Jak przyprawić kurczaka, aby był smaczny i soczysty? Podpowiadamy!
Jak przyprawić kurczaka, aby był smaczny i soczysty? Podpowiadamy!
Drób to niewątpliwie jeden z najpopularniejszych gatunków mięsa. Trudno się temu dziwić, biorąc pod uwagę wszystkie jego zalety. Dietetycy podkreślają, że jest on nie tylko lekkostrawny, lecz również bogaty w wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych, takich jak białko, żelazo, cynk czy magnez. Mięso drobiowe jest również bardzo uniwersalne – można wykorzystać je do przygotowywania makaronowych zapiekanek, dań kuchni azjatyckiej czy tradycyjnych kotletów.
Mięso z kurczaka wymaga jednak odpowiedniego przygotowania – ze względu na niską zawartość tłuszczu, łatwo je bowiem przesuszyć. Drób w przeciwieństwie do mięsa wieprzowego czy wołowiny ma również bardzo delikatny, wręcz neutralny smak. Aby potrawa z jego dodatkiem nie była nijaka, trzeba sięgnąć po aromatyczne przyprawy.
Jak doprawić kurczaka, by smakował wyjątkowo? Jest na to wiele sposobów. Przeczytaj dalszą część naszego poradnika i sprawdź, jakie przyprawy i zioła do kurczaka powinny znaleźć się w Twojej kuchni!
Zobacz nasz przepis: Grillowana pierś z kurczaka z warzywami zapieczonymi w folii
Jak przyprawić kurczaka do pieczenia lub grillowania – wskazówki od Auchan
To, czym przyprawić kurczaka, zależy w dużym stopniu od tego, jaką dokładnie potrawę chcesz przygotować. Jeśli drób ma stanowić jeden z wielu składników dania, w zupełności wystarczy, jeśli jedynie go posolisz i oprószysz szczyptą świeżo mielonego pieprzu. Takie przyprawy pozwolą wydobyć naturalny smak mięsa, bez ryzyka, że zdominuje on pozostałe dodatki.
Inaczej sytuacja wygląda w przypadku tych potraw, w których to właśnie mięso odgrywa pierwszoplanową rolę. Przyprawy do kurczaka pieczonego powinny być tu wyraziste tak, by każdy kęs pozwalał cieszyć się głębokim i bogatym aromatem dania.
Wybór ziół i przypraw zależy także od indywidualnych upodobań kulinarnych, a także kuchni, którą chcesz się zainspirować. Jeśli masz ochotę na odrobinę egzotyki, możesz sięgnąć po kurkumę czy kminek, które odznaczają się zdecydowanym, nieco ziemistym aromatem. Ci, którzy uwielbiają śródziemnomorskie menu, mogą z kolei wykorzystać takie przyprawy do kurczaka pieczonego, jak kolendra, majeranek czy rozmaryn.
Przeczytaj także: Przechowywanie przypraw i ziół w kuchni – poznaj 11 zasad
Warto pomyśleć także o tym, jakie nuty smakowe mają dominować w potrawie, którą chcesz przygotować. Jeśli przykładowo zależy ci, by uzyskać świeży aromat, możesz sięgnąć po trawę cytrynową, skórkę limonki czy czosnek. Gdy natomiast danie ma mieć zdecydowany i wyraźny smak, możesz użyć wędzonej papryki. Szeroki wybór tego typu produktów znajdziesz w ofercie sklepów Auchan.
Nie wystarczy jednak wiedzieć, czym przyprawić pierś z kurczaka, by przyrządzić smaczną potrawę. Aby gotowe danie było aromatyczne i soczyste, musisz pamiętać o przestrzeganiu kilku wskazówek. Przede wszystkim, przed smażeniem lub pieczeniem postaraj się nakłuć filet czy tuszkę przy pomocy widelca. Dzięki temu przyprawy wnikną głębiej, a mięso przejdzie ich smakiem. Danie warto również piec w specjalnym rękawie z folii czy owinięte pergaminem. Ograniczy to proces parowania oraz pozwoli uniknąć sytuacji, w której przyprawy stracą swój charakterystyczny aromat.
Ważny jest również dobór samego mięsa. Staraj się wybierać to, pochodzące z kontrolowanych, zaufanych i lokalnych hodowli, w których zwierzęta mają zapewnione odpowiednie warunki życia i karmione są wyłącznie niezmodyfikowanymi, pełnowartościowymi ziarnami zbóż. Będzie ono o wiele delikatniejsze i bardziej soczyste od tego produkowanego na skalę przemysłową. W sklepach Auchan znajdziesz m.in. mięsa oznaczone znakiem marki własnej Pewni Dobrego – oznacza to, że produkty pochodzą od lokalnych producentów. Do domowych dań polecamy w szczególności skrzydło lub filet z kurczaka z grzędy.
Przeczytaj także: Czy zamrożone mięso może się zepsuć? Sprawdzamy!
