Jak suszyć miętę, bazylię czy majeranek? Sprawdzone sposoby
Nie wyobrażasz sobie gotowania bez ziół i przypraw? My też nie! Dowiedz się zatem jak suszyć zioła, aby móc korzystać z nich w kuchni przez cały rok. Do wyboru masz aż 3 sposoby. Możesz zrobić to w piekarniku, suszarce czy na słońcu. Sprawdź, ile powinno trwać oraz jakie temperatury urządzeń ustawić. Gotowe zioła wystarczy przesypać do słoiczka i gotowe!
Spis treści:
- Suszenie ziół w domu – czy warto?
- Czy myć zioła przed suszeniem?
- Jak suszyć zioła w piekarniku?
- Suszenie bazylii w piekarniku – krok po kroku
- Jak suszyć majeranek w piekarniku, aby zachował swój aromat?
- Jak suszyć zioła w suszarce?
- Suszenie ziół na słońcu – poznaj naturalną metodę
- Wysusz ulubione zioła i ciesz się ich aromatem cały rok!
Suszenie ziół w domu – czy warto?
Suszenie ziół to jedna z tradycyjnych praktyk stosowanych w kuchni. Często babcie i prababcie pod koniec lata zbierały bazylię, majeranek czy miętę, aby w okresie jesienno-zimowym przygotowywać na ich bazie rozgrzewające herbaty, nacierać nimi mięsa czy tworzyć marynaty do ryb. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś i Ty rozpoczął przygodę z suszeniem ziół. To bardzo proste!
Zastanawiasz się, czy suszenie mięty, bazylii ma w dzisiejszych czasach sens, skoro w sklepach zakupić możesz gotowe mieszanki? Oczywiście, że tak! Sam proces przygotowywania domowych przypraw daje wiele satysfakcji. Ponadto masz pewność, że korzystasz z półproduktów naturalnych. Jeśli jednak nie chcesz przygotowywać suszek samodzielnie, gotowe mieszanki przypraw możesz zamówić w sklepie internetowym Auchan i mieć je u siebie w domu nawet na drugi dzień po złożeniu zamówienia.
Jedną z największych zalet suszenia ziół jest możliwość ich długotrwałego przechowywania. Wysuszone zachowują swoje właściwości przez długie miesiące. Wystarczy szczelny słoik, sucha i ciemna szafka w kuchni lub w spiżarni.
Przeczytaj też: Zielnik na balkonie – co i kiedy sadzić? Ziołowe aranżacje balkonu
To jeszcze nie wszystko – możesz również liczyć na intensywny smak. Wyobraź sobie herbatę z miętą, która nie tylko doskonale smakuje, ale też w pełni uwalnia swój naturalny aromat dzięki samodzielnie zebranym i wyselekcjonowanym liściom. Właśnie takie doświadczenia kulinarne czekają na Ciebie, gdy poświęcisz chwilę wolnego czasu i zerwiesz, a następnie zasuszysz rośliny znajdujące się w Twoim ogródku.
Czy myć zioła przed suszeniem?
Zioła uprawiane na świeżym powietrzu są narażone na działanie różnych czynników zewnętrznych. Na liściach bazylii czy oregano osiada kurz oraz inne zanieczyszczenia, zwłaszcza jeśli ogródek zlokalizowany jest w pobliżu ulicy. Dlatego nie zastanawiaj się dłużej czy myć zioła przed suszeniem. Wystarczy opłukać je pod delikatnym strumieniem chłodnej wody.
Następnie zioła wystarczy delikatnie osuszyć, najlepiej za pomocą papierowego ręcznika lub czystej ściereczki. Rób to ostrożnie – pozostawiając je na kilka minut na chłonnym ręczniku. W ten sposób nie uszkodzisz delikatnych łodyg i liści.
Staranne, aczkolwiek delikatne mycie ziół przed suszeniem, gwarantuje, że końcowy produkt będzie pozbawiony brudu oraz innych niepożądanych substancji i zachowa przy tym swój smak i aromat.
Sprawdź także: Przechowywanie przypraw i ziół w kuchni – poznaj 11 zasad
Jak suszyć zioła w piekarniku?
Suszenie bazylii, mięty czy majeranku w piekarniku to doskonałe rozwiązanie dla zapracowanych osób. Pozwoli Ci zachować ich intensywny smak i zapach, a jednocześnie oszczędzi czas. Kluczem do sukcesu jest jednak temperatura i czas suszenia, które zapewnią, że zioła nie stracą swoich cennych aromatów, a ich delikatne liście nie ulegną przepaleniu. Dlatego krok po kroku opisujemy jak suszyć zioła w piekarniku. Zacznijmy od popularnej mięty tak chętnie wykorzystywanej do tworzenia rozgrzewających naparów.
Jak suszyć miętę w piekarniku?
