi poziom glukozy.
Czego nie jeść przy cukrzycy ciążowej? Produkty, które warto ograniczyć lub wyeliminować
Dieta cukrzycowa w ciąży wyklucza niektóre produkty. Nie oznacza to jednak, że Twoje posiłki nie będą smaczne. Wręcz przeciwnie! Odpowiednie skomponowane dania mogą sprawić radość i rozwinąć kreatywność w kuchni. Należy jednak wprowadzić pewne ograniczenia. Poniżej przedstawiamy, czego nie jeść przy cukrzycy ciążowej.
W pierwszej kolejności warto zamienić białe pieczywo i wszelkie produkty zbożowe na pełnoziarniste. Czyli zmienić proste węglowodany na te bardziej złożone. Oprócz wolniejszego i mniejszego wyrzutu insuliny z organizmu poprawimy funkcjonowanie naszego układu pokarmowego. Duży wybór znajdziesz w supermarkecie Auchan. Należy wykluczyć takie produkty jak chleb tostowy, paluszki, gotowe bułki i szybkie przekąski, wyroby z jasnej mąki i błyskawiczne płatki zbożowe. Produkty bardzo szybko rozkładają się w organizmie, przez co poziom glukozy we krwi zostaje natychmiast podniesiony.
Kolejną grupą, którą warto wykluczyć, są pokarmy bogate w tłuszcz i cukier. Zalicza się do nich wszystkie słodycze, ciastka, czekolady i napoje gazowane. Osobom z cukrzycą ciążową nie wolno spożywać dżemów, kremów do smarowania pieczywa, miodu oraz suszonych owoców – żurawiny, daktyli, rodzynek.
Co więcej, mocno przetworzone warzywa również mogą negatywnie wpływać na poziom glukozy we krwi. Warto unikać także przetworzonych warzyw z puszki. W czasie ciąży lepiej zdecydować się na ogórki kiszone niż konserwowe, ponieważ spożywanie octu nie jest wskazane.
Niekorzystnie na stan organizmu wpływają wysokokaloryczne i wysokoprzetworzone tłuszcze zwierzęce. Mowa tu o smalcu, margarynie, boczku, śmietanie czy konserwach mięsnych. Warto wystrzegać się fast foodów, a także dań z wieprzowiną.
Zobacz także: Medytacja – poznaj zalety i sprawdź od czego zacząć
Cukrzyca ciążowa – dieta. Jak zbilansować posiłki i kontrolować poziom glukozy?
Przy odpowiedniej diecie i ustabilizowanej cukrzycy ciążowej zaleca się kontrolować poziom glukozy cztery razy dziennie. Dokładne godziny i liczbę pomiarów warto skonsultować z lekarzem prowadzącym.
Aby mieć pod kontrolą swój stan zdrowia, przez całą ciążę należy jeść co najmniej pięć posiłków dziennie w równych odstępach czasu. Potrawy powinny być poddane obróbce cieplnej, tj. gotowane, pieczone lub duszone. Warto unikać smażenia na głębokim oleju, dań z dużą ilością boczku lub tłuszczu zwierzęcego.
Warzywa i owoce można spożywać w formie surowej. Kobieta z cukrzycą ciążową powinna mieć pod ręką zdrowe przekąski, aby w razie potrzeby uzupełnić poziom cukru we krwi. Znajdziesz je również w sklepach Auchan!