Przyprawy i marynaty – klucz do smacznych dań z kurczakiem
Teraz gdy już znasz podstawowe zasady, czas przejść do praktyki. Czym przyprawić kurczaka, by za każdym razem smakował wyśmienicie? Poznaj nasze propozycje i pomysły!
Jakie przyprawy do kurczaka z piekarnika?
Zastanawiasz się, jak przyprawić kurczaka do pieczenia? W pierwszej kolejności sięgnij po składniki, które podkreślą naturalny smak mięsa. Oprócz soli i pieprzu przyda Ci się czosnek – pod wpływem wysokiej temperatury staje się on wyjątkowo delikatny i słodkawy w smaku. By jego aromat był wystarczająco wyczuwalny, pamiętaj o dokładnym rozdrobnieniu. Przeciśnij kilka ząbków przez praskę i tak przygotowaną pastą dokładnie natrzyj mięso.
Uniwersalną przyprawą do pieczonego kurczaka jest też papryka. Najbezpieczniejszym wyborem okaże się ta słodka – nada ona daniu bardzo subtelnej głębi. Paprykę ostrą, np. chili, możesz wykorzystać, jeśli gustujesz w pikantnych daniach.
Sprawdź też nasz przepis: Risotto z grzybami i kurczakiem
Czym jeszcze przyprawić pierś z kurczaka? Z mięsem drobiowym świetnie komponują się takie zioła, takie jak rozmaryn, oregano czy tymianek. Ta pierwsza zasługuje na uwagę ze względu na mocny, korzenny aromat. Warto sięgnąć po nią szczególnie wtedy, jeśli mięso ma być serwowane z dodatkiem grzybów. Rozmaryn sprawi, że danie zyska leśny, ale jednocześnie bardzo świeży aromat.
Oregano to z kolei przyprawa, która nadaje mięsu bardziej wyraźnego smaku. Użycie tymianku okaże się natomiast świetnym sposobem, by nadać daniu nieco pikantnego aromatu. Jakie przyprawy do kurczaka z piekarnika możemy jeszcze polecić? Ziele angielskie! Ziołowy, nieco korzenny aromat stanowi świetne tło dla pieczonego drobiu.
Jakie przyprawy do kurczaka z patelni?
Pod wpływem wysokiej temperatury aromat wielu przypraw szybko się ulatnia. Jeśli zatem chcesz przygotować smażonego kurczaka, warto sięgnąć po zioła i dodatki o naprawdę wyraźnym smaku. Wśród nich na uwagę zasługuje kurkuma oraz curry – które nadają daniu charakterystyczny, złoty kolor oraz pieprzowy, ziemisty posmak.
Miłośnicy kuchni azjatyckiej mogą również wykorzystać sos sojowy czy marynowany imbir. Obie te przyprawy nadadzą daniu nieco pikanterii. Warto wiedzieć, że sos sojowy odznacza się wysoką zawartością naturalnego kwasu glutaminowego – to właśnie dzięki niemu potrawa ma charakterystyczny słony posmak. Smażonego kurczaka warto doprawić także octem ryżowym czy sokiem z limonki. Świetnym dodatkiem okaże się również słodko-słony sos teriyaki o ciekawym, orzechowym posmaku.
Przeczytaj także: Przyprawy kuchni indyjskiej – poznaj je wszystkie i dowiedz się, co je wyróżnia!
Jak przyprawić kurczaka z grilla?
By grillowane mięso było smaczne i soczyste, trzeba pamiętać, by przed ułożeniem na ruszcie, włożyć je na kilka godzin do marynaty. Jakie zioła do kurczaka w tym celu wykorzystać? Sól, pieprz, a także rozmaryn, tymianek i oregano.
Jeśli zależy Ci, by pieczony na ruszcie kurczak miał delikatnie słodki posmak, do marynaty dodaj łyżkę miodu. Mięso z kurczaka ma mało tłuszczu, dlatego, jeśli chcesz przygotować je na grillu, do marynaty warto dodać także olej lub oliwę z oliwek.
Ci, którzy lubią egzotyczne smaki, zamiast tłuszczu mogą użyć śmietanki kokosowej. W połączeniu z sokiem z limonki nada ona mięsu tropikalny aromat. Polecamy przygotowanie wyśmienitych udek z kurczaka z grzędy Pewni Dobrego – jako bazę marynaty warto użyć też jogurtu naturalnego, który podkreśli soczystą i delikatną strukturę mięsa.
Przeczytaj także: Jak zamarynować mięso do pieczenia i zrobić je w piekarniku?
Stwórz z nami aromatyczne dania!
Mamy nadzieję, że dzięki naszemu poradnikowi wiesz już, jak przyprawić kurczaka, by smakował naprawdę wyjątkowo. Więcej pomysłów i inspiracji znajdziesz w innych wpisach opublikowanych na naszym blogu. Pamiętaj również, by odwiedzić sklepy Auchan. Czeka tam na Ciebie mnóstwo przypraw – także tych z najodleglejszych zakątków świata. Niezależnie od tego, jakie smaki lubisz najbardziej, z pewnością znajdziesz coś idealnego dla siebie!