Aplikacja

Jak odgrzać pizzę? Praktyczne porady

Opublikowano 10.02.2024 - 7 minut czytania

Pizza, smakołyk rodem z Włoch, zdobyła popularność na stołach na całym świecie. Idealnie sprawdza się jako przekąska na spotkaniach ze znajomymi czy rodzinnych obiadach. Czasem jednak zdarza się, że na stole pozostanie kilka kawałków, które mogą być świetną opcją na kolację czy obiad w następnego dnia. Przeczytaj poradnik Auchan i dowiedz się, jak odgrzać pizzę, by cieszyć się pysznym, chrupiącym z wierzchu i miękkim w środku ciastem.

Właściwe odgrzewanie pizzy

Pizza świetnie smakuje nie tylko bezpośrednio po przyrządzeniu, ale może też być pyszną przekąską na drugi dzień. Możesz zjeść ją na zimno – wielu osobom właśnie taki wariant smakuje najlepiej. Jeśli jednak wolisz to kultowe włoskie danie spożywać w wersji ciepłej, warto wiedzieć, jak najlepiej odgrzać pizzę.

Dlaczego zimne ciasto jest twarde i gumowate? Głównym powodem jest skrobia zawarta w cieście, która po wystudzeniu twardnieje. Z kolei tłuszcze w serze i sosie stają się naturalnie mniej płynne, co zmienia konsystencję i smak dania.

Jeśli chcesz nieco wzbogacić smak swojej potrawy, warto uzupełnić ją o smaczne dodatki. Jednak niektóre z nich są wrażliwe na ciepło, dlatego najlepiej umieścić je na pizzy dopiero po podgrzaniu, dzięki czemu nie stracą one swojej świeżości, smaku czy tekstury. Jakie składniki do nich należą?

Jak odgrzać pizze w piekarniku?

Jeśli nie wiesz, jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, podążaj za naszymi wskazówkami, a danie zachowa chrupkość, smak oraz aromat! Kluczowym elementem jest właściwe ustawienie urządzenia oraz optymalna temperatura pieczenia. Zalecany zakres to około 180–200 stopni Celsjusza, grzanie od góry i dołu bądź z termoobiegiem. Pozwoli to na równomierne rozprowadzenie ciepła i zapobiegnie przypaleniu.

Najlepszy do podgrzania będzie specjalny kamień do pizzy. Jeśli takiego nie posiadasz, skorzystaj ze standardowej blachy do pieczenia. Aby zapobiec przywieraniu, możesz lekko posypać ją mąką lub użyć papieru do pieczenia.

Gdy piekarnik się nagrzeje, włóż pizzę do środka. Jeśli zauważysz, że ser zaczyna się topić, a brzegi stają się złotobrązowe – to znak, że jest ona gotowa. Po wyjęciu pozwól jej chwilę ostygnąć, dzięki czemu będzie też łatwiejsza w krojeniu.

Szybkie podgrzewanie pizzy w mikrofalówce

Mikrofalówka często nie jest najlepszym urządzeniem do odgrzewania pizzy, ponieważ proces ten może sprawiać, że ciasto stanie się miękkie i gumowate. Mimo to, stosując nasze techniki, jesteś w stanie zachować oryginalny smak dania!

Wystarczy umieścić w urządzeniu kawałek pizzy i włączyć tryb grillowania, dzięki czemu ciasto będzie bardziej chrupkie. Następnie należy ustawić mikrofalówkę na średnią moc, a czas odgrzewania na 30–60 sekund. Najlepiej cały czas obserwować pizzę, by nie ryzykować jej zbyt mocnego spieczenia.

Jak odgrzać pizzę na patelni?

Zwykła patelnia może być niezwykle przydatnym narzędziem do podgrzewania pizzy. Ta metoda jest idealna dla osób, które chcą zrobić to szybko i nie stracić jednocześnie walorów smakowych ulubionego dania.

Do tego zadania najlepiej sprawdzi się szerokie naczynie o nieprzywierającej powłoce. Upewnij się, że jest na tyle duże, aby pomieścić jeden lub kilka kawałków bez zaginania ich krawędzi. Następnie rozgrzej je na średnim ogniu, możesz też dodać kilka kropli oliwy lub odrobinę masła. Nie ustawiaj kuchenki na najwyższą moc – zbyt wysoka temperatura sprawi, że spód ciasta będzie przypalony, a reszta składników zimna.

Przykryj patelnię pokrywką lub srebrną folią. Dzięki temu ciepło będzie się równomiernie rozprowadzać, a ser na wierzchu się roztopi. Odgrzewaj pizzę w ten sposób przez około 5–8 minut, sprawdzając od czasu do czasu, czy nie zaczyna się przypalać. Czas może się różnić w zależności od grubości ciasta.

Chcesz, aby ser i składniki na wierzchu były bardziej soczyste? Dodaj kilka kropli wody na brzeg patelni (nie bezpośrednio na pizzę) i szybko przykryj, aby w środku powstała para wodna.

Przeczytaj także: Focaccia – co to jest i jak ją zrobić?

