Aplikacja
Rytuał Parzenia Herbaty W Japonii

Herbata w Japonii. Poznaj sekrety rytuałów z Kraju Kwitnącej Wiśni!

Opublikowano 01.08.2023 - 9 minut czytania

Herbata w Japonii to coś znacznie więcej niż napój. To filozofia życia, element łączący ludzi bez względu na wiek oraz inne, dzielące ich różnice. Dowiedz się, na czym polega picie herbaty w Japonii oraz jaka historia kryje się za tym rytuałem. Poznaj sekrety tej wyjątkowej ceremonii z Auchan!

Herbata w Japonii – tradycja, smak i kultura

Historia sięga IX wieku, kiedy to buddyjscy mnisi z Chin zjawili się na japońskich wyspach, przywożąc ze sobą herbatę. Na samym początku był to jednak napój zarezerwowany tylko dla najbogatszych i najważniejszych osób. Dopiero z biegiem lat, picie herbaty w Japonii stało się elementem codziennego rytuału każdego jej mieszkańca.

Z biegiem czasu Japończycy zaczęli sami uprawiać różne gatunki roślin do wytworzenia naparu. Do najpopularniejszych należały różne odmiany herbaty, takie jak sencha, bancha, gyokuro czy matcha. Poza tym zaczęli eksperymentować z innymi roślinami, takimi jak hojicha (herbata poddawana prażeniu) czy genmaicha (mieszanka herbaty z prażonym ryżem). Przejęli rytuały związane z parzeniem i piciem tego napoju, zmieniali je i modyfikowali, tak by pasowały do własnej tradycji i kultury. W końcu stało się to ich rozbudowaną ceremonią.

Przeczytaj również: Najzdrowsze owoce egzotyczne – jakie mają wartości odżywcze?

Herbata – Japonia, może być Twoją inspiracją!

Każdy rodzaj herbaty ma swoje przeznaczenie, specjalny skład i rytuał przygotowywania. Oto kilka z nich, które powinien znać każdy miłośnik tego napoju.

Ceremonia Parzenia Herbaty W Japonii

Sencha

Ta zielona herbata w Japonii spożywana jest na co dzień. Dlatego też stanowi aż 80% produkcji wszystkich rodzajów w tym kraju. Sencha charakteryzuje się delikatnym smakiem, przez Japończyków określanym jako umami.

To odmiana, która parzona jest z całych liści, zwykle w temperaturze niższej niż wrzenie (ok. 70–80°C). Czas przygotowania wynosi od 1 do 2 minut, w zależności od preferencji smakowych.

Sencha jest parzoną zieloną herbatą, wykonaną z małolistnej Camellia sinensis. Ma ona odświeżający smak, który może być opisany jako roślinny, zielony, morski lub trawiasty. Po zbiorach, liście sencha są szybko pakowane, co zapobiega utlenianiu i zachowuje zielony kolor oraz smak. Następnie liście są wałkowane, formowane i suszone.

W Japonii sencha jest często spożywana ciepła o każdej porze dnia. Dzięki umiarkowanej zawartości kofeiny może dostarczyć miłego pobudzenia bez zakłócania snu. Sencha jest również doskonała jako orzeźwiająca herbata mrożona.

Warto również wspomnieć o tradycyjnym japońskim sposobie parzenia i podawania sencha, zwanym Senchadō. Cały proces wymaga specjalnych narzędzi i naczyń, a nawet istnieją specjalne sale i budynki (sale herbaciane) poświęcone sztuce parzenia i picia herbaty.

Jeśli chodzi o zakup i przechowywanie senchy, warto poszukać młodej herbaty uprawianej i zbieranej w Japonii. Całe, zwinięte liście powinny mieć głęboki zielony kolor. Herbata powinna być przechowywana w szczelnym pojemniku z dala od ciepła i światła.

Matcha

Ten rodzaj herbaty powstaje poprzez zmielenie liści zielonej herbaty na proszek, za pomocą tradycyjnych kamiennych kół młyńskich. Matcha nie jest parzona jak inne rodzaje, a ubijana. W tym celu stosuje się bambusową trzepaczkę. Napój powinno się mieszać, wykonując ruchy w kształcie litery W, aż do uzyskania kremowej piany.

Matcha jest kluczowym elementem japońskiej ceremonii picia herbaty, znanej jako chanoyu lub sado. W jej trakcie gospodarz tworzy odpowiednią atmosferę dla swoich gości, którzy wyrażają wdzięczność i zrozumienie.
Matcha, pochodzi z rośliny Camellia sinensis. Jednak dzięki specyficznemu procesowi uprawy i produkcji, matcha zawiera więcej antyoksydantów i kofeiny. Badania wykazały, że matcha może pomóc w ochronie wątroby, promować zdrowie serca i nawet wspomagać w odchudzaniu. Matcha jest bogata w katechiny, które działają jako naturalne antyoksydanty. Antyoksydanty te pomagają stabilizować szkodliwe wolne rodniki, które mogą uszkodzić komórki i powodować przewlekłe choroby.

