Aplikacja

Jak zamarynować mięso do pieczenia i zrobić je w piekarniku?

Opublikowano 12.12.2023

Organizujesz uroczysty obiad i nie wiesz, jak zamarynować mięso do pieczenia? Dobra marynata jest kluczem w uzyskaniu kruchego, a zarazem soczystego kawałka wieprzowiny, drobiu czy wołowiny. Ważna jest także optymalna temperatura pieczenia.
Z artykułu Auchan dowiesz się, jak zostać mistrzem mięsnych dań.

Dlaczego warto marynować mięso przed pieczeniem?

Aromatyczna i soczysta pieczeń, do tego ugotowane ziemniaki oraz surówka ze świeżych warzyw to zawsze trafiony pomysł na obiad czy kolację. Przyrządzenie takiego posiłku wcale nie jest trudne. Pierwsza najważniejsza zasada to wybór świeżego mięsa.

Druga równie istotna kwestia to marynata. Dlaczego warto to ją przygotować? Przede wszystkim zamoczenie kawałka wieprzowiny czy dziczyzny w mieszance aromatycznych składników jak zioła, przyprawy i oleje wpływa pozytywnie na właściwości mięsa. Dobra marynata sprawi, że tusza nie tylko nabierze wyrazistego smaku, ale będzie też bardziej delikatna dla podniebienia, niż mięso przygotowane bez marynowania.

Dobrze przyprawione mięso potrzebuje zdecydowanie krótszej obróbki termicznej, niż porcja, która nie była wcześniej umieszczona w aromatycznej zalewie. Ponadto sól – jeden z podstawowych składników marynaty do mięs pomaga w rozpuszczaniu białek zawartych w mięsie, co w rezultacie poprawia jego soczystość. Marynowanie to sprawdzona metoda na to, aby uzyskać soczyste, wręcz rozpływające się w ustach mięsne kawałki.

Przeczytaj także: Jak przyrządzić mięso mielone z indyka? Przepisy na zdrowe i pyszne dania

Wybór mięsa do marynowania

Marynowanie to metoda konserwacji żywności. Wymaga jednak przestrzegania kilku podstawowych zasad. Zacznijmy od rodzaju mięs, które można marynować. 

Drób jest bardzo chętnie wybieranym produktem, zwłaszcza do przygotowania na grilla. Świeże mięso z kurczaka umyj pod bieżącą wodą, a następnie namocz w marynacie. 

Drób w całości powinien marynować się minimum przez 12 godzin w lodówce, w ceramicznym lub szklanym naczyniu. Jeśli nie masz tyle czasu, o wiele krócej potrwa marynowanie pokrojonego mięsa, na przykład polędwiczki. Kurczak nabierze aromatu ziół i przypraw w zaledwie 3-4 godziny. W marynacie umieścisz również tuszę z kaczki, skrzydełka lub udka z kurczaka i indyka.

Miłośnicy czerwonego mięsa również nie mogą narzekać. Mięso wieprzowe oraz wołowe jest wręcz stworzone do marynowania. Delikatne kawałki np. polędwiczki wieprzowej, zamarynuj i odstaw na 12 godzin. Większe porcje mięsa, czyli sztukę karkówki czy szynki uprzednio ponakłuwaj widelcem i umieść w marynacie na minimum 48 godzin. Pamiętaj o regularnym obracaniu mięsa, zwłaszcza jeśli w całości nie jest zamoczone w przyprawach. 

A może zastanawiasz się jak zamarynować mięso z dzika czy z jelenia? To wcale nie jest trudne! Dziczyznę włóż na kilka dni do zamrażalnika, aby skruszała. Następnie rozmroź mięso i zanurz je na trzy dni w solance. To roztwór składający się z wody i soli w proporcach 75 gramów soli na 1 litr wody. Po trzech dniach przełóż mięso do przygotowanej marynaty i umieść w lodówce na 1-2 dni. Po tym czasie dziczyzna jest gotowa do pieczenia

Przeczytaj także: Dania mięsne na święta Bożego Narodzenia – pomysły

Składniki marynaty, które warto wybrać

Bazę marynaty najczęściej stanowią oleje roślinne, czyli olej rzepakowy bądź oliwa z oliwek. Zapobiegają one wysuszaniu się mięsa w trakcie pieczenia oraz pozwalają wydobyć aromat przypraw dodawanych do marynaty.

