Aplikacja

Galette des Rois – poznaj tradycyjne ciasto na Trzech Króli

Opublikowano 05.01.2024 - 8 minut czytania

Galette des Rois to deser, który 6 stycznia gości na stołach w wielu francuskich domach. Z przygotowaniem tego pysznego placka związanych jest wiele legend i zwyczajów, których geneza sięga jeszcze czasów starożytnych. Przeczytaj poradnik Auchan i sprawdź, czym wyróżnia się to tradycyjne ciasto na Trzech Króli!

Galette des Rois – co to za ciasto?

Z obchodzeniem święta Trzech Króli, w państwach Europy Południowej, wiąże się wiele tradycji – także tych kulinarnych. W Hiszpanii serwuje się wówczas Roscón de Reyes – pachnącą pomarańczami drożdżową babkę, w której zatopione są słodkie, kandyzowane owoce. W sąsiedniej Portugalii gospodynie przygotowują z kolei Bolo Rei – drożdżowe ciasto na Trzech Króli, uformowane w wianek ozdobiony bakaliami i orzechami. Własną tradycję kulinarną mają też Francuzi.

Galette des Rois, nazywane także ciastem migdałowym na Trzech Króli, to pyszny placek, wypiekany zgodnie z tradycją – dokładnie 6 stycznia. Jego głównym składnikiem jest masa migdałowa, ukryta pod chrupiącą warstwą ciasta francuskiego. Nadzienie, nazywane kremem frangipane, przygotowane jest z dokładnie utartego masła z cukrem pudrem i zmielonymi migdałami. Ponadto ten puszysty krem, doprawia się zazwyczaj również aromatem waniliowym.

Dlaczego jeszcze ten wypiek zachwyca podniebienia wszystkich łasuchów? Jak wiadomo, ciasto francuskie wymaga krótkiego pieczenia w wysokiej temperaturze. Właśnie dlatego, aby Galette des Rois było kruche i miało charakterystyczną, listkowatą strukturę, wkłada się je do piekarnika, nagrzanego do temperatury 220°C oraz piecze przez ok. 30 minut. Po upieczeniu ma piękny, złocistobrązowy kolor. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, gdyż jest wówczas wyjątkowo chrupiące. Stąd też wiele francuskich gospodyń przygotowuje je w porze deseru i podaje zaraz po wyjęciu z piekarnika.

W różnych częściach kraju można się jednak spotkać z regionalnymi odmianami tego pysznego deseru. Na północy Francji, do przygotowania nadzienia, oprócz migdałów, używa się także skórki z pomarańczy czy gorzkiej czekolady.

Przepis na cisto francuskie

1. Czas zacząć!

W wygodnym naczyniu wymieszaj mąkę z solą, zimną wodą oraz schłodzonym masłem.

2. Podział na części

Uformowane ciasto podziel na cztery części. Następnie odłóż do schłodzenia na ok. 40 min.

3. Czas na wałkowanie!

Podsyp blat mąką. Rozwałkuj części ciasta wałkiem, tak aby je spłaszczyć. Następnie wstaw do schłodzenia na ok. 30 minut.

4. Złóż ciasto

Wyjmij ciasto i układaj rozwałkowane części jedna na drugą. Następnie ponownie rozwałkuj. Kiedy ciasto będzie płaskie, układaj je jak list, czyli składaj rogami do środka, a później ponownie rozwałkuj. Czynność powtórz 5 razy.

5. Niech ciasto odpocznie

Na koniec włóż ciasto do lodówki na minimum 90 minut.

6. Gotowe!

Ciasto możesz zamrozić albo odkroić potrzebną ilość i od razu wykorzystać do przygotowania portugalskich babeczek.

Czas całkowity 450 min
Porcja 7
Przygotowanie 100 min
Gotowanie -
Składniki
7
30 dag zimnego masła
270 ml zimnej wody
40 dag mąki pszennej
6,5 g (niecała płaska łyżeczka) soli

Jak wygląda francuskie ciasto na Trzech Króli?