Matcha zawiera wyższe stężenie kofeiny niż zielona herbata. W zależności od rodzaju, marki i sposobu przetwarzania, zielona herbata zwykle zawiera około 11–25 miligramów na gram (mg/g), podczas gdy matcha zawiera od 19 do 44 mg/g. Matcha zawiera również związek zwany L-teaniną, który modyfikuje efekty kofeiny, promując czujność i pomagając unikać spadku poziomu energii, który może nastąpić po spożyciu kofeiny.

Istnieje wiele sposobów, aby cieszyć się matchą. Można przygotować tradycyjną herbatę matcha, przesiewając 1–2 łyżeczki (2–4 g) proszku matcha do filiżanki, dodając 2 uncje (59 ml) gorącej wody i mieszając za pomocą bambusowej trzepaczki. Można również dostosować stosunek proszku matcha do wody w zależności od preferowanej konsystencji.

Japonia Herbata

Gyokuro

Nazwa Gyokuro oznacza jadeitową rosę. Jest to wyjątkowy i ekskluzywny rodzaj japońskiej zielonej herbaty. Uprawia się ją bowiem w cieniu przez miesiąc przed zbiorami. Nadaje to naparowi charakterystyczny, delikatny smak, w którym można wyczuć słodycz. Świeży aromat Gyokuro przypomina zaś według wielu osób morską bryzę lub świeżo skoszoną trawę. Herbata Gyokuro zawiera 3,5% kofeiny w liściach i 0,16% kofeiny w naparze.

Herbata jest parzona w wodzie o niskiej temperaturze, około 50–60°C, a czas przygotowania wynosi do 90 sekund do 2 minut. Co ciekawe – liście tej rośliny są jadalne, dlatego po napiciu się herbaty, Japończycy często je zjadają.

Jak jeść liście Gyokuro?

Jedzenie liści gyokuro może być doskonałym sposobem na wykorzystanie wszystkich korzyści tej herbaty. Ważne jest jednak, aby pamiętać o kilku rzeczach:
1. Wybieraj gyokuro uprawiane bez pestycydów. Jeśli spożywasz cały liść herbaty (podobnie jak w przypadku matchy), ważne jest, aby herbata była uprawiana bez pestycydów czy chemikaliów.
2. Liście gyokuro są miękkie i gładkie w konsystencji, niemal jak gotowany szpinak. Są one idealne do jedzenia, ponieważ nie powodują dyskomfortu.

Korzyści z jedzenia liści Gyokuro

Jedzenie liści gyokuro pozwala zminimalizować marnowanie herbaty. Po zaparzeniu liści herbaty zawsze wydaje się szkoda wyrzucać je do kosza. Są one wciąż pełne smaku i składników odżywczych. Jedzenie liści pozwala także na wyciągnięcie z nich większej ilości składników odżywczych.

Sposoby jedzenia liści Gyokuro

Niektórzy Japończycy lubią jeść liście gyokuro mieszane z ryżem. Można je również dodać do sałatki. Istnieje również tradycyjna japońska potrawa o nazwie Ochazuke, która polega na zalaniu ryżu zieloną herbatą. Jeśli chcesz spróbować liści gyokuro w inny sposób, możesz je podać z sosem sojowym, ponzu lub olejem chili.

Herbata Japonia

Kukicha

Produkowana jest głównie z łodyg oraz gałązek krzewów herbaty. Czasami dodaje się do niej młode liście, odrzucane podczas selekcji innych gatunków (najczęściej z produkcji senchy i matchy). Dzięki takiemu składowi charakteryzuje się ona łagodnym i pozbawionym goryczy smakiem.

Kukicha zwykle zaparzana jest w temperaturze wynoszącej około 70–80°C przez 1–3 minuty. Dłuższy czas przygotowywania może jednak wydobyć pełniejszy smak bez nadmiernej goryczki. Herbata często występuje jako dodatek do lekkich posiłków. Jej łagodność i złożony profil smakowy mogą przyciągnąć tych, którzy szukają czegoś innego od klasycznych naparów z zielonych, suszonych liści. Herbata zawiera niewielkie ilości kofeiny, więc jest bezpieczna do picia przez osoby wrażliwe na nadmierne ilości kofeiny.

Sprawdź także: Jaka jest najlepsza zielona herbata? Zobacz nasze zestawienie!

Ceremonia parzenia herbaty w Japonii – mistyczne doświadczenie i sztuka kulturalna

Rytuał parzenia herbaty w Japonii, znany również jako chanoyu lub sado, jest nie tylko sposobem przygotowania i picia tego napoju, ale także głęboko zakorzenioną praktyką kulturalną i duchową. Ceremonia składa się z kilku elementów.

