Aplikacja
jak zrobic lody

Domowe lody – jak je zrobić? Sprawdź nasz przepis!

Opublikowano 05/11/2023

Poszukujesz chwili wytchnienia w upalne dni? Lody to doskonałe rozwiązanie! Możliwe, że nie wiedziałeś, że w domowym zaciszu możesz przygotować je samodzielnie – w takich wariantach smakowych, w jakich tylko chcesz. W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na pyszne, domowe lody, które z łatwością przygotujesz w swojej kuchni. Dzięki naszym wskazówkom odkryjesz nowe, pyszne smaki.

Lato smakuje lepiej z domowymi lodami! Jak zrobić je samodzielnie?

Zastanawiasz się, jak zrobić lody w domu? Tak naprawdę nie wymaga to ani dużo czasu, ani specjalnych akcesoriów. Większość niezbędnego sprzętu masz w kuchni, a składniki kupisz w sklepie Auchan stacjonarnie albo online. Co więcej – gdy już zapoznasz się z przepisami, jak zrobić lody domowe, zobaczysz, że jest to naprawdę proste!

Składniki

 1.  Śmietanka w tradycyjnych lodach najważniejszym składnikiem jest dobrej jakości śmietanka. Musi to być produkt przeznaczony do ubijania i robienia deserów. Rozpoznasz ją po:
• wysokiej zawartości tłuszczu –30–36% lub wyższej;
• opisie na opakowaniu typu: „do ubijania”, „do deserów”, „tortowa”;
• tym, że jest nieukwaszona, czyli w składzie nie ma kultur bakterii;
• ma płynną konsystencję;
• nie zawiera zbędnych dodatków.

2. Mleko – do przygotowywania lodów możesz użyć mleka z kartonu albo w butelce. Im tłustsze, tym bardziej kremowa będzie masa. Dobry wybór stanowią produkty marki Kciuk od Auchan. Wyróżniają się one przystępną ceną i wysoką jakością.

Jak zrobić lody w domu w wersji wegetariańskiej? W sklepie Auchan znajdziesz napoje roślinne, które są dobrymi zamiennikami śmietanki i mleka. Możesz je zastosować do przygotowania deseru. Są to np. napoje owsiane, kokosowe albo sojowe.

3. Cukier – bez przeszkód możesz wykorzystać cukier biały, trzcinowy, kokosowy albo cukier puder. Jeśli liczysz kalorie, zastosuj zamiennik cukru, np. ksylolit, erytrytol, miód albo syrop z agawy bądź daktylowy.

Dodatki – swoje lody możesz uzupełnić owocami, sosami smakowymi bądź bakaliami.

domowe lody jak zrobić

Niezbędne akcesoria

Do przygotowywania masy potrzebujesz garnka. Pamiętaj, że wszelkie niezbędne naczynia oraz rondle znajdziesz w ofercie Auchan. Aby wymieszać masę, musisz użyć trzepaczki albo miksera. Do zrobienia sorbetów niezbędny będzie blender.

Pojemniki to kolejne akcesorium, bez którego nie da się zrobić lodów. W tym celu możesz użyć:

Przepis na lody domowe – tradycyjne i wegańskie

Aby przygotować domowe lody, najpierw musisz zgromadzić potrzebne składniki i foremki. Wszystkie kupisz w sklepie Auchan. Przedstawiamy przepis na lody, do których przygotowania nie potrzebujesz specjalnej maszynki.

Przepis na lody domowe śmietankowe

przepis na lody
1. Dodawanie składników

Połowę śmietanki (ok. 200 ml) wlej do garnka i wsyp do niej cukier.

2. Podgrzewanie

Całość podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając do chwili, aż cukier się rozpuści.

3. Przelewanie do pojemnika

Zdejmij garnek z ognia i przelej jego zawartość do pojemnika.

4. Dodawanie reszty składników

Do podgrzanej śmietanki z cukrem dodaj resztę śmietanki, mleko i dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki albo miksera.

5. Schłodzenie

Włóż pojemnik z masą do lodówki do schłodzenia.

