Aplikacja
focaccia

Focaccia – co to jest i jak ją zrobić?

Opublikowano 29.04.2023 - 7 minut czytania

Ojczyzna pizzy i wina – oto właśnie Włochy! Dobór aromatycznych szczepów i wysokiej kultury kulinarnej to coś, z czego słynie ten kraj w duchu dolce vita. Najpopularniejszym serwowanych dań jest rzeczona pizza. Focaccia jednak w niczym jej nie ustępuje! Zobacz, jak ją przyrządzić w domu.

Focaccia – co to jest?

Jeśli wybierzesz się do restauracji we Włoszech, jako przystawkę zostanie podana focaccia. Co to za przekąska? Włoska focaccia to rodzaj pieczywa. To ciasto drożdżowe, dlatego jego przygotowanie nie różni się wiele od ciasta na pizzę..

Pierwotnie focaccia była przygotowywana przez Włochów bez dodatku drożdży. Wynikało to przede wszystkim z faktu, że te w regionie, z którego pochodził przepis, nie wyrastały tak puszyste, jak chcieliby tego piekarze. W okolicy Genui nadal można spotkać tak przygotowywany chleb. Z uwagi na prostotę dania stało się ono popularne w całych Włoszech, a także innych krajach, zwłaszcza Hiszpanii czy Francji.

Sprawdź również: Arancini – przepis na przekąskę ze słonecznej Italii

Czym różni się focaccia od pizzy?

Podstawową różnicą jest czas wyrastania ciasta. W przypadku pizzy jest krótki, rzadko kiedy przekracza 30 minut. Inaczej wygląda, gdy marzy Ci się oryginalna włoska focaccia. Jak zrobić takie ciasto? Należy wyrobić je podobnie do tego na pizzę, a następnie odstawić do wyrośnięcia nawet na dwie godziny. Zazwyczaj ciasto odstawia się też nie w ciepłe miejsce pod ścierką, a raczej do lodówki.

Drugą kwestią jest sposób serwowania. Choć focaccia może być przygotowana i podawana na rozmaite sposoby w różnych regionach Włoch, to z zasady nie piecze się jej z sosem na wierzchu. O tym, jakie dodatki do focacci możesz zastosować, przeczytasz niżej. Pamiętaj jednak, że ciasto posmarowane sosem na czas pieczenia upodabnia się bardziej do pizzy niż focacci.

Focaccia – historia i rodzaje

Za twórców pierwszych focacci uważa się Etrusków zamieszkujących starożytny Rzym. Podejrzewa się, że tamtejsze pieczywo było przygotowywane nad ogniskiem; stąd w nazwie miałoby się wziąć słowo focus. Potem potrawa ta została przejęta przez kuchnię ligurską, bazującą na składnikach pochodzących z morza i uprawianych w ziemi. Do dziś w tym miejscu serwuje się focaccię zarówno jako przekąskę, jak i dodatek do głównych dań lub cappuccino..

Za tradycyjną uważana jest focaccia rosmarino, czyli wersja z rozmarynem. W Umbrii serwuje się ją z dodatkiem ziemniaków, startych i rozsypanych na wierzchu albo w formie puree. Odmianą pieczywa serwowaną w Recco jest focaccia col fromaggio. To dwa dość suche, mało wyrośnięte, drożdżowe placki, między którymi zapiekany jest ser. Z kolei focaccia Veneta to włoska focaccia z okolic Wenecji. Niczym nie przypomina tradycyjnego pieczywa i przyjmuje formę deseru. Bliżej jej raczej do popularnej w okresie świątecznym babki panettone pochodzącej z okolic Mediolanu. Jest tak jak i ona miękka, bardzo wyrośnięta, pieczona w okrągłej formie, często podawana też z migdałami. Jedynie proces przygotowania weneckiej focacci jest o wiele mniej skomplikowany.

Przeczytaj też: Przepis na lasagne. Dowiedz się, jak zrobić jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej!

