Fondue w wersji serowej – jak je zrobić i podać?
Fondue przeniesie Cię swoim aksamitnym, intensywnie serowym smakiem do alpejskiej chatki położonej w malowniczych górach. Idealnie sprawdzi się jako kolacja w chłodne jesienne i zimowe dni, a także poczęstunek dla gości podczas imprezy w domu. Sprawdź jak zrobić fondue serowe i z czym je najlepiej podawać.
Fondue – co to jest i skąd pochodzi?
Serowe fondue to tradycyjna potrawa szwajcarska, która została wymyślona w XVII w. Jej nazwa pochodzi od francuskiego słowa fondre, oznaczającego „roztapiać się”. Za autorów fondue uważa się szwajcarskich górali, którzy ze względu na trudny dostęp do pożywienia w niesprzyjających warunkach górskich szukali sposobu na wykorzystanie resztek suchego sera. W ten sposób wpadli na pomysł, aby roztopić go w garnku wraz z białym winem i jeść wprost z niego poprzez maczanie kawałków chleba w gęstym serowym sosie.
Proste fondue okazało się tak smaczną potrawą, że szybko zyskało popularność nie tylko wśród biednych rodzin rolniczych, ale także innych mieszkańców Szwajcarii, a nawet Francji i Włoszech. Obecnie jest tradycyjnym daniem regionu alpejskiego, które serwowane jest głównie zimą.
Podstawą fondue przyrządzanego w specjalnym naczyniu, tzw. caquelon, podgrzewanym nad palnikiem, jest ser podpuszczkowy, który podczas roztapiania wymaga zastosowania emulgatora, takiego jak sok z cytryny. To właśnie między innymi dzięki niemu sery do fondue zamieniają się w jednorodną, półpłynną emulsję, z której nie oddziela się tłuszcz.
Jaki ser do fondue wybrać?
Idealne sery do fondue to gruyère oraz ementaler, łączone ze sobą w proporcjach 1:1. Oba pochodzą ze Szwajcarii i przyrządzane są z mleka krowiego. Pierwszy ma intensywny, orzechowy smak oraz zapach, natomiast drugi jest łagodniejszy, przez co subtelnie uzupełnia przyrządzaną potrawę.
Poza gruyère i ementalerem serowe fondue możesz również przyrządzić z:
– raclette, który ma półtwardą strukturę oraz mleczno-orzechowy smak,
– appenzeller, który jest delikatnie pikantny.
Gdy chcesz przygotować fondue serowe dla dzieci wybierz natomiast goudę. Ma delikatniejszy smak w porównaniu do wymienionych wariantów podpuszczkowych i średniodojrzałych, przez co potrawa nie będzie tak mocno wytrawna.
Możesz również eksperymentować i wykorzystać cheddar jako ser do fondue. Gdzie kupić ten wariant? Podobnie jak goudę znajdziesz go w ofercie sklepu internetowego Auchan zarówno w kawałku, jak i już starty, gotowy do dodania do garnka.
Przeczytaj także: Jakie są rodzaje serów i z czym je jeść? Przewodnik
Jak zrobić fondue serowe?
Skoro już znasz podstawowe informacje o founde – co to jest i jaki ser do niego wybrać, pora przejść do pomysłu na jego przyrządzenie. Najpierw przygotuj wszystkie składniki. Będą nimi wybrane przez Ciebie sery do fondue, a także:
- sok z cytryny,
- skrobia ziemniaczana, która zagęści serowe fondue,
- szczypta gałki muszkatołowej i świeżo zmielonego pieprzu dla podkreślenia smaku.
Aby przyrządzić fondue serowe, będziesz potrzebować jeszcze naczynia. Rekomendujemy użycie tradycyjnego ceramicznego lub żeliwnego caquelon. Wystarczy jednak również zwykły garnek. Najlepiej, aby miał grube ścianki i dno, które na dłużej utrzymają temperaturę i półpłynną konsystencję przygotowanego fondue.
Poznaj: Najlepsze garnki 2024 – ranking Auchan
Przyrządzanie potrawy rozpocznij od starcia serów na tarce o dużych oczkach lub pokrojenia ich w drobną kostkę. Dzięki temu uzyskasz ich równe kawałki, które będą się jednakowo roztapiały. Następnie wlej do garnka sok z cytryny i zacznij go podgrzewać na małym ogniu. Gdy płyn zacznie lekko się gotować, stopniowo dodawaj do niego sery. Ich porcje nie mogą być zbyt duże. Przed dodaniem kolejnych, postaraj się, by uprzednio dodane kawałki roztopiły się w soku z cytryny. Podgrzewaną mieszankę stale delikatnie, jednak nie zbyt energicznie mieszaj, aby zapobiec powstaniu w niej grudek.
Kiedy sery całkowicie się rozpuszczą, wymieszaj w miseczce mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody i dodaj ją do garnka. Dzięki temu fondue zyska jedwabistą konsystencję. Pod koniec przyrządzania potrawy całość dopraw za pomocą przypraw.
Kiedy serowe fondue będzie mieć już gładką, kremową i lekko ciągnącą się konsystencję zdejmij garnek z palnika. Przelej masę do specjalnego kociołka/ceramicznego naczynia i ustaw je na podgrzewaczu. Jeżeli go nie masz, możesz zamiast tego użyć świeczek tzw. tealightów, które znajdziesz w Auchan. Taki zestaw pomoże Ci utrzymać półpłynną konsystencję masy.
