Aplikacja

Grill gazowy czy węglowy? A może elektryczny? Poznaj ich różnice!

Opublikowano 22.04.2024 - 7 minut czytania

Słońce, świeże powietrze, aromatyczne potrawy – to wszystko kojarzy się z przyjemnie spędzonym czasem na grillowaniu z rodziną czy przyjaciółmi. Jaki grill wybrać, aby cieszyć się smakowitymi przekąskami i wspólnym biesiadowaniem z najbliższymi? Jeśli zastanawiasz się, czy lepszym wyborem będzie grill gazowy, czy węglowy lub elektryczny, przeczytaj nasz poradnik. Poznasz w nim podstawowe cechy i różnice poszczególnych modeli!

Podstawowe rodzaje grilli

Wraz z nadejściem wiosny powoli rozkręca się sezon na grillowanie, a wraz z nim pojawia się dylemat: jaki sprzęt wybrać – grill gazowy czy węglowy lub elektryczny? Marka Gardenstar od Auchan ma w swojej ofercie różne rodzaje sprzętu, które pomogą w przygotowaniu pysznych dań dla rodziny i znajomych. Zastanów się, na czym bardziej Ci zależy: szybkości i łatwości obsługi, czy może na klasycznym rozpalaniu grilla i aromacie dań? Warto też określić ilość miejsca dostępnego w ogrodzie. Rozważenie tych kwestii może mieć duży wpływ na Twój ostateczny wybór. Sprawdź, jakie cechy posiadają konkretne rodzaje!

Grill węglowy

Grille węglowe są świetną opcją dla wielbicieli tradycyjnych smaków potraw, które charakteryzują się dymnym aromatem. Wymagają co prawda nieco więcej cierpliwości i wprawy w obsłudze, ale dla wielu osób rozpalanie brykietu jest niezbędnym elementem, który stanowi kwintesencję grillowania. W Auchan znajdziesz szeroki wybór grilli węglowych – na przykład model Birmingham od Gardenstar o klasycznej konstrukcji z dwoma rusztami idealnie sprawdzi się do ogrodu czy na taras. Z kolei okrągły grill o kompaktowych rozmiarach świetnie będzie odpowiedni, jeśli szukasz sprzętu, który z łatwością przetransportujesz np. na działkę. 

Grill węglowy to zatem idealny wybór dla Ciebie, jeśli:

  • cenisz tradycyjną metodę grillowania;
  • chcesz uzyskać niepowtarzalny, dymny smak potraw;
  • lubisz spędzać czas na świeżym powietrzu i cieszyć się tradycyjnym rytuałem rozpalania grilla;
  • wolisz samodzielnie kontrolować temperaturę grillowania.

Przeczytaj także: Jak rozpalić grilla? Poradnik krok po kroku

Grill gazowy

Jeśli zależy Ci na wygodzie i szybkości rozpalania, dobrym wyborem może być grill gazowy. Tego rodzaju sprzęt w prosty sposób rozgrzewa się do wybranej temperatury – wystarczy wcisnąć przycisk lub ustawić pokrętło. Ułatwia to grillowanie delikatnych potraw, takich jak ryby czy owoce morza. Dzięki temu uzyskasz idealny stopień wysmażenia bez ryzyka przypalenia lub przesuszenia. To dobre rozwiązanie na spontaniczne spotkania z przyjaciółmi czy rodziną, gdy nie masz czasu na długie przygotowania. Grill gazowy to jednak nie tylko wygoda, ale i komfort grillowania bez dymu, który może przeszkadzać niektórym osobom. Zaletę tę docenią mieszkańcy domów szeregowych z niewielkim ogródkiem. Ponadto przygotowanie potraw bez spalania węgla lub podpałki może być zdrowsze.

Jeśli szukasz modelu, dzięki któremu przygotujesz ucztę dla dużej rodziny czy grupy znajomych, wybierz grill gazowy TEXAS – w krótkim czasie przyrządzisz na nim potrawy nawet dla 12 osób! Z kolei niewielka plansza gazowa to dobry wybór, gdy wolisz bardziej kompaktowy sprzęt, który łatwo przetransportujesz w dowolne miejsce.

A jeśli szukasz jeszcze większej funkcjonalności, to wiele modeli oferuje dodatkowe udogodnienia, takie jak np. palnik boczny (idealny do podgrzewania sosów, zup lub warzyw podczas grillowania głównych dań) czy termometr, który umożliwia precyzyjne kontrolowanie temperatury grillowanych potraw.

Przeczytaj także: https://www.auchan.pl/pl/blog/kulinaria/dania-wegetarianskie-na-grilla-8-pomyslow-na-bezmiesne-potrawy

Ten nowoczesny sprzęt zyskuje coraz większą popularność i nic dziwnego – jego zalety doceniają zarówno osoby grillujące w ogrodzie, jak i te, które nie mają możliwości korzystania z klasycznego grilla węglowego lub gazowego. Grill elektryczny jest też bardzo prosty w obsłudze. Nie musisz rozpalać węgla ani wymieniać butli z gazem – wystarczy podłączyć go do prądu, ustawić temperaturę i gotowe! Temperaturę regulujesz za pomocą pokrętła, tak aby idealnie dopasować ją do grillowanych produktów. Tego rodzaju sprzęt pozwala cieszyć się smakiem grillowanych dań bez względu na pogodę i porę roku. Poza tym do przygotowania potraw na grillu elektrycznym nie trzeba wykorzystywać węgla i podpałki, co może pozwolić na zdrowsze przygotowanie potraw.

