Jak zrobić chrzan? Idealny dodatek na wielkanocny stół
Jak zrobić chrzan, aby zachować jego właściwości? Przydatne wskazówki
Dobrze przyrządzony chrzan jest nie tylko smaczny, ale zachowuje swoje prozdrowotne właściwości. A tych jest niemało. Chrzan jest prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia witamin, takich jak C, E i z grupy B oraz pierwiastków, w tym żelaza, wapnia, fosforu i magnezu. W jego składzie znajdziesz też glikozydy, glukozynolany, flawonoidy, błonnik, enzymy i olejki eteryczne.
Bogactwo składników zawartych w chrzanie sprawia, że możemy określić go naturalnym superfood. Ma właściwości antywirusowe, bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwpasożytnicze. Często jest nawet nazywany naturalnym antybiotykiem. Poza tym działa rozgrzewająco, przeciwbólowo i wykrztuśnie. Chrzan wzmacnia odporność, łagodzi objawy infekcji, pomaga w oczyszczaniu górnych dróg oddechowych i leczeniu zapalenia oskrzeli oraz płuc. Dzięki moczopędnemu działaniu może być wsparciem przy leczeniu infekcji układu moczowego.
Właściwości przeciwbólowe rośliny sprawiają, że chrzan wspomaga łagodzenie bólów stawowych, reumatycznych i kręgosłupa – warzywo jest polecane szczególnie osobom starszym. Działa rozgrzewająco, dzięki czemu bóle mogą ustąpić, stawy odzyskać elastyczność a obrzęki mogą się zmniejszyć. Dodatkowo chrzan usprawnia pracę układu pokarmowego i przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu jest wskazany przy odchudzaniu.
Przyrządzając chrzan na wielkanocny stół, zyskujesz nie tylko dodatek do wielu świątecznych dań o charakterystycznym, głębokim smaku, ale też bardzo zdrowy produkt o dobroczynnym dla organizmu działaniu. Aby zachować moc cennych substancji w chrzanie, najlepiej jest przygotować go samodzielnie w domu. Jeśli zdecydujesz się na zakup gotowego chrzanu, wybierz dobrej jakości produkt z jak największą zawartością korzenia.
Jeśli natomiast chcesz kupić korzenie chrzanu, wybieraj te twarde i jędrne, co wpłynie na smak i jakość uzyskanej przekąski. Jeden kilogram warzyw pozwala zazwyczaj na przygotowanie 3 lub 4 niewielkich słoików tartego chrzanu.
Jak utrzeć chrzan i czym go przyprawić?
Jeśli chcesz cieszyć się pysznym smakiem i dobroczynnymi właściwościami dania, przygotuj je samodzielnie. Poniżej znajdziesz poradnik prezentujący, jak zrobić chrzan wielkanocny krok po kroku.
- Na początek należy dokładnie utrzeć chrzan. Jak zrobić to prawidłowo? Najpierw starannie umyj, a później cienko obierz korzenie chrzanu.
- Usuń wszystkie plamki z warzyw. Później jeszcze raz precyzyjnie je opłucz i wysusz.
- Aby uniknąć szczypania w oczy podczas ucierania warzywa, możesz wcześniej umieścić obrane korzenie na 60 minut w zamrażarce albo naczyniu z chłodną wodą.
- Żeby zapobiec ciemnieniu korzeni, dodaj parę łyżek octu jabłkowego albo soku z cytryny do miski z chrzanem.
- Utrzyj chrzan na tarce z małymi oczkami. Możesz też użyć blendera.
Na to, jak zrobić chrzan tarty, aby był smaczny i aromatyczny, wpływa w dużej mierze odpowiednie utarcie warzywa. Jeżeli preferujesz delikatniejszy aromat, po starciu korzeni przelej je wrzącą wodą na sitku. Jeśli chcesz natomiast uzyskać możliwie najwięcej aromatu, zetrzyj chrzan na tarce z drobnymi oczkami.
