Aplikacja
Idealne Ciasto Na Pierogi

Idealne ciasto na pierogi

Opublikowano 27.07.2023 - 9 minut czytania

Pierogi kochają wszyscy, ale mało kto decyduje się na ich samodzielne lepienie. Wielu osobom typowy przepis na ciasto do pierogów wydaje się zbyt skomplikowany. Wcale nie musi taki być! Poznaj nasz prosty sposób na idealne ciasto na pierogi.

Przepis na idealne ciasto na pierogi – jak przygotować ciasto, które zachwyci smakiem?

Pierogi to kawałki ciasta z farszem o różnych kształtach. W Polsce najczęściej formowane są one w trójkąt lub półkole. Wiele źródeł podaje, że pochodzą one z Chin. Danie przywędrowało na Zachód ze Wschodu. Marco Polo w XIII w. sprowadził recepturę do Włoch. W Polsce pierogi pojawiły się w tym samym wieku, ale nieco później. Przywiózł je z Kijowa polski duchowny, św. Jacek Odrowąż.

W podkarpackiej wsi Nockowa do tej pory przygotowuje się pieczone pierogi św. Jacka wg jego przepisu, z kapuściano-grzybowym farszem. Potrawa została wpisana w 2010 r. na listę produktów tradycyjnych woj. podkarpackiego w kategorii Gotowe dania i potrawy.

Pierogi mają wiele kształtów i form. W Polsce najczęściej zlepia się je w półkole lub trójkąt, natomiast w Chinach często są to sakiewki z ciasta z mąki ryżowej połączonej z pszenną (wontony). W Azji jada się też pierożki gyoza (Jiaozi) z bardzo cienkiego, pszennego ciasta, nadziewane mięsem, grzybami i warzywami. Są one gotowane na parze (w bambusowym koszyczku) lub smażone na głębokim tłuszczu. Swoje pierogi ma również wiele innych krajów.

W Ukrainie są pielmieni z mieszanką mięsa wołowego i wieprzowego, podawane ze śmietaną. W Indiach zjesz trójkątne samosy smażone na głębokim tłuszczu, podawane najczęściej z nadzieniem z ziemniaków i zielonego groszku, zaś we Włoszech kwadratowe, prostokątne lub półkoliste ravioli z płynnym żółtkiem w środku. Farszów jest oczywiście zdecydowanie więcej. To są jednak te najbardziej znane i popularne w krajach swojego pochodzenia.

Pierogi gotowane jada się praktycznie w całej Polsce, przy czym na Podlasiu, w Wielkopolsce i na Pomorzu w takiej formie pojawiły się one dopiero w okresie międzywojennym. Najczęściej są one nadziewane mięsem, owocami sezonowymi, słodkim twarogiem lub kapustą i grzybami.

Przepis Na Idealne Ciasto Na Pierogi

Możliwe, że często zajadasz się też pierogami ruskimi. Czy wiesz, że pochodzą one z regionu północno-zachodniej Ukrainy i południowo-wschodniej Polski? Tereny te nazywane były Rusią Czerwoną. A może zastanawiasz się, czym są mucybuły? To pierogi popularne w województwie lubelskim – wypełnione kaszą, serem i miętą.

Farszów jest mnóstwo, jednak sposób przygotowania ciasta na pierogi w wielu przypadkach jest dość podobny. Wspólnym, podstawowym składnikiem dla każdego ciasta w pierogach jest mąka. Najczęściej używa się pszennej. Niektórzy dodają do ciasta jajko, inni letnią lub chłodną wodę zamiast gorącej. Są też osoby, które stosują zamiast jajka olej, lub zastępują go masłem. Jakie powinno być idealne ciasto na pierogi?

Ciasto na pierogi – składniki. Z tymi przygotujesz idealne

Chcesz zrobić samodzielnie ciasto na pierogi? Przepis jest mniej skomplikowany, niż myślisz. Mąka na idealne ciasto na pierogi powinna mieć typ 500 lub 650. Gotowe ciasto będzie lekkie i elastyczne. Ciasto przygotowane z użyciem grubo zmielonej mąki (np. pełnoziarnistej) „zabierze” więcej wody, a po ugotowaniu może być twarde. Jeżeli nie masz ochoty rezygnować z grubo zmielonej mąki, zmieszaj ją z drobniej zmieloną, która ma więcej glutenu. Dzięki temu ciasto scali się zdecydowanie lepiej.

