Aplikacja
Jajka Po Turecku

Jajka po turecku – przepis krok po kroku

Opublikowano 26.06.2023 - 6 minut czytania

Odkrycj egzotykę na własnym talerzu dzięki naszemu przepisowi na jajka po turecku. To idealne danie na śniadanie, lunch czy kolację. Nasz przepis jest prosty do przygotowania, a wynik końcowy to bogaty, aromatyczny i satysfakcjonujący posiłek, który jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Doświadcz smaku Turcji w swoim domu z naszym przepisem na jajka po turecku!

Jajka po turecku – co to jest?

Jaja po turecku to orientalne danie, które jednak doskonale wpasowuje się w gust smakowy Europejczyków. Ich historia rozpoczęła się w XV wieku na terytorium osmańskim, jednak później potrawa rozpowszechniła się właściwie na całe Bałkany. Dzisiaj na nowo podbija świat, tym razem głównie za pośrednictwem internetu i mediów społecznościowych. Trzeba przyznać, że jajka po turecku na zdjęciach prezentują się fenomenalnie, a smakują jeszcze lepiej. Chcesz wiedzieć, jak smakuje cilbir? Przepis, który znajdziesz poniżej, pomoże Ci poszerzyć kulinarne horyzonty. Wszystkie potrzebne do jego przygotowania produkty kupisz w sklepach Auchan. W naszej ofercie znajdziesz oliwę, jajka wysokiej jakości, a także jogurty o świetnym składzie i wszystkie potrzebne przyprawy.

Jajka po turecku – przepis

1. Przygotuj półmisek

Przygotuj półmisek i wlej do niego jogurt grecki.

2. Dodaj czosnek

Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj go do jogurtu.

3. Dodaj kolejne składniki

Na talerz wsyp również 2 szczypty soli oraz pietruszkę i wlej sok z cytryny. Odstaw, by całość nabrała smaku.

4. Przygotuj wodę

Do garnka wlej około 1 litr wody, posól i zakwaś przygotowanym wcześniej octem (najlepiej 10-procentowym).

5. Czas na gotowanie jajek!

Wbij jajka do miseczki oraz wlej delikatnie do gotującej się wody. Możesz zrobić to, wylewając je tuż nad powierzchnią lub zrobić wir wodny łyżką i przelewać je w tym samym czasie. Chodzi o to, by jajka znalazły się na powierzchni wody.

6. Gotuj jajka przez 3 minuty

Gotuj przez 3 minuty do momentu ścięcia się białka. Żółtko powinno pozostać płynne.

7. Przygotuj masło

W międzyczasie rozpuść masło, a kiedy się zarumieni, dodaj do niego płatki papryki.

8. Przenieś wszystkie składniki na talerz

Wyłóż jogurt na talerz i polej go przygotowaną wcześniej mieszanką masła i papryki. Na jogurcie ułóż również gotowe jajka.

9. Przygotuj bagietkę

Wlej oliwę z oliwek na patelnię i podpiecz na niej pokrojone w plasterki kawałki półbagietki. Pamiętaj, że ta ma być jedynie delikatnie podpieczona, a nie zarumieniona czy upieczona.

Czas całkowity 20 min
Porcja 1
Przygotowanie 17 min
Gotowanie 3 min
Składniki
1
2 jajka
2 łyżki octu winnego
Łyżka oliwy z oliwek
Łyżeczka płatków wędzonej papryki
2 ząbki czosnku
2 szczypty soli
Łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Łyżeczka soku z cytryny
200 ml (mała szklanka) jogurtu greckiego
10 gramów masła
1 półbagietka

Jogurt należy wyjąć wcześniej z lodówki, by ten w momencie podania nie był zbyt chłodny. Pamiętaj też, żeby część przepisu związaną z gotowaniem jajek, podpiekaniem pieczywa oraz masła wykonywać równocześnie, a nie po kolei. Dzięki temu danie będzie ciepłe w momencie podania.