Sekrety przyrządzania fondue – jak zrobić, aby było idealne?
Istnieje wiele porad dotyczących przyrządzania fondue. Jak zrobić to danie, aby było idealnie kremowe i jednocześnie nie za gęste oraz pozbawione tłustej warstwy? Pierwszą i najważniejszą zasadą jest brak pośpiechu. Ser powinien się topić bardzo powoli, dzięki temu zawarty w nim tłuszcz nie oddzieli się od białek, tworząc jego nieapetyczną płynną warstwę na wierzchu potrawy. Pamiętaj także o tym, że fondue serowe musi być stale mieszane. Pozwoli Ci to nie tylko uniknąć przypalenia sera na dnie garnka, ale także przyspieszy jego roztapianie.
Serowe fondue z pieczywem
Pokrojony w kostkę biały chleb lub bagietki to klasyczne dodatki do fondue serowego. Poza nimi możesz zdecydować się również na grzanki z pieczywa na zakwasie, których chrupka struktura i lekko kwaśny smak idealnie dopełni serowe fondue. Zanim jego kromki przypieczesz w piekarniku lub na suchej patelni nadziej je na patyczki od szaszłyków. Dzięki temu łatwiej będzie je zamaczać w fondue.
Przeczytaj również: Chleb orkiszowy – prosty przepis na domowe pieczywo
Warzywne dodatki do fondue serowego
Warzywa to kolejna propozycja, która idealnie dopełni fondue serowe. Co maczać w serze, aby uzyskać najsmaczniejsze połączenie? Najlepiej sięgnij po warzywa, których smak będzie kontrastował z mleczno-orzechowym charakterem, jakim cechuje się fondue serowe. Mogą nimi być:
- różyczki brokuła lub kalafiora,
- pokrojone w słupki marchewki,
- upieczone bez obierania ze skórki ćwiartki ziemniaków,
- pomidorki koktajlowe,
- paski papryki.
Sprawdź również, czym jest: Carving – poznaj sztukę tworzenia dekoracji z warzyw i owoców
Z czym podać fondue serowe? Dodatki owocowe
Choć może być to zaskakujące, nie tylko warzywa, ale także owoce to doskonały dodatek, z którym idealnie łączy się fondue serowe. Z czym podawać je w tym wariancie? Najlepiej sprawdzą się słodkie owoce, takie jak winogrona, zarówno czerwone, jak i zielone, kawałki kwaśnych jabłek, subtelnie słodkich gruszek oraz figi nie tylko świeże, ale także suszone.
Owoce będą szczególnie dobrym wyborem, gdy chcesz zaserwować fondue serowe dla dzieci. Przełamią one intensywny smak sera, tworząc słodko-słono-mleczne połączenie.
Z czym serwować fondue serowe? Dodatki mięsne
Wymieniając idealne dodatki do fondue serowego, nie można również pominąć wędlin i mięs. Plastry szynki parmeńskiej, pikantnego chorizo lub salami czy niewielkie kawałki kiełbasy doskonale komponują się z kremowym serem. Możesz również podać je z ugotowanymi wcześniej klopsikami z mielonego mięsa cielęcego, których delikatna konsystencja i lekko słodki smak idealnie dopełnią wykorzystane sery do fondue.
Przeczytaj także: Co zawinąć w szynkę parmeńską? 7 pomysłów na przystawki urodzinowe
Jak przygotować fondue na większe przyjęcia?
Fondue serowe jedzone wraz z dodatkami wprost z garnka to idealne danie na przyjęcie, które gdy tylko pojawi się na stole, pomoże Ci zgromadzić przy nim wszystkich zaproszonych. Przyrządzając je na większą liczbę osób, przede wszystkim zadbaj o właściwą ilość składników – na jedną porcję załóż około 200 g sera. Możesz też zdecydować się na kilka jego rodzajów. W takim przypadku roztop je nie w jednym, a kilku garnkach. W każdym z nich łącz w inny sposób wybrany ser do fondue. Gdzie kupić jego dużą ilość? Oczywiście w sklepie internetowym Auchan, w którym możesz go zamówić wraz z dostawą do domu.
Jeśli chcesz zaserwować fondue serowe na przyjęciu, zadbaj też o różnorodne dodatki – im większy będzie ich wybór, tym atrakcyjniejsza stanie się Twoja przekąska. Podziel je na sekcje według rodzaju i ułóż na stole na paterach lub w misach wraz z widelczykami, tak aby każdy z gości miał do nich swobodny dostęp. Dzięki temu serwowane fondue serowe będzie nie tylko prawdziwą ucztą kulinarną, ale i wizualną.
Tak podana tradycyjna szwajcarska potrawa stanie się hitem każdej kolacji z przyjaciółmi czy rodzinnego przyjęcia, a do tego zapewni świetną okazję do wspólnych rozmów przy stole. Możesz je także przygotować nie tylko na większe okazje, ale i na co dzień. Kremowa, gęsta masa serowa, w której będziesz zamaczać dodatki, doskonale sprawdzi się jako rozgrzewający posiłek w chłodny, zimowy wieczór. Zamów wszystkie niezbędne składniki przez zakupy online w Auchan!