Ile kalorii ma ser żółty i czy można go jeść na diecie?
Ser żółty to niezwykle popularny składnik w potrawach kuchni z całego świata. Używany jest równie chętnie jako dodatek, np. do posypywania makaronu, jak i danie główne, np. czeski Smažený sýr. Uważa się go często za produkt wysokokaloryczny. Czy możesz zatem sięgać po niego po przejściu na dietę? Sprawdź ile kalorii ma ser żółty i jak rozsądnie wprowadzić go do swojego menu.
Czy ser żółty na diecie to dobry pomysł?
Ser żółty to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych. Jest to jednocześnie składnik, który wzbudza liczne kontrowersje. Często uważany za bardzo kaloryczny, przez co wiele osób wyklucza go z menu podczas diety redukcyjnej. Równocześnie jest skarbnicą wielu substancji odżywczych, np. białka, które jest istotne dla procesów metabolicznych i formowania tkanki mięśniowej. Czy ser żółty na diecie to dobry pomysł? Jakie są zalety spożywania tego składnika podczas odchudzania, a kiedy i dlaczego powinno się go unikać? Przekonaj się, jakie ilości i rodzaje sera najlepiej pasują do różnych rodzajów diet.
Ile kalorii ma plaster sera żółtego?
Porcja 100 g sera żółtego typu Gouda dostarcza około 350 kalorii, co oznacza, że jeden plasterek ma ich około 70. Kaloryczność wynika tutaj z wysokiej zawartości tłuszczu. Te dwie właściwości sprawiają, że osoby, które dążą do utraty masy, często wykluczają ten składnik ze swojej diety. Czy słusznie?
Dieta restrykcyjna polega na dostarczeniu organizmowi mniej energii, niż potrzebuje, czyli stworzeniu tzw. deficytu kalorycznego. Nie oznacza to jednak głodówki. Twój sposób przygotowywania posiłków powinien być różnorodny i skomponowany tak, aby zapewniać różne składniki odżywcze. Ważny jest jednak umiar i świadomość bilansu.
Ser żółty jest bogaty w cenne witaminy i węglowodany. W jego składzie znajdują się m.in. witaminy A, E, K i D, witaminy z grupy B oraz białko. Z tego powodu często pojawia się w menu osób, które stosują dietę wysokobiałkową. W jednym plasterku znajduje się aż 80 mg wapnia, co odpowiada połowie szklanki mleka. Nie zawiera on cukru, dzięki czemu jest dobrym wyborem dla cukrzyków oraz osób, które są na diecie o niskim indeksie glikemicznym.
Po ser żółty mogą także śmiało sięgnąć sportowcy. W przypadku osób aktywnych fizycznie ważne jest osiągnięcie szczytowej masy kostnej. Spożywanie produktów bogatych w wapń, takich jak ser żółty może zmniejszyć ryzyko kontuzji lub złamań. Dieta sportowca powinna także uwzględniać odpowiednią podaż energii. Tłusty i łatwo przyswajalny ser będzie zatem dobrym wyborem. Zawarte w nim białko uczestniczy w procesach budowy tkanki mięśniowej oraz pomaga w odbudowie włókien po zakończeniu treningu.
Przeczytaj także: Ranking odżywek białkowych – wybierz z nami białko dla siebie
Aby cieszyć się smakiem żółtego sera podczas odchudzania, możesz sięgać po produkty pełnotłuste, pamiętając jednak, aby nie przekroczyć ujemnego bilansu kalorii. Dobrym rozwiązaniem może okazać się też wprowadzenie do menu serów półtłustych lub produktów light o obniżonej zawartości tłuszczu około 10%. Zwróć także uwagę na ich jakość. Dodatek konserwantów, sodu lub soli może w znaczący sposób zaważyć na efektywności Twojej diety. Warto stawiać na produkty sprawdzonych producentów i uważnie czytać skład etykiety. Bardzo dobrze sprawdzi się ser twardy typu włoskiego Gran Royale marki Auchan Collection oraz Ser Sielski i Ser Śmietankowy marki Hochland.
Wartości odżywcze sera żółtego – ile można go jeść na diecie?
Jeśli dbasz o linię lub chcesz schudnąć, sięgnij po sery miękkie lub półtwarde. Są one znacznie mniej kaloryczne, a równocześnie bogate w białko o wysokiej wartości biologicznej. Przykładem mogą być ser Snack High Protein lub półtłusty Babybel – Mini Protein. Sery podpuszczkowe twarde są zazwyczaj bardziej kaloryczne, ale charakteryzują się wysoką zawartością wapnia. Do tej grupy należą m.in. cheddar oraz sery dojrzewające typu parmezan, gruyere czy ementaler. Są one cennym źródłem ryboflawiny, czyli witaminy B2. Warto więc, aby również znalazły się w Twojej diecie. Jak wprowadzić kaloryczne produkty do swojego menu? Możesz używać ich jako dodatków do dań kuchni śródziemnomorskiej.
