Aplikacja

Jak jeść krewetki – 5 sposobów od Auchan

Opublikowano 08.02.2024 - 7 minut czytania

Delikatny smak i wszechstronność sprawiają, że wiele kuchni świata serwuje krewetki. Jak jeść te skorupiaki, aby w pełni móc cieszyć się ich walorami smakowymi? Przeczytaj poradnik Auchan i poznaj różne metody przygotowania tych owoców morza!

Techniki jedzenia krewetek – praktyczny poradnik

Owoce morza uznawane są często za luksusowe specjały. W przypadku jedzenia krewetek można mówić o specjalnej etykiecie ich serwowania i spożywania. Te zasady nie tylko pozwalają uniknąć towarzyskich niezręczności, ale są również sposobem na to, by w pełni cieszyć się smakiem skorupiaków.

Na początek kilka słów o tym, jak jeść krewetki. Te informacje przydadzą się w domu, ale również wtedy, gdy wraz ze znajomymi czy rodziną udasz się do restauracji. Skorupiaki serwuje się zazwyczaj na dwa sposoby – w pancerzu lub obrane. W pierwszym przypadku należy podać dodatkowy talerz na głowę, nogi, muszlę i ogon krewetki oraz miseczkę z wodą do obmycia palców.

Jak jeść krewetki w pancerzu?

Jest to doświadczenie kulinarne, które łączy smak, elegancję i umiejętności manualne. Polega na delikatnym obieraniu skorupki, wydobywaniu mięsa z pancerza oraz prawidłowym trzymaniu krewetek podczas jedzenia.

Obieranie krewetek

Podczas jedzenia krewetek, obieranie skorupki jest kluczowym elementem. Należy to robić starannie, aby nie uszkodzić mięsa.

Jak obierać krewetki (przygotowane bez jelita) – instrukcja krok po kroku:

  1. Zacznij od opłukania palców w misce z czystą wodą (jeśli jest podana). Trzymaj tułów skorupiaka jedną ręką, a drugą chwyć za głowę. Następnie delikatnie, ale pewnie ją przekręć, wykonując lekki ruch obrotowy, aby oddzielić górną część od reszty ciała.
  2. Kolejnym krokiem jest usuwanie pancerza. Rozłóż delikatnie skorupę z boków krewetki, aż dotrzesz do końca. Następnie ostrożnie oderwij skorupę w dół, aby odsłonić mięso. 
  3. Pozostaw niewielki fragment pancerza na ogonie, by móc za chwilę trzymać za niego podczas spożywania skorupiaków. Puste skorupki na odłóż bok talerza. Możesz też skorzystać z przeznaczonego do tego celu osobnego naczynia, jeśli zostało podane.

Przeczytaj także: Dieta śródziemnomorska – co to za dieta i dla kogo będzie idealna? Poznaj przykładowy jadłospis!

Jedzenie krewetek z ręki

Spożywanie owoców morza palcami jest akceptowalne, zwłaszcza w przypadku całych, obranych wcześniej skorupiaków. Jak jeść krewetki w całości? Nie jest to zbyt skomplikowane – wystarczy, że złapiesz je za ogon, dzięki czemu łatwiej będzie Ci zanurzać je w sosie lub dipie. Na koniec przemyj palce w mieszczce z czystą wodą.

Używanie sztućców do krewetek

Umiejętność posługiwania się widelcem i nożem do jedzenia owoców morza doda Ci pewności siebie podczas wizyt w restauracji czy spotkań z rodziną lub znajomymi. To także sposób na uniknięcie niepotrzebnego bałaganu i zachowanie estetyki. Jak się je krewetki sztućcami? Przytrzymaj tułów widelcem, a ostrym cięciem noża odetnij głowę i ogon. Następnie wbij delikatnie czubek narzędzia w otwór w pancerzu na samym końcu. Usuń skorupę, powoli przesuwając nóż do góry.

Radzenie sobie z ogonem i głową

To części krewetek, które sprawiają początkującym smakoszom największych kłopotów. Jeśli jesz owoce morza rękami, złap krewetkę za tułów jedną ręką, a głowę drugą. Następnie delikatnie ją obróć, by oddzieliła się od reszty ciała. Z kolei ogonek oddzielisz, jeśli pociągniesz za niego jednym, zdecydowanym ruchem.

Przeczytaj także: Sprawdź jak przygotować krewetki i inne owoce morza z Auchan

Doskonalenie techniki jedzenia krewetek

Owoce morza są bardzo popularnym daniem, ale wiele osób popełnia błędy podczas ich przygotowania, serwowania i jedzenia. Jak jeść krewetki w restauracji lub w domu, by nie naruszyć zasad savoir-vivre? Nie spożywaj ich zbyt szybko. Ciesz się smakiem i teksturą, delektując się każdym kęsem.