Kolejnym składnikiem jest kwas, który podobnie jak sól pomaga w rozpuszczaniu białek mięsa, wpływając na jego kruchość. Źródłem kwasu w marynacie mogą być owoce – cytryny, limonki lub grejpfruty. Jeśli nie przepadasz za cytrusowym zapachem pieczeni, sięgnij po ocet. Możesz też zdecydować się na kwas mlekowy obecny w jogurcie bądź w maślance.

Przyprawy to kolejny element dobrej marynaty. Bazylia, szałwia, estragon, cząber, rozmaryn, kurkuma – to tylko niektóre z nich. Stwórz kompozycję z maksymalnie trzech, czterech ziół, aby nie zdominować naturalnego smaku mięsa.

Jeśli chcesz, by Twoje danie na talerzu pachniało jeszcze bardziej, możesz urozmaicić swoją mieszankę o miód pitny bądź piwo. Alkohol w marynacie rozkłada białko zwane kolagenem. Im mniejsza jego zawartość, tym mięso jest delikatniejsze.

Przykładowe pomysły na marynaty od Auchan

Jeśli nie wiesz, jak przygotować mięso do pieczenia, mamy dla Ciebie kilka pomysłów na marynaty. Pierwsza z nich jest na bazie oleju – rzepakowego, słonecznikowego bądź sezamowego tłoczonego na zimno. Zasada jej przygotowania jest bardzo prosta – na trzy łyżki oleju powinna przypadać jedna łyżka składnika kwaśnego. Możesz użyć soku z cytryny lub dowolnego octu np. jabłkowego czy balsamicznego

Kolejnym elementem są oczywiście zioła. Do zamarynowania drobiu świetnie sprawdzi się natka pietruszki, bazylia, oregano i rozmaryn. Z kolei do wieprzowiny pasuje majeranek, ostra papryka oraz czosnek granulowany. 

Dobrym pomysłem będzie również przygotowanie marynaty na bazie sfermentowanego mleka, czyli jogurtu, maślanki lub kefiru. Wystarczy, że do dużej miski wlejesz wybrany produkt, dodasz do niego ulubione przyprawy, w tym liść laurowy, sól i pieprz. Przygotowaną mieszanką zalej kawałki mięsa i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Miodowo-musztardowa marynata to kolejny przepis na udany schab, pieczeń czy udka z kurczaka. Jej przygotowanie jest naprawdę szybkie i proste. Wystarczy, że w misce wymieszasz musztardę np. dijon, naturalny miód, oliwę i sos sojowy. Dodasz do tego przeciśnięty przez praskę czosnek i ulubione przyprawy, w tym sól i pieprz. 

Jeśli lubisz orzeźwiający zapach cytrusów, stwórz domową marynatę na bazie cytryny bądź limonki. Cytryny pokrój na plasterki, zalej oliwą, dodaj imbir, czosnek i listki mięty. W tak przygotowanej marynacie zanurz na kilka godzin ulubione kawałki mięsa. 

Przeczytaj także: Czerwone mięso – jakie to produkty?

Jak zamarynować mięso do pieczenia?

Teraz czas na kilka sprawdzonych porad jak zamarynować mięso do pieczenia. Pierwsza z nich dotyczy rozmrażania produktów. Po wyjęciu z chłodziarki przełóż mięso do lodówki. Mimo tego, że jest to najwolniejszy sposób rozmrażania (może trwać nawet 1-2 dni), masz pewność, że jest to metoda bezpieczna, chroniąca przed szkodliwymi dla ludzkiego zdrowia bakteriami.

Nigdy nie marynuj mięsa w temperaturze pokojowej. Gdy umieścisz je w marynacie, niezwłocznie przełóż je do lodówki. Aby ułatwić i przyspieszyć marynowanie, możesz delikatnie nakłuć bądź ponacinać mięso w celu wniknięcia przypraw do jego środka. 

