Aplikacja

Dzień Świętego Marcina – poznaj tradycyjne dania i przepisy z Auchan!

Opublikowano 04.11.2023 - 5 minut czytania

Dzień Świętego Marcina to doskonała okazja do podzielenia się wyjątkowym posiłkiem z bliskimi. W kuchni będzie królować gęsina, a na stole pojawią się rogale. Przygotuj się na kulinarną podróż z Auchan!

Dzień Świętego Marcina – poznaj tradycje święta!

Dzień Świętego Marcina to ważne święto w europejskim kalendarzu. Obchodzone jest 11 listopada, głównie w Europie Środkowej, Anglii i Skandynawii jako święto patrona żołnierzy, winiarzy i pasterzy. Święty Marcin słynął ze swojej dobroci – według legendy podzielił się swoim płaszczem z ubogim. Inną legenda związana z tym świętym mówi, że chciał się ukryć w gęsiej zagrodzie przed byciem wybranym na biskupa. Zaniepokojone gęsi podniosły jednak wrzawę, co zdradziło jego kryjówkę. Dzięki temu św. Marcin został biskupem.

Pamięć o tych wydarzeniach jest wciąż żywa w niektórych rejonach Europy, gdzie gęsina stała się głównym daniem podawanym w tym wyjątkowym dniu. Przygotowuje się ją m.in. w Polsce, Austrii, Danii czy Niemczech.

Oprócz gęsiny nieodłącznym elementem święta są rogale – słodkie wypieki z nadzieniem z białego maku, orzechów i bakalii. Szczególnie lubiane są w Bydgoszczy i Poznaniu. W tym drugim mieście wypieka się je pod nazwą rogali świętomarcińskich, zgodnie z tamtejszą recepturą.

Z dalszej części artykułu dowiesz się m.in., jak przygotować gęsinę na Świętego Marcina, poznasz przepisy i warianty tej potrawy, a na sam koniec pomożemy Ci upiec rogale. Zapraszamy do lektury i życzymy smacznego!

Sprawdź także: Przepis na tatar z kaczki. Jak zrobić to oryginalne danie?

Dania na Św. Marcina – co przygotować gościom?

Na Świętego Marcina najlepsza gęsina – mówi stare ludowe przysłowie. Przypomina ono o tym, jak bardzo istotnym elementem tradycji jest mięso z gęsi. Jeśli chcesz zachwycić swoich gości niebanalnym smakiem, gęsina powinna obowiązkowo zagościć na Twoim stole. Danie główne możesz przygotować z całej tuszy lub z wybranych części, takich jak pierś, noga, skrzydełko czy szyja.

Możesz także wykorzystać ich wątróbkę, serce czy żołądek do przyrządzenia pasztetu, farszu lub sosu. Gęsina świetnie komponuje się z dodatkami takimi jak:

Spróbuj podawać ją z ziemniakami, kaszą gryczaną, kluskami śląskimi, kapustą czy burakami. Warto skorzystać z oferty Auchan, gdzie znajdziesz mięso z gęsi. Mamy także wszystkie niezbędne składniki i przyprawy do przygotowania gęsiny według własnego przepisu.

Nie zapomnij o słodkim akcencie na zakończenie posiłku. Rogale to idealny wybór na deser lub podwieczorek. Te pyszne wypieki zachwycą każdego łasucha. Możesz je upiec samodzielnie. Koniecznie spróbuj także innych słodkości, takich jak pierniki, babki czy serniki!

Sprawdź także: Cantuccini – przepis na włoskie ciasteczka z migdałami, które muszą zagościć na Twoim stole!

Gęsina na Świętego Marcina – sprawdź przepis na aromatyczne danie!

Choć przygotowanie dania na Św. Marcina z wykorzystaniem z całej gęsi wymaga trochę czasu i pracy, to efekt zdecydowanie jest wart zachodu. To prawdziwa uczta dla podniebienia. Soczyste, delikatne mięso gęsi doskonale komponuje się z aromatycznymi przyprawami, warzywami i owocami. Oto przepis na soczystą i aromatyczną gęsinę na Świętego Marcina!

Tradycyjna pieczona gęś w sosie winnym

Pieczona gęś w sosie winnym to danie godne szczególnych okazji. Marynowana jest w aromatycznych ziołach i przyprawach takich jak majeranek, tymianek i czosnek, co nadaje mięsu głębię smaku. Pieczona powoli w piekarniku, gęś nabiera złocistego koloru i chrupiącej skórki, a jej mięso staje się wyjątkowo soczyste i delikatne. Sos winny, przyrządzany zwykle na bazie czerwonego lub białego wina, wzbogaca smak o słodkawo-kwaśną nutę, która idealnie komponuje się z bogatym smakiem gęsiny.