Ciekawi Cię jak suszyć miętę na herbatę w piekarniku? Zbierz świeże gałązki, najlepiej rano, gdy roślina jest najbardziej aromatyczna. Opłucz zioła pod bieżącą wodą, a po umyciu rozłóż liście na czystym ręczniku i delikatnie je osusz, lekko dociskając.
Teraz czas na ustawienie temperatury piekarnika. Optymalna wartość to 30-40°C. Nie wszystkie piekarniki pozwalają na wybór tak niskiej temperatury pieczenia. Jeśli nie dysponujesz takim modelem sprzętu, możesz ustawić temperaturę na około 50°C, ale bacznie kontroluj proces suszenia mięty, aby uniknąć przypalenia liści.
Jak suszyć miętę w piekarniku? Rozłóż liście na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zwróć uwagę na to, aby liście nie nakładały się na siebie. Uchyl drzwiczki piekarnika na kilka centymetrów w trakcie pieczenia, aby zapewnić cyrkulację powietrza i odprowadzenie wilgoci. Co kilkanaście minut sprawdzaj stan liści i delikatnie je mieszaj, aby upewnić się, że wszystkie suszą się równomiernie.
Mięta jest dobrze wysuszona, gdy liście są kruche i łatwo łamią się między palcami. Ich kolor powinien zachować pierwotną, zieloną barwę – jeśli liście zaczynają brązowieć, to znak, że temperatura była zbyt wysoka lub czas zbyt długi. Zazwyczaj proces suszenia trwa kilka godzin.
Po wysuszeniu pamiętaj, aby przechowywać miętę w odpowiednich warunkach. Liście możesz umieścić w szczelnie zamkniętych szklanych słoikach lub metalowych pojemnikach, które chronią przed światłem i wilgocią. Pamiętaj również o tym, że wysuszone liście mięty są bardziej aromatyczne i intensywniejsze w zapachu, niż świeże. Dlatego dodawaj ją do dań z umiarem.
Suszenie bazylii w piekarniku – krok po kroku
Jak suszyć bazylię w piekarniku, aby móc wzbogacić nią dania mięsne, kiełbasy czy pasztety? Zbierz liście o poranku (wtedy najmocniej pachną), następnie umyj i osusz. Bazylia, jak wiele innych ziół, wymaga niskiej temperatury suszenia, dzięki czemu zachowuje swój pierwotny smak i aromat. Idealna temperatura to 35-45°C. Blacha z liśćmi bazylii powinna zagościć na środkowej półce piekarnika. Możesz uchylić lekko drzwiczki, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza. Suszenie bazylii w piekarniku trwa od 1,5 do 4 godzin. Ostateczny czas uzależniony jest od temperatury, ilości ziół i wielkości listków.
Przeczytaj również: Jak przyprawić kurczaka, aby był smaczny i soczysty? Podpowiadamy!
Jak suszyć majeranek w piekarniku, aby zachował swój aromat?
Majeranek suszony to idealny dodatek do zup na bazie fasoli białej, żurku, a także dań z ziemniakami. Jest także popularnym dodatkiem do sosów sałatkowych z jogurtem naturalnym. Chcesz wiedzieć, jak suszyć majeranek, aby zachować pełnię smaku? Zbierz zdrowe i jędrne gałązki, a następnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Ułóż zioło na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik. Optymalna temperatura do suszenia majeranku to 30-40°C. Jeśli Twój piekarnik nie pozwala na ustawienie niskiej temperatury, ustaw najniższą wartość dostępną w Twoim modelu i spróbuj użyć opcji termoobiegu, który przyspieszy cyrkulację powietrza i pomoże w równomiernym wysuszeniu.
Suszenie majeranku w piekarniku zazwyczaj trwa od 2 do 4 godzin, w zależności od grubości gałązek i ich ilości. Regularnie sprawdzaj stan ziół, delikatnie mieszając je na blasze, aby uniknąć przypalenia. Majeranek jest gotowy, gdy liście są całkowicie suche, kruche i łatwo łamią się pod palcami. Jeśli są miękkie lub elastyczne to znak, że wymagają dosuszenia.
Jak suszyć zioła w suszarce?
Ciekawi Cię, jak suszyć zioła w suszarce? To świetna alternatywa dla suszenia w piekarniku. Suszarka do żywności umożliwia ustawienie precyzyjnej, niskiej temperatury, co pomaga w zachowaniu naturalnych aromatów ziół, a tym samym podkreśla intensywność ich zapachu i smaku. Niektóre suszarki wyposażone są w kilka tac, co pozwoli Ci na suszenie większej ilości ziół jednocześnie. W tym tekście wspominamy o mięcie, bazylii i majeranku jednak w domowym zaciszu możesz suszyć także inne zioła jak tymianek, oregano, lubczyk czy rozmaryn.