Wiesz już, że to francuskie ciasto na Trzech Króli nie byłoby tak pyszne, gdyby nie jego nadzienie. A jak prezentuje się ten wypiek na stołach? 

Galette des Rois najczęściej przygotowuje się w formie tarty, której spód i górną warstwę stanowi ciasto francuskie. By deser wyglądał bardziej efektownie, jego wierzch nacina się za pomocą noża lub specjalnego narzędzia do dekoracji, tworząc rozmaite wzory. Oto kilka z nich:

  • Promienie – najpopularniejszy wzór to promienie wychodzące ze środka ciasta na zewnątrz, przypominające słońce lub kwiat. 
  • Szachownica – ciasto jest nacinane w równych, pionowych i poziomych liniach, tworząc kwadratowe lub prostokątne kształty.
  • Spirala niektórzy piekarze tworzą spiralne wzory, które zaczynają się w środku ciasta i kręcą się aż po same brzegi.
  • Liście – wzory przypominające liście lub kwiaty, często z delikatnymi nacięciami, które imitują żyłki liści.
  • Geometryczne proste, geometryczne kształty, takie jak trójkąty, romby czy koła, które nacinane są na cieście w regularnych odstępach.

Brzeg można również ozdobić skrawkami ciasta, układając je w taki sposób, aby przypominały koronę. W Prowansji ten placek na Trzech Króli przyrządza się natomiast z ciasta drożdżowego, uformowanego w całości w kształt korony!

Zobacz też: Pastéis de nata – jak zrobić te portugalskie ciasteczka?

Ciasta na Trzech Króli – historia i tradycje

Galette des Rois, podobnie zresztą jak wiele innych ciast przygotowywanych w południowej Europie na święto Trzech Króli, ma długą, ale i ciekawą tradycję. Zdaniem niektórych historyków sięga ona aż …starożytności! To właśnie wtedy pojawił się zwyczaj, by z okazji przypadającego na koniec roku święta Saturna, piec ciasto z ukrytą w środku fasolką. Osoba, której udało się ją znaleźć, miała cieszyć się pomyślnością i dobrobytem przez kolejny rok.

Zwyczaj uległ zmianom wraz z nastaniem religii, jaką jest chrześcijaństwo. W średniowieczu ciasto zaczęto piec w święto Trzech Króli, a samej fasolce schowanej w jego wnętrzu, nadano znaczenie wręcz religijne. Miała ona bowiem symbolizować, ukryte przed gniewem złego Heroda, dzieciątko. W tej formie tradycja przetrwała do czasów współczesnych.

Warto wiedzieć, że z przygotowaniem ciasta migdałowego na Trzech Króli wiąże się jeszcze wiele innych zwyczajów. Jednym z ciekawszych jest ten, istniejący aż do czasów panowania Ludwika XIV, nakazujący, by upieczoną w pałacowej kuchni tartą Galette des Rois, częstować służbę i ubogich. Ci, którym udało się trafić na fasolkę, mogli prosić króla o spełnienie jednego życzenia.

Z kolei w czasach Ludwika XV, do tarty przygotowywanej na królewskim dworze, zaczęto chować złoty medalion wysadzany diamentami. Ten, kto go znalazł, ogłaszany był królem przyjęcia.

Symbolika w Galette des Rois

Jak wspomniano wyżej, zgodnie z tradycją, piekąc ciasto na Trzech Króli, do masy migdałowej należy dodać jedną fasolkę. W wielu francuskich domach krojenie tarty Galette des Rois to prawdziwy rytuał. Po rozłożeniu porcji na talerzach, najmłodszy członek rodziny wręcza je pozostałym domownikom. Szczęśliwca, któremu uda się odnaleźć niespodziankę, czeka natomiast uroczysta koronacja. Ten, nie tylko będzie cieszyć się szczęściem przez cały rok, ale może nosić, aż do wieczora, specjalnie przygotowaną na tę okazję papierową koronę.