Sprawdź również artykuł: Jaka jest najlepsza mąka do naleśników? Sprawdź!

Nie pomijaj w cieście oleju. Użyj najlepiej słonecznikowego lub rzepakowego. Nie zmieni on smaku ciasta. Dzięki niemu będzie ono za to bardziej elastyczne. Da się też bardzo cienko rozwałkować i nie rozerwie się podczas gotowania. Ciasto do pierogów nie może też obyć się bez gorącej wody. Woda powinna mieć temperaturę 80–90 st. C. Dzięki temu szybciej i łatwiej wyrobisz ciasto. Taka woda nada też ciastu pożądaną elastyczność. Ważne są także detale dotyczące niezbędnych akcesoriów kuchennych. Potrzebne będą:

  • czysty blat lub stolnica do rozwałkowywania ciasta,
  • wałek (w zastępstwie, jeśli nie masz, może być też okrągła, szklana butelka),
  • szklanka o średnicy ok. 7–9 cm lub foremka do wykrawania pierogów,
  • bawełniana ściereczka do przykrycia ulepionych pierogów,
  • duży, szeroki garnek,
  • cedzak do wyławiania pierogów.
Ciasto Na Pierogi Skladniki

Ciasto na pierogi – przepis babci. Sekret najlepszego ciasta od pokoleń

Chcesz przygotować elastyczne, miękkie ciasto, które sklei się z łatwością, pozostanie szczelne podczas gotowania i nie będzie za grube? Poznaj klasyczną, przekazywaną z rąk do rąk recepturę na ciasto na pierogi.

1. Przesiej mąkę

Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj olej i sól.

2. Połącz składniki

Wlej wrzątek i zacznij wyrabiać ciasto ręcznie. Jeśli jest za gorące, możesz pomóc sobie dużą łyżką. Jeżeli ciasto klei się do blatu, podsyp go lekko mąką.

3. Dokładnie wyrabiaj ciasto

Po wstępnym połączeniu składników możesz też wyrobić ciasto za pomocą robota z hakiem do wyrabiania ciasta. Niezależnie od wybranej metody, gotowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

4. Odstaw ciasto na pół godziny

Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na pół godziny. Podczas leżakowania składniki zwiążą się ze sobą. Dzięki temu ciasto nie będzie się kurczyć podczas rozwałkowywania na cienko.

5. Podziel ciasto na dwie części

Po upływie 30 minut usuń folię i podziel kulę ciasta na 2 części. Jedną z nich porozciągaj nieco i odłóż, pozostałą rozwałkuj cienko na stolnicy lub blacie. Wytnij kółka za pomocą szklanki Actuel o średnicy 7–9 cm lub foremki do pierogów Fackelmann. Tak samo zrób z drugim kawałkiem ciasta.

6. Czas na lepienie pierogów!

Na środek każdego wyciętego kółka nakładaj wybrany farsz, np. na pierogi ruskie. Złóż kółko na pół i sklej boki. Krawędzie dociśnij mocno kciukiem i palcem wskazującym lub widelcem. Zwilż lekko wodą bawełnianą ściereczkę i przykryj nią ulepione już pierogi. Dzięki temu nie wyschną.

7. To już ostatni krok – gotowanie!

Pierogi gotuj w 2-3 seriach po kilkanaście sztuk. Każdą serię wrzucaj partiami do dużego garnka z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyłów po 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.

Czas całkowity 45 min
Porcja 3
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
Składniki
3
szklana wrzątku (odstawionego do przestygnięcia na 2–5 minut)
3 szklanki mąki
ok. 10 łyżek mąki pszennej do podsypania stolnicy lub blatu
4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli

Idealne ciasto na pierogi – prościej i jeszcze lepiej niż za dawnych lat

Dla początkujących każdy przepis na pierogi może wydawać się pracochłonny, ale przygotowanie da się przyspieszyć. Wykorzystaj triki i sposoby znane ekspertom.

