Jak przejść na weganizm? Sprawdź i zobacz, co jedzą weganie
Dieta wegańska to nie tylko modny styl życia, to również dbanie o zdrowie i środowisko naturalne. Auchan podpowiada, co jedzą weganie i jak bezpiecznie przejść na dietę bez produktów pochodzenia zwierzęcego!
Kilka słów wprowadzenia do wegańskiego świata
Weganizm jest oparty na przekonaniu, że możliwe jest prowadzenie zdrowego, etycznego i zrównoważonego trybu życia bez wykorzystywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Dieta eliminuje nie tylko mięso, ale także wszelkie produkty mleczne, jaja, miód oraz inne składniki spożywcze, do których produkcji w jakikolwiek sposób wykorzystywane są zwierzęta. Ponadto weganie unikają kosmetyków, domowych środków czystości, a nawet elementów garderoby, które były testowane na zwierzętach bądź wykorzystano je do ich produkcji.
Przejście na weganizm to więc wybór, który może wynikać z różnych motywacji, takich jak troska o własne zdrowie i o stan środowiska, a także empatia wobec zwierząt.
Jak przejść na weganizm? Pierwsze kroki w kierunku weganizmu
Weganizm nie tylko wpływa na dietę, ale również na podejście do konsumpcji, zakupów i codziennych wyborów. Niektórzy ludzie zwracają uwagę na korzyści zdrowotne związane z roślinnym sposobem żywienia, które może przyczynić się do obniżenia ryzyka wielu chorób przewlekłych, takich jak choroby serca czy cukrzyca.
Jednak warto pamiętać, że nagła i radykalna zmiana sposobu odżywiania może niekorzystnie wpłynąć na samopoczucie. Dlatego, zamiast dokonywać nagłej zmiany, zdecyduj się na stopniowe wycofywanie mięsa, nabiału i innych produktów zwierzęcych. Możesz zacząć od dedykowania jednego dnia w tygodniu na pełne wegańskie posiłki i stopniowo zwiększać liczbę dni, aż całkowicie przejdziesz na weganizm.
Zobacz: Dieta wegańska – na czym polega ten styl żywienia i życia? 10 zasad weganizmu
Wyrób sobie nawyk czytania etykiet produktów spożywczych, aby zidentyfikować składniki pochodzenia zwierzęcego. Eksploruj sekcje z produktami wegańskimi, których znajdziesz wiele w asortymencie Auchan. W tym sporo zamienników mięsa, mleka czy jajek. Dostępne są wegańskie kiełbaski, sery, napoje roślinne i wiele innych.
Próbuj różnych produktów i marek (jak Pewni Dobrego), aby znaleźć te, które najlepiej odpowiadają Twoim upodobaniom. Przygotuj się do odkrywania nowych smaków i rodzajów kuchni. Warto także nauczyć się gotować wegańskie posiłki w domu, co daje większą kontrolę nad składem i smakiem potraw.
Jak przejść na weganizm? Pamiętaj, że jest to proces, w przypadku którego przebieg będzie wyglądał inaczej w zależności od organizmu. Przed przejściem na taką dietę warto gruntowanie się przebadać, aby sprawdzić, czy organizm jest gotowy na tak dużą zmianę. To, co jedzą weganie, może być nieodpowiednie dla dzieci, kobiet ciężarnych i osób z dolegliwościami układu pokarmowego oraz alergiami na składniki roślinne.
Z drugiej strony dieta wegańska będzie dobrym wyborem dla osób z alergią na białka zwierzęce czy nadciśnieniem i chorobami wieńcowymi.
Efekty po odstawieniu mięsa i nabiału
Trudno jest jednoznacznie stwierdzić, jak Twój organizm zareaguje na wprowadzenie diety wegańskiej. Jednak najczęściej obserwowane efekty po odstawieniu mięsa to zmniejszenie masy ciała u osób otyłych oraz zwiększony poziom energii. Duże zmiany niesie również odstawienie nabiału. Efekty, szczególnie u osób z alergią na białka to znacząca poprawa samopoczucia i wyeliminowanie reakcji ze strony układu immunologicznego, tj. biegunki, wzdęcia i wysypki po spożyciu nabiału.
