Dżem brzoskwiniowy – przepis, z którym stworzysz przepyszną przekąskę
Dżem brzoskwiniowy to doskonały dodatek do kanapek, naleśników, biszkoptów, ciast kruchych oraz wielu innych słodkich wypieków. Ten przygotowany samodzielnie w domu jest również skarbnicą wielu witamin i składników mineralnych. Świetnie smakuje szczególnie zimą, pozwalając cieszyć się smakiem ulubionych owoców. Chcesz się o tym przekonać? Przeczytaj nasz poradnik i sprawdź, jak zrobić dżem z brzoskwiń, który swoim smakiem nie ustępuje temu, jaki kiedyś robiły nasze babcie i mamy!
Spis treści:
Dżem brzoskwiniowy – smak, który zachwyci
O tym, że dżem z brzoskwiń jest doskonałą zimową przekąską, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Idealnie łączy w sobie słodkie i kwaśne nuty dzięki czemu ma wiele zastosowań w kuchni.
Choć można go kupić w sklepach przez cały rok, to jednak właśnie jesienią, gdy pod ręką są jeszcze świeże owoce, warto poświęcić nieco czasu i przygotować go samodzielnie. Przyrządzanie domowych przetworów może sprawić mnóstwo frajdy, a ponadto wpisuje się w nurt eko. To również świetna okazja do tego, by nieco poeksperymentować ze smakami i stworzyć taką kompozycję, jakiej nie znajdziesz nigdzie indziej.
Dżem z brzoskwini – jak zrobić ten smakowity przysmak?
Jeśli chcesz zrobić pyszny dżem z brzoskwiń na zimę, musisz zadbać o wybór odpowiednich owoców. Na domowe przetwory w największym stopniu nadają się te miękkie i dojrzałe. Twardsze sztuki, nawet po dłuższym gotowaniu, mogą mieć łykowatą strukturę. Do przygotowania dżemu niezbędny jest również cukier. Odpowiada on nie tylko za słodki smak, ale również nadaje konfiturom gęstą strukturę. Nie przesadzaj jednak z jego ilością. Jeśli nie lubisz bardzo słodkich dżemów, zagęść przetwory za pomocą proszku pektynowego. Znajdziesz go w asortymencie Auchan. Pamiętaj, że do dżemu brzoskwiniowego możesz dodać także wiele aromatycznych przypraw, o których piszemy w dalszej części naszego poradnika. Dzięki nim domowe konfitury zyskają niepowtarzalny smak i aromat.
Sprawdź także: Owoce na nalewki – jakie wybrać?
Dżem z brzoskwiń na zimę
Robienie przetworów na zimę to w wielu domach element rodzinnej tradycji. I bardzo dobrze – domowe konfitury są bowiem nie tylko smaczne, lecz również bardzo zdrowe. Kluczem do ich przygotowania jest dobry przepis. Jeśli zatem zastanawiasz się, jak zrobić dżem brzoskwiniowy, zapoznaj się z dalszą częścią naszego poradnika. Znajdziesz w nim instrukcję, jak krok po kroku przygotować ten pyszny przysmak. Z podanych proporcji uzyskasz 4 ćwierćlitrowe słoiczki. Jeśli jednak chcesz zrobić większe zapasy, pamiętaj, by przeliczyć wszystkie składniki.
Brzoskwinie dokładnie umyj i obierz ze skórki. Pokrój w większą kostkę i przełóż do garnka z grubym dnem.
W osobnym naczyniu wymieszaj cukier i pektynę. Składniki przesyp do garnka z brzoskwiniami i dokładnie wymieszaj.
Ustaw garnek na niedużym ogniu. Gotuj dżem przez ok. 35 minut, delikatnie mieszając co jakiś czas.
Gorący dżem przełóż do czystych i suchych słoików. Zakręć wieczko i ustaw słoiki do góry dnem.