Jak ugotować jajko? Sposób na idealne jajko na miękko i na twardo
Spis treści:
- Jajko jajku nierówne, czyli kilka słów o zdrowych produktach
- Jak sprawdzić świeżość jajek przed gotowaniem?
- Jakie naczynie wybrać do gotowania jajka i dlaczego ma to znaczenie?
- Jajko na miękko czy na twardo – jakie są różnice i jak je przygotować?
- Łatwe obieranie jajek na twardo – przydatne triki
- Wiesz już jak ugotować idealne jajka
Jajko jajku nierówne, czyli kilka słów o zdrowych produktach
Zanim odpowiemy na pytanie „Jak ugotować jajka?”, wyjaśnimy jak je wybierać i sprawdzać ich świeżość. Na co zwrócić uwagę przy zakupie tego produktu? To znacznie bardziej złożone zadanie niż mogłoby się wydawać. Należy wziąć pod uwagę wiele czynników takich jak np. chów kur. Wyodrębnić można jajka od kur z wolnego wybiegu, pastwisk, żyjących bezklatkowo, ekologicznie i wiele innych.
Wiele osób zastanawia się, czy produkty takie jak jajka różnią się od siebie znacząco? A może to tylko chwyt marketingowy? Istnieją różne typy jaj, które oferują różne wartości odżywcze w zależności od tego, jak kury były hodowane i czym były karmione. Przyjrzyjmy się pokrótce tym różnicom.
W sklepach dostępne są przede wszystkim jaja kurze, które różnią się między sobą warunkami, w jakich hodowane są znoszące je zwierzęta. Możesz znaleźć następujące typy jaj (oznaczenie znajdziesz na skorupce):
- 0 – są to jaja z chowu ekologicznego – kury hodowane są w tradycyjnym gospodarstwie, nie podaje się im antybiotyków i innych leków, a karma pochodzi z upraw ekologicznych;
- 1 – są to jaja z wolnego wybiegu – kury, tak jak w gospodarstwie ekologicznym, mogą poruszać się swobodnie po terenie, ale ich pożywienie nie podlega ścisłej kontroli pod kątem ekologicznego pochodzenia;
- 2 – jaja z chowu ściółkowego – kury mogą poruszać się po specjalnym kurniku, ale nie wychodzą na zewnątrz, podaje się im specjalne karmy;
- 3 – jaja z chowu klatkowego – kury całe życie przebywają w klatce, podaje się im specjalne karmy.
Z punktu widzenia kur chów ekologiczny jest najbardziej naturalny i komfortowy dla tych zwierząt. To przekłada się także na jakość jaj. Jajka z chowu ekologicznego i wolnego wybiegu są bardziej wartościowe i smaczniejsze, ponieważ drób prowadził zdrowszy tryb życia oraz miał zróżnicowaną dietę.
Jak sprawdzić świeżość jajek przed gotowaniem?
Jajka mają daty przydatności do spożycia, jednak są one orientacyjne. Tak naprawdę produkty w opakowaniu mogą różnić się od siebie świeżością, a przez samą skorupkę nie da się tego zobaczyć. Dlaczego sprawdzanie ich jest ważne? Dzięki temu będziesz wiedzieć, jak długo gotować jajka na miękko, które powinny być bardzo świeże.
Wodny test na świeżość jaj
Najpierw napełnij miskę lub szklankę zimną wodą i delikatnie umieść w niej jajko. Bardzo świeże jaja opadną na dno i położą się na boku. Jeśli jajko pozostaje na dnie, ale stoi na swoim małym końcu, nadal można je jeść – po prostu nie jest tak świeże. Większość osób raczej nie jest w stanie zauważyć różnicy w smaku. Mimo to ugotowane „dojrzałe” na twardo będą się ładniej i łatwiej obierać, a żółtko bez kłopotu będzie można wyjąć z białka.