Weganizm może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wielu chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, a także pewnych rodzajów nowotworów. Bogactwo błonnika, antyoksydantów i innych składników odżywczych w roślinnych produktach może korzystnie wpływać na zdrowie ogólne.
Przeczytaj też: Dieta oczyszczająca jelita – dla kogo będzie najlepszym rozwiązaniem?
Co jedzą weganie? Podstawy diety wegańskiej
Warto zaznaczyć, że weganizm to nie tylko rezygnacja z pewnych produktów, ale także poszukiwanie alternatywnych, roślinnych źródeł odżywczych, co często prowadzi do odkrywania nowych smaków i kuchni. To także szansa na poszerzenie świadomości konsumenckiej i zastanowienie się nad wpływem naszych wyborów na świat, w którym żyjemy.
Zobacz także: Dieta bez cukru – efekty i polecane produkty
Wegańskie źródła białka
Wegańskie źródła białka są różnorodne i dostarczają organizmowi niezbędnych aminokwasów, są to:
- ciecierzyca,
- fasola,
- soczewica,
- orzechy nerkowca,
- migdały,
- nasiona konopi,
- nasiona chia,
- quinoa,
- płatki owsiane,
- szpinak,
- brokuły,
- tofu,
- tempeh (fermentowany produkt sojowy)
- wegańskie białko serwatkowe,
- seitan (wegańskie białko pszeniczne).
Wegańskie źródła witamin i składników mineralnych
Zapewnienie odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych w diecie wegańskiej wymaga świadomego planowania. Co jeść zamiast mięsa, by dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych? Na początku może się to wydawać skomplikowane, ale jest absolutnie możliwe.
Bardzo ważne są roślinne źródła żelaza: produkty zbożowe, orzechy, nasiona, produkty strączkowe, suszone owoce, a także warzywa liściaste (szpinak, jarmuż). Pamiętaj, że żelazo niehemowe, czyli pochodzenia roślinnego, przyswaja się lepiej, gdy jest spożywane wraz z witaminą C.
Dowiedz się również: Roślinne źródło białka – co to jest i dlaczego jest nam potrzebne?
Nabiał spożywa się, aby dostarczyć organizmowi wapń. Produkty roślinne, które go zawierają to: brokuły, boćwina, kalafior oraz tofu. Kupując nabiał wegański, zwracaj uwagę, by zawierał odpowiednią ilość wapnia w składzie. Do tego witamina D – przyswaja się ją głównie ze słońca, ale jesienią i zimą powinna znaleźć się również w diecie. W przypadku wegan będą to np. grzyby lub suplementy diety.
Kwasy Omega 3 dostarczysz organizmowi, spożywając algi morskie. Natomiast roślinne źródła cynku zawarte są w orzechach i nasionach oraz warzywach strączkowych.
Witamina B12 jest najczęściej dostępna w produktach pochodzenia zwierzęcego. Dlatego też weganie powinni rozważyć regularne przyjmowanie suplementów B12 lub korzystanie z produktów wzbogaconych w tę witaminę, takich jak niektóre rodzaje płatków śniadaniowych, mleka roślinne czy drożdże.
Przykładowe menu wegańskie
Co jedzą weganie? Dieta może być zróżnicowana i bardzo smaczna. Ważne jest, aby dostarczać organizmowi odpowiednią ilość kalorii, białka, witamin i minerałów.
Przeczytaj też: Zero waste – czyli zdrowe nawyki ograniczania odpadów!
Śniadanie:
- „Jajecznica” z tofu: smażone tofu z kurkumą, pieprzem, solą i dodatkiem cebuli, papryki, szpinaku i pomidorów.