Warto również wiedzieć, że tradycyjne ziarenko fasoli czasami zastępuje się migdałem lub niedużą, porcelanową figurką, przedstawiającą postać dzieciątka czy małego aniołka. Niekiedy we francuskich cukierniach, tuż po nowym roku, można jednak znaleźć ciasta na Trzech Króli, w których ukryte są figurki przedstawiające nawet postacie historyczne, popularnych celebrytów czy bohaterów dziecięcych kreskówek.

Ciasta na Trzech Króli w różnych regionach

Ciasto na Trzech Króli doczekało się z biegiem czasu wielu odmian. Najbardziej popularna jest wersja, w której do przygotowania tarty używa się ciasta francuskiego. To, tworzone metodą tradycyjną, dzięki dużej zawartości masła, podczas pieczenia pięknie wyrasta, zyskując charakterystyczną listkowatą strukturę. Jego przygotowanie w warunkach domowych może być jednak czasochłonne – wymaga bowiem wielokrotnego wałkowania i zagniatania. Jeśli zatem chcesz upiec Galette des Rois we własnym domu, możesz sięgnąć po gotowe ciasto francuskie dostępne w sklepach Auchan.

Na południu Francji podczas święta Trzech Króli, zamiast opisanej wyżej tarty, przygotowuje się Gateau des Rois – drożdżową babkę obficie posypaną bakaliami i skórką pomarańczy. We wschodnich regionach kraju popularnością cieszą się natomiast takie desery jak Galette de Besançon czy Galette Comtoise. Oba przygotowuje się z ciasta parzonego, oprószonego cukrem pudrem.

Sprawdź też: Babka wielkanocna – przepis na doskonały wypiek świąteczny

Samo nadzienie Galette des Rois w klasycznej wersji tarty składa się z masła, migdałów i cukru pudru. W niektórych regionach Francji dodaje się do niego także inne składniki. Szczególnie popularne są wersje tarty z masą jabłkowoorzechową, czekoladową czy nawet pomarańczową.

Warto wiedzieć, że tradycja pieczenia ciast na Trzech Króli wykracza daleko poza granice Europy. Wraz z erą kolonializmu przeniosła się ona bowiem do Meksyku oraz krajów Ameryki Południowej. Tam 6 stycznia wypieka się drożdżowy wieniec Rosca de Reyes, wypełniony po brzegi nadzieniem z bakalii.

Francuskie wypieki z piekarni Auchan

Kuchnia francuska słynie z wielu ciast i deserów, które przypadną do gustu miłośnikom łakoci. By cieszyć się ich wyjątkowym smakiem, nie musisz wcale wybierać się w daleką podróż. W sklepach Auchan znajdziesz nie tylko gotowe desery, inspirowane tą kuchnią, ale także produkty spożywcze, które pozwolą Ci przygotować najróżniejsze słodycze we własnym domu.

Bez wątpienia jednym z popularniejszych francuskich wypieków są maślane croissanty. Przygotowuje się je z ciasta francuskiego, pokrojonego w trójkąty i zwiniętego w kształt rogalika. Wspaniale smakują solo, choć miłośnicy łakoci mogą przygotować je w wersji z nadzieniem nugatowym lub czekoladowym. Francuskie rogaliki świetnie smakują także z dodatkiem konfitur, a szczególnie z tymi regionalnymi, które znajdziesz w sklepach Auchan.

Przepis a rogale z nadzieniem makowym

Przygotuj składniki na nadzienie

Mak wsyp do garnka, zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Orzechy posiekaj drobno. Rodzynki sparz wrzątkiem i osusz.

Ugotuj składniki na nadzienie z miodem i cukrem

W rondlu zagotuj 1/4 szklanki wody z cukrem i miodem. Dodaj mak, orzechy i rodzynki i gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje (przez około 20-30 minut). Odstaw do ostygnięcia.

Nałóż masę na ciasto

Ciasto francuskie pokrój na trójkąty. Na każdym kawałku ułóż łyżkę masy makowej i zawiń ciasto w kształt podkowy.

