Jak mrozić truskawki – porady i triki na zachowanie świeżości
Truskawki to niewątpliwie jedne z najbardziej lubianych owoców sezonowych. W Polsce możesz cieszyć się nimi zwykle od maja do lipca, jednak istnieją pewne metody, dzięki którym mogą być dostępne przez cały rok. Przeczytaj poradnik Auchan i sprawdź, jak mrozić truskawki, by po wyjęciu z zamrażarki były soczyste i smaczne.
Spis treści:
Czy można mrozić truskawki?
Choć owoce sezonowe, takie jak na przykład truskawki, nadają się do przygotowywania rozmaitych przetworów, to jednak tylko mrożenie pozwala najlepiej zachować ich walory na długi czas. Niska temperatura zapobiega namnażaniu się bakterii gnilnych i zarodków pleśni. Przechowywana w ten sposób żywność tylko w niewielkim stopniu traci również witaminy i cenne dla zdrowia składniki odżywcze.
Jak zamrozić truskawki – wybór odpowiednich owoców
W Polsce sezon na truskawki jest bardzo krótki – trwa zaledwie kilka tygodni. Warto o tym pamiętać, bo do przygotowywania domowych mrożonek nadają się jedynie świeże owoce, zebrane najlepiej na początku lata. Te przejrzałe, po rozmrożeniu stracą swój naturalny kształt i będą się rozpadać. Wybierając truskawki, postaraj się dobrze je przebrać i odrzucić takie z widocznymi oznakami pleśni czy różnymi uszkodzeniami i przebarwieniami, które mogą powstawać pod wpływem oddziaływania bakterii gnilnych.
Pamiętaj, że truskawki to bardzo delikatne owoce, które w wyniku nieumiejętnego mrożenia mogą stracić swój wyjątkowy aromat i jędrną strukturę. Aby uniknąć tego problemu, przeczytaj dalszą część poradnika i sprawdź, jak mrozić truskawki, aby nie tylko zachowały swój kształt, lecz również smakowały niemal tak samo, jak świeże owoce.
Przeczytaj również: Czy mrożone warzywa są zdrowe – fakty i mity.
Przygotowanie truskawek do mrożenia
Mrożenie truskawek nie jest trudne, dlatego w pełni sezonu warto kupić ich nieco więcej i przyrządzić kilka porcji domowych mrożonek. Można je później przechowywać w zamrażarce ok. 3–4 miesięcy w temperaturze –18°C. Aby jednak owoce zachowały swoje walory odżywcze i smakowe, należy je prawidłowo przygotować.
Czy myć truskawki przed mrożeniem?
Pierwszą kwestią, która budzi wiele wątpliwości, jest to, czy myć truskawki przed mrożeniem. Odpowiedź na to pytanie jest prosta – porządne wypłukanie owoców pod bieżącą wodą to konieczny zabieg, który pozwala pozbyć się kurzu, pyłków, drobnych zanieczyszczeń, a także pozostałości po nawozach. Staraj się jednak nie moczyć ich zbyt długo – może to bowiem sprawić, że stracą one swój smak oraz zaczną szybciej się psuć.
Umieść je w dużym naczyniu, a następnie zalej chłodną wodą. Niektórzy twierdzą, że dodanie łyżeczki sody oczyszczonej lub odrobiny octu, pozwoli pozbyć się pozostałości z nawozów Nie zostało to jednak udowodnione. Aby mieć pewność, że owoce są dobrej jakości i pozbawione sztucznych związków chemicznych, wybieraj produkty ze zrównoważonych, ekologicznych upraw.
Po ok. 2 minutach owoce delikatnie przemieszaj dłońmi, a następnie wyjmij z naczynia i przenieś na sito do opłukania. Pamiętaj, by nie układać na nim kilku warstw – w ten sposób sprawisz, że podczas polewania wodą zanieczyszczenia z truskawek znajdujących się na wierzchu, przeniosą się na te, które znajdują się na spodzie.
Jak uniknąć zlepiania się truskawek podczas mrożenia
Jak zamrozić truskawki, by nie zlepiały się podczas mrożenia? To proste – po wypłukaniu owoce musisz dokładnie wysuszyć. W tym celu umieść je na czystej ściereczce lub papierowym ręczniku i poczekaj, aż woda spłynie z owoców. Gdy truskawki będą suche, wystarczy już tylko delikatnie usunąć szypułki. W tym celu możesz wykorzystać nóż do obierania warzyw, który znajdziesz w Auchan.
Mrożenie truskawek – najpopularniejsze techniki
Świeże truskawki można mrozić na kilka sposobów. Najpopularniejszą metodą jest ta, polegająca na przełożeniu oczyszczonych, osuszonych i odszypułkowanych owoców do specjalnych pojemników lub woreczków do mrożenia.
