Aplikacja
jak zrobic lody

Domowe lody – jak je zrobić? Sprawdź nasz przepis!

Opublikowano 11.05.2023 - 5 minut czytania

Poszukujesz chwili wytchnienia w upalne dni? Lody to doskonałe rozwiązanie! Możliwe, że nie wiedziałeś, że w domowym zaciszu możesz przygotować je samodzielnie – w takich wariantach smakowych, w jakich tylko chcesz. W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na pyszne, domowe lody, które z łatwością przygotujesz w swojej kuchni. Dzięki naszym wskazówkom odkryjesz nowe, pyszne smaki.

Lato smakuje lepiej z domowymi lodami! Jak zrobić je samodzielnie?

Zastanawiasz się, jak zrobić lody w domu? Tak naprawdę nie wymaga to ani dużo czasu, ani specjalnych akcesoriów. Większość niezbędnego sprzętu masz w kuchni, a składniki kupisz w sklepie Auchan stacjonarnie albo online. Co więcej – gdy już zapoznasz się z przepisami, jak zrobić lody domowe, zobaczysz, że jest to naprawdę proste!

Składniki

 1.  Śmietanka w tradycyjnych lodach najważniejszym składnikiem jest dobrej jakości śmietanka. Musi to być produkt przeznaczony do ubijania i robienia deserów. Rozpoznasz ją po:
• wysokiej zawartości tłuszczu –30–36% lub wyższej;
• opisie na opakowaniu typu: „do ubijania”, „do deserów”, „tortowa”;
• tym, że jest nieukwaszona, czyli w składzie nie ma kultur bakterii;
• ma płynną konsystencję;
• nie zawiera zbędnych dodatków.

2. Mleko – do przygotowywania lodów możesz użyć mleka z kartonu albo w butelce. Im tłustsze, tym bardziej kremowa będzie masa. Dobry wybór stanowią produkty marki Kciuk od Auchan. Wyróżniają się one przystępną ceną i wysoką jakością.

Jak zrobić lody w domu w wersji wegetariańskiej? W sklepie Auchan znajdziesz napoje roślinne, które są dobrymi zamiennikami śmietanki i mleka. Możesz je zastosować do przygotowania deseru. Są to np. napoje owsiane, kokosowe albo sojowe.

3. Cukier – bez przeszkód możesz wykorzystać cukier biały, trzcinowy, kokosowy albo cukier puder. Jeśli liczysz kalorie, zastosuj zamiennik cukru, np. ksylolit, erytrytol, miód albo syrop z agawy bądź daktylowy.

Dodatki – swoje lody możesz uzupełnić owocami, sosami smakowymi bądź bakaliami.

Sprawdź również: Najlepsze lody – wybierz je razem z Auchan! Ranking najsmaczniejszych produktów

Niezbędne akcesoria

Do przygotowywania masy potrzebujesz garnka. Pamiętaj, że wszelkie niezbędne naczynia oraz rondle znajdziesz w ofercie Auchan. Aby wymieszać masę, musisz użyć trzepaczki albo miksera. Do zrobienia sorbetów niezbędny będzie blender.

Pojemniki to kolejne akcesorium, bez którego nie da się zrobić lodów. W tym celu możesz użyć:

Przepis na lody domowe – tradycyjne i wegańskie

Aby przygotować domowe lody, najpierw musisz zgromadzić potrzebne składniki i foremki. Wszystkie kupisz w sklepie Auchan. Przedstawiamy przepis na lody, do których przygotowania nie potrzebujesz specjalnej maszynki.

Przepis na lody domowe śmietankowe

1. Dodawanie składników

Połowę śmietanki (ok. 200 ml) wlej do garnka i wsyp do niej cukier.

2. Podgrzewanie

Całość podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając do chwili, aż cukier się rozpuści.

3. Przelewanie do pojemnika

Zdejmij garnek z ognia i przelej jego zawartość do pojemnika.

4. Dodawanie reszty składników

Do podgrzanej śmietanki z cukrem dodaj resztę śmietanki, mleko i dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki albo miksera.

5. Schłodzenie

Włóż pojemnik z masą do lodówki do schłodzenia.

6. Miksowanie lodów

Gdy masa się schłodzi, przełóż pojemnik do zamrażalnika i co ok. 30 min wyciągaj go i miksuj zawartość, aby rozbić tworzące się kryształki lodu.

7. Po ok. 3–4 godz. mrożenia lody będą gotowe.
Dodatkowa wiedza

Jeśli po wyjęciu z zamrażalnika okażą się bardzo twarde, przed nałożeniem odczekaj ok. 5 min.
Postaraj się zjeść lody w ciągu 2–3 dni od zrobienia – najlepsze są świeże.