Posmaruj rogale jajkiem

Przełóż rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Upiecz rogaliki

Piecz rogaliki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 15 minut, aż będą rumiane.

Posyp rogale cukrem pudrem i gotowe!

Gotowe wypieki wyjmij z piekarnika i posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Przepis możesz urozmaicić, dodając do niego skórkę pomarańczową, suszone śliwki czy kandyzowane owoce.

Czas całkowity 75 min
Porcja 9
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 15 min
 

Rogale z nadzieniem makowym

Opublikowano 07.11.2023

Rogale powstają z ciasta nadziewanego masą, której jednym z głównych składników jest biały mak. Mają kształt podkowy i są posypane z wierzchu cukrem pudrem lub polane lukrem. Jeśli chcesz upiec rogale samodzielnie, wykorzystaj nasz przepis, który znajdziesz poniżej! Podane proporcje pozwalają na przygotowanie około 8–10 słodkich wypieków.

Przygotuj składniki na nadzienie

Mak wsyp do garnka, zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Orzechy posiekaj drobno. Rodzynki sparz wrzątkiem i osusz.

Ugotuj składniki na nadzienie z miodem i cukrem

W rondlu zagotuj 1/4 szklanki wody z cukrem i miodem. Dodaj mak, orzechy i rodzynki i gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje (przez około 20-30 minut). Odstaw do ostygnięcia.

Nałóż masę na ciasto

Ciasto francuskie pokrój na trójkąty. Na każdym kawałku ułóż łyżkę masy makowej i zawiń ciasto w kształt podkowy.

Posmaruj rogale jajkiem

Przełóż rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Upiecz rogaliki

Piecz rogaliki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 15 minut, aż będą rumiane.

Posyp rogale cukrem pudrem i gotowe!

Gotowe wypieki wyjmij z piekarnika i posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Przepis możesz urozmaicić, dodając do niego skórkę pomarańczową, suszone śliwki czy kandyzowane owoce.

Czas całkowity 75 min
Porcja
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 15 min
Składniki
500 g (dwa opakowania) gotowego ciasta francuskiego Auchan
opakowanie białego maku
200 g orzechów włoskich
opakowanie rodzynek
200 g cukru
4 łyżki miodu
3 jajka
cukier puder do posypania
Składniki
9
500 g (dwa opakowania) gotowego ciasta francuskiego Auchan
opakowanie białego maku
200 g orzechów włoskich
opakowanie rodzynek
200 g cukru
4 łyżki miodu
3 jajka
cukier puder do posypania

Tym, którzy lubią pochrupać coś słodkiego do kawy, poleca się natomiast maślane ciasteczka „magdalenki”. Warto zaznaczyć, że te pyszne łakocie mają również polskie korzenie. Legenda głosi, że przepis na nie wymyśliła kucharka pracująca na dworze króla Stanisława Leszczyńskiego.

Wśród francuskich deserów nie sposób pominąć także crème brulee. Ten delikatny, karmelowy mus, zachwyca wyrafinowanym smakiem. Choć jego przygotowanie nie jest bardzo trudne, to warto sięgnąć po gotowy deser dostępny w sklepach Auchan. Jest on produkowany zgodnie z tradycyjną recepturą, na bazie słodkiej śmietanki i naturalnego aromatu wanilii.

Przepis na creme brulee

1. Zagotuj śmietankę

Wlej śmietankę do garnka i zacznij podgrzewać. Dodaj cukier. Strąk wanilii przekrój wzdłuż na pół, wydobądź ziarenka i przełóż je do garnuszka. Doprowadzić do wrzenia, następnie odstaw do lekkiego przestudzenia.

2. Zrób masę jajeczną

Białka oddziel od żółtek. W naczyniu rózgą kuchenną roztrzep delikatnie żółtka. Mieszając połącz ze stopniowo dolewaną, gorącą śmietanką. Masę jajeczną można przecedzić przez sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek. Wypełnij nią 4 małe foremki żaroodporne.