Gdy wystarczająca ilość tlenu zdąży przeniknąć przez skorupkę, tworzy kieszeń powietrzną na tyle dużą, aby utrzymać jajko na powierzchni wody. Wszelkie jaja, które się uniosą, są zbyt stare, aby je zjeść. Dlatego też powinieneś je od razu wyrzucić (przy tym pamiętaj, że całe jajo należy wyrzucić do kosza ze zmieszanymi odpadami, do bio mogą trafić jedynie skorupki).
Często pojawia się pytanie, jak ugotować jajko, które pękło podczas transportu. Jeśli pęknięcie nie nastąpiło przed chwilą, to powinieneś taki produkt wyrzucić. Natomiast świeżo uszkodzone możesz ugotować na twardo lub półtwardo. Ryzykujesz jednak tym, że białko wydostanie się na zewnątrz. Lepiej z pękniętego jajka zrobić omlet, jajecznice lub ugotować je po benedyktyńsku.
Jakie naczynie wybrać do gotowania jajka i dlaczego ma to znaczenie?
Odpowiednio dobrane naczynie ma znaczenie, jeśli chcesz ugotować jajka w idealny sposób. Najlepszym wyborem będzie garnek lub rondel ze stali nierdzewnej. Gęstość metalu zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła. Jeśli jest to garnek przeznaczony do kuchni indukcyjnych – ma on grube dno i jeszcze lepszą izolację.
Szklana pokrywka pozwala zajrzeć do wnętrza garnka, dzięki czemu możesz sprawdzić jajka bez wypuszczania z niego całego ciepła.
Jajko na miękko czy na twardo – jakie są różnice i jak je przygotować?
Jajko na twardo uważane jest za jedno z najprostszych dań, a także ważny składnik sałatek i przystawek. Żółtko i białko gotowane są do momentu zmiany konsystencji na stałą. Dzięki temu uzyskujesz twarde, gładkie jajko, które możesz łatwo transportować i dodawać do potraw – nie musisz martwić się tym, że może pęknąć i rozlać się po jedzeniu. Dłuższy czas gotowania sprawia, że ugotowane na twardo doskonale nadaje się do jedzenia na ciepło lub na zimno.
Jajko na miękko także musisz ugotować, jednak trwa to o wiele krócej niż w przypadku przygotowywania jajka na twardo. Podane na miękko mają częściowo ugotowane białko, ale żółtko pozostaje w większości rzadkie. Możesz dostosować dokładną płynność w zależności od preferencji i metody gotowania. Jajka na miękko to jeden z trudniejszych przepisów. Częściej bowiem słyszy się pytanie jak gotować jajko na miękko niż na twardo.
Główną różnicą przy porównywaniu jajek na twardo i na miękko jest stopień ugotowania białek i żółtek. Wpływa to nie tylko na konsystencję potrawy, ale również jej smak. Czy czas gotowania ma znaczenie na wartości odżywcze w tym produkcie? Podczas przyrządzania jajka na twardo lub na miękko nie dochodzi do denaturacji witamin ani minerałów. Mówiąc prościej, nie ma żadnych znaczących zmian składników odżywczych ani różnic między gotowanymi na twardo i na miękko.
Pamiętaj tylko, że jajko na miękko nie jest ugotowane całkowicie i może być przyczyną zakażenia salmonellą. Osłabiony układ odpornościowy, ciąża, podeszły wiek – to powody, dla których powinieneś unikać spożywania jajek surowych i gotowanych na miękko.
Szybki sposób na to, jak ugotować jajko na miękko krok po kroku
Dlaczego gotowanie jajek na miękko jest trudne? Jeśli przytrzymasz je w gorącej wodzie zbyt długo, przegapisz moment, w którym mają płynny środek. Aby dojść do perfekcji, powinieneś spróbować ugotować jajka kilka razy.
Oto instrukcja jak ugotować jajko na miękko:
- Napełnij garnek lub rondel wodą. Będziesz chciał upewnić się, że masz wystarczająco dużo wody, aby pokryć jajka, ale nie ma problemu, jeśli po włożeniu ich będzie więcej wody. Doprowadź wodę do wrzenia na dużym ogniu.
- Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ciepło do średniego poziomu. Następnie delikatnie włóż jajka do garnka łyżką cedzakową – uważaj przy tym, by nie rozbić jaj. Umieść pokrywkę na garnku i dostosuj ciepło w razie potrzeby, aby woda się nie zagotowała.
- Jak długo gotować jajko na miękko? Gotuj je przez 6 minut. Jeśli masz mniejsze jaja, zrób je przez 5 minut, a jeśli większe – spróbuj 7.
- Po tym czasie wyłącz palnik i odcedź jajka na sitku w zlewie. Polej je zimną wodą i poczekaj, aż ostygną. Jeśli nie chcesz korzystać z umywalki, możesz także zostawić je w misce z wodą i lodem na 2 minuty.
Jak gotować jajka na twardo? Prosty przepis
- Ostrożnie umieść jajka w garnku i zalej je zimną wodą. Pamiętaj, aby napełnić naczynie wystarczającą ilością wody, aby zakryć jaja.
- Gdy wszystko jest w garnku, nadszedł czas, aby włączyć palnik. Ustaw go na wysoką temperaturę i przykryj pokrywką. Doprowadź wodę do wrzenia.
- Jak długo gotować jajka na twardo? Kiedy woda zacznie się gotować, czas wyłączyć palnik. Pozostaw jajka na kuchence w garnku pod pokrywką na 10 do 12 minut. Im dłużej zostawisz jajka, tym staną się twardsze, więc być może będziesz musiał poeksperymentować, aby znaleźć najlepszą dla siebie konsystencję. Co więcej, jajka mniejsze gotuj przez mniej niż 10 minut i kilka minut dłużej, jeśli są większe.
- Gdy jajka będą gotowe, odcedź je na sitku nad zlewem. Po spuszczeniu całej gorącej wody przepłucz jajka zimną wodą, aż ostygną.
Jak długo gotować jajka na półmiękko?
Gotuj je tak, jak jajka na twardo, ale skróć czas leżakowania w garnku do 4 minut. Możesz także skorzystać ze specjalnego minutnika, który musisz wrzucić do wody razem z jajami. On wskaże Ci poziom, w jakim znajduje się jajko w konkretnym momencie. Jeszcze innym ułatwieniem jest jajowar, do którego wystarczy włożyć jaja i ustawić wybrany rodzaj twardości. Wystarczy ustawić urządzenie na odpowiedni tryb i już nie musisz zastanawiać się jak ugotować jajka na półtwardo.
Łatwe obieranie jajek na twardo – przydatne triki
Gotowanie bardzo świeżych jaj wiąże się z tym, że ugotowane na twardo nie obiorą się idealnie. Jeśli chcesz mieć piękne, gładkie białka wybierz te, które są już w lodówce od kilku dni. Jak długo gotować jajka na twardo, by dobrze się obierały? Po zagotowaniu powinny leżeć we wrzątku co najmniej 10 minut.
Jednym ze sposobów na to by jajka obierały się ładnie i w prosty sposób, jest dodanie szczypty soli do gotującej się wody. Studzenie z lodem również przynosi dobre efekty. Sama technika obierania nie jest bez znaczenia – obij delikatnie skorupkę przed studzeniem w zimnej wodzie.
Wiesz już jak ugotować idealne jajka
Podane powyżej przepisy i porady dostosuj do własnych potrzeb. Każdy lubi inne gotowane jajka, ale metodą prób i błędów dojdziesz do perfekcji. Produkty wybieraj starannie – kupuj ekologicznie. Zadbaj także o prawidłowe przechowywanie i używaj wyłącznie świeżych jaj, szczególnie gdy gotujesz je na miękko.
Wszystko, czego potrzebujesz, by zrobić pyszne i zdrowe posiłki z jajkami w roli głównej znajdziesz w naszym sklepie.