Po utarciu masy dodaj przyprawy. Odpowiednio zbalansowane przyprawy w dużym stopniu decydują o smaku potrawy. Jak zrobić chrzan na święta i jakich przypraw użyć? Smak przekąski świetnie podkreśli szczypta cukru i soli. Dodaj też sok z cytryny albo ocet. Pamiętaj, że na każde pół kilograma tartego chrzanu powinny przypadać 2 lub 3 łyżki soku bądź octu.
Polecanym wyborem jest ocet jabłkowy albo winny – są bowiem łagodniejsze od octu spirytusowego. W celu rozrzedzenia masy chrzanowej wlej do niej parę łyżek wrzątku.
Sprawdź również: Babka wielkanocna – przepis na doskonały wypiek świąteczny
Chrzan tarty – jak zrobić i z czym go serwować?
Wiesz już, jak prawidłowo utrzeć chrzan i czym go przyprawić. Chrzan ma to do siebie, że jest uniwersalny – świetnie smakuje z różnymi dodatkami i przyprawami. Dlatego poniżej znajdziesz szczegółowe przepisy na to, jak zrobić domowy chrzan na kilka sposobów.
Jak zrobić domowy chrzan? Przepis
W dalszej części artykułu znajdziesz przepis prezentujący, jak zrobić chrzan na święta. Klasyczny, domowy chrzan to najpopularniejszy wariant tej potrawy, obecny na wielkanocnych stołach w polskich domach.
Przeczytaj też: Najlepszy przepis na jajka faszerowane. Zachwyć gości na święta
Najpierw obierz korzeń chrzanu ze skórki.
Utrzyj warzywa na tarce z małymi oczkami. Możesz też wykorzystać blender.
Do naczynia wlej wodę. Wsyp cukier, sól i wlej sok z cytryny.
Całość starannie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Chrzan domowy jest gotowy do spożycia. Dla zachowania jego smaku i właściwości przechowuj go w szczelnie zamkniętym słoiku.
Chrzan tarty – jak zrobić chrzan ze śmietaną?
Masz ochotę na inny wariant potrawy? Zobacz, jak zrobić chrzan ze śmietaną, czarnym pieprzem oraz jajkami bądź wędliną.
Zobacz również: Przepis na żurek – wielkanocne danie krok po kroku
Dokładnie obierz i umyj chrzan.
Zetrzyj go w blenderze albo na tarce o drobnych oczkach.
Dodaj śmietanę Pewni Dobrego Auchan do chrzanu i całość starannie wymieszaj, aby dokładnie połączyć składniki.
Wsyp przyprawy do smaku: pieprz, sól i cukier. Wymieszaj całość i gotowe! Potrawę podawaj z wędliną albo jajkiem. Smak chrzanu możesz uzupełnić sokiem z cytryny. Dzięki niemu nie ściemnieje.
Dokładnie obierz i umyj chrzan.
Zetrzyj go w blenderze albo na tarce o drobnych oczkach.
Dodaj śmietanę Pewni Dobrego Auchan do chrzanu i całość starannie wymieszaj, aby dokładnie połączyć składniki.
Wsyp przyprawy do smaku: pieprz, sól i cukier. Wymieszaj całość i gotowe! Potrawę podawaj z wędliną albo jajkiem. Smak chrzanu możesz uzupełnić sokiem z cytryny. Dzięki niemu nie ściemnieje.
Jak zrobić chrzan wielkanocny?
Jak zrobić domowy chrzan?
Dowiedz się, jak zrobić chrzan na stół wielkanocny. Prezentowana potrawa sprawdzi się jako dodatek do wielu świątecznych dań. Doskonale podkreśla smak wędlin, faszerowanych jaj czy mięs.
Ugotuj jajka na twardo w czasie 8-10 minut, w zależności od ich wielkości. Wyjmij je z wrzątku i przełóż do zimnej kąpieli wodnej. Po ostygnięciu obierz je ze skorupek i przekrój na połówki.