6. Miksowanie lodów

Gdy masa się schłodzi, przełóż pojemnik do zamrażalnika i co ok. 30 min wyciągaj go i miksuj zawartość, aby rozbić tworzące się kryształki lodu.

7. Po ok. 3–4 godz. mrożenia lody będą gotowe.
Dodatkowa wiedza

Jeśli po wyjęciu z zamrażalnika okażą się bardzo twarde, przed nałożeniem odczekaj ok. 5 min.
Postaraj się zjeść lody w ciągu 2–3 dni od zrobienia – najlepsze są świeże.

Total time
Czas całkowity 240 min
Serves
Porcja 5
Preparation
Przygotowanie 10 min
Cooking
Gotowanie -
przepis na lody
 

Lody śmietankowe

Opublikowano 05/11/2023

Poszukujesz chwili wytchnienia w upalne dni? Lody to doskonałe rozwiązanie! Możliwe, że nie wiedziałeś, że w domowym zaciszu możesz przygotować je samodzielnie – w takich wariantach smakowych, w jakich tylko chcesz. W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na pyszne, domowe lody, które z łatwością przygotujesz w swojej kuchni. Dzięki naszym wskazówkom odkryjesz nowe, pyszne smaki.

1. Dodawanie składników

Połowę śmietanki (ok. 200 ml) wlej do garnka i wsyp do niej cukier.

2. Podgrzewanie

Całość podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając do chwili, aż cukier się rozpuści.

3. Przelewanie do pojemnika

Zdejmij garnek z ognia i przelej jego zawartość do pojemnika.

4. Dodawanie reszty składników

Do podgrzanej śmietanki z cukrem dodaj resztę śmietanki, mleko i dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki albo miksera.

5. Schłodzenie

Włóż pojemnik z masą do lodówki do schłodzenia.

6. Miksowanie lodów

Gdy masa się schłodzi, przełóż pojemnik do zamrażalnika i co ok. 30 min wyciągaj go i miksuj zawartość, aby rozbić tworzące się kryształki lodu.

7. Po ok. 3–4 godz. mrożenia lody będą gotowe.
Dodatkowa wiedza

Jeśli po wyjęciu z zamrażalnika okażą się bardzo twarde, przed nałożeniem odczekaj ok. 5 min.
Postaraj się zjeść lody w ciągu 2–3 dni od zrobienia – najlepsze są świeże.

Total time
Czas całkowity 240 min
Serves
Porcja 5
Preparation
Przygotowanie 10 min
Cooking
Gotowanie -
Składniki
serves 5
śmietanka 30-36% - 400 ml
mleko - 200 ml
cukier - 65 g
Składniki
serves 5
śmietanka 30-36% - 400 ml
mleko - 200 ml
cukier - 65 g
domowe lody

Wegańskie domowe lody waniliowe

1. Dodawanie mleka kokosowego

Mleko kokosowe wlej do garnka.

2. Dodawanie reszty składników

Do mleka dodaj olej i cukier.

3. Gotowanie

Garnek wstaw na mały ogień i podgrzewaj do rozpuszczenia się wszystkich składników. Mieszaj płyn od czasu do czasu.

4. Ekstrakt waniliowy

Zdejmij garnek z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy.

5. Przestudzenie

Odstaw całość do ostygnięcia.

6. Ubijanie

Chłodną masę dobrze ubij za pomocą blendera, miksera albo ręcznie trzepaczką.

7. Mrożenie

Gotową masę przelej do pojemnika i włóż do zamrażalnika na ok. 3–4 godz. Aby nadać lodom puszystości, co ok. 30 min wyjmuj pojemnik i wymieszaj masę.

Total time
Czas całkowity 240 min
Serves
Porcja 5
Preparation
Przygotowanie 10 min
Cooking
Gotowanie -
domowe lody
 

Wegańskie lody waniliowe

Opublikowano 05/11/2023

Poszukujesz chwili wytchnienia w upalne dni? Lody to doskonałe rozwiązanie! Możliwe, że nie wiedziałeś, że w domowym zaciszu możesz przygotować je samodzielnie – w takich wariantach smakowych, w jakich tylko chcesz. W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na pyszne, domowe lody, które z łatwością przygotujesz w swojej kuchni. Dzięki naszym wskazówkom odkryjesz nowe, pyszne smaki.

