Aplikacja
Brzoskwiniowy Dzem

Dżem brzoskwiniowy – przepis, z którym stworzysz przepyszną przekąskę

Opublikowano 23.10.2023 - 7 minut czytania

Dżem brzoskwiniowy to doskonały dodatek do kanapek, naleśników, biszkoptów, ciast kruchych oraz wielu innych słodkich wypieków. Ten przygotowany samodzielnie w domu jest również skarbnicą wielu witamin i składników mineralnych. Świetnie smakuje szczególnie zimą, pozwalając cieszyć się smakiem ulubionych owoców. Chcesz się o tym przekonać? Przeczytaj nasz poradnik i sprawdź, jak zrobić dżem z brzoskwiń, który swoim smakiem nie ustępuje temu, jaki kiedyś robiły nasze babcie i mamy!

Dżem brzoskwiniowy – smak, który zachwyci

O tym, że dżem z brzoskwiń jest doskonałą zimową przekąską, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Idealnie łączy w sobie słodkie i kwaśne nuty dzięki czemu ma wiele zastosowań w kuchni.
Choć można go kupić w sklepach przez cały rok, to jednak właśnie jesienią, gdy pod ręką są jeszcze świeże owoce, warto poświęcić nieco czasu i przygotować go samodzielnie. Przyrządzanie domowych przetworów może sprawić mnóstwo frajdy, a ponadto wpisuje się w nurt eko. To również świetna okazja do tego, by nieco poeksperymentować ze smakami i stworzyć taką kompozycję, jakiej nie znajdziesz nigdzie indziej.

Jak Zrobic Dzem Z Brzoskwin Na Zime

Dżem z brzoskwini – jak zrobić ten smakowity przysmak?

Jeśli chcesz zrobić pyszny dżem z brzoskwiń na zimę, musisz zadbać o wybór odpowiednich owoców. Na domowe przetwory w największym stopniu nadają się te miękkie i dojrzałe. Twardsze sztuki, nawet po dłuższym gotowaniu, mogą mieć łykowatą strukturę. Do przygotowania dżemu niezbędny jest również cukier. Odpowiada on nie tylko za słodki smak, ale również nadaje konfiturom gęstą strukturę. Nie przesadzaj jednak z jego ilością. Jeśli nie lubisz bardzo słodkich dżemów, zagęść przetwory za pomocą proszku pektynowego. Znajdziesz go w asortymencie Auchan. Pamiętaj, że do dżemu brzoskwiniowego możesz dodać także wiele aromatycznych przypraw, o których piszemy w dalszej części naszego poradnika. Dzięki nim domowe konfitury zyskają niepowtarzalny smak i aromat.

Sprawdź także: Owoce na nalewki – jakie wybrać?

Dżem z brzoskwiń na zimę

Robienie przetworów na zimę to w wielu domach element rodzinnej tradycji. I bardzo dobrze – domowe konfitury są bowiem nie tylko smaczne, lecz również bardzo zdrowe. Kluczem do ich przygotowania jest dobry przepis. Jeśli zatem zastanawiasz się, jak zrobić dżem brzoskwiniowy, zapoznaj się z dalszą częścią naszego poradnika. Znajdziesz w nim instrukcję, jak krok po kroku przygotować ten pyszny przysmak. Z podanych proporcji uzyskasz 4 ćwierćlitrowe słoiczki. Jeśli jednak chcesz zrobić większe zapasy, pamiętaj, by przeliczyć wszystkie składniki.

Przygotuj brzoskwinie

Brzoskwinie dokładnie umyj i obierz ze skórki. Pokrój w większą kostkę i przełóż do garnka z grubym dnem.

Połącz brzoskwinie z cukrem

W osobnym naczyniu wymieszaj cukier i pektynę. Składniki przesyp do garnka z brzoskwiniami i dokładnie wymieszaj.

Gotuj całość

Ustaw garnek na niedużym ogniu. Gotuj dżem przez ok. 35 minut, delikatnie mieszając co jakiś czas.

Umieść dżem w słoiczkach

Gorący dżem przełóż do czystych i suchych słoików. Zakręć wieczko i ustaw słoiki do góry dnem.

Czas całkowity 55 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 35 min
Składniki
4
1,5 kg dojrzałych brzoskwiń
½ kg cukru
3 g pektyny w proszku
Dzem Z Brzoskwin Jak Zrobic

Klasyczny dżem z brzoskwiń ze skórką

Skórka owoców to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Właśnie dlatego podczas przygotowywania domowych przetworów warto ją wykorzystać. Ta z brzoskwiń jest szczególnie bogata w pektyny. Jeśli jej nie obierzesz, uda Ci się uzyskać dżem o gęstej konsystencji – nawet bez użycia dodatkowych składników żelujących. Jeśli zatem chcesz wiedzieć, jak zrobić dżem z brzoskwiń ze skórką, skorzystaj z poniższego przepisu!

