Jak zrobić ciasto marchewkowe z kremem mascarpone na święta?
Świąteczna tradycja kulinarna rządzi się swoimi prawami. Jeśli chcesz ją jednak nieco urozmaicić, na wigilijnym stole, obok keksu i staropolskiego piernika postaw również ciasto marchewkowe z kremem mascarpone. Ten pyszny deser idealnie łączy słodkie, korzenne i kwaskowe nuty, dlatego z pewnością przypadnie do gustu tym młodszym, jak i nieco starszym miłośnikom łakoci.
Spis treści:
- Smak świąt, czyli ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
- Przepis na szybkie ciasto marchewkowe z mascarpone
- Ciasto marchewkowe z cynamonem i orzechami
- Porady i triki – co zrobić, aby Twoje ciasto było wyjątkowe?
- Teraz już wiesz, jak zrobić ciasto marchewkowe z kremem mascarpone – czas delektować się jego wyjątkowym smakiem!
Smak świąt, czyli ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Ciasto marchewkowe to deser z długą tradycją. Z odkryć historyków wynika, że ten pyszny wypiek przygotowywano już w okresie średniowiecza. Na popularności zaczęło ono jednak zyskiwać dopiero w II połowie XX wieku, szybko stając się elementem bożonarodzeniowej tradycji w krajach anglosaskich.
Z biegiem czasu ten pyszny deser doczekał się wielu odmian. Wśród nich na uwagę zasługuje w szczególności bardzo aromatyczne ciasto marchewkowe z cynamonem i orzechami, a także wersja dietetyczna z płatkami owsianymi. Przepis na tę ostatnią znajdziesz w tym poradniku.
Choć polskie zwyczaje i tradycje kulinarne różnią się od tych, popularnych w innych krajach Europy, to jednak ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone coraz częściej można znaleźć na wigilijnych stołach.
Deser jest łatwy w przygotowaniu i nie sprawi trudności nawet tym, którzy nie mają dużej wprawy w pieczeniu. Jego korzenny aromat, z wyczuwalnymi nutami imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej, idealnie wkomponowuje się w atmosferę świąt Bożego Narodzenia. Wyróżnikiem jest również złożony smak – słodkie ciasto idealnie kontrastuje tu z nieco kwaskowatym kremem z serka mascarpone. Nie musisz nam jednak wierzyć na słowo. Wykorzystaj nasz przepis i przygotuj świąteczne ciasto marchewkowe, które okaże się prawdziwą ucztą dla podniebienia!
Zobacz także: Tort bezowy – pomysł na deser. Sprawdź nasz przepis!
Przepis na szybkie ciasto marchewkowe z mascarpone
Ciasto marchewkowe to deser, który idealnie wpisuje się w kanon bożonarodzeniowej tradycji. Kusi wyjątkowym smakiem słodkiej marchewki i chrupiących orzechów oraz aromatem korzennych przypraw. Właśnie dlatego ten wyjątkowy deser nie tylko zachwyci Waszych bliskich, lecz również sprawi, że święta staną się jeszcze smaczniejsze. Skorzystaj z naszego przepisu i sprawdź, jak łatwo możesz przygotować świąteczne ciasto marchewkowe z kremem mascarpone, wykorzystując produkty dostępne w asortymencie sklepów Auchan!
Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz podane w przepisie przyprawy. Składniki dokładnie połącz ze sobą, mieszając je za pomocą łyżki lub kuchennej trzepaczki.
Do drugiego naczynia dodaj startą marchewkę i jabłka. Wbij jajka, wsyp cukier trzcinowy i cukier wanilinowy, a na koniec dodaj olej. Składniki dokładnie wymieszaj. Gdy uzyskasz jednolitą masę, dodaj mąkę i mieszaj ciasto, aż wszystkie grudki znikną.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto marchewkowe.
Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 1750C. Piecz przez ok. 35 minut (do suchego patyczka).
Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciasto do ostygnięcia. Następnie przekrój je za pomocą ostrego noża tak, by uzyskać dwa osobne blaty.
Schłodzoną śmietankę ubij za pomocą miksera na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru.
Do ubitej śmietanki dodaj schłodzony serek mascarpone. Miksuj przez ok. 2 minuty, aż krem będzie sztywny.
Połową masy przełóż blaty ciasta. Reszty kremu użyj do wykończenia wierzchu deseru.
Tak przygotowane ciasto marchewkowe na święta możesz ozdobić pokrojonymi orzechami lub kolorową posypką.
Ciasto marchewkowe z cynamonem i orzechami
Dbasz o linię? Nie musisz odmawiać sobie bożonarodzeniowych łakoci! Ciasto marchewkowe na święta możesz przygotować także w wersji fit z płatkami owsianymi, jogurtem naturalnym oraz miodem. Skorzystaj z naszego pomysłu i spraw, by chwile spędzone z bliskimi przy wigilijnym stole były jeszcze smaczniejsze!
Wszystkie składniki wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem tak, by miały temperaturę pokojową.
Składniki na ciasto, oprócz startej marchewki i orzechów, mieszaj za pomocą robota kuchennego, aż uzyskasz jednolitą masę.
Na koniec dodaj do ciasta marchewkę i orzechy – wmieszaj je w masę, za pomocą szpatułki.
Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 25–30 minut.
Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
Połącz serek z ubitą śmietaną. Masę wyłóż na przygotowane wcześniej ciasto marchewkowe.