Wyjmij żółtka i utrzyj je z masłem.
Zetrzyj białka na tarce o małych oczkach.
Obierz chrzan i usuń z niego wszystkie plamki. Zetrzyj korzeń w blenderze bądź na tarce o małych oczkach.
Podgrzej ocet jabłkowy i rozpuść w nim cukier. Powstałą w ten sposób mieszanką zalej starty chrzan. Odstaw całość do wystygnięcia.
Żółtko utarte z masłem połącz z chrzanem. Dodaj do mieszanki śmietanę bądź jogurt i utarte białka. Całość dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednorodnej, gładkiej konsystencji.
Dopraw szczyptą soli dla podkreślenia smaku potrawy.
Ugotuj jajka na twardo w czasie 8-10 minut, w zależności od ich wielkości. Wyjmij je z wrzątku i przełóż do zimnej kąpieli wodnej. Po ostygnięciu obierz je ze skorupek i przekrój na połówki.
Wyjmij żółtka i utrzyj je z masłem.
Zetrzyj białka na tarce o małych oczkach.
Obierz chrzan i usuń z niego wszystkie plamki. Zetrzyj korzeń w blenderze bądź na tarce o małych oczkach.
Podgrzej ocet jabłkowy i rozpuść w nim cukier. Powstałą w ten sposób mieszanką zalej starty chrzan. Odstaw całość do wystygnięcia.
Żółtko utarte z masłem połącz z chrzanem. Dodaj do mieszanki śmietanę bądź jogurt i utarte białka. Całość dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednorodnej, gładkiej konsystencji.
Dopraw szczyptą soli dla podkreślenia smaku potrawy.
Teraz już wiesz, jak zrobić chrzan tarty z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Po przygotowaniu chrzanu przełóż go do czystych słoików, starannie zakręć i przechowuj w lodówce. Tak przyrządzony smakołyk, prawidłowo przechowywany, zachowa swą świeżość przez około kilka tygodni.
Sprawdzony przepis na to, jak zrobić chrzan domowy do słoików
Chcesz przechować chrzan do następnych świąt? Odpowiednie przygotowanie pozwoli Ci zwiększyć trwałość i świeżość smakołyku o kilka miesięcy. Zobacz zatem, jak zrobić chrzan domowy do słoików, aby móc po niego sięgnąć w dowolnej chwili.
Chrzan obierz ze skórki, a następnie przepłucz pod bieżącą wodą.
Zetrzyj korzenie w blenderze albo na tarce o małych oczkach. Przełóż je do miski o wysokich brzegach.
Dodaj sól, cukier, sok z cytryny oraz kilka łyżek wrzącej wody.
Dokładnie wymieszaj całość. Dodaj śmietanę bądź jogurt naturalny od Auchan oraz starte jabłko.
Starannie umyj i wyparz słoik. Włóż do niego chrzan.
Pasteryzuj słoik przez 15 minut. Gotowe!
Chrzan obierz ze skórki, a następnie przepłucz pod bieżącą wodą.
Zetrzyj korzenie w blenderze albo na tarce o małych oczkach. Przełóż je do miski o wysokich brzegach.
Dodaj sól, cukier, sok z cytryny oraz kilka łyżek wrzącej wody.
Dokładnie wymieszaj całość. Dodaj śmietanę bądź jogurt naturalny od Auchan oraz starte jabłko.
Starannie umyj i wyparz słoik. Włóż do niego chrzan.
Pasteryzuj słoik przez 15 minut. Gotowe!
Słoik z chrzanem przechowuj w zacienionym, chłodnym miejscu. Dzięki pasteryzacji przekąska zachowa świeżość i wartości odżywcze na długo. Po otwarciu trzymaj chrzan w lodówce. Pamiętaj, że wszystkie niezbędne składniki na domowy chrzan kupisz w sklepach stacjonarnych Auchan oraz przez internet z dostawą do domu.