Istnieje kilka rodzajów mięs, które mogą mieć dla niektórych nieprzyjemny zapach, na przykład jagnięcina i baranina. Aby się go pozbyć, namocz mięso przez co najmniej 24 godziny w śmietanie lub w kwaśnym mleku. Możesz też obłożyć je cebulą, która usunie specyficzną woń. 

Jeśli do marynaty użyjesz miodu, unikaj smażenia mięsa na patelni. Pod wpływem wysokiej temperatury następuje karmelizowanie cukru i może dojść do przypalenia. W efekcie mięso może mieć lekko gorzkawy smak. Z kolei sięgając po ocet, miej na uwadze, że taki z czerwonego wina najlepiej pasuje do wieprzowiny, wołowiny i jagnięciny. Natomiast ocet z wina białego to świetny wybór do ryb, drobiu i owoców morza.

Sprawdź, jak piec mięso w piekarniku, by było idealne

Zamarynowałeś mięso? Teraz czas na jego upieczenie. Jak to zrobić, by nie utraciło swojej kruchości i delikatności? Wszystko zależy od rodzaju i kawałka mięsa.

Jak piec mięso drobiowe? Wyjmij kurczaka z lodówki godzinę przed rozpoczęciem pieczenia. Dzięki temu tusza upiecze się równomiernie. Kurczak, kaczka lub gęś pieczona w całości powinna być umieszczona w piekarniku nagrzanym do temperatury 170⁰C z opcją góra dół. Przyjmuje się, że na 1 kilogram mięsa przypada 1 godzina w piecu.

Udka w zależności od porcji wymagają spędzenia w piekarniku od 40 do 60 minut, skrzydełka około 40 minut, a filet z piersi z kurczaka – 30 minut.

Optymalna temperatura pieczenia mięsa wieprzowego i wołowego to 160-180 st. C. Na pierwszy kwadrans, możesz zwiększyć moc piekarnika do 200-220 st. C. Tak jak w przypadku kurczaka średni czas pieczenia mięsa wołowego i wieprzowego to 1 godzina na 1 kilogram mięsa.

Aby mieć pewność, że kawałek będzie soczysty i miękki, włóż porcję schabu lub szynki do naczynia żaroodpornego z przykryciem. Możesz też skorzystać z garnka rzymskiego bądź z rękawa do pieczenia. Jak długo piec mięso w rękawie? Półtorakilogramowy kawałek mięsa powinien być gotowy w przeciągu 1,5 godziny.

Przeczytaj także: Dania z wieprzowiny – 4 pomysły na obiad z mięsa rasy puławskiej marki Pewni Dobrego

Nie wiesz, jak długo piec mięso w piekarniku z dzika, sarny bądź z jelenia? Umieść je w dużym naczyniu wcześniej posmarowanym masłem i wstaw do piekarnika o temperaturze 220 st. C. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 st. C. Czas zależy od wielkości kawałka. W przypadku żeberek z dzika wynosi około 2 godzin. Duży udziec wymaga pieczenia nawet przez 4 godziny, natomiast szynka jest gotowa w ciągu 120 minut.

Zgłębiaj tajniki kulinarnego świata z Auchan

Jeśli szukasz pomysłu na wykwintny obiad z mięsem w roli głównej, zapraszamy Cię do sklepu Auchan. Znajdziesz tu drób z polskich gospodarstw, wieprzowinę, wołowinę i dziczyznę. Już dziś, sprawdź najwyższą jakość naszego mięsa. Zwróć szczególną uwagę na produkty Pewni Dobrego – to marka własna Auchan, która oferuje jakościowe produkty od lokalnych producentów.

Oprócz tego w Auchan czekają na Ciebie niezbędne przyprawy oraz składniki potrzebne do stworzenia aromatycznej marynaty. Mowa tutaj o suszonych ziołach, warzywach, cytrusach, czy miodzie. Zgłębiaj tajniki kulinarnego świata z Auchan i twórz dania, w których rozsmakuje się cała rodzina.