1. Mycie rąk

Picie napoju poprzedzone jest specjalnym przygotowaniem. Według japońskiej tradycji gospodarz oraz goście powinni obmyć ręce i usta wodą z kamiennego basenu, zanim wejdą do pokoju, w którym jest przyrządzana i pita herbata. Japonia to kraj przywiązany do tradycji – w domach mieszka zazwyczaj kilka pokoleń. Dlatego też najczęściej gospodarzem i mistrzem ceremonii jest najstarszy z domowników.

2. Przygotowanie pomieszczenia

Ceremonia parzenia herbaty w Japonii wymaga specjalnego pomieszczenia. Urządzone jest ono w prosty sposób, często znajdują się tam kwiaty lub plakaty z kaligrafią. Całość tworzy atmosferę spokoju i wyciszenia.

Picie Herbaty W Japonii

4. Podanie napoju

Podawanie herbaty gościom odbywa się według z góry określonej kolejności. Każdy pije z tej samej miski, uprzednio nalewając sobie napój. Jeżeli przygotowany napar ma goryczkowy smak, często podawane są do niego wagashi, czyli japońskie słodycze. Mogą to być kulki ryżowe, słodkie placki czy też lekkie galaretki owocowe. Ich rodzaj zależy od danego regionu.

Herbata wraz ze słodyczami poprawia nastrój i pozwala zrelaksować się, nawet po ciężkim dniu. Należy jednak uważać, ponieważ w trakcie tej ceremonii każdy gest, grymas czy też ruch ma swoje znaczenie.

5. Czyszczenie przyrządów

Picie herbaty w Japonii jest skomplikowanym i znaczącym rytuałem, który wykracza poza prosty akt gaszenia pragnienia. To artystyczne i duchowe doświadczenie, które łączy ludzi, naturę i tradycję w jedno mistyczne wydarzenie. Całe spotkanie kończy się czyszczeniem przyrządów oraz wzajemnymi podziękowaniami między gośćmi a gospodarzem.

Zobacz też: Piramida żywienia – na czym polega i jak z niej korzystać?

Herbata po japońsku – poznaj inspiracje Auchan

Taka tradycyjna ceremonia, zdecydowanie różni się od tego, w jaki sposób na świecie przyrządzana i pita jest herbata. Japonia to kraj tradycji, jednak obecnie często nie ma się czasu na długie rytuały, dlatego ciężko o ich kultywację. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś i Ty poczuł się we własnym mieszkaniu jak w Japonii. Oto kilka porad Auchan, dzięki którym stworzysz swój własny rytuał parzenia i picia tego napoju.

Harbata W Japonii

Usiądź w wygodnym miejscu

Wyjątkowo ważne jest miejsce, w którym zamierzasz pić herbatę. Nie musi to być cały pokój przeznaczony tylko do tego. Wystarczy zaciszny zakątek na balkonie lub przy oknie z Twoim ulubionym widokiem. Zamiast starych kubków, używaj eleganckich filiżanek wysokiej jakości, np. marki Actuel. Dzięki temu poczujesz się wyjątkowo, a samo picie herbaty nabierze zupełnie innego wymiaru.

Zadbaj o nastrój

Relaksująca muzyka, delikatne oświetlenie oraz spokojne ruchy, pomogą Ci się wyciszyć, a może nawet na chwilę oddać się medytacji. Skoncentruj się na smaku, zapachu i temperaturze. Wielu Japończyków w czasie rytuału picia herbaty, kontroluje także swój oddech.

Zrelaksuj się

Jeśli pijesz herbatę sam, możesz czytać, medytować lub prowadzić dziennik. Pozwala to na refleksję nad sobą czy też planowanie przyszłości. Natomiast jeśli jesteś w towarzystwie rodziny lub przyjaciół, skup się na rozmowie. Odłóż smartfon i w spokojnej atmosferze rozmawiaj z najbliższymi, ciesząc się ich towarzystwem.

Może Cię także zainteresować: Medytacja – poznaj zalety i sprawdź od czego zacząć

Japonia – herbata i kultura jej picia nie są Ci już obce

Czas picia herbaty może być chwilą spędzoną w samotności, z własnymi myślami i uczuciami. Napój jednak może też połączyć najbliższych przy jednym stole w gwarnej atmosferze. Dlatego też, bez względu na to, czy szukasz sposobu na codzienny relaks, czy chcesz spędzić czas w gronie rodziny, inspiracje Auchan mogą pomóc Ci stworzyć własny rytuał parzenia herbaty, który będzie odzwierciedlał Twój styl życia.

Znasz już sekrety przyrządzania napoju w Japonii oraz jego rodzaje – możesz zatem wybrać ulubione liście dla siebie i przyrządzić napar w japońskim stylu. Zapraszamy Cię także do odwiedzenia sklepów sieci Auchan, gdzie znajdziesz szeroki wybór herbat, akcesoriów do ich przyrządzania oraz picia!