Dowiedz się jak parzyć zieloną herbatę, a jak czarną i poznaj produkty Azercay
Różnice między zieloną a czarną herbatą
Napar z liści herbaty to jeden z najstarszych napojów znanych ludzkości. Krzewy te od wieków uprawiane są na całym świecie – głównie w Azji. Najbardziej znane są te z plantacji w Chinach, Indiach i Japonii.
Czarna i zielona herbata to liście tej samej rośliny – Camellia sinensis. Dlaczego różnią się kolorem? Ta pierwsza poddawana jest procesowi utleniania. W jego wyniku liście stają się ciemniejsze, stąd też taki kolor oraz intensywny smak napoju po zaparzeniu. Natomiast zieloną herbatę chroni się przed działaniem tlenu, by uzyskać wywar o subtelnym odcieniu i delikatnym smaku.
Te formy obróbki nie wpływają na właściwości zdrowotne liści. Zarówno czarna, jak i zielona herbata to bogate źródło polifenoli, które mogą chronić przed stresem oksydacyjnym. Działanie protekcyjne na układ krwionośny (wzmacnianie naczyń oraz obniżanie złego cholesterolu) i nerwowy jest również bardzo podobne w obydwu przypadkach.
Kluczem do wydobycia cennych właściwości z naparów jest wybór dobrych jakościowo herbat. Zdecydowanie najlepsze są liście z certyfikowanych plantacji. Drugim krokiem do sukcesu jest przygotowanie wywaru zgodnie ze sztuką. Temperatura wody i czas, jaki przeznaczysz na parzenie ma wpływ na końcowy smak oraz właściwości.
Przeczytaj także: Eksperymentuj ze smakiem – poznaj pyszne dodatki do herbaty
Co musisz wiedzieć przed parzeniem herbaty?
Przyrządzanie naparu to prosty proces, ale bardzo wiele osób robi to w nieprawidłowy sposób. Często liście są po prostu zalewane wrzątkiem, bez zwracania uwagi na czas parzenia. Warto na początek wiedzieć, że do każdego rodzaju herbaty powinna być użyta woda w dostosowanej do niego temperaturze:
- zieloną należy zalać wodą w temperaturze wynoszącej 80-85°C;
- czarną parzy się w temperaturze 90°C.
Jak ustalić jej temperaturę? Nie musisz kupować czajnika z termometrem, wystarczy Ci klasyczny model elektryczny lub na kuchenkę. Musisz zagotować wodę, uchylić jego pokrywę i odczekać około:
- 2 minuty, jeśli chcesz zalać czarną herbatę wodą o temperaturze 90°C;
- 4 minuty do uzyskania esencjonalnej zielonej herbaty w temperaturze 85°C;
- 6 minut, by zaparzyć delikatniejszą zieloną herbatę w temperaturze 80°C.
Wiele osób zalewa susz bezpośrednio w filiżance lub kubku. To również może być błąd, bo długość moczenia liści w wodzie wpływa na smak naparu. Zwolennicy herbaty w torebkach mają ułatwione zadanie – mogą ją wyjąć w dowolnym momencie. Warto zatem kupić zaparzacz, który pozwoli na przyrządzenie wywaru zgodnie ze sztuką i własnymi preferencjami.
Należy też pamiętać o prawidłowym przechowywaniu liści – pozwoli to na zachowanie ich cennych aromatów i składników. Najlepiej przesypać je do szczelnego pojemnika, na przykład słoika i trzymać w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Przeczytaj także: Jaka jest najlepsza zielona herbata? Zobacz nasze zestawienie!
Jak parzyć zieloną herbatę?
Jeśli zalejesz herbatę zbyt gorącą wodą, może ona zmniejszyć właściwości suszu. Znaczenie ma też czas parzenia, gdyż podczas tego procesu z liści uwalniają się garbniki, czyli substancje nadające goryczkowaty smak. Jeśli przetrzymasz susz w gorącej wodzie zbyt długo, będzie ich naturalnie więcej, w związku z czym otrzymasz napój o gorzkim posmaku.
Parzenie herbaty rozpocznij od dobrania jej właściwej ilości. Przyjmuje się, że na jedną filiżankę tradycyjnej wielkości (ok. 150 ml) wystarczy jedna łyżeczka liści. Taka ilość pozwoli uzyskać napar o delikatnym smaku i mocno wyczuwalnym aromacie, jednak warto dostosować ją do swoich preferencji.
Do naczynia wlej gorącą, ale nie wrzącą wodę i pozostaw na czas od ok. 1 do 3 minut. Czas parzenia zielonej herbaty jest krótszy niż czarnej, jednak może się nieco różnić w zależności od jej rodzaju, dlatego zawsze warto sprawdzić instrukcję na opakowaniu.
Po pozbyciu się suszu z naparu możesz uzupełnić go o ulubione dodatki. Zielona herbata idealnie łączy się z różnymi cytrusami, takimi jak pomarańcze czy cytryny. Dobrym pomysłem będą też suszone owoce, takie jak jabłka, żurawina czy morele. Warto również dodać po listku świeżej mięty lub bazylii.