Ciekawą alternatywą jest również focaccia dolce, czyli podawana na słodko. Najbardziej popularna jest na zachodzie i północy Włoch. Może być przygotowana na kilka sposobów. Niektóre przepisy obejmują dodanie do ciasta rodzynek i orzechów. W innych sól zastępuje się miodem. Najprostsza wersja takiej focacci opiera się na posypaniu pieczywa cukrem.

Oryginalna włoska focaccia – kiedy ją podawać?

Przede wszystkim focaccia z oliwkami świetnie sprawdzi się w formie przekąski. Możesz serwować ją samodzielnie. Dobrze smakuje też w towarzystwie oliwy z oliwek z przyprawami, w której zamoczysz kawałki pieczywa. Tak zwana sucha focaccia (focaccia secca), czyli przygotowana bez żadnych dodatków, może być alternatywą dla chipsów i innych przekąsek. Podasz ją wraz z sosami. Możesz też zapiekać między dwoma niskimi plackami dowolne dodatki, np. salami pepperoni, mięso czy sery..

Szukasz pomysłu na sycące danie? Przygotuj bogatą wersję focacci, z licznymi dodatkami, o których przeczytasz za chwilę. W takim przypadku sprawdzi się na przykład na przyjęcie jako alternatywa dla głównego dania. Doskonale smakuje podana w akompaniamencie białego wina podawanego jako aperitif. Jeśli przygotujesz ją wcześniej, możesz delikatnie skropić wierzch oliwą i włożyć do piekarnika na kilka minut przed podaniem. W efekcie zrobi się chrupiąca.

Włoska focaccia to doskonała baza do komponowania smakowitych kanapek. Możesz ułożyć na wierzchu kawałki łososia, wcześniej smarując pieczywo lekkim serkiem. Bardziej puszystą wersję focacci przekroisz na pół, a w środek włożysz szynkę parmeńską i pomidory. Możesz też krótko zapiec focaccię z mozzarellą na wierzchu, a potem skropić całość odrobiną oliwy czosnkowej i podać ze świeżymi pomidorami. Świetnie sprawdzą się też inne świeże warzywa.

Focaccia z oliwkami, czyli jakie dodatki wybrać

Na dobrą sprawę włoska focaccia łączy się z wieloma dodatkami. Możesz je serwować w cieście albo obok niego. Tradycyjnymi dodatkami są:

  • sól gruboziarnista,
  • czarne lub zielone oliwki,
  • świeże zioła, np. bazylia, rozmaryn, szałwia,
  • czosnek,
  • oliwa z oliwek.

Nie oznacza to jednak, że na tym lista się kończy. Oryginalna włoska focaccia może być jedynie bazą do Twoich własnych eksperymentów kulinarnych. Fani mięsnych dań połączą ją np. z szynką parmeńską czy dobrej jakości mieloną wołowiną. Wielbiciele jarskiej kuchni mogą zdecydować się na dodatek pomidorów koktajlowych albo pasty z awokado. 

Focaccia – jak zrobić tradycyjne włoskie pieczywo?

Aby przygotować focaccię samodzielnie, musisz na początek zebrać wszystkie niezbędne składniki. Skompletujesz je w sklepie Auchan – stacjonarnie lub przez internet. Na cztery porcje potrzebne będą:

  • 250 g mąki – najlepiej typ 450, ale do mniej wyrośniętej focacci sprawdzi się też typ 00,
  • 4 g suszonych drożdży albo 8 g świeżych,
  • 200 g letniej wody,
  • 5 łyżek oliwy,
  • pół łyżki soli morskiej,
  • świeże lub suszone zioła – rozmaryn, bazylia,
  • sól morska gruboziarnista,
  • kilka oliwek (czarnych lub zielonych, bez pestek).

Focaccia – przepis na włoski przysmak

Poniższy przepis na focaccię możesz wykorzystać jako bazę do własnych pomysłów na przygotowanie tego pieczywa.