Przygotuj gęś

Gęś dokładnie umyj i osusz. Natrzyj ją solą i pieprzem.

Przygotuj owoce, warzywa oraz mieszankę z miodem

Jabłka umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Wymieszaj miód z musztardą, majerankiem i tymiankiem.

Nafaszeruj gęś

Gęś nafaszeruj jabłkami, cebulą i czosnkiem. Zwiąż nogi i skrzydła sznurkiem. Włóż gęś do dużego naczynia żaroodpornego i nasmaruj mieszanką miodowo-ziołową.

Dodaj wino i bulion

Wlej do naczynia wino i bulion. Przykryj gęś folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 3 godziny. Co pół godziny polewaj gęś sokiem powstałym z pieczenia.

Usuń folię i upiecz gęś

Po 3 godzinach zdejmij folię i posmaruj gęś resztą mieszanki miodowej. Zwiększ temperaturę piekarnika do 200 stopni C i piecz gęś jeszcze ok. 30 minut, aż skóra będzie chrupiąca i złocista.

Wyjmij gęś i podaj z ulubionymi dodatkami

Po tym czasie wyjmij gęś z piekarnika i przetnij sznurek. Podaj na talerz z dodatkami według uznania. Bon Appétit!

Czas całkowity 240 min
Porcja 7
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 210 min
Składniki
7
1 gęś (tuszka), np. marki Pewni Dobrego
4 jabłka
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
sól, pieprz
1 szklanka białego wina
1 szklanka bulionu drobiowego

Potrawy z gęsiną – propozycje od Auchan

Jeśli nie chcesz piec całej gęsi, możesz wykorzystać jej poszczególne części do przygotowania innych, równie aromatycznych potraw. Oto kilka propozycji od Auchan na dania na Św. Marcina!

Dowiedz się: Co zrobić z mięsa z rosołu? 3 pomysły na kurę rosołową

Pierś z gęsi z sosem żurawinowym

Pierś z gęsi z sosem żurawinowym to danie łączące w sobie wyrafinowaną prostotę z bogactwem smaku. Soczysta pierś gęsia, delikatnie przyrządzona, zachowuje w sobie pełnię smaku i jest lekko chrupiąca na zewnątrz. Sos żurawinowy, z nutą słodyczy i delikatnym cierpkim posmakiem, stanowi idealne uzupełnienie mięsa, dodając mu świątecznego charakteru. To danie często podkreślane jest dodatkiem świeżych ziół i podawane z sezonowymi warzywami, które wprowadzają na stół harmonię smaków i kolorów.

Przygotuj pierś z gęsi

Pierś z gęsi umyj, osusz, a następnie natrzyj solą, pieprzem i majerankiem i wstaw do lodówki na 24 godziny.

Podsmaż i upiecz pierś

W rondlu rozgrzej łyżkę masła i podsmaż pierś z obu stron na złoty kolor. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 40 minut.

Przygotuj sos

W tym czasie w garnku zagotuj 2 szklanki żurawiny, 1 szklankę wody, 1/4 szklanki cukru i 2 łyżki octu balsamicznego. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Wybierz ulubione dodatki

Podawaj pierś z gęsi z sosem żurawinowym i ziemniakami lub kaszą. Smacznego!

Czas całkowity 1530 min
Porcja 4
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 40 min
 

Pierś z gęsi z sosem żurawinowym

Opublikowano 07.11.2023

Pierś z gęsi z sosem żurawinowym to danie łączące w sobie wyrafinowaną prostotę z bogactwem smaku. Soczysta pierś gęsia, delikatnie przyrządzona, zachowuje w sobie pełnię smaku i jest lekko chrupiąca na zewnątrz. Sos żurawinowy, z nutą słodyczy i delikatnym cierpkim posmakiem, stanowi idealne uzupełnienie mięsa, dodając mu świątecznego charakteru. To danie często podkreślane jest dodatkiem świeżych ziół i podawane z sezonowymi warzywami, które wprowadzają na stół harmonię smaków i kolorów.

Przygotuj pierś z gęsi

Pierś z gęsi umyj, osusz, a następnie natrzyj solą, pieprzem i majerankiem i wstaw do lodówki na 24 godziny.

