Hummus – co to jest i co kryje w sobie ta bliskowschodnia potrawa?
Hummus – co to jest?
Hummus zyskuje rozpoznawalność na całym świecie – przede wszystkim wśród osób, które rezygnują w swojej diecie z mięsa, ale nie tylko. Pasta z ciecierzycy cieszy się również popularnością wśród osób stosujących dietę bezglutenową. Nie wiesz, co to jest hummus? Jego nazwa pochodzi od arabskiego słowa oznaczającego ciecierzycę. I jego głównym składnikiem jest właśnie cieciorka. Poza tym, do jego zrobienia wykorzystuje się: czosnek, pastę sezamową (tahini), sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Wszystko miksuje się razem do uzyskania gładkiej, kremowej pasty o charakterystycznym smaku.
Popularność tej potrawy sprawiła, że powstają jej różne odmiany. Aktualnie w sklepach, obok wersji klasycznej, znajdziesz hummus z dodatkami takimi jak: pomidory, papryka czy pestki dyni. Szukając produktów w Auchan, zwróć uwagę na marki własne sklepu: Auchan, Kciuk czy Pewni Dobrego. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że kupujesz jedzenie najwyższej jakości.
Omówiliśmy już, co to hummus, a teraz podpowiemy, jak go zrobić. Ciecierzycę ugotuj w osolonej wodzie. Jeśli decydujesz się na użycie suchej cieciorki, musisz ją najpierw namoczyć. Najlepiej pozostawić ją w wodzie na kilkanaście godzin, np. wieczorem na dzień przed robieniem hummusu. Ciecierzycę z puszki możesz gotować bezpośrednio po jej otwarciu. Ugotowaną ciecierzycę odcedź i dodaj do niej resztę składników: pastę tahini, czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Możesz również wybrać ulubione przyprawy, np. kolendrę, tymianek lub czosnek. Oliwa jest tu istotna dla uzyskania kremowej konsystencji.
Znudził Ci się klasyczny hummus? Możesz urozmaicić go ulubionymi dodatkami: upieczoną papryką, suszonymi pomidorami lub natką pietruszki. Jeśli masz ochotę na spróbowanie czegoś nowego, postaw na daktyle, kakao, masło orzechowe czy cukier waniliowy, dzięki którym stworzysz słodką odmianę pasty. Składniki zblenduj do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowaną mieszankę przechowuj zamkniętą w lodówce.
Dowiedz się więcej: Dieta fleksitariańska – na czym polega?
Z czym jeść hummus?
Już wiesz, czym jest hummus, teraz zastanawiasz się pewnie, jak go jeść? Tę pastę z ciecierzycy możesz podawać na wiele różnych sposobów: jako zimną przekąskę, do śniadania czy w formie składnika obiadu. Sprawdź nasze propozycje!
Hummus jako przekąska
Z pastą z ciecierzycy dobrze komponować się będą:
- surowe warzywa – pasta doskonale smakuje jako dip do warzyw. Pokrój w słupki marchewkę, seler, ogórki, paprykę, buraka, rzodkiew czy pomidora (możesz wybrać dowolne, ulubione warzywa – ogranicza Cię tylko wyobraźnia), zamaczaj je w hummusie i ciesz się świeżym smakiem,
- krakersy, chrupkie pieczywo i grissini – hummus świetnie pasuje do różnego pieczywa chrupkiego. Możesz je maczać w paście lub rozsmarowywać ją po powierzchni. W Auchan znajdziesz także gotowe zestawy hummusu i precli.
Szukasz pomysłu na przekąskę do pracy? Wystarczy, że masz pojemnik na żywność z dwiema przegródkami – do jednej włożysz hummus, a do drugiej dodatki – i gotowe!
Hummus na śniadanie
Hummus to także świetny zamiennik masła, serków kanapkowych czy innych past. Sięgnij po chlebek pita lub inne, ulubione pieczywo, posmaruj je pastą z ciecierzycy, a następnie udekoruj świeżymi warzywami: ogórkiem, pomidorem, sałatą, rukolą, kiełkami czy papryką. Może to być miła odmiana od zwykłych kanapek.
Hummus możesz również podać na słodko, np. jako dodatek do chałki. Wystarczy, że do pasty dodasz odrobinę kakao marki Auchan i syropu klonowego lub daktyli. Jeśli nie masz czasu czy ochoty na samodzielne przygotowanie takiej pasty, sprawdź gotowe produkty w Auchan!
Szukasz więcej inspiracji na szybkie posiłki? Zobacz: 5 pomysłów na zdrowe śniadanie do szkoły!
Hummus na obiad
Pasta z ciecierzycy jest też ciekawym dodatkiem do dań obiadowych. Możesz ją wykorzystać jako sos do sałatki lub jako dodatek do grilla. Sprawdź nasze propozycje dań z hummusem:
- Sałatki – pastę możesz podawać do sałatek jako sos. Aby uzyskać bardziej płynną konsystencję, dodaj więcej oliwy z oliwek lub ciepłej wody. Wystarczy, że połączysz pastę z warzywami i ulubionymi przyprawami, aby otrzymać ciekawą sałatkę. Dzięki hummusowi zyskasz kremową konsystencję dania.
- Wrapy – hummus możesz wykorzystać jako sos do tortilli. Placek posmaruj pastą, następnie nałóż warzywa, kurczaka lub tofu i gotowe.