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: ok. 2 h 15 minut przygotowania ciasta + ok. 30 minut pieczenia

Zobacz również: Spaghetti carbonara – przepis na prawdziwie włoskie danie

1
Ze świeżych drożdży przygotuj zaczyn. Do miski wsyp kopiastą łyżkę mąki, nalej nieco letniej wody, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj. Zostaw na ok. 15–30 minut do wyrośnięcia.
2
Do metalowej albo szklanej miski wsyp mąkę, dodaj drożdże lub zaczyn, wodę, a następnie wymieszaj, aby wstępnie się połączyły.
3
Do masy dolej łyżkę oliwy z oliwek i nasyp pół łyżki soli morskiej. Wyjmij całość na blat posypany mąką i wyrabiaj przez nawet 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Możesz też wrzucić je do robota kuchennego z hakami do wyrabiania ciasta.
4
Posmaruj miskę oliwą, włóż do niej kulę z ciasta i przykryj folią, a następnie wstaw do lodówki na przynajmniej 1,5 godziny.
5
Po tym czasie wyjmij ciasto, przełóż do prostokątnej blachy – im mniejszą wybierzesz, tym bardziej puszysta będzie focaccia. Przykryj całość wilgotną ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.
6
Gdy ciasto wyrasta, zblenduj pozostałą oliwę z ziołami i ząbkiem czosnku, a oliwki pokrój w plasterki lub połówki.
7
Wyrośnięte ciasto delikatnie naciskaj opuszkami palców, aby stworzyć w nim małe dołki. Posmaruj całość oliwą smakową, a w obniżeniach układaj oliwki.
8
Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz ok. 30 minut, sprawdzając, czy ciasto jest gotowe.

Focaccia może być podawana od razu po wyjęciu z piekarnika albo po wystudzeniu. Możesz też, jak zostało wspomniane, ponownie ją podgrzać przez kilka minut, by zyskała na nowo chrupkość na wierzchu, a pozostała puszysta w środku.

Szybka focaccia – o czym pamiętać podczas przygotowania?

Istnieje kilka podstawowych kwestii, które należy wziąć pod uwagę podczas przygotowania focacci. Przede wszystkim kluczowy jest czas wyrastania ciasta. Im krócej będzie ono rosło, tym niższa i bardziej sucha wyjdzie focaccia. Nie oznacza to, że nie będzie smaczna – chodzi o formę, którą uzyska po upieczeniu. Sucha przypomina raczej placek idealny do podawania z sosami i oliwą. Ta puszysta jest bardziej sycąca i uniwersalna.

Jeśli nie przekonuje Cię focaccia z oliwkami, ta z pomidorami może być dobrą alternatywą. Pamiętaj jednak o tym, aby warzywa przekroić na pół i układać skórkami do dołu. Dzięki temu ciasto nie namoknie sokiem i nadal będzie puszyste. To samo dotyczy wszystkich soczystych warzyw, z których zdecydujesz się skorzystać.

Focaccia z serem, np. mozzarellą, to sycący pomysł na podwieczorek czy kolację. Musisz tylko pamiętać, aby plastry sera ułożyć na focacci pod koniec pieczenia. W innej sytuacji może się on za bardzo przypiec, a to wpłynie na ostateczny smak dania. Jeśli zdecydujesz się na inne sery żółte, dostosuj odpowiednio czas pieczenia.

Oryginalna włoska focaccia może smakować różnie, w zależności od tego, w jakim regionie Włoch jej spróbujesz. W domu jednak najłatwiej będzie Ci przygotować szybki placek, który połączysz z ulubionymi dodatkami. Pamiętaj, że focaccia świetnie sprawdzi się jako danie samo w sobie albo smaczna przekąska i dodatek przed główną potrawą. Upewnij się, że do jej przygotowania wykorzystujesz najlepszej jakości składniki, to właśnie w nich tkwi sekret smaku dań kuchni włoskiej. W Auchan znajdziesz certyfikowane, włoskie produkty, dzięki której Twoja domowa foccacia będzie smakowała, jak popisowe danie włoskiej Mammy!