Aplikacja
Jak Dlugo Gotowac Szparagi

Jak gotować szparagi, by były idealne? Poznaj sposoby!

Opublikowano 03.05.2023 - 7 minut czytania

To mit, że tylko szef kuchni przygotuje idealnie to pyszne i zdrowe warzywo. Z tekstu dowiesz się, jak i ile gotować szparagi, by zachowały pełnię smaku. Przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw porad oraz gotowe przepisy na pyszne dania ze szparagami.

Co to są szparagi i dlaczego warto je jeść

Szparagi to pyszne wiosenne warzywo, znane ze swojego smukłego, przypominającego włócznię kształtu. Nazwa pochodzi od greckiego słowa „asparagos”. To jedno z pierwszych zielonych warzyw, które pojawia się po zakończeniu zimy, a wiele osób uważa je za prawdziwą pyszność.

Nie tylko wyśmienity smak jest powodem, by nauczyć się poprawnie gotować szparagi. To bardzo zdrowe warzywo, które zawiera wysokie stężenia witamin. Jedzenie szparagów może korzystnie wpływać na wzrok, ponieważ zawierają one dużo witaminy A.

Zielone szparagi dostarczają organizmowi potężną dawkę antyoksydantów – poza witaminą A zawierają również witaminę E. Te substancje działają przeciwstarzeniowo i antyrakowo. Jeśli się odchudzasz lub cierpisz na zaparcia, w sezonie często sięgaj po szparagi. Mają w sobie bardzo dużo błonnika pokarmowego, który usprawni metabolizm. Dodatkowo pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi.

Kobiety, które planują ciążę lub już oczekują potomstwa, powinny jeść szparagi ze względu na to, że przeciętna ich porcja zaspokaja nawet 1/3 dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.

Szparagi są niskokaloryczne – 4 średniej wielkości łodyżki to zaledwie 13 kalorii. Aby warzywa zachowały jak najwięcej wartości odżywczych, trzeba je dobrze wybrać i odpowiednio przygotować. Świeże szparagi kupisz w sieci sklepów Auchan.

Jak kupować szparagi?

Wiosna to najlepszy czas na zakup szparagów – sezon trwa od końca kwietnia do czerwca. Świeże produkty są też dostępne przez cały rok ze źródeł międzynarodowych. Występują w różnych, innych niż zielony, kolorach. Wypatruj też odmian fioletowych i białych. Wybierając zielony wariant, łodygi powinny być długie, jasnozielone i jędrne, końcówki zamknięte, a skórka – wydawać gładki i gumowaty dźwięk po ściśnięciu pęczka.

Jak przygotować szparagi? Możesz to zrobić na wiele sposobów

A konkretnie sześć:

• gotowanie w wodzie,

• na parze,

• pieczenie, 

• smażenie,

• opiekanie,

• grillowanie.

Za pomocą tych metod możesz sprawić, aby delikatne zielone szparagi nabrały smaku. Za chwilę przekonasz się, że nie potrzeba wiedzy tajemnej i ukończenia kursu u szefa kuchni, aby do perfekcji opanować gotowanie szparagów.

Sprawdź również: Szparagi z grilla – 3 pomysły Auchan na pyszne sezonowe danie

Jak gotować szparagi?

Odetnij twarde końce łodygi – zwykle trzeba odciąć ok. 3–5 cm. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Jak długo gotować szparagi? Bardzo krótko – maksymalnie 3 minuty. Po ok. minucie sprawdź, czy są miękkie. Jeśli widelec wchodzi gładko, szparagi są gotowe. Powinno się je zjeść od razu po zagotowaniu, wtedy są najlepsze.

Chcesz je zjeść później? Włóż ugotowane szparagi do miski z lodem, wstrząśnij i odsącz. Dzięki temu szparagi nie rozmiękną i będziesz mógł je odgrzać.

Gotowanie szparagów na parze

Warzywa gotowane na parze są zdrowsze i bardziej chrupiące niż te z wody. Wlej tyle wody na dno garnka, aby nie wystawała ponad kosz do gotowania na parze. Do garnka włóż koszyk, a następnie szparagi. Przykryj i podgrzej na dużym ogniu. Woda powinna parować.

Gdy pojawi się para, gotuj szparagi, aż będą jasnozielone i miękkie.

Jak długo gotować szparagi na parze? Około 2–4 minuty. Jeśli nie jesz ich od razu, przenieś je do lodowatej kąpieli wodnej, aby warzywo nie rozmiękło. Podgrzej i dopraw przed spożyciem.

Szparagi z piekarnika

Przygotuj płytkie naczynie do zapiekania. Ustaw ruszt piekarnika na środku. Rozgrzej go do temperatury 200℃. Odetnij twarde spody szparagów. Ułóż gotowe warzywa w naczyniu, posmaruj oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Jeśli korzystasz z metalowej blaszki, wyłóż ją papierem do pieczenia. Piecz przez 5 minut, a następnie potrząśnij naczyniem ze szparagami kilka razy. Piecz kolejne 3 do 5 minut, aż szparagi zarumienią się ładnie na brzegach i zmiękną.

Jak zrobić szparagi na patelni?

Odetnij twarde spody szparagów, a następnie pokrój je na krótsze kawałki. Rozgrzej dużą patelnię do smażenia sauté na średnim ogniu. Po rozgrzaniu dodaj oliwę z oliwek lub masło. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, wyłóż na patelnię szparagi i smaż, aż będą miękkie i lekko rumiane. Trwa to maksymalnie od 3 do 5 minut. W tym czasie przekręcaj szparagi, aby równomiernie się zrumieniły. Dopraw solą i pieprzem.

