Aplikacja

Jak zrobić ciasto marchewkowe z kremem mascarpone na święta?

Opublikowano 04.11.2023 - 4 minut czytania

Świąteczna tradycja kulinarna rządzi się swoimi prawami. Jeśli chcesz ją jednak nieco urozmaicić, na wigilijnym stole, obok keksu i staropolskiego piernika postaw również ciasto marchewkowe z kremem mascarpone. Ten pyszny deser idealnie łączy słodkie, korzenne i kwaskowe nuty, dlatego z pewnością przypadnie do gustu tym młodszym, jak i nieco starszym miłośnikom łakoci.

Smak świąt, czyli ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Ciasto marchewkowe to deser z długą tradycją. Z odkryć historyków wynika, że ten pyszny wypiek przygotowywano już w okresie średniowiecza. Na popularności zaczęło ono jednak zyskiwać dopiero w II połowie XX wieku, szybko stając się elementem bożonarodzeniowej tradycji w krajach anglosaskich.

Z biegiem czasu ten pyszny deser doczekał się wielu odmian. Wśród nich na uwagę zasługuje w szczególności bardzo aromatyczne ciasto marchewkowe z cynamonem i orzechami, a także wersja dietetyczna z płatkami owsianymi. Przepis na tę ostatnią znajdziesz w tym poradniku.

Choć polskie zwyczaje i tradycje kulinarne różnią się od tych, popularnych w innych krajach Europy, to jednak ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone coraz częściej można znaleźć na wigilijnych stołach.

Deser jest łatwy w przygotowaniu i nie sprawi trudności nawet tym, którzy nie mają dużej wprawy w pieczeniu. Jego korzenny aromat, z wyczuwalnymi nutami imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej, idealnie wkomponowuje się w atmosferę świąt Bożego Narodzenia. Wyróżnikiem jest również złożony smak – słodkie ciasto idealnie kontrastuje tu z nieco kwaskowatym kremem z serka mascarpone. Nie musisz nam jednak wierzyć na słowo. Wykorzystaj nasz przepis i przygotuj świąteczne ciasto marchewkowe, które okaże się prawdziwą ucztą dla podniebienia!

Zobacz także: Tort bezowy – pomysł na deser. Sprawdź nasz przepis!

Przepis na szybkie ciasto marchewkowe z mascarpone

Ciasto marchewkowe to deser, który idealnie wpisuje się w kanon bożonarodzeniowej tradycji. Kusi wyjątkowym smakiem słodkiej marchewki i chrupiących orzechów oraz aromatem korzennych przypraw. Właśnie dlatego ten wyjątkowy deser nie tylko zachwyci Waszych bliskich, lecz również sprawi, że święta staną się jeszcze smaczniejsze. Skorzystaj z naszego przepisu i sprawdź, jak łatwo możesz przygotować świąteczne ciasto marchewkowe z kremem mascarpone, wykorzystując produkty dostępne w asortymencie sklepów Auchan!

Wymieszaj suche składniki

Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz podane w przepisie przyprawy. Składniki dokładnie połącz ze sobą, mieszając je za pomocą łyżki lub kuchennej trzepaczki.

Połącz resztę składników

Do drugiego naczynia dodaj startą marchewkę i jabłka. Wbij jajka, wsyp cukier trzcinowy i cukier wanilinowy, a na koniec dodaj olej. Składniki dokładnie wymieszaj. Gdy uzyskasz jednolitą masę, dodaj mąkę i mieszaj ciasto, aż wszystkie grudki znikną.

Przygotuj formę

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto marchewkowe.

Upiecz ciasto do suchego patyczka

Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 1750C. Piecz przez ok. 35 minut (do suchego patyczka).

Odstaw wypiek do ostygnięcia

Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciasto do ostygnięcia. Następnie przekrój je za pomocą ostrego noża tak, by uzyskać dwa osobne blaty.

Ubij śmietankę z cukrem

Schłodzoną śmietankę ubij za pomocą miksera na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru.

Dodaj mascarpone

Do ubitej śmietanki dodaj schłodzony serek mascarpone. Miksuj przez ok. 2 minuty, aż krem będzie sztywny.

Wyłóż masę

Połową masy przełóż blaty ciasta. Reszty kremu użyj do wykończenia wierzchu deseru.

Udekoruj swój wypiek

Tak przygotowane ciasto marchewkowe na święta możesz ozdobić pokrojonymi orzechami lub kolorową posypką.

Czas całkowity 65 min
Porcja 15
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 35 min
Składniki
15
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej tortowej typu 450 marki własnej Auchan
150 ml oleju rzepakowego Pewni Dobrego
4 średniej wielkości jajka BIO Pewni Dobrego
250 g marchewki startej na tarce o grubych oczkach
150 g jabłek startych na tarce o grubych oczkach
200 g cukru trzcinowego
16 g (1 opakowanie) cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
po ok. ¼ łyżeczki soli, gałki muszkatołowej i imbiru
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone marki własnej Auchan
500 ml śmietanki 36% marki własnej Auchan
3 łyżki cukru pudru

Ciasto marchewkowe z cynamonem i orzechami

Dbasz o linię? Nie musisz odmawiać sobie bożonarodzeniowych łakoci! Ciasto marchewkowe na święta możesz przygotować także w wersji fit z płatkami owsianymi, jogurtem naturalnym oraz miodem. Skorzystaj z naszego pomysłu i spraw, by chwile spędzone z bliskimi przy wigilijnym stole były jeszcze smaczniejsze!

Wyjmij składniki z lodówki

Wszystkie składniki wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem tak, by miały temperaturę pokojową.

Wymieszaj składniki

Składniki na ciasto, oprócz startej marchewki i orzechów, mieszaj za pomocą robota kuchennego, aż uzyskasz jednolitą masę.

Dodaj marchewkę i orzechy

Na koniec dodaj do ciasta marchewkę i orzechy – wmieszaj je w masę, za pomocą szpatułki.

Upiecz ciasto

Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 25–30 minut.

Odstaw wypiek do ostygnięcia

Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj serek i ubij śmietankę

Serek rozdrobnij widelcem, połącz z cukrem i sokiem z limonki. Śmietankę ubij na sztywno mikserem.

Wyłóż masę na ciasto

Połącz serek z ubitą śmietaną. Masę wyłóż na przygotowane wcześniej ciasto marchewkowe.