3. Upiecz i ostudź krem

Piekarnik rozgrzej do 100ºC. Wstaw foremki z masą i piecz przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź, czy krem jest gotowy – środkowa część powinna być lekko galaretowata, ścięta.

Wystudź do temperatury pokojowej i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

4. Skarmelizuj skorupkę

Przed podaniem powierzchnię kremu posyp brązowym lub białym cukrem (ok. 1 łyżki na foremkę). Cukier skarmelizuj przy pomocy palnika – można alternatywnie zapiec w piekarniku.
Podaj ze świeżymi truskawkami.

Czas całkowity 240 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
 

Crème brûlée

Opublikowano 24.05.2023

Crème brûlée to prawdziwa uczta dla podniebienia, która pochodzi prosto z Francji. Nasz prosty przepis pozwoli Ci stworzyć tę wyjątkową deserową rozkosz w zaciszu własnej kuchni. Delikatny waniliowy krem w eleganckich porcelanowych miseczkach, skrywa się pod warstwą chrupiącego, karmelizowanego cukru. Efekt końcowy jest nieodparcie smakowity i prezentuje się niezwykle apetycznie. Crème brûlée to doskonały deser na specjalne okazje czy romantyczne wieczory.

1. Zagotuj śmietankę

Wlej śmietankę do garnka i zacznij podgrzewać. Dodaj cukier. Strąk wanilii przekrój wzdłuż na pół, wydobądź ziarenka i przełóż je do garnuszka. Doprowadzić do wrzenia, następnie odstaw do lekkiego przestudzenia.

2. Zrób masę jajeczną

Białka oddziel od żółtek. W naczyniu rózgą kuchenną roztrzep delikatnie żółtka. Mieszając połącz ze stopniowo dolewaną, gorącą śmietanką. Masę jajeczną można przecedzić przez sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek. Wypełnij nią 4 małe foremki żaroodporne.

3. Upiecz i ostudź krem

Piekarnik rozgrzej do 100ºC. Wstaw foremki z masą i piecz przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź, czy krem jest gotowy – środkowa część powinna być lekko galaretowata, ścięta.

Wystudź do temperatury pokojowej i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

4. Skarmelizuj skorupkę

Przed podaniem powierzchnię kremu posyp brązowym lub białym cukrem (ok. 1 łyżki na foremkę). Cukier skarmelizuj przy pomocy palnika – można alternatywnie zapiec w piekarniku.
Podaj ze świeżymi truskawkami.

Czas całkowity 240 min
Porcja
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
Składniki
Śmietanka kremówka 36% - 300 ml
Wanilia - 1 laska
Jajka - 4 żółtka (z dużych jajek)
Cukier - 3 łyżki
Cukier - 3 łyżki do skarmelizowania
Truskawki - do dekoracji
Składniki
4
Śmietanka kremówka 36% - 300 ml
Wanilia - 1 laska
Jajka - 4 żółtka (z dużych jajek)
Cukier - 3 łyżki
Cukier - 3 łyżki do skarmelizowania
Truskawki - do dekoracji

Spróbuj francuskiego wypieku razem z Auchan!

Kuchnia francuska słynie z prostych w przygotowaniu deserów, które zadziwiają wyszukanym smakiem. Jednym z nich jest ciasto Trzech Króli o pysznym, migdałowym nadzieniu. Po lekturze poradnika wiesz już, jakie tradycje wiążą się z jego przygotowaniem oraz czym różnią się popularne we Francji warianty tego pysznego deseru, jakim jest Galette des Rois. Gdzie kupić ten wypiek? Znajdziesz go oczywiście w asortymencie Auchan!

Jeśli chcesz posmakować również inne dania francuskiej kuchni, odwiedź sklep internetowy Auchan i zamów je prosto do domu. Ponadto znajdziesz w nim mnóstwo artykułów, za pomocą których stworzysz wyśmienite przysmaki wszystkich kuchni świata!