Aplikacja

Hiszpańskie tapas w stylu Sióstr Wesołowskich

Dawid
Przez Dawid
Opublikowano 14.05.2024 8 minut czytania

Zanurz się w aromatycznym świecie hiszpańskich smaków z tapas, które przeniosą Cię na kulinarną wędrówkę po wybrzeżach i krętych uliczkach Iberii. Od pikantnych patatas bravas po soczyste tortille – zaprezentujemy Ci wyjątkowe propozycje na tapas, w stylu sióstr Wesołowskich – miłośniczek hiszpańskiej kuchni i autorek e-booka, w którym dzielą się przepisami na ulubione potrawy prosto ze słonecznej Hiszpanii!

Tradycyjne hiszpańskie przystawki w domowej interpretacji Sióstr Wesołowskich

Kuchnia hiszpańska, pełna pasji i intensywności, jest tak różnorodna, jak sama Hiszpania. Charakteryzuje się bogactwem smaków i składników, pochodzących z jej długich, malowniczych wybrzeży i z serca kraju. W artykule prezentujemy tradycyjne hiszpańskie potrawy, a przybliżą je ekspertki w tej dziedzinie – siostry Wesołowskie, czyli Kasia i Agata – autorki e-booka pt. „Hiszpańskie przepisy, które kochamy”. Zapytaliśmy je na początek, co wyróżnia hiszpańską kuchnię i jakie smaki w niej dominują:

Kuchnia ta wyróżnia się prostotą wykonania i doskonałą jakością produktów. Królują przede wszystkim owoce morza, ryby, pyszne sery, warzywa oraz soczyste owoce. Nie możemy też zapomnieć o hiszpańskiej wołowinie, która jest znana z bardzo wysokiej jakości. Smaki Hiszpanii to również wspaniała oliwa z oliwek, która jest dodawana do większości potraw. Proste śniadanie, jak bagietka z oliwą z oliwek i pomidorami smakuje naprawdę wybornie. Hiszpania słynie także z wieprzowiny – najlepsza pochodzi od czarnej świni iberyjskiej, której mięso w całej Hiszpanii uznawane jest za rarytas.

Kuchnia hiszpańska to także wędliny – najbardziej kojarzona na całym świecie jest kiełbasa chorizo oraz szynka dojrzewająca jamón, które często podawane są w formie tapas. Najbardziej znane są szynki jamón serrano oraz jamón ibérico – ta pierwsza produkowana jest z mięsa świni rasy białej, a druga ze świni iberyjskiej.

Sprawdź także: Meksykańskie przekąski z dodatkami – odkryj je razem z Auchan

Zastanawialiśmy się również jakie potrawy stanowią esencję hiszpańskiej kuchni i pozwalają na jej najlepsze poznanie. Czego grzechem byłoby nie spróbować? Kasia i Agata odpowiadają:

Dla nas numer jeden to słynna paella, czyli klasyczne danie na bazie ryżu, które pochodzi z Walencji. Jest to prosta potrawa, którą pierwotnie robili rybacy czy rolnicy, wykorzystując dostępne produkty. Może mieć wiele wariantów w zależności od tego, co lubimy. Najpopularniejsza jest oczywiście paella z owocami morza, mięsem i warzywami. Danie przyrządza się i podaje się na specjalnych patelniach. Kolejną typowo hiszpańską potrawą jest tortilla, czyli rodzaj ziemniaczanego omletu. Bardzo często serwowana w hiszpańskich barach jako przekąska. Naszym zdaniem jest to danie uniwersalne i proste – możemy je jeść na śniadanie, obiad czy kolację na ciepło lub zimno.

Przy okazji koniecznie należy wspomnieć o hiszpańskich tapas – jest to rodzaj niewielkich przekąsek, które serwowane są w barach czy restauracjach. O ich popularności może świadczyć ilość tapas barów, które znajdują się chyba w każdej hiszpańskiej miejscowości. Większość z tych przekąsek nadziewana jest na wykałaczki i często stosowana jest praktyka, że wysokość rachunku kelner oblicza na podstawie ilości wykałaczek, które pozostały po tapasach.

Tapas w stylu Sióstr Wesołowskich

Jeśli zastanawiasz się, jak urozmaicić hiszpańskie przystawki o polskie składniki lub odwrotnie, zapoznaj się z pomysłami Sióstr Wesołowskich, które przekształcają różnorodne dania, nadając im wyjątkowego charakteru.