Jak zrobić szparagi z grilla?

Szparagi są najlepsze na początku sezonu grillowego, czyli w maju. To smaczne warzywo będzie doskonałym dodatkiem do mięs lub daniem dla wegetarian. Szparagi można przygotować na grillu węglowym, gazowym i elektrycznym.

Odetnij zdrewniałe końcówki i ułóż szparagi na tacy do grilla. Posmaruj je oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku. Taca do grilla powinna trafić na ruszt, gdy jest on już dobrze rozgrzany. Obracaj szparagi, aby były upieczone z każdej strony. Jak długo grillować szparagi? Do miękkości – w tym przypadku potrzeba 8–10 minut na ruszcie.

Przeczytaj też: Wegański obiad – 3 propozycje, które skradną Twoje serce

Szparagi duszone

Odetnij twarde końcówki szparagów. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj oliwę z oliwek i masło. Gdy masło się roztopi, dołóż warzywa. Szczypcami obracaj szparagi, aby całe pokryły się tłuszczem. Przykryj i duś na średnim ogniu, aż szparagi będą jasnozielone i chrupiące, ale nie dłużej niż 3 minuty. Zdejmij pokrywę i ustaw duży ogień pod patelnią. Dopraw solą oraz pieprzem. Podsmaż szparagi, w razie potrzeby obracaj je szczypcami, aż zbrązowieją na zewnątrz.

Spaghetti primavera (makaron ze szparagami)

Zdrowe danie spaghetti pełne bobu, pora i czubków szparagów. Wykorzystaj w pełni wiosenne warzywa i sprawdź nasz przepis na błyskawiczny obiad, jakim jest makaron ze szparagami. Wszystkie składniki znajdziesz w sklepach Auchan – zrób zakupy stacjonarnie lub online.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

Liczba porcji: 4

Składniki:

• 75 g młodego bobu (użyj mrożonego bobu, jeśli nie możesz dostać świeżego),

• 200 g szparagów,

• 170 g groszku (użyj mrożonego, jeśli nie możesz dostać świeżego),

• makaron spaghetti lub tagliatelle,

• 175 g młodych porów, obranych i pokrojonych w plasterki,

• 1 łyżka oliwy z oliwek

• 1 łyżka masła,

• 200 ml śmietanki kremówki,

• garść świeżych posiekanych ziół (mięty, pietruszki i szczypiorku),

• starty parmezan.

Przygotowanie:

• W dużym garnku (lub naczyniu do gotowania na parze) zagotuj osoloną wodę do wrzenia i umieść na nim koszyk do gotowania na parze (lub durszlak).

• Fasolę, szparagi i groszek ugotuj na parze do miękkości, a następnie odstaw. W tym samym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

• Delikatnie podsmaż pory na oliwie i maśle przez 5 minut lub do miękkości.

• Wlej kremówkę do porów i bardzo delikatnie podgrzej, ciągle mieszając.

• Dodaj zioła i warzywa gotowane na parze z odrobiną wody z makaronu.

• Odcedź makaron i wmieszaj do sosu.

• Sprawdź, czy nie trzeba dodatkowo doprawić, a następnie gotowy makaron ze szparagami podawaj posypany serem i skropiony odrobiną oliwy z oliwek.

Kurczak w szparagach

To letnie, niskokaloryczne, niskotłuszczowe danie zawiera mnóstwo witamin. Jest idealne dla osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Przepis jest bardzo prosty – kurczaka i szparagi możesz przygotować również na grillu. Wszystkie składniki kupisz w sieci sklepów Auchan.

Czas przygotowania: 1 godzina

Stopień trudności: łatwy

Liczba porcji: 4

Składniki:

• 1 łyżka oleju rzepakowego,

• 2 piersi z kurczaka bez skóry (około 150 g każda),

• 10 średnich szparagów, pokrojonych na 3 części,

• 1 duży lub 2 małe pory, dobrze umyte i pokrojone w grube plastry,

• 3 łodygi selera pokrojone w plasterki,

• 200 ml bulionu warzywnego o obniżonej zawartości soli,

• 140 g mrożonego groszku,

• 1 żółtko,

• 4 łyżki jogurtu naturalnego,

• 1 ząbek czosnku, drobno starty,

• 1 łyżeczka świeżego estragonu (może być też suszony),

• młode ziemniaki do podania (opcjonalnie).

Przygotowanie:

• Rozgrzej olej na dużej, nieprzywierającej patelni i smaż kurczaka przez 5 minut, obracając, aby zarumienił się z obu stron.

• Dodaj łodygi szparagów (końcówki zachowaj), por i seler, zalej bulionem i gotuj 10 min.

• Dodaj główki szparagów i groszek, gotuj jeszcze przez 5 minut.

• W międzyczasie wymieszaj żółtko z jogurtem i czosnkiem.

• Dodaj jogurt do patelni z warzywami. Dopraw estragonem.

• Na talerzu umieść kurczaka na warzywach. Podawaj z młodymi ziemniakami.

• Jeśli chcesz, możesz przygotować ziemniaki, kurczaka i szparagi z grilla, a następnie podać je z sosem z pozostałych składników.

Gotowanie szparagów to już dla Ciebie pestka!

Szparagi można przygotować na kuchence, w piekarniku, a nawet na grillu. Wybrana technika zależy od tego, do jakich doznań smakowych dążysz i co jest najwygodniejsze. Wiesz już, jak gotować szparagi, by nie były zbyt miękkie. Potrafisz je również przygotować z patelni i grilla. Pora zatem na zakupy – świeże szparagi i wszystko, czego potrzebujesz do ich przygotowania, znajdziesz w Auchan.