Przygotuj brzoskwinie

Brzoskwinie dokładnie wyczyść i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój na mniejsze kawałki.

Zmiksuj brzoskwinie (opcjonalnie)

Jeśli nie chcesz, by w dżemie były większe kawałki skórki i owoców, przed gotowaniem zmiksuj brzoskwinie na purée za pomocą blendera.

Połącz owoce z cukrem i gotuj

Wymieszaj brzoskwinie z cukrem. Następnie przełóż do garnka z grubym dnem i gotuj na małym ogniu przez ok. 60 minut, od czasu do czasu mieszając.

Przełóż dżem do słoiczków

Gotowy dżem przełóż do czystych i suchych słoików. Każdy słoik zakręć zaraz po napełnieniu. Odstaw do ostygnięcia do góry dnem.

Czas całkowity 80 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
 

Klasyczny dżem z brzoskwiń ze skórką

Opublikowano 23.10.2023

Skórka owoców to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Właśnie dlatego podczas przygotowywania domowych przetworów warto ją wykorzystać. Ta z brzoskwiń jest szczególnie bogata w pektyny. Jeśli jej nie obierzesz, uda Ci się uzyskać dżem o gęstej konsystencji – nawet bez użycia dodatkowych składników żelujących. Jeśli zatem chcesz wiedzieć, jak zrobić dżem z brzoskwiń ze skórką, skorzystaj z poniższego przepisu!

Przygotuj brzoskwinie

Brzoskwinie dokładnie wyczyść i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój na mniejsze kawałki.

Zmiksuj brzoskwinie (opcjonalnie)

Jeśli nie chcesz, by w dżemie były większe kawałki skórki i owoców, przed gotowaniem zmiksuj brzoskwinie na purée za pomocą blendera.

Połącz owoce z cukrem i gotuj

Wymieszaj brzoskwinie z cukrem. Następnie przełóż do garnka z grubym dnem i gotuj na małym ogniu przez ok. 60 minut, od czasu do czasu mieszając.

Przełóż dżem do słoiczków

Gotowy dżem przełóż do czystych i suchych słoików. Każdy słoik zakręć zaraz po napełnieniu. Odstaw do ostygnięcia do góry dnem.

Czas całkowity 80 min
Porcja
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
Składniki
1 kg dojrzałych brzoskwiń
40 dag cukru (lub więcej, jeśli lubisz słodki dżem)
Składniki
4
1 kg dojrzałych brzoskwiń
40 dag cukru (lub więcej, jeśli lubisz słodki dżem)
Dzem Brzoskwiniowy Przepis

Dżem z brzoskwiń – pełnia smaku

Nie ma nic lepszego niż smak tradycyjnych domowych przetworów. Jeśli jednak lubisz eksperymentować i chętnie poznajesz nowe smaki, przygotuj dżem z brzoskwiń w zupełnie nowej odsłonie! Nie jest to wcale trudne – wystarczy tylko, że sięgniesz po kilka produktów dostępnych w asortymencie sklepów Auchan.

Miłośników słodkich smaków zachęcamy, by do gotującego się dżemu dodali miąższ wydrążony z laski wanilii. Świetny efekt można również uzyskać, zastępując część białego cukru podanego w przepisie cukrem trzcinowym. Warto sięgnąć w szczególności po ten drobny, przeznaczony do wypieków, którzy szybko się rozpuści. Taki cukier znajdziesz w ofercie marki Auchan. Ciekawym dodatkiem do dżemu brzoskwiniowego może okazać się również skórka starta z cytryny lub pomarańczy. Dzięki nim gotowe konfitury zyskają charakterystyczny, cytrusowy aromat.

Gdy z dżemu chcesz korzystać do przekładania domowych wypieków, dodaj do niego odrobinę soku z limonki. Ten prosty trik sprawi, że zyska on nieco kwaskowy smak, który świetnie będzie kontrastował ze słodyczą ciasta. Ci, którzy lubią pikantne doznania smakowe, mogą dodać do konfitur odrobinę chili. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić dżem z brzoskwiń na zimę, który pachnie aromatycznymi przyprawami, sięgnij po cynamon, kardamon oraz imbir. Ich korzenny aromat doskonale podbije smak domowych przetworów. Dodaj po ok. ćwierć łyżeczki każdej z przypraw do gotującej się konfitury brzoskwiniowej.

Może zainteresuje Cię także: Kalendarz przetworów – co i kiedy warto zrobić? Przygotuj z nami domowe przysmaki!