Gotując polskie potrawy, możemy śmiało inspirować się kuchnią hiszpańską i na odwrót – hiszpańskim daniom możemy nadać polski charakter. My bardzo często to robimy i przemycamy te smaki w codziennym gotowaniu. I tak na przykład czasami dodajemy chorizo do gulaszu wołowego, co sprawia, że ma on zupełnie inny smak. Podobnie jak dodanie ostrej papryczki do bigosu. Jednak znacznie częściej spolszczamy hiszpańskie potrawy, dodając do nich polski akcent. Przykładowo do ziemniaczanej tortilli dodajemy grzyby – kurki czy prawdziwki, co sprawia, że danie jest bardziej aromatyczne. Często przygotowujemy w naszych domach albóndigas, czyli hiszpańskie duszone klopsiki w sosie pomidorowym i prawie zawsze jemy je z kiszonym ogórkiem, ponieważ według nas danie to ma wtedy bardziej wyrazisty smak.

Różnorodność tapas

Wartość hiszpańskich tapas nie leży tylko w ich smaku, ale także we wszechstronności i różnorodności, która pozwala na ich dostosowanie do różnych okazji i gustów. Przyjrzyj się różnym podejściom do przygotowywania hiszpańskich przystawek, które podkreślają ich uniwersalność.

Tapas na przyjęcie – szybkie i efektowne rozwiązania

Szybkie przystawki hiszpańskie na przyjęcia mogą obejmować minitortille z różnymi nadzieniami, pikantne krokiety z kurczakiem i serem czy też niewielkie empanadas z farszem. Te szybkie przekąski zachwycą gości różnorodnością smaków i atrakcyjnym wyglądem, sprawiając, że przyjęcie będzie niezapomniane. A jakie są ulubione tapasy sióstr Wesołowskich?

Rodzajów tapas jest nieskończona ilość i tak naprawdę wykonanie ich zależy od naszej kreatywności. Ciężko zdecydować się na jeden, ale gdybyśmy miały wybrać, to byłyby to croquetas – hiszpańskie krokieciki w różnych wariantach. Nie mylcie ich z polskimi krokietami, ponieważ to coś zupełnie innego. Podstawą jest beszamel (mleko, mąka, masło) oraz dodatki: kurczak, szynka czy ser. Uformowany krokiet obtaczany jest w jajku i bułce tartej i smażony na gorącym oleju na patelni.

 

Sprawdź także: Kuchnia hiszpańska – odkryj jej tradycyjne smaki!

Eleganckie tapas – kiedy wygląd ma znaczenie

Jeśli chodzi o eleganckie opcje na formalne kolacje, postaw na wykwintne tapas, takie jak krewetki w marynacie z limonką i kolendrą, carpaccio z wołowiny czy też smażone sardynki. Na każdej eleganckiej imprezie powinny się znaleźć także słodkie przekąski. Poprosiliśmy Kasię i Agatę o kilka pomysłów na tapas w wersji słodkiej:

Chociaż tapas kojarzą nam się z wytrawnymi przekąskami, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować wersje słodkie. W niektórych restauracjach w Hiszpanii podaje się tapas na słodko jako deser. Takimi najbardziej popularnymi słodkościami są bunuelos, czyli smażone na głębokim tłuszczu małe pączusie; crema catalana, czyli hiszpańska wersja crème brûlée z delikatną warstwą karmelizowanego cukru na wierzchu, a także flan, czyli deser z karmelu, jajek i mleka.

Starannie dobrana prezentacja potraw podkreśli ich wykwintność i elegancję, co sprawi, że kolacja nabierze wyjątkowego charakteru. Nie zapomnij o serwetkach lub małych talerzykach, na które goście będą mogli nakładać swoje ulubione przysmaki. Możesz użyć małych, drewnianych deseczek, kolorowych miseczek ceramicznych lub ozdobnych półmisków, co dodatkowo poprawi prezencję potraw i zachęci gości do degustacji.

Letnie tapas – świeżość i lekkość na talerzu

Na letnie popołudnia, idealnym wyborem są lekkie i orzeźwiające tapas, takie jak sałatka z grillowanymi warzywami i fetą czy też minitosty z pastą z awokado i pomidorkami koktajlowymi. Podczas planowania menu warto pomyśleć też o osobach na dietach roślinnych. Jakie hiszpańskie przekąski będą najlepszym wyborem dla wegan? Siostry Wesołowskie dzielą się swoimi pomysłami:

Od razu przychodzi nam na myśl pan con tomate, czyli typowe hiszpańskie śniadanie. Jest to pieczywo, najczęściej bagietka z oliwą, na które nakłada się przeciśnięte pomidory. Proste, a zarazem bardzo smaczne. Gazpacho, czyli polski chłodnik z pomidorów z ogórkiem zielonym, cebulą i czosnkiem to idealna propozycja na upalne dni. Weganom przypadnie do gustu także patatas bravas, czyli zapiekane ziemniaczki z pikantnym sosem czy paella z warzywami.