- Placki z batatów: podawane z guacamole lub sosem pomidorowym.
- Świeże owoce: miseczka sezonowych owoców, takich jak maliny, truskawki i kiwi.
Drugie śniadanie:
- Zielone smoothie: szklanka szpinaku lub jarmużu, banan, jabłko, kiwi, łyżka białka grochu lub konopi, napój roślinny (np. migdałowy czy sojowy), łyżka nasion chia lub lnu.
- Wegański jogurt z kawałkami ananasa, malinami lub truskawkami marki Auchan.
Obiad:
- Sałatka z ciecierzycą i warzywa na kaszy kuskus: ciecierzyca, kolorowe papryki, ogórek, pomidory i cebula w sosie z oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli i pieprzu. Kuskus podany z posiekaną natką pietruszki. Sos tahini lub hummus jako dodatek.
Deser:
- Krem z bananów: zblendowane mrożone banany z odrobiną napoju roślinnego, np. sojowego, podane z dodatkami, takimi jak migdały, orzechy czy wiórki kokosowe.
- Wegański deser kokosowy z gruszkami i karmelem marki Auchan lub deser dwuwarstwowy truskawkowy.
Podwieczorek:
- Kawałki arbuza, ananasa, mango i winogron. Garść orzechów nerkowca, migdałów lub orzechów włoskich.
- Kabanosy roślinne marki Auchan.
Kolacja:
- Zupa krem z brokułów z pieczywem razowym: zblendowane gotowane brokuły z dodatkiem cebuli, ziemniaków i bulionu warzywnego. Kromka chleba razowego z wegańskim serkiem topionym marki Auchan.
Marki własne Auchan, a dieta wegańska
Wiele osób nie podejmuje się zmiany diety na wegańską, ze względu na koszty posiłków. Auchan obala ten mit. W ofercie sklepu znajdziesz pyszne produkty wegańskie, w tym te z marki własnej Auchan – Pewni Dobrego, na których możesz opierać swoją nową dietę.
Jednym z podstawowych wegańskich źródeł białka jest tofu. W Auchan znajdziesz ten produkt w różnych smakach. Drugim ważnym elementem diety wegańskiej jest nabiał pochodzenia roślinnego. Pełna kontrola nad jego jakością to gwarancja smaku i wartości odżywczych, potrzebnych w diecie wegańskiej. Napoje roślinne świetnie zastąpią mleko, więc nie będziesz musiał rezygnować z ulubionej kawy flat white.
Zobacz: Dieta fleksitariańska – na czym polega?
Początkowo eliminacja dań mięsnych, do których jesteś przyzwyczajony lub bardzo je lubisz, może być sporym wyzwaniem. Dlatego sięgnij po ich wegańskie odpowiedniki, np. burgery z buraków, kotlety warzywne, wędliny bez białka zwierzęcego – możesz zamówić je w Auchan z dostawą do domu.
Porady dla początkujących wegan
Zanim podejmiesz decyzję, przedyskutuj z lekarzem swoje przejście na weganizm. Skutki uboczne lub stan Twojego zdrowia mogą nie pozwolić na taką zmianę.
Przeczytaj również: Dieta dla zabieganych – przykładowy jadłospis, który nie zajmie Ci dużo czasu
Jeśli możesz przejść na weganizm bądź otwarty na nowości. Eksperymentuj z różnymi roślinnymi składnikami, korzystaj z przepisów kulinarnych dostępnych online i odkrywaj nowe dania. Planuj posiłki z wyprzedzeniem, aby uniknąć stresu i łatwiej spełnić codzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze.
Odkryj wegańskie zamienniki produktów pochodzenia zwierzęcego, takie jak napój roślinny, ser, jogurty czy mięso roślinne z Auchan. Dzięki nim łatwiej będzie dostosować ulubione potrawy do diety wegańskiej.