Aplikacja

Dynia – typy, smaki i inspiracje. Poznaj różne odmiany warzywa

Opublikowano 16.03.2024 - 6 minut czytania

Jednym z najbardziej charakterystycznych i rozpoznawalnych warzyw na świecie niewątpliwie jest dynia. Wykorzystywana jest ona w wielu kuchniach świata. Warto wiedzieć, jakie są jej rodzaje, ponieważ niektóre mogą Cię zaskoczyć! Co musisz wiedzieć o dyni? W jaki sposób wprowadzić to warzywo do codziennej diety? Skorzystaj z podpowiedzi Auchan!

Dynia – typy i odmiany

Istnieje wiele odmian, różniących się kształtem, kolorem, smakiem i zastosowaniem kulinarnym. Wiele osób nie wyobraża sobie swojej diety bez aromatycznego kremu z dyni czy dodatku w postaci prażonych pestek. Obecnie najpopularniejszymi rodzajami dyni do uprawy są:

  • olbrzymia – intensywnie pomarańczowy miąższ, soczysty i słodki smak,
  • zwyczajna – pomarańczowa, o charakterystycznym kształcie,
  • piżmowa – podłużna, z cienką skórką o słodkawym, orzechowym smaku,
  • Nelson – o delikatnym, melonowym aromacie,
  • Hokkaido – bardzo aromatyczna i przypominająca w smaku pieczone kasztany.

Ponadto popularnością cieszą się również dynie ozdobne. Wśród nich na uwagę zasługują takie typy dyni jak Turbiniformis przypominająca kształtem turban, kolorowa i urozmaicona Villa Kunterbunt czy Autumn Wings z bardzo jaskrawymi i skręconymi owocami. Warto wspomnieć też o mało znanych rodzajach tej rośliny. Wśród nich wyróżnia się odmiana Chameleon o żółto-zielonej barwie, przybierająca formę gruszki. 

Istnieje mnóstwo zastosowań dyni. Rodzaje, odmiany i poszczególne jej typy mogą być bazą do przygotowania aromatycznych zup, kremów, naleśników, kotletów czy pasztetów. Można też zrobić z niej makaron, frytki czy placki. Doskonałą przekąską jest teżhummus z dynią marki Vega Up czypasta z pestkami dyni od Well Well. Jako dodatek do dań mięsnych dobrze sprawdzi się również dynia marynowana.

Rodzaje dyń jadalnych – przewodnik po smakach

Warto wiedzieć, jakie są rodzaje dyni. Różnią się one zarówno pod względem kształtu, wielkości czy nawet koloru. Idealnym przykładem jest tutaj zróżnicowanie cech gatunkowych pomiędzy dynią Hokkaido a zwykłą. Wiedza na temat ich właściwości oraz smaku pozwala przygotować urozmaicone dania o wyjątkowym charakterze.

Najczęściej wykorzystywana dynia zwyczajna doskonale sprawdzi się do przyrządzania zup, przetworów i sosów. Należy jednak pamiętać o solidnym doprawieniu warzywa, ponieważ jej naturalny smak jest dość mało wyrazisty. Ten rodzaj dyni nie jest polecany do przygotowywania deserów.

Wśród dyń jadalnych znajduje się również mała japońska dynia makaronowa, będąca odmianą dyni zwyczajnej. Jej miąższ pod wpływem gotowania rozpada się na pojedyncze włókna. Ten typ warzywa sprawdzi się w przypadku sosów, placków, warzywnego spaghetti czy też w marynatach octowych.

Dynia Hokkaido słynąca z cienkiej skórki świetnie sprawdzi się do przygotowywania zarówno wytrawnych, jak i słodkich dań. To odpowiedni rodzaj także do gotowania na parze oraz pieczenia. Hokkaido to najlepsza dynia na zupę, ale również purée, zapiekanki, serniki czy ciasta.

Dowiedz się więcej: Korzenna owsianka z pieczoną dynią – jak ją zrobić?

Poznaj dynię w różnych odsłonach!

Duża liczba odmiennych gatunków dyń oraz ich specyficzne walory smakowe powodują, że możliwe jest wykorzystanie tego warzywa na różne sposoby. W ofercie Auchan znajdziesz wiele gotowych przetworów i dań przygotowanych z dyni. Znajdziesz tam również produkty mrożone, jak dynia w kostce, która idealnie sprawdzi się do przyrządzenia zupy krem.