Produkty o podobnym zastosowaniu w kuchni mogą znacznie różnić się kalorycznością. Zapoznaj się z tabelą, gdzie znajdziesz krótkie porównanie popularnych typów sera żółtego pod względem zawartości składników odżywczych na 100 g.
Jaki ser żółty ma najmniej kalorii? Na co zwracać uwagę?
Wiesz już, ile kalorii ma żółty ser i jego poszczególne gatunki. Świadomość ich kaloryczności pomoże Ci pozostać wiernym zasadom diety bez wykluczania produktów, które lubisz. Podstawową zasadą jest umiar oraz wybór tych produktów, które zawierają najmniej kalorii.
Ser żółty należący do gatunku serów twardych zaliczany jest do tych bardziej kalorycznych. Jednak również w obrębie tej grupy występuje duże zróżnicowanie. Które wybrać będąc na diecie? Zdecydowanie najmniej kaloryczne są:
- Edam – ok. 357 kcal na 100 g,
- Gouda – 356 kcal na 100 g,
- Ementaler – 383 kcal na 100 g,
- Parmezan – ok. 392 kcal na 100 g,
- Cheddar – ok. 402 kcal na 100 g,
- Gruyere – ok. 413 kcal na 100 g,
Należy jednak pamiętać, że wartości te mogą się różnić ze względu na składniki czy producenta.
Czy to oznacza, że powinieneś z nich rezygnować? Absolutnie nie. Nawet na diecie redukcyjnej kalorie są Ci potrzebne do codziennego funkcjonowania. Poza tym każdy ze wspomnianych gatunków posiada bardzo wyraziste walory smakowe, co oznacza, że nie musisz dodawać go dużo, aby cieszyć się intensywnym, serowym smakiem. Ważne jest odpowiednie zbilansowanie produktów spożywczych i umiar w ich jedzeniu.
Zwróć uwagę na to, aby ser był wykonany z dobrej jakości składników, aby dostarczyć Twojemu organizmowi energię oraz cenne składniki odżywcze. Najlepiej sprawdzą się tutaj m.in. ser Gouda w plastrach, ser żółty Królewski czy ser Edamski.
Przeczytaj także: Fior di latte – co musisz wiedzieć o włoskiej mozzarelli?
Najzdrowszy ser żółty na Twoim stole
Sery są cennym źródłem białka, wapnia i wielu witamin, w tym witamin grupy B. To właśnie te składniki odżywcze oprócz kaloryczności, decydują o tym, co powinno pojawić się na Twoim stole. Jaki jest najzdrowszy ser żółty? Najlepszym źródłem wapnia istotnego dla budowy kości i wielu ważnych funkcji organizmu są sery twarde. To m.in. ser cheddar czerwony lub ser twardy Parmezan Parmigiano Reggiano. Mimo wysokiej kaloryczności, taki ser może być dobrym wyborem również dla osób na diecie. Zbita struktura i mniejsza zawartość wody sprawia, że są bardzo sycące nawet w niewielkiej ilości.
W jadłospisie osób, które są na diecie lub chcą zadbać o zdrowie, powinny pojawić się także sery półtwarde jak Maasdamer lub ser Tylżycki stanowią nieocenione źródło fosforu i selenu. Odznaczają się także dużą ilością witaminy B12, która przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania serca, układu krwionośnego i mózgu.
Jak wprowadzić ser żółty do zrównoważonej diety?
Zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia, różnorodność musi być podstawą codziennej diety. Dotyczy to także wybieranego nabiału, czyli naturalnego źródła białka i tłuszczów, które powinny być obecne w każdym posiłku. Przy diecie redukcyjnej białko powinno pokrywać około 25% dziennego zapotrzebowania na energię, a pochodzące z pożywienia tłuszcze 25-30%. Znając te zasady, łatwiej będzie Ci wkomponować ser żółty w codzienne menu.
Pamiętaj, że zbilansowana dieta polega na umiarze i równowadze między poszczególnymi grupami produktów. Jej bazą powinny być zawsze warzywa i owoce, produkty wieloziarniste, a w dalszej kolejności nabiał. Układając jadłospis, zadbaj o różnorodność posiłków i dywersyfikację źródeł białka – raz może nim być ser żółty, raz strączki, raz mozarella. Wszystkie produkty, które są Ci niezbędne do stworzenia zbilansowanego menu, a w tym rodzaje serów z całego świata znajdziesz w sklepie internetowym Auchan. Już teraz możesz zamówić je z dostawą pod same drzwi, dzięki czemu swoje zakupy zrobisz nawet z kanapy.