Sprawdź też: Proste sposoby na suszenie owoców w domu
Suszenie mięty w suszarce – przewodnik
Teraz skupmy się na tym, jak suszyć miętę w suszarce. Proces rozpocznij od zebrania, umycia i osuszenia ziół – dokładnie tak samo, jak w przypadku suszenia w piekarniku. Rozłóż listki mięty na tacce suszarki, podłącz urządzenie do prądu i rozpocznij suszenie. Ustaw temperaturę nie wyższą niż 40°C. Najlepiej zacznij od bardzo niskich wartości np. 20°C, stopniowo je zwiększając. Po około 2-3 godzinach miętą będzie gotowa. Śmiało możesz przełożyć ją do szczelnego pojemnika lub słoika.
Jak suszyć bazylię w suszarce?
Suszenie bazylii w suszarce rozpocznij od ułożenia czystych listków na sitkach. Ustaw temperaturę 30-40°C i rozpocznij suszenie. Przynajmniej co godzinę sprawdzaj stan suszu. Optymalny czas suszenia bazylii wynosi około 3 godzin i uzależniony jest od wielkości oraz ilości liści.
Suszenie majeranku w suszarce do żywności
Zbierz zdrowe, nieuszkodzone liście majeranku – takie, które nie mają oznak chorób czy plam. Następnie, opłucz zioła pod bieżącą, zimną wodą, aby usunąć kurz i drobne zanieczyszczenia. Po umyciu delikatnie osusz majeranek, rozkładając go na czystym ręczniku i lekko dociskając, aby usunąć nadmiar wilgoci. Liście rozłóż równomiernie na tackach suszarki. W jakiej temperaturze suszyć zioła, a dokładnie majeranek? Optymalna temperatura suszenia majeranku to 35-40°C. Natomiast czas suszenia to od 3 do 5 godzin. Gotowy majeranek poznasz po tym, że liście są całkowicie suche, kruche i wydzielają intensywny aromat.
Zobacz również: Naturalne dekoracje – jak suszyć kwiaty i stworzyć z nich ozdobę?
Suszenie ziół na słońcu – poznaj naturalną metodę
Wspomnieliśmy o suszeniu ziół w piekarniku i w suszarce, jednak najstarszą metodą konserwacji mięty czy bazylii jest suszenie na słońcu. Wybierając taką opcję, nie musisz zastanawiać się, w jakiej temperaturze suszyć zioła ani kupować dodatkowych sprzętów. Słońce to naturalne źródło ciepła, które delikatnie, ale skutecznie usuwa wilgoć z ziół, zatrzymując ich esencję. Ponadto promienie słoneczne pomagają także w zachowaniu żywych kolorów liści, co jest szczególnie istotne w przypadku ziół używanych do dekoracji potraw.
Oczywiście, aby suszenie ziół na słońcu przyniosło oczekiwane rezultaty, konieczne jest spełnienie kilku warunków.
- Po pierwsze, musisz znaleźć odpowiednie miejsce – suche i ciepłe z dużą ilością bezpośredniego światła słonecznego.
- Możesz suszyć zioła na dwa sposoby: rozłożone na gazecie, bawełnianej czy lnianej szmatce lub w pęczkach. Pęczki możesz zawiesić na sznurku lub haczyku, najlepiej w miejscu osłoniętym przed deszczem np. pod dachem domu czy altany.
- Nie bez znaczenia jest również pora roku. Najlepszym okresem jest lato i wczesna jesień, kiedy dni są długie, a temperatura powietrza wysoka.
- Zwróć uwagę również na wilgotność powietrza – im niższa, tym lepiej, ponieważ wysoka wilgotność może spowolnić proces suszenia i zwiększyć ryzyko rozwoju pleśni.
Wiedz o tym, że nie wszystkie zioła (zwłaszcza te drobne i delikatne, np. lubczyk czy szczaw) nadają się do suszenia, ponieważ mogą stracić swoje właściwości. Pamiętaj też, że sam proces suszenia na słońcu jest dość długotrwały. W przypadku niepogody może trwać nawet kilka tygodni.
Wysusz ulubione zioła i ciesz się ich aromatem cały rok!
Zachęcamy Cię do suszenia ziół, czy to w piekarniku, w suszarce czy na słońcu. Dobrze przygotowany susz możesz przechowywać nawet przez rok, by dodawać go do ulubionych potraw. Zioła, w tym też rozmaryn, kolendrę, tymianek, wykorzystasz do dań z drobiem, wieprzowiną czy jagnięciną. To także idealny produkt do wzbogacenia smaku sosów, np. czosnkowego. Domowe przyprawy świetnie sprawdzą się również do pieczonych ziemniaczków czy aromatycznych zup. Suszona mięta, melisa, pokrzywa, rumianek czy nawet lawenda to natomiast doskonałe rośliny do przygotowania rozgrzewających naparów. Szczególnie na okres jesienno-zimowy! Już teraz zrób zakupy online z dostawą pod wskazany adres, a nasz kurier przywiezie je pod same drzwi. Wysokiej jakości produkty, w tym zioła w doniczce idealne do suszenia, czekają na Ciebie w sklepie internetowym Auchan!