Niemal wszystkie rodzaje dyni jadalnej stanowią bogate źródło beta-karotenu, potasu oraz kwasu foliowego. To również stosunkowo wysoka zawartość lecytyny i cynku. Dynia ma korzystny wpływ na pracę mózgu i przemianę materii. Dlatego też często stanowi dodatek do różnego rodzaju dań dla dzieci. Mogą to być gotowe słoiczki, jak i przyrządzone w domu przeciery warzywne.

Dynia charakteryzuje się też dużą ilością błonnika i niską kalorycznością. To dobra propozycja dla osób dbających o linię. Z powodzeniem można wykorzystać to warzywo jako alternatywę dla tradycyjnych placków, kotletów czy racuchów. Dynia doskonale sprawdzi się też jako farsz do naleśników. W kuchni wykorzystaj również olej z pestek dyni – idealny do sałatek, dań mięsnych i innych potraw.

Nieocenionym i znakomitym w smaku produktem, który podkreśli smak pieczywa oraz wszelkich sałat, są również pestki dyni. To cenne źródło witamin E, C, A, B6 i K oraz składników mineralnych takich jak żelazo, cynk czy potas. Jednocześnie są smakowitą, zdrową przekąską, która doskonale komponuje się np. z ziarnami słonecznika. Jeżeli lubisz sery, z pewnością przypadnie Ci do gustu unikalny w smaku camembert z pestkami dyni.

Jak przechowywać dynię?

Dynia w zależności od odmiany miewa niekiedy ogromne rozmiary i nie zawsze możliwe jest jej spożycie lub przetworzenie w całości. Dlatego niezwykle istotne jest wiedzieć, jak przechowywać dynię. Zapewnienie odpowiednich warunków pozwoli cieszyć się doskonałymi walorami smakowymi przez znacznie dłuższy czas i utrzyma świeżość na dłużej.

W zależności od konkretnej odmiany dynię można przechowywać przez okres od 3 do 6 miesięcy. W tym czasie powinna znajdować się w miejscu nienasłonecznionym i przewiewnym. Jeżeli warzywo nie jest pokrojone, nie przechowuj go w lodówce. Spowoduje to znacznie szybsze zepsucie produktu. Jeżeli jednak dynia jest już w kawałkach, należy jej części zawinąć w folię lub umieścić w woreczku, a następnie przechowywać w lodówce.

Istnieje też sposób na to, aby przechowywać dynię dłużej niż pół roku. Warzywo można zamrozić. W tym celu warto je pokroić na cienkie około dwucentymetrowe paski i luźno ułożyć w woreczkach do zamrażania. Zbyt ciasne rozmieszczenie spowoduje, że dynia się zbije w jedną dużą całość. Ponadto należy oddzielić pestki od przygotowywanego miąższu.

W kontekście tego, jak przechowywać dynię, istotne jest też to, co zrobić z pestkami, aby się nie zmarnowały. W tym celu należy je wysuszyć. Zrobisz to w bardzo prosty sposób. Oddzielone od miąższu pestki dokładnie przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż równomiernie nasiona i wstaw całość do piekarnika, uprzednio nagrzanego do 90 stopni. Podczas suszenia uchylaj drzwiczki, aby nadmiar wilgoci mógł odparować.

Gdzie kupić dynię i jak wybierać najlepsze okazy?

Jeśli zastanawiasz się, gdzie kupić dynię, pewnym wyborem będą sklepy stacjonarne Auchan i zakupy online. Aby wybrać smaczny i najlepszy okaz, zwracaj uwagę na skórkę dyni, która powinna być gładka, równa i jędrna. Nie powinny być też widoczne żadne plamy ani przebarwienia. Jeżeli dynia jest z zewnątrz chropowata i pomarszczona, prawdopodobnie jej miąższ będzie włóknisty i niezbyt smaczny lub warzywo nie jest zbyt świeże.

Dynia w każdej postaci na Twoim stole

Dynia to z pewnością jeden z ciekawszych produktów, który dodatkowo ma mnóstwo wartości odżywczych i cieszy się dużą popularnością ze względu na swoje walory smakowe. To także uniwersalność zastosowań i szerokie pole do popisu, także dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kulinariami.

W Auchan znajdziesz dynię w wielu odmianach, a także pod postacią gotowych porcji, które można od razu dodać do zupy, placków, farszu czy innych pomysłów na znakomite dania. To z pewnością pozwoli Ci odkryć nowe smaki, które polubisz zarówno Ty, jak i Twoi bliscy. Zainspiruj się z Auchan i stwórz swoje niepowtarzalne kompozycje z dynią w roli głównej już dziś!