Półbagietkę smażymy na łyżce oliwy przez zaledwie 2 minuty. Wynika to głównie z tego, że:

  • nie powinniśmy zbyt długo, ani zbyt mocno podgrzewać oliwy, by nie utraciła ona swoich zdrowotnych właściwości, smaku i aromatu.
  • pieczywo nie może stać się chrupkie – ponieważ potrawy nie spożywa się z wykorzystaniem sztućców. To właśnie półbagietką nabierać będziesz jogurt, jajko i inne składniki. Żeby było to możliwe, pieczywo wciąż musi być chłonne.

Aromatyczne śniadanie – praktyczne wskazówki

Jajko po turecku powinieneś podawać na nieco głębszym półmisku. Unikniesz w ten sposób rozchlapywania jogurtu i ułatwisz sobie nabieranie sosu. Pieczywo serwuj na osobnym talerzyku. Jajka po umieszczeniu na półmisku wraz z resztą składników powinny być ciepłe.

Wierzch możesz przyozdobić świeżą bazylią, miętą lub płatkami papryki wędzonej w zależności od tego, na co masz ochotę. W momencie, w którym wyciągniesz jajka z wody, jeszcze zanim położysz je na półmisek do sosu, możesz odłożyć je na kilkanaście sekund na papierowy ręcznik – pozwoli im to obcieknąć z wody.

O co jeszcze można wzbogacić cilbir – jajka po turecku? Na wierzch dobrze sprawdza się mielona papryka wędzona oraz pieprz, które nadadzą potrawie jeszcze większej wyrazistości. Niektórzy chętnie zastępują natkę pietruszki koperkiem. Z kolei półbagietkę możesz wymienić na bagietkę czosnkową, pitę lub ciabattę – zależy, co dokładnie masz w domu! Alternatywą dla nich jest również pieczywo bezglutenowe.

Niektórzy preferują jajka po turecku podawane z tahini, czyli pastą sezamową. Jeżeli zamierzasz dodać ją do dania, pamiętaj o tym, że najlepiej smakuje delikatnie podgrzana. Możesz to zrobić na osobnej patelni lub dorzucić ją do masła. Jeśli wolisz nie podgrzewać tahini, po prostu dodaj je pod koniec przygotowywania dania łyżeczką. Dla ozdoby na wierzchu możesz umieścić także paprykę – świeżą lub marynowaną, pokrojoną w paseczki.

Jajka po turecku – jakie produkty wybrać?

Największą zaletą potrawy, jaką są jajka po turecku, jest to, że składniki na nią większość z nas ma w kuchni. Część z nich łatwo też zastąpić czymś innym, co sprawia, że posiłek jest wyjątkowo uniwersalny i możliwy do przygotowania właściwie w każdej chwili. Jeżeli jednak zastanawiasz się, jak wybrać dobre produkty tak, by wykorzystać maksimum potencjału tego śniadania, już podpowiadamy!

Sok z cytryny – nuta kwaskowatości w cilbirze

Staraj się unikać korzystania z gotowych soków z cytryny – najlepiej wycisnąć cytrynę na świeżo. Przekrój ją na pół i użyj wyciskarki lub zrób to ręcznie. W ramach dekoracji możesz położyć jeden jej plasterek na talerzu – ten świetnie skomponuje się z zieleniną. Co więcej, pozwoli osobie spożywającej posiłek dostosować poziom kwaskowatości do swoich preferencji i jeszcze więcej „wycisnąć” z potrawy.

Nie sposób byłoby też nie wspomnieć o tym, jak wiele przeciwutleniaczy znajdziemy w świeżych cytrynach – te pozwalają zachować młody wygląd, piękną skórę i dobre samopoczucie! Świeże cytryny znajdziesz w Auchan o każdej porze roku!