Sekrety parzenia czarnej herbaty
Parzenie herbaty czarnej liściastej będzie najbardziej skuteczne w dzbanku lub kubku z zaparzaczem. Dzięki tej metodzie możesz kontrolować moc aromatu. Ten rodzaj naparu ma nieco mocniejszy smak od herbaty zielonej, dlatego należy uważać, by nie przesadzić z jej ilością i długością zaparzania.
W tym przypadku postępuj podobnie jak w przypadku zielonej herbaty. Jedna łyżeczka suszu na filiżankę zalaną gorącą wodą. Możesz obliczyć proporcje również w inny sposób. Przyjmij, że na 100 g wody przeznaczasz 1 g liści. Jak długo parzyć czarną herbatę? Optymalny czas to od 2 do 5 minut. Dłuższy może nadać wywarowi goryczki, która zdominuje jego smak.
Gotowy napar możesz pić w towarzystwie wielu dodatków. Jego smak idealnie złagodzi odrobina miodu, cukru czy słodkiego syropu owocowego. Jeśli chcesz przygotować zimową wersję rozgrzewającej herbaty, dorzuć do niej goździki, kardamon oraz imbir. Ciekawym dodatkiem będą również liofilizowane lub świeże owoce czy suszone kwiaty.
Przeczytaj także: Herbata w Japonii. Poznaj sekrety rytuałów z Kraju Kwitnącej Wiśni!
Herbata z Azerbejdżanu – historie azerskiej herbaty
Azerbejdżan to jeden z krajów, w których uprawa herbaty ma długą historię i jest ważnym elementem kultury narodowej. Ceremonia picia tego aromatycznego naparu towarzyszy wszelkim uroczystościom. Jedną z najbardziej znanych marek naturalnych herbat z Azerbejdżanu jest Azercay. W 2005 i 2007 roku producent został nagrodzony złotym medalem oraz dyplomami w kategorii Czarna Aromatyczna Herbata na World Tea and Coffee Festival. Herbata Azercay rośnie w regionach Lankaran i Astara w Azerbejdżanie. Jej liście są duże, długie, lekko skręcone (klasa OPA – orange pekoe). Aromat i smak kojarzą się ze słodkim nugatem z prażonych orzeszków ziemnych. Popularna Green Dogma Cay to zielona herbata o wyjątkowym smaku. Jej liście są starannie zbierane ręcznie, aby zachować ich świeżość i jakość.
Herbata z Azerbejdżanu podawana jest w małych, bogato zdobionych szklankach. Napar zazwyczaj pije się z cukrem, jednak nie jest on dosypywany wprost do napoju. Tradycja nakazuje wziąć do ust odrobinę słodzika, a następnie popić wywarem.
W Azerbejdżanie popularne są różne rodzaje liści, zarówno czarne, jak i zielone. Jednakże bardziej powszechne jest picie czarnego naparu, podawanego z dodatkiem świeżej mięty lub innych ziół. Popularne są też mieszanki, w których znajdują się różne przyprawy, takie jak kardamon czy cynamon. Częstym dodatkiem jest też sok z powszechnie uprawianego w Azerbejdżanie owocu – granatu.
Właśnie z tego państwa pochodzi również herbata Azercay. Gdzie kupić aromatyczną mieszankę, idealną dla koneserów i osób, które chcą poznawać nowe smaki? W sklepie internetowym Auchan znajdziesz kilka rodzajów herbaty z Azerbejdżanu. Odmiana Buket zawiera liście i niewydmuchane pąki herbaty, które zapewniają jej orzeźwiający aromat.
Możesz zdecydować się również na unikatowy, lekko pikantny smak mieszanki z tymiankiem lub jabłkiem i pigwą o posmaku miodu. Dla wielbicieli klasyki polecamy czarną earl grey lub klasyczną herbatę zieloną.
Dlaczego warto pić herbatę?
Wiesz już, jak parzyć herbatę zieloną i czarną. Choć ze względu na warunki klimatyczne w Polsce uprawa liści tego naparu nie jest możliwa, to wybór różnych mieszanek jest ogromny. Ten niepozorny napój po prawidłowym zaparzeniu uwalnia bogactwo bioaktywnych substancji, które wspierają Twój organizm. Poza tym picie herbaty jest idealną okazją do wieczornego relaksu lub spotkania z przyjaciółmi i rodziną.
Jaka herbata jest najlepsza? Wszystko zależy od indywidualnych preferencji, natomiast najlepiej wybierać liściaste napary. Dodając do nich różne składniki, jesteś w stanie stworzyć napój o niepowtarzalnym smaku. Jeśli lubisz z nim eksperymentować, to warto próbować też nieco bardziej orientalnych innych odmian, jak na przykład herbata z Azerbejdżanu. Zachęcamy do odkrywania mieszanek z różnych zakątków świata. Znajdziesz je w sklepie internetowym Auchan.