 

Zobacz także: Z czym zrobić tortille? Pomysły na śniadania, obiady i kolacje

Siła prostoty – jak tapasy mogą urozmaicić każde spotkanie

Łatwe i szybkie przepisy na tapas, to klucz do sukcesu i udanej imprezy. Te proste przysmaki zmienią zwykłe spotkanie w niezapomniane wydarzenie kulinarne. Warto wykorzystywać minimalistyczne elementy dekoracyjne, aby ubogacić prezentację apetycznych potraw – na przykład świeże zioła do dekoracji czy eleganckie ułożenie przekąsek na kolorowych półmiskach. Dzięki temu podkreślisz hiszpański charakter przystawek oraz zachęcisz gości do jedzenia.

Organizując ważne spotkanie lub przyjęcie, zaplanuj menu z wyprzedzeniem. Starannie dobierz hiszpańskie przystawki, uwzględniając różnorodność smaków i dodatków, co sprawi, że każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak nie zawsze jest na to czas. Co robić w sytuacji, gdy za kilka godzin masz gości, a nie wiesz, co przygotować do jedzenia? Kasia i Agata podpowiadają!

Najszybszą i jedną z naszych ulubionych opcji jest tortilla. To proste i szybkie do przyrządzenia danie ze składników, które najczęściej są w naszych domach, czyli ziemniaków, cebuli i jajek. Nie dość, że smakuje prawie wszystkim, to jest banalnie proste do wykonania. Dobrym rozwiązaniem w takiej sytuacji byłoby również przygotowanie kilku małych przekąsek: oliwki, kiełbasa chorizo czy szynka jamón. Możemy także pokusić się o przygotowanie tapas. Mogą to być po prostu, małe kanapeczki z szynką jamón, łososiem czy innymi dodatkami. Do picia zaserwowałybyśmy sangrię, czyli czerwone wino z gazowanym napojem oraz owocami.

 

Przeczytaj również: Co to jest burrito i jakie są jego rodzaje?

Zrównoważone podejście do kuchni hiszpańskiej

Wybór ekologicznych i lokalnych produktów jest priorytetem w zrównoważonym podejściu do gotowania Takie składniki nie tylko wzbogacą smak tapasów, ale również są odpowiedzią na potrzeby świadomych konsumentów. Korzystając z produktów marki Pewni Dobrego od Auchan, możesz mieć pewność, że przyczyniasz się do zachowania zrównoważonego środowiska oraz wspierasz polskich producentów. Celem marki jest dostarczanie klientom produktów spożywczych pochodzących od lokalnych dostawców, wyróżniających się troską o środowisko naturalne.

Wybieraj sezonowe warzywa i owoce, które są świeże, smaczne i pełne wartości odżywczych. Mięso i wędliny ze zrównoważonej hodowli, w tym ekologiczne kurczaki czy wieprzowina, są doskonałymi dodatkami do hiszpańskich tapasów, zapewniając wysoką jakość i autentyczny smak. Eksperymentuj z wieloma smakami i zainspiruj się bogactwem wysokiej jakości składników, które znajdziesz w sklepie internetowym Auchan.

Dawid
Napisane przez
Dawid
Ekspert ds. marketingu, miłośnik sztuki użytkowej, malarstwa i rzeźby. Fascynuję się wszelkimi przejawami kreatywności. Uważam, że dzieła powinny nie tylko cieszyć oko, ale i zmuszać do refleksji – właśnie z tymi założeniami tworzę swoje teksty. Doceniam też czas spędzony z książką na łonie natury. Dni wolne poświęcam na podróże. Najczęściej odwiedzam miejsca mało popularne wśród turystów. Dzięki temu mogę dokładnie zgłębić lokalną kulturę i cieszyć się z odkrywania nieznanego. Na bieżąco śledzę też aktualne wydarzenia oraz uprawiam sport. Obecnie stawiam na bieganie i jazdę na rowerze, jednak kiedyś to piłka nożna stanowiła dużą część mojego życia.