Sposób numer 1: dodaj jajka

Czego nie musi zawierać ciasto na pierogi? Przepis w książce kucharskiej z dawnych lat często przewidywał jajko. Jest ono jednak opcjonalne. Niektórzy dodają je ze względu na estetykę. Dzięki jajku ugotowane już pierogi mają ładniejszy, bardziej apetyczny kolor. Inni robią to dla smaku – ich zdaniem ciasto z dodatkiem jajka jest lepsze.

Wbrew powszechnej opinii, jajko nie pomoże jednak zlepić się ciastu (wyjdzie ono elastyczne i plastyczne również bez niego). Jajko, nawet jedno, może wręcz spowodować, że ciasto na pierogi stwardnieje. Jeśli chcesz koniecznie dodać do ciasta jajko, użyj samego żółtka. W ten sposób unikniesz problemów z konsystencją.

Sposób nr 2: dodaj olej

Niektórzy rezygnują z jajka w cieście na rzecz oleju. Olej (w niewielkiej ilości, ok. 2 łyżek na 1,5 szklanki mąki) zapewnia ciastu miękkość, delikatność i elastyczność. Wybierz tłuszcz o neutralnym smaku, który nie będzie dominował smaku ciasta. Decydując się na oliwę, prawdopodobnie wyczujesz jej smak w cieście. Olej sprawi, że ciasto będzie się łatwiej lepić, nie będzie się rwać i pozostanie szczelne. Zamiast oleju możesz też dodać 1-2 łyżkę stopionego masła. Po ugotowaniu ciasto na pierogi będzie miękkie i aromatyczne.

Co jeszcze oprócz tego możesz zrobić lepiej, sprawniej i szybciej? Zwróć uwagę na sposób faszerowania, klejenia i samego gotowania pierogów.

Ozdób brzegi pierogów

W wykrajaniu idealnych kółek pomoże Ci zarówno tradycyjna szklanka, jak i foremka do pierogów. Takie foremki często mają zdobione brzegi. Jeśli nie masz takich foremek, dekoracyjną „falbankę” zrobisz za pomocą małej łyżeczki. Inna opcja to ozdobne rowki, które odciśniesz widelcem. Przy okazji dociśniesz mocniej brzegi ciasta. Jeśli masz problem z ich zlepieniem, posmaruj je lekko wodą. To pomoże Ci je złączyć.

Ciasto Na Pierogi Przepis Babci

Szczelnie wypełnij pierogi farszem

Podczas faszerowania nie zostawiaj zbyt dużo wolnego brzegu. Postaraj się wypełniać pierogi szczelnie farszem. Pękate pierogi ulepione z elastycznego ciasta wrzucone na wrzącą wodę na pewno nie pękną i nie wypuszczą nadzienia. Paradoksalnie, farsz może wypłynąć, jeśli dodasz go za mało i zostawisz za dużo wolnego, niewypełnionego nadzieniem ciasta. Wówczas wewnątrz pieroga podczas gotowania może wytworzyć się ciśnienie, które rozerwie ciasto.

Unikaj sklejenia

Po wyłowieniu pierogów z gotującej się wody umieść je w osobnym garnku z zimną wodą i potrzymaj przez ok. 1 minutę. Dzięki temu nie skleją się one na talerzu w nieestetyczną bryłę. Ten krok jest szczególnie ważny, jeśli chcesz je zamrozić.

Ciasto do pierogów już masz – czym je nadziać? Garść inspiracji

Umiesz już robić najlepsze ciasto na pierogi. Składniki na farsz i zrobienie go również nie sprawią Ci trudności. O ile przepis na idealne ciasto na pierogi wiąże się z kilkoma sztywnymi zasadami, o tyle w dziedzinie farszu ogranicza Cię tylko fantazja.

Czym wypełnić ciasto na pierogi? Przepis babci zakłada zwykle kilka klasycznych farszów, w tym ze zmielonym lub poszatkowanym mięsem (może być z rosołu) i cebulą, z ziemniakami i twarogiem czy też z owocami. Smacznych opcji jest jednak zdecydowanie więcej.

Idealne Ciasto Na Pierogi
Idealne Ciasto Na Pierogi

Pierogi z bryndzą

Doskonałym i uwielbianym przez wszystkich farszem do pierogów jest farsz do „ruskich”. Możesz go lekko zmodyfikować i stworzyć z niego „górskie” nadzienie. Wystarczy, że w przepisie na farsz do pierogów ruskich zmienisz nieco składniki i proporcje. Zamiast twarogu dodaj do nadzienia bryndzę. Jest to intensywny w smaku, mocno słony ser. Z tego względu powinno być go w nadzieniu mniej niż tradycyjnego białego sera w klasycznych „ruskich”. I tak będzie wyczuwalny.

