Jajka Pewni Dobrego – produkty pełne smaku od Auchan
Pewni Dobrego – co to za marka?
Pewni Dobrego to jedna z wielu marek własnych Auchan. Produkty opatrzone tym logiem są wytwarzane zgodnie ze ściśle określonymi standardami. Na chwilę obecną sklepy Auchan oferują ponad 120 produktów Pewni Dobrego pochodzących od regionalnych producentów oraz hodowców. W asortymencie znajdziesz jaja Pewni Dobrego z małych lokalnych gospodarstw.
W ofercie marki Pewni Dobrego znajdziesz nie tylko jajka, ale również nabiał, warzywa i mięso. Wszystkie produkty kupisz w stacjonarnych sklepach Auchan oraz przez internet.
Jaja Pewni Dobrego – tylko z ekologicznego chowu
Jaja Pewni Dobrego pochodzą od kur, które żyją w ekologicznych gospodarstwach. Nioski są dobrze traktowane przez swoich gospodarzy i żyją w pełni naturalnie. Korzystają z dobrodziejstw natury, dziobiąc w ziemi w poszukiwaniu pokarmu. Kury nie otrzymują żadnych antybiotyków oraz pasz nieznanego pochodzenia. Pokarm wykorzystywany do żywienia zwierząt to przede wszystkim zboża – pszenica, pszenżyto i kukurydza oraz rośliny okopowe – buraki, marchew pastewna i ziemniaki. Właśnie dlatego jajka, które znoszą, charakteryzują się doskonałymi walorami smakowymi i wysoką wartością składników odżywczych.
Sprawdź również: Najlepszy przepis na jajka faszerowane. Zachwyć gości na święta
W ekologicznej hodowli kury mają swobodę ruchu na świeżym powietrzu. Nie są zamykane w ciasnych klatkach i narażone na choroby. Zarówno warunki bytowe jak i sposób odżywiania kur z gospodarstw naturalnych, sprawia, że wiodą one znacznie szczęśliwsze życie, niż ptaki z chowu klatkowego. Co więcej, podawanie wysokiej jakości pasz, wpływa na to, że kury mają wysoką odporność i rzadko chorują.
Zalety spożywania jajek Pewni Dobrego
Jaja kurze, zwłaszcza te ekologiczne od marki Pewni Dobrego Auchan to dobre źródło witamin z grupy B: B1, B2, B6, B12, kwasu pantotenowego, niacyny, biotyny oraz kwasu foliowego. Białko jaja kurzego obfituje w aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie jest w stanie sam wytworzyć i należy je dostarczyć wraz z pożywieniem. Ponadto spożycie jednego jajka dziennie zaspokaja około 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę D.
Skorupka jaja to cenne źródło wapnia. W mniejszych ilościach jajka dostarczają także fosfor, żelazo, cynk oraz potas i magnez. Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca spożycie przez zdrowych ludzi od 6 do 12 jaj tygodniowo. Taka ilość wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Dzięki niskiej zawartości puryn jajka Pewni Dobrego mogą stanowić element diety chorych na dnę moczanową.
Przeczytaj też: Jajka po turecku – przepis krok po kroku
Jaja Pewni Dobrego – co można z nich zrobić?
Jajka Pewni Dobrego to bardzo wdzięczny produkt spożywczy. Można z nich przygotować niemal wszystkie rodzaje dań – od wykwintnych po bardzo proste. Jaja to oczywiście baza pożywnej jajecznicy i omletów. Dodaje się je do ciast – naleśnikowych, drożdżowych i kruchych oraz deserów.
Jaja, a raczej same białka to główny składnik bezy. Klasyczna beza Pavlova na bazie jaj ekologicznych wspaniale smakuje z owocami i kremami na bazie śmietany. Z białek upieczesz także ciastka bezowe i stworzysz lukier, którym polejesz swoje wypieki.
Żółtka możemy wykorzystać do kogla-mogla. Jest to słodki deser ucierany na bazie żółtek z cukrem. Dla wielu osób to wspomnienie smaku z dzieciństwa. Z żółtek, śmietany oraz cukru wyczarujesz również francuski specjał, czyli Crème Brûlée. Natomiast sos holenderki z żółtek, masła i z soku cytryny będzie świetnym dodatkiem do pieczonych mięs.
Jak sam widzisz, jest wiele pomysłów na to, jak wykorzystać jajka Pewni Dobrego w codziennej diecie. Już dziś odwiedź sklep Auchan i wybierz jaja ekologiczne Pewni Dobrego. Wykorzystaj ich walory smakowe, przygotowując poranną jajecznicę, czy chleb maczany w jajku.
Zobacz również: Jak wykorzystać skorupki z jajek? Naturalny poradnik