Podsmaż i upiecz pierś

W rondlu rozgrzej łyżkę masła i podsmaż pierś z obu stron na złoty kolor. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 40 minut.

Przygotuj sos

W tym czasie w garnku zagotuj 2 szklanki żurawiny, 1 szklankę wody, 1/4 szklanki cukru i 2 łyżki octu balsamicznego. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Wybierz ulubione dodatki

Podawaj pierś z gęsi z sosem żurawinowym i ziemniakami lub kaszą. Smacznego!

Czas całkowity 1530 min
Porcja
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 40 min
Składniki
4 piersi z gęsi
łyżka masła
2 szklanki owoców żurawiny (mogą być suszone)
1 szklanka wody
1/4 szklanki cukru
2 łyżki octu balsamicznego
ziemniaki lub kasza (wedle uznania)
Składniki
4
4 piersi z gęsi
łyżka masła
2 szklanki owoców żurawiny (mogą być suszone)
1 szklanka wody
1/4 szklanki cukru
2 łyżki octu balsamicznego
ziemniaki lub kasza (wedle uznania)

Pieczona noga z gęsi z czerwoną kapustą

To połączenie smaków stanowi esencję tradycyjnej polskiej kuchni. Noga gęsia, marynowana w ziołach i przyprawach, po długim pieczeniu staje się niezwykle krucha i aromatyczna, z chrupiącą skórką, która kusi złocistym kolorem. Czerwona kapusta dodaje słodko-kwaśnego smaku, który wspaniale komplementuje głębię gęsiny. To połączenie smaków i tekstur tworzy bogate w smaku danie, które często uświetnia rodzinną ucztę, szczególnie w chłodne, jesienne i zimowe dni.

Przypraw mięso

Umyj i osusz nogi z gęsi, a następnie natrzyj je przyprawami: solą, pieprzem i kminkiem.

Usmaż nogę i upiecz

Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju i obsmaż nogę z obu stron na rumiany kolor. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 1,5 godziny.

Zeszklij cebulę

W garnku rozgrzej łyżkę masła i zeszklij na nim 1 posiekaną cebulę.

Duś warzywa z przyprawami

Dodaj posiekaną w paski czerwoną kapustę, 2 łyżki cukru i octu jabłkowego, szklankę wody, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Duś wszystko na małym ogniu, aż woda wyparuje, a kapusta zmięknie.

Wyjmij mięso i podaj gościom

Wyjmij mięso z gęsi, przełóż na talerze i polej otrzymanym wywarem. Podawaj z kluskami śląskimi. Voilà!

Czas całkowity 120 min
Porcja 3
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 90 min
 

Pieczona noga z gęsi z czerwoną kapustą

Opublikowano 07.11.2023

To połączenie smaków stanowi esencję tradycyjnej polskiej kuchni. Noga gęsia, marynowana w ziołach i przyprawach, po długim pieczeniu staje się niezwykle krucha i aromatyczna, z chrupiącą skórką, która kusi złocistym kolorem. Czerwona kapusta dodaje słodko-kwaśnego smaku, który wspaniale komplementuje głębię gęsiny. To połączenie smaków i tekstur tworzy bogate w smaku danie, które często uświetnia rodzinną ucztę, szczególnie w chłodne, jesienne i zimowe dni.

Przypraw mięso

Umyj i osusz nogi z gęsi, a następnie natrzyj je przyprawami: solą, pieprzem i kminkiem.

Usmaż nogę i upiecz

Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju i obsmaż nogę z obu stron na rumiany kolor. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 1,5 godziny.

Zeszklij cebulę

W garnku rozgrzej łyżkę masła i zeszklij na nim 1 posiekaną cebulę.

Duś warzywa z przyprawami

Dodaj posiekaną w paski czerwoną kapustę, 2 łyżki cukru i octu jabłkowego, szklankę wody, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Duś wszystko na małym ogniu, aż woda wyparuje, a kapusta zmięknie.

Wyjmij mięso i podaj gościom

Wyjmij mięso z gęsi, przełóż na talerze i polej otrzymanym wywarem. Podawaj z kluskami śląskimi. Voilà!