- Grillowane mięso – jeśli szukasz sposobu na urozmaicenie sosów na grilla, to hummus może Cię zainteresować. Jego bogaty smak pasuje do wielu dań, np. grillowanego kurczaka i ryby.
- Grillowany ser – jeśli nie jesz mięsa, nie ma problemu! Hummus świetnie sprawdzi się także jako dodatek do grillowanego sera lub warzyw.
- Naleśniki – usmażone naleśniki wystarczy posmarować pastą z ciecierzycy i nałożyć na nie ulubione dodatki, np. smażonego kurczaka, starty ser, szpinak i pomidorki.
Jak widzisz, hummus ma wiele różnych zastosowań. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do śniadania lub kolacji, jak i przekąska na spotkaniu ze znajomymi czy imprezach rodzinnych.
Przeczytaj także: 3 pomysły na potrawy z ciecierzycy
Hummus – właściwości i wartości odżywcze
Hummus to nie tylko smaczna przekąska, ale również bogate źródło wielu cennych składników. Zawdzięcza to przede wszystkim wysokiej zawartości ciecierzycy. Dlaczego warto jeść hummus? Wartości odżywcze tej pasty to między innymi:
- Białko roślinne zawarte w ciecierzycy – jest niezbędne głównie do budowy tkanek oraz produkcji hormonów. To między innymi jego wysoka zawartość sprawia, że hummus jest potrawą, po którą często sięgają osoby stosujące dietę bezmięsną. Dodatkowo połączenie ciecierzycy i tahini (wspomnianej już pasty sezamowej) dostarcza aminokwasu metioniny – to on odpowiada za szybkie przyswajania białka.
- Błonnik – pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, reguluje poziom cukru we krwi i wspomaga utrzymanie zdrowej wagi.
- Zdrowe tłuszcze – zawarte w oliwie z oliwek. Są one korzystne dla serca i wspomagają wchłanianie niektórych witamin.
- Minerały i witaminy – ciecierzyca jest źródłem między innymi żelaza i witamin z grupy B. Pasta tahini dostarcza kwasów tłuszczowych oraz wapnia, a sok z cytryny – witaminy C. Ponadto hummus zawiera kwas foliowy, witaminę K, fosfor, magnez, miedź i cynk.
Ciecierzyca jest bogata w wiele substancji odżywczych, dlatego warto włączyć hummus do swojej diety na stałe. W połączeniu z różnymi, świeżymi warzywami czy nawet owocami (tu sprawdzi się wersja pasty na słodko) jest świetnym, zdrowym elementem codziennej diety.
Jakie właściwości zdrowotne ma hummus?
Wartości odżywcze tej pasty zostały już umówione. Teraz czas na podsumowanie, jak hummus może wpłynąć na Twoje zdrowie:
1. Wspomaganie trawienia – dzięki wysokiej zawartości błonnika, hummus korzystnie wpływa na układ trawienny, wspiera metabolizm i daje uczucie sytości. Dlatego też niektórzy wykorzystują go w ramach diet odchudzających.
4. Przeciwdziałanie anemii – anemia związana jest z niedoborem żelaza we krwi. A z kolei ciecierzyca jest właśnie w nie bogata. Co więcej, zawiera witaminę C, która sprzyja wchłanianiu go do organizmu.
2. Regulacja poziomu cukru we krwi – błonnik nie tylko wspiera trawienie, ale również pomaga regulować poziom cukru. Dodatkowo ma niski indeks glikemiczny. Wysoka zawartość białka sprawia, że uczucie sytości utrzymuje się dłużej i nie powoduje skoków cukru we krwi. Jest to szczególnie istotne dla osób z cukrzycą i problemami z insuliną.
5. Regulacja poziomu cholesterolu – rośliny strączkowe (np. ciecierzyca) pomagają stabilizować poziom tzw. złego cholesterolu (cholesterol LDL), a jednocześnie mogą prowadzić do poprawy funkcjonowania serca. Dodatkowo tłuszcze zawarte w oliwie z oliwek mogą zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
3. Działanie przeciwzapalne – składniki hummusu takie jak oliwa z oliwek i czosnek posiadają właściwości, które pomagają w redukcji stanów zapalnych w organizmie.
6. Wpływ na układ krwionośny – hummus jest źródłem witaminy K, która korzystnie wpływa między innymi na proces krzepnięcia krwi. Przy jej niedoborze mogą występować np. trudności w gojeniu ran.
Jak widać, hummus jest nie tylko smacznym dodatkiem do posiłku. Dostarcza również wiele cennych składników odżywczych i może pozytywnie wpływać na zdrowie.
Dlaczego warto jeść hummus?
Właściwości zdrowotne pasty z ciecierzycy można jeszcze długo mnożyć. Hummus wpływa korzystnie na trawienie, wspomaga chudnięcie, zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego oraz anemii. Ciecierzyca jest bogata w białko i błonnik, które są istotne dla prawidłowego funkcjonowania, dlatego po pastę sięgają szczególnie osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Dodatkowo hummus jest po prostu smaczny i nadaje się jako dodatek do wielu dań: świeżych warzyw, pieczywa i grillowanych potraw.
Jeśli lubisz gotowanie, możesz eksperymentować w kuchni, samodzielnie wykonując hummus z różnymi dodatkami: papryką, suszonymi pomidorami, pestkami dyni czy z kakao w wersji na słodko. Natomiast gotowe pasty dobrej jakości znajdziesz w sklepach Auchan. Pamiętaj, aby zwracać uwagę na produkty z logo z czerwonym ptakiem – marki własnej sklepu.