Czas całkowity 240 min
Porcja 29
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
Składniki
29
śmietanka 30-36% - 400 ml
mleko - 200 ml
cukier - 65 g

Wegańskie domowe lody waniliowe

1. Dodawanie mleka kokosowego

Mleko kokosowe wlej do garnka.

2. Dodawanie reszty składników

Do mleka dodaj olej i cukier.

3. Gotowanie

Garnek wstaw na mały ogień i podgrzewaj do rozpuszczenia się wszystkich składników. Mieszaj płyn od czasu do czasu.

4. Ekstrakt waniliowy

Zdejmij garnek z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy.

5. Przestudzenie

Odstaw całość do ostygnięcia.

6. Ubijanie

Chłodną masę dobrze ubij za pomocą blendera, miksera albo ręcznie trzepaczką.

7. Mrożenie

Gotową masę przelej do pojemnika i włóż do zamrażalnika na ok. 3–4 godz. Aby nadać lodom puszystości, co ok. 30 min wyjmuj pojemnik i wymieszaj masę.

Czas całkowity 240 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
 

Wegańskie lody waniliowe

Opublikowano 11.05.2023

Poszukujesz chwili wytchnienia w upalne dni? Lody to doskonałe rozwiązanie! Możliwe, że nie wiedziałeś, że w domowym zaciszu możesz przygotować je samodzielnie – w takich wariantach smakowych, w jakich tylko chcesz. W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na pyszne, domowe lody, które z łatwością przygotujesz w swojej kuchni. Dzięki naszym wskazówkom odkryjesz nowe, pyszne smaki.

1. Dodawanie mleka kokosowego

Mleko kokosowe wlej do garnka.

2. Dodawanie reszty składników

Do mleka dodaj olej i cukier.

3. Gotowanie

Garnek wstaw na mały ogień i podgrzewaj do rozpuszczenia się wszystkich składników. Mieszaj płyn od czasu do czasu.

4. Ekstrakt waniliowy

Zdejmij garnek z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy.

5. Przestudzenie

Odstaw całość do ostygnięcia.

6. Ubijanie

Chłodną masę dobrze ubij za pomocą blendera, miksera albo ręcznie trzepaczką.

7. Mrożenie

Gotową masę przelej do pojemnika i włóż do zamrażalnika na ok. 3–4 godz. Aby nadać lodom puszystości, co ok. 30 min wyjmuj pojemnik i wymieszaj masę.

Czas całkowity 240 min
Porcja
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
Składniki
mleko kokosowe - 2 szklanki (500 ml)
olej kokosowy - 1 łyżka
cukier - pół szklanki
ekstrakt waniliowy - 1 łyżka
Składniki
4
mleko kokosowe - 2 szklanki (500 ml)
olej kokosowy - 1 łyżka
cukier - pół szklanki
ekstrakt waniliowy - 1 łyżka

Jak zrobić lody w domu? Spróbuj nowych smaków!

Lody śmietankowe to dobra baza do przygotowania smaków owocowych, czekoladowych albo z dodatkiem słonego karmelu. Jak zrobić domowe lody ze słonym karmelem? Wystarczy, że do bazy śmietankowej dodasz masę kajmakową i odrobinę soli. To proste i jednocześnie smaczne rozwiązanie!

Pyszne są również lody chałwowe. Przygotujesz je z mleka kokosowego (2 szklanki), cukru, pasty tahini (5 łyżek) oraz kilku kropel ekstraktu waniliowego. Proces jest identyczny z wersją podstawową. Jeśli zamiast pasty tahini dodasz masła orzechowego – zrobisz orzeźwiające lody orzechowe.

Jak zrobić lody owocowe albo czekoladowe? Nic prostszego. Najpierw zmiksuj owoce, a czekoladę rozpuść. Potem dodaj je do masy bazowej. Aby urozmaicić smak i strukturę lodów, część owoców i czekolady przed dodaniem możesz drobniutko posiekać. Tak naprawdę masz nieograniczone możliwości w doborze smaków.

Przeczytaj też: Jakie są rodzaje lodów? Odkryj różnorodność wariantów i smaków dostępnych w Auchan!

Sorbet owocowy

Sorbety owocowe są zdrowe i niskokaloryczne. Przygotujesz je praktycznie z każdego rodzaju owoców. Jak zrobić lody owocowe w domu? Do przygotowania sorbetu możesz użyć świeżych owoców, gotowych musów owocowych albo mrożonych owoców. W ofercie sklepu Auchan znajdziesz też produkty zebrane z upraw ekologicznych, na przykład marki AuchanBio.

Umyte owoce lub mus zmiksuj z cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny, a następnie przelej do pojemników i schowaj do zamrażalnika. Orzeźwiający smak będzie miał sorbet z ogórka połączony z sokiem z cytryny i miętą.