Pierogi z bryndzą smakują świetnie z podsmażonym boczkiem i cebulą. Jeśli nie masz czasulepić ich samodzielnie, znakomitym zamiennikiem będą pierogi ruskie z bryndzą marki Auchan. Zawierają tylko 8 składników: mąkę pszenną, ziemniaki, bryndzę, wodę, cebulę, olej rzepakowy, sól i pieprz.

Pierogi z kaszą gryczaną

Doskonałe pierogi zrobisz też z kaszą gryczaną, serem feta i miętą. Kasza ta, poza tym, że jest sycąca, zawiera też mnóstwo witamin z grupy B, które wspomagają układ nerwowy i odporność. Kasza gryczana nie zawiera też glutenu. Jeśli zrobisz ciasto na pierogi z mąki bezglutenowej, otrzymasz danie, które będą mogły zjeść również osoby uczulone na gluten lub dotknięte celiakią.

Więcej o kaszy gryczanej przeczytasz w artykule: Kasza gryczana – właściwości, o których nie miałeś pojęcia!

Jeśli problem nietolerancji glutenu jest Ci bliski, zapoznaj się też z tekstem na temat jadłospisu bez glutenu: Menu bez glutenu – co jeść na diecie przy celiakii?

Pierogi z soczewicą i imbirem

Na poszukiwania farszu idealnego możesz też wybrać się do Azji. Zaskocz swoich bliskich klasyczną formą i orientalnym, intensywnym w smaku nadzieniem. Ciekawym pomysłem będą np. pierogi z soczewicą i imbirem. Farsz soczewicowy wystarczy doprawić imbirem, czosnkiem, kuminem, solą, pieprzem, przecierem pomidorowym i odrobiną kolendry. Pierogi wyjdą pikantne i wyraziste.

Ciasto Na Pierogi Przepis

Pierogi z owocami

Pierogi z serem i truskawkami marki Auchan, jagodami lub innymi owocami możesz podać ze śmietaną, posypane cukrem pudrem lub np. z sosem waniliowym lub owocowym. Jako sos nada się również jogurt naturalny, bez dodatków lub z owocami. Do podania możesz posypać je cynamonem lub cukrem drobnoziarnistym, który będzie przyjemnie chrupał.

Dodatki do pierogów

Pierogi na słono bardzo lubią towarzystwo wspomnianej przesmażonej na złoto, chrupiącej cebulki, a nawet skwarków. Pierogi z wytrawnym farszem (szczególnie mięsnym) możesz też podać z barszczem czerwonym marki Auchan do popicia lub w innej zupie – dokładnie tak, jak podaje się chińskie wontony lub pierogi pieczone. Będą one pasować np. do czystej zupy grzybowej, bez dodatku kaszy.

Czy gotowe pierogi są gorsze niż własnej roboty?

Sam przepis na idealne ciasto na pierogi czasami nie wystarczy. Zdarza się, że brakuje czasu, energii i ochoty na ich lepienie. Dziadkowie i rodzice, którzy robią najlepsze pierogi na świecie, też muszą kiedyś odpocząć, a młodsi są na to zbyt zabiegani i zajęci.

Gotowe pierogi i inne potrawy, np. dania w słoiku i dania mrożone, będą znakomitym, pełnowartościowym zamiennikiem. Przygotujesz je znacznie szybciej niż wiele dań od podstaw. Są one przy tym często równie smaczne, co te domowej roboty. Sprawdź propozycje naszych marek: Pewni Dobrego i Auchan.

Gotowe, garmażeryjne lub mrożone pierogi marki Auchan z transparentnym, prostym składem i inne wstępnie ugotowane produkty zdecydowanie ułatwią Ci życie. Pozwolą Ci przygotować przepyszny i błyskawiczny obiad, gdy nie masz czasu na pracochłonne wyrabianie ciasta, faszerowanie i lepienie. Przysmażając takie gotowe pierogi, uzyskasz smak, jaki pamiętasz z obiadów u babci. Zapraszamy do zakupów w Auchan!