1. Dodawanie mleka kokosowego

Mleko kokosowe wlej do garnka.

2. Dodawanie reszty składników

Do mleka dodaj olej i cukier.

3. Gotowanie

Garnek wstaw na mały ogień i podgrzewaj do rozpuszczenia się wszystkich składników. Mieszaj płyn od czasu do czasu.

4. Ekstrakt waniliowy

Zdejmij garnek z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy.

5. Przestudzenie

Odstaw całość do ostygnięcia.

6. Ubijanie

Chłodną masę dobrze ubij za pomocą blendera, miksera albo ręcznie trzepaczką.

7. Mrożenie

Gotową masę przelej do pojemnika i włóż do zamrażalnika na ok. 3–4 godz. Aby nadać lodom puszystości, co ok. 30 min wyjmuj pojemnik i wymieszaj masę.

Total time
Czas całkowity 240 min
Serves
Porcja 5
Preparation
Przygotowanie 10 min
Cooking
Gotowanie -
Składniki
serves 5
mleko kokosowe - 2 szklanki (500 ml)
olej kokosowy - 1 łyżka
cukier - pół szklanki
ekstrakt waniliowy - 1 łyżka
Składniki
serves 5
mleko kokosowe - 2 szklanki (500 ml)
olej kokosowy - 1 łyżka
cukier - pół szklanki
ekstrakt waniliowy - 1 łyżka

Jak zrobić lody w domu? Spróbuj nowych smaków!

Lody śmietankowe to dobra baza do przygotowania smaków owocowych, czekoladowych albo z dodatkiem słonego karmelu. Jak zrobić domowe lody ze słonym karmelem? Wystarczy, że do bazy śmietankowej dodasz masę kajmakową i odrobinę soli. To proste i jednocześnie smaczne rozwiązanie!

Pyszne są również lody chałwowe. Przygotujesz je z mleka kokosowego (2 szklanki), cukru, pasty tahini (5 łyżek) oraz kilku kropel ekstraktu waniliowego. Proces jest identyczny z wersją podstawową. Jeśli zamiast pasty tahini dodasz masła orzechowego – zrobisz orzeźwiające lody orzechowe.

Jak zrobić lody owocowe albo czekoladowe? Nic prostszego. Najpierw zmiksuj owoce, a czekoladę rozpuść. Potem dodaj je do masy bazowej. Aby urozmaicić smak i strukturę lodów, część owoców i czekolady przed dodaniem możesz drobniutko posiekać. Tak naprawdę masz nieograniczone możliwości w doborze smaków.

Sorbet owocowy

Sorbety owocowe są zdrowe i niskokaloryczne. Przygotujesz je praktycznie z każdego rodzaju owoców. Jak zrobić lody owocowe w domu? Do przygotowania sorbetu możesz użyć świeżych owoców, gotowych musów owocowych albo mrożonych owoców. W ofercie sklepu Auchan znajdziesz też produkty zebrane z upraw ekologicznych, na przykład marki AuchanBio.

Umyte owoce lub mus zmiksuj z cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny, a następnie przelej do pojemników i schowaj do zamrażalnika. Orzeźwiający smak będzie miał sorbet z ogórka połączony z sokiem z cytryny i miętą.

Do sorbetów najwygodniej używać specjalnych pojemników na lody z patyczkami. Wtedy wystarczy wyjąć je z form, by delektować się lodami. Porcjowanie zamrożonego sorbetu z dużego pojemnika może być kłopotliwe.

Inną wersją sorbetu są domowe lody na bazie bananów. Dojrzałe banany są słodkie i nadają sorbetom puszystości. Do nich najlepiej pasują kwaśne owoce, np. cytryny albo maliny. A jeśli lubisz słodkości, dodaj do bananów roztopioną czekoladę – zdrowe lody czekoladowe gotowe.

W foremkach możesz też przygotować kolorowe sorbety. Jak się robi lody tego typu? Najpierw musisz przyrządzić kolorową masę. 