Praktyczne wskazówki, które warto wykorzystać, by zrobić pyszny dżem z brzoskwini

Chcesz, by domowe przetwory były jeszcze lepsze i cieszyły swoim smakiem przez długie miesiące? A może zastanawiasz się, jak przygotować konfitury, by przetrwały w dobrym stanie aż do wiosny, bez potrzeby stosowania sztucznych konserwantów? Przeczytaj dalszą część naszego poradnika i poznaj odpowiedź na te oraz inne pytania!

Jak przygotować słoiki na dżem

Zanim przystąpisz do gotowania brzoskwiń, przygotuj słoiki. Choć możesz wybrać takie w dowolnym rozmiarze, to jednak my polecamy sięgnąć po te, o pojemności 0,25 l. Wszystko dlatego, że domowe przetwory po otwarciu szybko się psują. Jeśli nie uda Ci się zużyć całego dżemu w ciągu kilku dni, pozostałą jego część trzeba będzie wyrzucić. Jeśli jednak chcesz wykorzystać dżem brzoskwiniowy do przekładania ciast, możesz go umieścić w większych (np. półlitrowych) słoikach.

Dzem Z Brzoskwini Jak Zrobic

Słoiki przed napełnieniem dżemem trzeba dokładnie umyć za pomocą płynu do naczyń i wyparzyć. Dzięki temu pozbędziesz się bakterii i zalążków grzybów, jakie mogą znajdować się na ich powierzchni. Sprawdź również, czy na powierzchni słoików pojawiły się pęknięcia i wyszczerbienia. Jeśli tak, nie umieszczaj w nich dżemu – takie słoiki mogą być nieszczelne, a przetwory zaczną szybko się psuć.

Jak zrobić dżem z brzoskwiń, by był gęsty?

Przepis z naszego poradnika pozwoli ci przygotować klasyczny dżem z brzoskwiń. Jak zrobić go w taki sposób, by był gęsty niczym marmolada? Wydłuż czas gotowania. Dzięki temu owoce lepiej odparują, a dżem zyska zwartą strukturę. Pamiętaj jednak, że im gęstsza będzie masa, tym łatwiej może się ona przypalić. Właśnie dlatego nie zapomnij o mieszaniu gotującego się dżemu za pomocą łopatki. Pamiętaj również, że podczas przygotowywania domowych konfitur może wytworzyć się piana. Nie musisz się tym niepokoić – jest to est to całkowicie naturalne zjawisko. Piana zniknie samoistnie pod koniec gotowania. Jeśli jednak jest jej bardzo dużo, delikatnie zbierz ją łyżką. Uważaj przy tym, by się nie poparzyć.

Dowiedz się: Co zrobić z malin? Co kryją w sobie te słodkie owoce i jak wykorzystać je w kuchni?

Dżem z brzoskwini – jak zrobić bez dodatku żelfixu?

W Auchan znajdziesz różnego rodzaju mieszanki żelujące, przeznaczone do przygotowywania domowych przetworów. W ich składzie można znaleźć cukier i pektyny, a także substancje konserwujące. Nie musisz jednak z nich korzystać. Brzoskwinie zawierają dużą ilość naturalnych pektyn, które pod wpływem temperatury zaczynają gęstnieć. Pamiętaj jednak, by bardzo soczyste owoce odsączyć wcześniej na sicie.

Przeczytaj także: Pumpkin spice latte – jak zrobić ten pyszny, dyniowy napój?

Czy dżem domowy należy pasteryzować?

Przygotowany zgodnie z naszym przepisem dżem nie wymaga pasteryzowania. Jeśli jednak nie chcesz pomijać tego etapu, włóż słoiki do dużego garnka wypełnionego wrzątkiem. Na jego dnie umieść bawełnianą ściereczkę – zapobiegnie to pękaniu słoików podczas gotowania. Przykryj garnek pokrywką. Gotuj słoiki na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij je z wody i ustaw na ściereczce tak, by słoiki stały na zakrętkach, dnem do góry. Pozostaw w takiej pozycji aż do całkowitego ostygnięcia.

Jak Zrobic Dzem Z Brzoskwin

Dżem z brzoskwiń – już znasz prosty przepis na tę pyszną domową przekąskę!

Przygotowanie domowych przetworów to dobry sposób, by cieszyć się smakiem ulubionych owoców także w środku zimy. To również świetna okazja, by swobodnie eksperymentować z różnymi przyprawami i przyrządzić dokładnie takie konfitury, jakie lubisz najbardziej. Mamy nadzieję, że po lekturze naszego poradnika masz już kilka pomysłów na to, jak zrobić dżem z brzoskwiń. Jeśli natomiast nadal szukasz inspiracji, przeczytaj inne wpisy na naszym blogu. Znajdziesz tam mnóstwo wskazówek, dzięki którym przygotowywanie domowych przetworów stanie się przyjemnością!