Innym sposobem na to, jak mrozić truskawki, by się nie skleiły, jest ułożenie ich na tacce lub talerzu i wstawienie do zamrażalnika na ok. 4 godziny. Gdy na powierzchni owoców pojawi się cienka warstwa szronu, delikatnie przełóż je do woreczków lub pojemników przeznaczonych do mrożenia i przechowywania żywności, a następnie umieść w tej strefie zamrażarki, w której panuje najniższa temperatura.
Przeczytaj także: Czy suszone owoce są zdrowe? Podpowiadamy!
Czy można mrozić zmiksowane truskawki?
Warto wiedzieć, że do przygotowywania mrożonek nadają się nie tylko całe owoce, lecz również zmiksowane truskawki. W tym przypadku warto sięgnąć po specjalne silikonowe foremki do lodów. Czyste i suche pojemniki napełnij musem i wstaw do zamrażarki. Jeśli chcesz wykorzystać truskawki do przygotowywania domowych deserów, zmiksowane owoce możesz delikatnie dosłodzić cukrem oraz doprawić za pomocą miąższu wydrążonego z laski wanilii.
Jak rozmrozić truskawki, by zachowały kształt i były soczyste?
Teraz gdy już wiesz, jak zamrozić truskawki, warto poświęcić nieco uwagi technice ich rozmrażania – to od niej w dużym stopniu zależy bowiem to, czy owoce będą soczyste i jędrne. Zbyt gwałtowne może sprawić, że puszczą one sok i będą się rozpadać. Pod wpływem wysokiej temperatury w owocach szybko zaczną też namnażać się bakterie. Jak uniknąć tych problemów?
By rozmrozić truskawki, wyjmij je z zamrażalnika i ułóż na tacce lub talerzu. Tak przygotowane wstaw do lodówki na kilkanaście godzin. Pamiętaj jednak, że rozmrożonych owoców nie wolno ponownie mrozić. Wyjmij zatem taką porcję, jaka jest Ci potrzebna do przygotowania potrawy.
Wykorzystanie mrożonych truskawek
Mrożone truskawki to doskonały dodatek do wielu dań i deserów. W swojej kuchni możesz ich użyć na wiele różnych sposobów. Doskonale nadają się do przygotowywania sorbetów, a także ciast, drożdżówek czy innych słodkich wypieków. Rozmrożone owoce mogą stanowić także nadzienie do pierogów czy naleśników. Jeśli jednak nie masz czasu na przygotowanie samodzielnego dodatku, wybierz dżem truskawkowy!
Nie zrobiłeś swojej własnej domowej mrożonki, a chcesz przyrządzić pyszne dania z dodatkiem owoców? Nic straconego! W Auchan znajdziesz mrożone truskawki bez szypułek Hortex, które idealnie nadadzą się koktajli czy pysznych ciast. A jeśli masz ochotę na słodką przekąskę z ich dodatkiem, wybierz sorbet truskawkowy Grycan, mleczne lody śmietankowe z aksamitnym musem od Pewni Dobrego czy shake’a proteinowego marki Bakoma.
Przeczytaj także: Co zrobić z mrożonych truskawek? 5 pomysłów
smoothie bowl
Rozpocznij zdrowo dzień z pysznym smoothie bowlem! Dowiedz się więcej i przygotuj wartościowe śniadanie!
Długoterminowe przechowywanie mrożonych truskawek
Warunki przechowywania mają duży wpływ na smak oraz wartości odżywcze owoców. Jeśli zatem chcesz przygotować domowe mrożonki, musisz pamiętać o kilku ważnych zasadach. Po pierwsze owoce umieść w szufladzie, gdzie panuje najniższa temperatura. Ta optymalna to -18°C.
Jeśli w komorze zamrażarki panuje wyższa temperatura, czas przydatności owoców do spożycia ulegnie skróceniu. Pamiętaj również, by truskawki zabezpieczyć przed zanieczyszczeniami. Właśnie dlatego lepiej nie przechowywać ich luzem, tylko przełożyć do szczelnych pojemników wykonanych z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością oraz zdatnych do mrożenia.
Jak mrozić truskawki? Podsumowanie
Mamy nadzieję, że po lekturze naszego poradnika, wiesz już nie tylko, czy można mrozić truskawki, lecz również jak poprawnie wykonać tę czynność. Pamiętaj, że do przygotowywania domowych mrożonek nadają się jedynie świeże i dojrzałe owoce. Zanim umieścisz je w zamrażalniku, dokładnie je umyj, osusz oraz usuń szypułki.
Truskawki możesz mrozić na wiele różnych sposobów: w całości, pokrojone w cząstki, a także zmiksowane na mus. To z kolei daje wiele możliwości ich wykorzystania. Jeśli szukasz inspiracji na dania z ich użyciem, koniecznie zapoznaj się z innymi wpisami na naszym blogu. W Auchan znajdziesz zarówno owoce do mrożenia, jak i przydatne do tego procesu akcesoria.