Czas całkowity 120 min
Porcja
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 90 min
Składniki
4 nogi z gęsi
2 białe cebule
8 klusek śląskich
główka czerwonej kapusty
2 łyżki cukru
2 łyżki octu jabłkowego
szklanka wody
4 liście laurowe
ziele angielskie, kminek, sól i pieprz
Składniki
3
4 nogi z gęsi
2 białe cebule
8 klusek śląskich
główka czerwonej kapusty
2 łyżki cukru
2 łyżki octu jabłkowego
szklanka wody
4 liście laurowe
ziele angielskie, kminek, sól i pieprz

Rogale w listopadzie – słodki poczęstunek

Rogale powstają z ciasta nadziewanego masą, której jednym z głównych składników jest biały mak. Mają kształt podkowy i są posypane z wierzchu cukrem pudrem lub polane lukrem. Jeśli chcesz upiec rogale samodzielnie, wykorzystaj nasz przepis, który znajdziesz poniżej! Podane proporcje pozwalają na przygotowanie około 8–10 słodkich wypieków.

Przygotuj składniki na nadzienie

Mak wsyp do garnka, zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Orzechy posiekaj drobno. Rodzynki sparz wrzątkiem i osusz.

Ugotuj składniki na nadzienie z miodem i cukrem

W rondlu zagotuj 1/4 szklanki wody z cukrem i miodem. Dodaj mak, orzechy i rodzynki i gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje (przez około 20-30 minut). Odstaw do ostygnięcia.

Nałóż masę na ciasto

Ciasto francuskie pokrój na trójkąty. Na każdym kawałku ułóż łyżkę masy makowej i zawiń ciasto w kształt podkowy.

Posmaruj rogale jajkiem

Przełóż rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Upiecz rogaliki

Piecz rogaliki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 15 minut, aż będą rumiane.

Posyp rogale cukrem pudrem i gotowe!

Gotowe wypieki wyjmij z piekarnika i posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Przepis możesz urozmaicić, dodając do niego skórkę pomarańczową, suszone śliwki czy kandyzowane owoce.

Czas całkowity 75 min
Porcja 9
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 15 min
 

Rogale z nadzieniem makowym

Opublikowano 07.11.2023

Rogale powstają z ciasta nadziewanego masą, której jednym z głównych składników jest biały mak. Mają kształt podkowy i są posypane z wierzchu cukrem pudrem lub polane lukrem. Jeśli chcesz upiec rogale samodzielnie, wykorzystaj nasz przepis, który znajdziesz poniżej! Podane proporcje pozwalają na przygotowanie około 8–10 słodkich wypieków.

Przygotuj składniki na nadzienie

Mak wsyp do garnka, zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Orzechy posiekaj drobno. Rodzynki sparz wrzątkiem i osusz.

Ugotuj składniki na nadzienie z miodem i cukrem

W rondlu zagotuj 1/4 szklanki wody z cukrem i miodem. Dodaj mak, orzechy i rodzynki i gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje (przez około 20-30 minut). Odstaw do ostygnięcia.

Nałóż masę na ciasto

Ciasto francuskie pokrój na trójkąty. Na każdym kawałku ułóż łyżkę masy makowej i zawiń ciasto w kształt podkowy.

Posmaruj rogale jajkiem

Przełóż rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Upiecz rogaliki

Piecz rogaliki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 15 minut, aż będą rumiane.

Posyp rogale cukrem pudrem i gotowe!

Gotowe wypieki wyjmij z piekarnika i posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Przepis możesz urozmaicić, dodając do niego skórkę pomarańczową, suszone śliwki czy kandyzowane owoce.

Czas całkowity 75 min
Porcja
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 15 min
Składniki
500 g (dwa opakowania) gotowego ciasta francuskiego Auchan
opakowanie białego maku
200 g orzechów włoskich
opakowanie rodzynek
200 g cukru
4 łyżki miodu
3 jajka
cukier puder do posypania
Składniki
9
500 g (dwa opakowania) gotowego ciasta francuskiego Auchan
opakowanie białego maku
200 g orzechów włoskich
opakowanie rodzynek
200 g cukru
4 łyżki miodu
3 jajka
cukier puder do posypania

Dania na Św. Marcina – zaskocz bliskich ucztą smaków

Dzień Świętego Marcina to nie tylko święto patrona hotelarzy, podróżników i właścicieli winnic, ale także smakoszy i miłośników tradycji. W tym dniu warto zaszaleć i przygotować wyjątkowe dania z gęsiny, które zachwycą Twoich gości i sprawią, że wszyscy poczujecie się jak na królewskim dworze! Koniecznie zadbaj o to, aby na stole znalazły się słodkości z aromatycznym nadzieniem, które będą idealnym deserem po wspólnym posiłku.