Grill elektryczny będzie dobrym wyborem dla tych, którym nie zależy na intensywnym, dymnym aromacie potraw. Poza tym przy zakupie takiego sprzętu trzeba wziąć pod uwagę, że musi on być podłączony do prądu, co czasem ogranicza jego mobilność. Będzie to jednak świetna opcja do grillowania poza ogrodem – w Auchan znajdziesz modele, takie jak grill stołowy marki Selecline, który bez problemu sprawdzi się w różnych miejscach.

Grill gazowy czy węglowy – jakie są różnice?

Wybór między grillem gazowym a węglowym nie ogranicza się wyłącznie do osobistych preferencji. Decyzja o zakupie jednego z nich powinna być podyktowana takimi czynnikami jak:

  • Dostępna przestrzeń: grille gazowe często są większe i zajmują więcej miejsca w ogrodzie. Modele węglowe są zazwyczaj bardziej kompaktowe i łatwiej je przechować;
  • Wygoda użytkowania: obsługa grilla węglowego wymaga pewnej wprawy w rozpalaniu i kontrolowaniu temperatury. Grill gazowy jest prostszy w użyciu;
  • Czas rozpalania: w przypadku grilla węglowego rozpalanie może trwać kilkanaście minut, podczas gdy grill gazowy jest gotowy do użytku niemal natychmiast;
  • Smak: potrawy z grilla węglowego mają bardziej intensywny, dymny aromat. Grill gazowy pozwala z kolei na bardziej precyzyjną kontrolę temperatury, co może mieć wpływ na smak niektórych delikatnych potraw.

Przeczytaj także: Nie wiesz, jakie przyrządzić danie na grilla? Sprawdź 4 nietypowe pomysły

Grill gazowy czy elektryczny? Sprawdź, który wybrać

Grill gazowy czy elektryczny? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które chcą szybko i bezproblemowo przyrządzić aromatyczne dania z rusztu. Różnice, o których warto wiedzieć, to:

  • Mobilność: obydwa modele mają pewne ograniczenie, jeśli chodzi o ich mobilność. Grille gazowe muszą mieć podłączone butlę z gazem. Są zazwyczaj cięższe, zwłaszcza w przypadku dużych modeli. Grille elektryczne są bardziej kompaktowe, jednak muszą być podłączone do prądu;
  • Czyszczenie: niewielkie grille elektryczne są łatwiejsze w czyszczeniu. Grille gazowe wymagają regularnego czyszczenia przede wszystkim rusztów, a z racji tego, że często są większe – może to być bardziej czasochłonne.

Przeczytaj także: Dania wegetariańskie na grilla – 8 pomysłów na bezmięsne potrawy

Porady – na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze grilla?

Jeśli wciąż nie wiesz, jaki sprzęt wybrać – grill gazowy czy węglowy, a może elektryczny – nasze porady i wskazówki pomogą Ci podjąć właściwą decyzję. Podstawowa zasada jest taka – im więcej osób gościsz, tym większy grill powinieneś kupić. Dla kameralnych spotkań wystarczy kompaktowy grill węglowy, ale na huczne imprezy w ogrodzie bardziej przyda się solidny grill gazowy z dużą powierzchnią rusztu. Zastanów się też nad częstotliwością grillowania. Wariant gazowy jest bardziej praktyczny w kwestii wygody i szybkości przygotowywania potraw. Jeśli więc grillujesz często i dużo, nie będziesz musiał za każdym razem poświęcać czasu na rozpalanie. 

Grill musi się zmieścić w wyznaczonym miejscu, zapewniając wystarczającą przestrzeń do jego obsługi. Pamiętaj o uwzględnieniu nie tylko samego grilla, ale również jego pokrywy, którą powinieneś móc swobodnie otworzyć. Nie zapomnij również o akcesoriach! W co warto zainwestować?

  • Komin do rozpalania: dzięki niemu szybko uporasz się z rozpaleniem grilla węglowego. To proste narzędzie pozwala nie tylko wzniecić płomień, ale również w kilka chwil osiągnąć temperaturę niezbędną temperaturę do grillowania.
  • Dmuchawa: to prosty gadżet, dzięki któremu przyspieszysz rozpalanie grilla czy ogniska. Wystarczy kręcić korbką i skierować urządzenie w stronę żaru.
  • Termometr do mięsa: dzięki precyzyjnej kontroli temperatury wewnątrz grillowanej potrawy uzyskasz idealny stopień wysmażenia – mięso będzie soczyste w środku i idealnie zarumienione na zewnątrz;
  • Szczypce: ułatwią Ci manewrowanie potrawami na ruszcie i zapewnią bezpieczną odległość od gorącej powierzchni;
  • Łopatka: idealne narzędzie do obracania burgerów i większych kawałków mięsa. Ułatwi Ci również zdejmowanie gotowych potraw z rusztu bez ryzyka ich uszkodzenia.

Grillowanie czas start – wybierz idealny rodzaj grilla i ciesz się smakiem dań

W sklepie internetowym Auchan możesz zamówić grill węglowy, gazowy czy elektryczny. Zwróć uwagę na omówione kwestie, a na pewno wybierzesz idealne urządzenie. Oczywiście warto pamiętać, że grillowanie wiąże się z pewnymi zagrożeniami, jeśli nie jest przeprowadzane w sposób odpowiedzialny – i dotyczy to każdego rodzaju sprzętu. Warto marynować mięso w naturalnych mieszankach ziół i przypraw, unikać przypalania potraw i regularnie czyścić grill, aby pozbyć się resztek jedzenia i tłuszczu. Zawsze upewniaj się, że grill jest całkowicie wygaszony, zanim wyjdziesz z domu czy pójdziesz spać. To pozwoli Ci bezpiecznie cieszyć się czasem spędzonym na grillowaniu w gronie rodziny i przyjaciół!