Inne metody na podgrzewanie pizzy

Piekarnik, mikrofalówka oraz patelnie nie są jedynymi sposobami na skuteczne odgrzewanie pizzy. Latem możesz wykorzystać do tego grill, który nie tylko sprawi, że będzie przyjemnie ciepła, ale również nada jej wyjątkowego, lekko wędzonego aromatu. Połóż ciasto na ruszcie i grilluj przez kilka minut z zamkniętą pokrywą. Efektem będzie chrupiący spód i doskonale roztopiony ser.

Inny interesujący sposób to użycie frytkownicy beztłuszczowej. Ustaw moc urządzenia na średnią temperaturę i podgrzewaj pizzę przez kilka minut. W trakcie procesu obserwuj danie, aby go nie przypalić.

A jeśli ten włoski przysmak lubisz spożywać ze świeżymi dodatkami, do podgrzewania wybierz… parowar! Delikatnie podgrzeje on pizzę z ziołami, szynką czy warzywami, zachowując ich wilgotność oraz smak.

Pizze mrożone na cienkim cieście, pieczone w piecu kamiennym od Auchan

Uznanie znajduje pizza na cienkim cieście upieczona w kamiennym piecu. Nic w tym dziwnego – jej zaletą jest niepowtarzalny smak, na który wpływa przede wszystkim metoda obróbki termicznej.

Kamień do pizzy nagrzewa się szybko, ale równomiernie, dzięki czemu zapewnia idealne warunki do pieczenia cienkiego, chrupiącego spodu, co bywa trudne do uzyskania w standardowym piekarniku. Dodatkowo wysoka temperatura kamienia sprawia, że składniki na wierzchu pizzy są doskonale upieczone, a jednocześnie zachowują świeżość i pełnię smaków.

Przeczytaj także: Pizza mrożona na szybko – ranking 5 smakowitych propozycji

Dzięki zamrożeniu zaraz po upieczeniu pizza pozostaje świeża i aromatyczna, jakby właśnie została wyjęta z pieca kamiennego. Proces ten pozwala również na zachowanie właściwej tekstury cienkiego ciasta, które po rozmrożeniu i podgrzaniu w domowym piekarniku odzyskuje swoją chrupkość i delikatność.

Jakie pizze mrożone, pieczone na kamieniu warto przetestować? Koniecznie sprawdź te dostępne w sklepie Auchan! Pizza z salami, serem edamskim oraz mozzarellą to prawdziwa uczta dla smakoszy. Lekko pikantny smak mięsnych dodatków doskonale komponuje się z delikatnością cienkiego ciasta. Pieczenie w piecu kamiennym dodatkowo wzmacnia te walory, nadając całości charakterystyczny aromat.

Kolejną propozycją od Auchan jest klasyczna pizza margherita. Wyśmienite połączenie pomidorów, sera oraz przypraw tworzy harmonijną całość. Możesz ją również uzupełnić o ulubione dodatki, takie jak listki bazylii, kilka kropli oliwy czy garść szpinaku. To świetny pomysł na obiad w stylu włoskim czy kolację do filmowego seansu.

Jeśli jesteś wielbicielem serów, to właśnie pizza 4 Sery od Auchan jest dla Ciebie idealną propozycją! To zasługa sosu pomidorowego z serem edamskim, mozzarellą, ementalerem i pleśniowym. Takie danie możesz też urozmaicić o inne składniki, np. kiełbasę chorizo, szynkę, kilka listków aromatycznej bazylii czy kropli oliwy czosnkowej, aby przełamać serowy aromat. Aby nadać nieco pikantności, dodaj kilka plasterków ostrej papryczki. Z kompozycją serów, świetnie współgra także pasta truflowa!

A może marzy Ci się słynna na południu Włoch capriciosa? Połączenie szynki, pieczarek oraz sera na cienkim cieście tworzy doskonałą kompozycję smaków. Dla nadania śródziemnomorskich nut możesz dodać też czarne bądź zielone oliwki, kapary, suszone pomidory czy czerwoną cebulę. Jednak capriciosa od Auchan przepysznie smakuje również bez żadnych dodatków, a jej aromat sprawi, że poczujesz się jak w tradycyjnej włoskiej pizzerii!

Jeśli nie wiesz, ile piec pizzę mrożoną, przede wszystkim skorzystaj z porad umieszczonych na opakowaniu. Z reguły takie na cienkim cieście potrzebują około 10–15 minut, a te na grubym od 15 do 20 minut w temperaturze około 200 stopni Celsjusza. Wspomniane wyżej pizze Auchan wystarczy piec przez 10–12 minut, a optymalna temperatura to taka w zakresie 200–225°C.

Przeczytaj także: Pomysł na włoski obiad w Twoim domu – i nie jest to pizza!

Odgrzewanie pizzy – podsumowanie

Już wiesz, ile piec mrożoną pizzę oraz w jaki sposób odgrzewać ten przysmak. Dzięki sprawdzonym sposobom włoskie danie zachowa świeżość oraz teksturę, a także będzie wyglądać i smakować jak prosto po wyjęciu z pieca – nawet na drugi dzień!

Po wysokiej jakości pizze mrożone koniecznie zajrzyj do Auchan. Nasz asortyment to bogactwo wielu smaków, więc każdy znajdzie coś dla siebie! A jeśli chcesz samodzielnie przygotować pizzę, w Auchan kupisz wszystkie potrzebne składniki – mąkę, drożdże, świeże warzywa, wędliny, sosy czy zioła. Zapraszamy!