Do sorbetów najwygodniej używać specjalnych pojemników na lody z patyczkami. Wtedy wystarczy wyjąć je z form, by delektować się lodami. Porcjowanie zamrożonego sorbetu z dużego pojemnika może być kłopotliwe.

Inną wersją sorbetu są domowe lody na bazie bananów. Dojrzałe banany są słodkie i nadają sorbetom puszystości. Do nich najlepiej pasują kwaśne owoce, np. cytryny albo maliny. A jeśli lubisz słodkości, dodaj do bananów roztopioną czekoladę – zdrowe lody czekoladowe gotowe.

W foremkach możesz też przygotować kolorowe sorbety. Jak się robi lody tego typu? Najpierw musisz przyrządzić kolorową masę. 

  • Zieloną zrobisz, miksując: banana, kiwi i młode liście szpinaku, które nadadzą masie kolor. 
  • Czerwoną uzyskasz poprzez połączenie: bananów, truskawek i kawałka ugotowanego buraka. 

Potem wystarczy, że uzupełnisz foremkę do połowy masą w jednym kolorze, odstawisz do zamrażalnika na ok. 30 min, po czym dopełnisz drugim.

Takie lody z pewnością zachwycą najmłodszych. Do uzyskania innych kolorów możesz wykorzystać barwniki spożywcze. Wtedy dodajesz je do białej bananowej masy.

Granita owocowa

1. Podgrzewanie składników

Do rondelka wlej szklankę wody i wsyp szklankę cukru, podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Pamiętaj, aby w trakcie gotowania nie mieszać płynu. Gdy mieszanina się zagotuje, pozostaw ją na ogniu jeszcze ok. 5 minut, a potem zdejmij do ostudzenia.

2. Połączenie składników

Owoce razem z cukrem waniliowym i powstałym syropem cukrowym zmiksuj na jednolitą masę i przelej do dużego płaskiego pojemnika.

3. Mrożenie lodów

Wstaw do zamrażarki i co ok. 30 minut widelcem zdrapuj zmarzniętą masę ze ścianek naczynia. Ostatecznie powinna powstać granita, strukturą przypominająca kaszę.

Dodatkowo

Granitę można podawać w szklaneczkach ze świeżymi malinami i miętą.

Czas całkowity 240 min
Porcja 5
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
 

Granita owocowa

Opublikowano 11.05.2023

Poszukujesz chwili wytchnienia w upalne dni? Lody to doskonałe rozwiązanie! Możliwe, że nie wiedziałeś, że w domowym zaciszu możesz przygotować je samodzielnie – w takich wariantach smakowych, w jakich tylko chcesz. W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na pyszne, domowe lody, które z łatwością przygotujesz w swojej kuchni. Dzięki naszym wskazówkom odkryjesz nowe, pyszne smaki.

1. Podgrzewanie składników

Do rondelka wlej szklankę wody i wsyp szklankę cukru, podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Pamiętaj, aby w trakcie gotowania nie mieszać płynu. Gdy mieszanina się zagotuje, pozostaw ją na ogniu jeszcze ok. 5 minut, a potem zdejmij do ostudzenia.

2. Połączenie składników

Owoce razem z cukrem waniliowym i powstałym syropem cukrowym zmiksuj na jednolitą masę i przelej do dużego płaskiego pojemnika.

3. Mrożenie lodów

Wstaw do zamrażarki i co ok. 30 minut widelcem zdrapuj zmarzniętą masę ze ścianek naczynia. Ostatecznie powinna powstać granita, strukturą przypominająca kaszę.

Dodatkowo

Granitę można podawać w szklaneczkach ze świeżymi malinami i miętą.

Czas całkowity 240 min
Porcja
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
woda - 1 szklanka
cukier - 1 szklanka
owoce - 1 kg
cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
Składniki
5
woda - 1 szklanka
cukier - 1 szklanka
owoce - 1 kg
cukier wanilinowy - 2 łyżeczki

Szukasz pomysłu na deser? Sprawdź nasz przepis na lody!

Prawie wszyscy lubią lody. Zapewniają orzeźwienie w upalny dzień, a sorbety i granity potrafią ugasić pragnienie. Najprościej jest je kupić w sklepie albo lodziarni, jednak można je przygotować samemu. Po 3–4 godzinach będziesz mógł rozkoszować ich smakiem!

W sklepie Auchan znajdziesz nie tylko wszystkie składniki do przygotowania domowych lodów, ale i produkty do dekoracji deserów: posypki, wafelki oraz smaczne sosy. Sprawdź, co jeszcze przyda Ci się w kuchni i zrób zakupy w Auchan!