Krewetki po usmażeniu w głębokim tłuszczu często są podawane w skorupkach. W tym przypadku nie musisz ich obierać, możesz zjeść je całe. Podczas obróbki termicznej ich pancerz nasiąka tłuszczem, dzięki czemu staje się jadalny i przyjemnie chrupiący. Idealnie smakują z sosem czosnkowym, sojowym czy z dodatkiem chili.

Przeczytaj także: Arancini – przepis na przekąskę ze słonecznej Italii

Wybór i przygotowanie krewetek – porady od Auchan

Poszukiwanie krewetek zacznij od zapoznania się z ich odmianami. To duża rodzina skorupiaków, spośród których najpopularniejsze w kuchni są 4 gatunki opisane poniżej.

Wybór skorupiaków

Najczęściej spożywane na świecie są krewetki białe o delikatnym smaku i teksturze. Z kolei tygrysie charakteryzują się specyficznymi prążkami na skorupie. Są one również nieco większe od białych. Koktajlowe skorupiaki mają niewielkie rozmiary, zazwyczaj podaje się je ugotowane, schłodzone i oczyszczone z pancerza. Są bardzo popularne jako przystawka do sosów. Natomiast krewetki królewskie mają intensywny smak i ceni się je za ich miękkość i delikatną teksturę. Ich gatunek jest jednym z największych, dlatego oferują sporą porcję wyśmienitego mięsa.

Podczas zakupów tych owoców morza musisz zwracać uwagę, by ich skorupka była nienaruszona i przylegała ściśle do ciała, a oczy były jasne i błyszczące. Kiedy krewetki tracą świeżość, wraz z nią również zmienia się ich kolor. Jeśli jest matowy i wyblakły lepiej zrezygnować z ich zakupu.

Krewetki mrożone, które znajdziesz w Auchan, przechodzą przez kontrolę jakości. Poza tym są dostępne przez cały rok, niezależnie od sezonu, co oznacza, że ​​możesz cieszyć się nimi w każdym momencie.
Świetnym wyborem będą na przykład białe krewetki surowe obrane od Auchan. Możesz ich użyć do różnych potraw i nie martwić się, że nie poradzisz sobie z pozbywaniem się pancerza. Jeśli chcesz zrobić pyszny makaron, użyj mrożonych i ugotowanych krewetek koktajlowych. Ich niewielki rozmiar pozwoli subtelnie wzbogacić smak potrawy.

Jak jeść krewetki mrożone? Należy najpierw rozmrozić je w lodówce przez kilka godzin lub pozostawić w zimnej wodzie na krótki czas, ponieważ zamrożone skorupiaki, w kontakcie z wrzącą wodą, mogą stać się nieco gumowate i mało soczyste Później można je gotować, grillować, smażyć lub dodawać do sałatek i potraw. Przystępuj do ich przyrządzania natychmiast po rozmrożeniu i nie zamrażaj ich ponownie.

Przeczytaj także: Co można zjeść na kolację? 7 produktów polecanych na diecie

Podawanie i przyrządzanie

Skorupiaki można podawać na wiele sposobów – grillowane, smażone, gotowane, w sałatkach czy makaronach. Eksperymentuj z różnymi technikami przygotowania, aby odkryć swój ulubiony sposób serwowania tych owoców morza.

Przed przyrządzeniem warto usunąć przewód pokarmowy, który biegnie wzdłuż grzbietu krewetki. Będzie to zdecydowanie łatwiejsze teraz niż po obróbce termicznej. Można go usunąć delikatnie nożem lub palcem, ciągnąc go wzdłuż długości skorupiaka.

Jakie błędy najczęściej są popełniane podczas przygotowywania dań z krewetek? Zbyt długo gotowane skorupiaki stają się gumowate i tracą swój naturalny smak. Trzymaj je w garnku przez krótki czas, tylko do momentu, aż mięso zmieni kolor na różowy. Unikaj również nadmiaru przypraw, które mogą przytłumić ich delikatny aromat. Staraj się korzystać z prostych, ale dobrze skomponowanych sosów i marynat. Używaj do ich przygotowania naturalnych składników, takich jak oliwa z oliwek, czosnek czy sok z cytryny. Do tych skorupiaków idealnie pasują też zioła, takie jak tymianek, kolendra, natka pietruszki czy koperek.

Dlaczego warto jeść krewetki? Zalety zdrowotne

Wiesz już jak jeść krewetki, więc pora na kilka słów o tym, dlaczego warto włączyć je do diety. Spożywanie tych owoców morza jest korzystne dla zdrowia ze względu niewielką liczbę kalorii oraz bogactwo cennych substancji odżywczych, takich jak białko, kwasy tłuszczowe omega-3 i składniki mineralne.

Skorupiaki te mają delikatny, charakterystyczny smak, który można łatwo uzupełniać różnymi przyprawami i sosami. Są wszechstronnym składnikiem kuchni, który można wykorzystać w wielu różnych potrawach – od sałatek po dania główne. W sklepie internetowym Auchan znajdziesz krewetki oraz inne owoce morza, a także wszystko, czego potrzebujesz do zrobienia wyśmienitych dań z ich dodatkiem.