Jajka – podstawa w jajkach po turecku

Wybieraj jajka „zerówki” lub „jedynki” – co oznaczają te nazwy? Jajka 0 to te z chowu ekologicznego, natomiast 1 – z wolnego wybiegu. Producenci muszą spełniać szereg wymagań związanych z warunkami, w jakich żyją kury, a także składem ich paszy, żeby uzyskać dane oznaczenie. Im niższy numer, tym lepsze warunki egzystencji mają kury.

Zioła i przyprawy – nadaj potrawie wyjątkowego smaku i aromatu!

Niektóre przyprawy oczywiście warto mieć w saszetkach – możemy przechowywać je bardzo długo i sięgać po nie, gdy tylko mamy na to ochotę. Wśród takich przypraw można wymienić czosnek, pieprz, sól, bazylię, zioła prowansalskie i wiele innych. Wszystkie je znajdziesz oczywiście w sklepach Auchan! Jeżeli jednak chcesz przygotować jak najlepszą wersję jajek po turecku, zadbaj również o obecność w nim świeżych ziół.

Dobrym pomysłem jest rozpoczęcie uprawy własnych przypraw, np. w kuchni na parapecie, na balkonie czy w ogródku. Dzięki temu zawsze będziesz mógł sięgnąć po gałązkę bazylii, którą przyozdobisz potrawę. Świeżo siekane rośliny uwalniają niezwykły aromat oraz wzbogacają potrawę o cenne mikroelementy. Ich uprawa nie jest zbyt wymagająca, a potrzebne akcesoria takie jak doniczki, ziemię czy konewki kupisz w Auchan. Wysiewać możesz z nasion lub z sadzonek. Radość ze spożywania samodzielnie zasadzonych roślin będzie nieoceniona!

Sprawdź również: Jajka Pewni Dobrego – produkty pełne smaku od Auchan

Oliwa z oliwek Ekstra Virgin – bogactwo smaków i aromatów

Oliwa z oliwek Ekstra Vergine jest znana jako ta najwyższej jakości. Dzięki temu, że jest tłoczona na zimno, nie traci swoich zdrowotnych właściwości, ma oryginalny smak i zapach. Jeżeli do tej pory wybierałeś inne rodzaje oliwy, koniecznie wypróbuj również Ekstra Vergine! To produkt o najniższym możliwym poziomie kwasowości, który nie jest poddawany obróbce chemicznej. Oczywiście nic się nie stanie, jeżeli wybierzesz też inny rodzaj oliwy. Ciekawym wyborem są też produkty aromatyzowane np. rozmarynem. Mogą być one świetnym sposobem na urozmaicanie sobie tego dania, w momencie, w którym będziesz chciał w nim coś zmienić i poszukać nowych smaków!

Dobierz odpowiedni jogurt do potrawy!

Żeby cilbir smakował jak najlepiej, należy zatroszczyć się również o wybór możliwie jak najlepszego jogurtu. Zazwyczaj jest to grecki, jednak zastosować można również jogurt naturalny. Ten powinien być jednak gęsty. W razie potrzeby wariant zwykły, możesz wymienić także na ten bez laktozy, a nawet sojowy. Jeżeli chcesz, by potrawa miała jeszcze ciekawszy smak, do jogurtu możesz dodać łyżeczkę majonezu.

Cilbir – wyjątkowe śniadanie, zrób je sam!

Mamy nadzieję, że już wiesz, jak przygotować najlepszy cilbir i jakie produkty warto do niego dopasować. Zawsze rekomendujemy, by kuchnia z Auchan bazowała na świeżych produktach, które znajdziesz w naszych sklepach. Dzięki temu można jeść zdrowo, korzystać z żywności sezonowej i dostarczać sobie wszystkich potrzebnych mikro- i makroelementów. Często to właśnie kolorowe dania cieszą najbardziej, a cilbir z pewnością właśnie taki jest. Wszystkie produkty potrzebne do przyrządzenia przepisu znajdziesz w naszych sklepach stacjonarnych oraz internetowym – zachęcamy do zapoznania się z ich asortymentem!

Przeczytaj też: Najlepszy przepis na jajka faszerowane. Zachwyć gości na święta