  • Zieloną zrobisz, miksując: banana, kiwi i młode liście szpinaku, które nadadzą masie kolor. 
  • Czerwoną uzyskasz poprzez połączenie: bananów, truskawek i kawałka ugotowanego buraka. 

Potem wystarczy, że uzupełnisz foremkę do połowy masą w jednym kolorze, odstawisz do zamrażalnika na ok. 30 min, po czym dopełnisz drugim.

Takie lody z pewnością zachwycą najmłodszych. Do uzyskania innych kolorów możesz wykorzystać barwniki spożywcze. Wtedy dodajesz je do białej bananowej masy.

Granita owocowa

jak zroic lody w domu
1. Podgrzewanie składników

Do rondelka wlej szklankę wody i wsyp szklankę cukru, podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Pamiętaj, aby w trakcie gotowania nie mieszać płynu. Gdy mieszanina się zagotuje, pozostaw ją na ogniu jeszcze ok. 5 minut, a potem zdejmij do ostudzenia.

2. Połączenie składników

Owoce razem z cukrem waniliowym i powstałym syropem cukrowym zmiksuj na jednolitą masę i przelej do dużego płaskiego pojemnika.

3. Mrożenie lodów

Wstaw do zamrażarki i co ok. 30 minut widelcem zdrapuj zmarzniętą masę ze ścianek naczynia. Ostatecznie powinna powstać granita, strukturą przypominająca kaszę.

Dodatkowo

Granitę można podawać w szklaneczkach ze świeżymi malinami i miętą.

Total time
Czas całkowity 240 min
Serves
Porcja 5
Preparation
Przygotowanie 15 min
Cooking
Gotowanie -
jak zroic lody w domu
 

Granita owocowa

Opublikowano 05/11/2023

Poszukujesz chwili wytchnienia w upalne dni? Lody to doskonałe rozwiązanie! Możliwe, że nie wiedziałeś, że w domowym zaciszu możesz przygotować je samodzielnie – w takich wariantach smakowych, w jakich tylko chcesz. W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na pyszne, domowe lody, które z łatwością przygotujesz w swojej kuchni. Dzięki naszym wskazówkom odkryjesz nowe, pyszne smaki.

1. Podgrzewanie składników

Do rondelka wlej szklankę wody i wsyp szklankę cukru, podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Pamiętaj, aby w trakcie gotowania nie mieszać płynu. Gdy mieszanina się zagotuje, pozostaw ją na ogniu jeszcze ok. 5 minut, a potem zdejmij do ostudzenia.

2. Połączenie składników

Owoce razem z cukrem waniliowym i powstałym syropem cukrowym zmiksuj na jednolitą masę i przelej do dużego płaskiego pojemnika.

3. Mrożenie lodów

Wstaw do zamrażarki i co ok. 30 minut widelcem zdrapuj zmarzniętą masę ze ścianek naczynia. Ostatecznie powinna powstać granita, strukturą przypominająca kaszę.

Dodatkowo

Granitę można podawać w szklaneczkach ze świeżymi malinami i miętą.

Total time
Czas całkowity 240 min
Serves
Porcja 5
Preparation
Przygotowanie 15 min
Cooking
Gotowanie -
Składniki
serves 5
woda - 1 szklanka
cukier - 1 szklanka
owoce - 1 kg
cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
Składniki
serves 5
woda - 1 szklanka
cukier - 1 szklanka
owoce - 1 kg
cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
przepis na domowe lody

Szukasz pomysłu na deser? Sprawdź nasz przepis na lody!

Prawie wszyscy lubią lody. Zapewniają orzeźwienie w upalny dzień, a sorbety i granity potrafią ugasić pragnienie. Najprościej jest je kupić w sklepie albo lodziarni, jednak można je przygotować samemu. Po 3–4 godzinach będziesz mógł rozkoszować ich smakiem!

W sklepie Auchan znajdziesz nie tylko wszystkie składniki do przygotowania domowych lodów, ale i produkty do dekoracji deserów: posypki, wafelki oraz smaczne sosy. Sprawdź, co jeszcze przyda Ci się w kuchni i zrób zakupy w Auchan!