Aplikacja

Jak zrobić dobrą kawę w domu? 5 trików dla baristów amatorów!

Opublikowano 14.01.2023 - 8 minut czytania

Masz ochotę na małą czarną o intensywnym smaku lub łagodne cappuccino z kremową pianką? Wcale nie musisz wychodzić z domu, by szukać dobrej kawiarni, w której zaserwują Ci ten pobudzający napój, przygotowany wedle Twoich preferencji. Dzięki sugestiom profesjonalnych baristów dowiesz się, jak zrobić dobrą kawę w domu. Sprawdź, czego potrzebujesz, by zaparzona przez Ciebie kawa zachwycała smakiem i zapachem!

Jak zrobić dobrą kawę? Poznaj metody parzenia

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, na pewno wiesz, że istnieje mnóstwo metod jej parzenia, pochodzących z różnych zakątków świata. Od lat ludzie szukali sposobów na to, jak zrobić dobrą kawę i wydobyć z ziaren głębię smaku, by delektować się czarnym naparem bez cierpkiego posmaku. Dzięki temu nie tylko odkrywali nowe rozwiązania w tej dziedzinie, ale także popychało ich to do doskonalenia sprzętów używanych do zaparzania.

To właśnie dzięki eksploracji powstawały metody, które mocno różniły się od samego zalewania wrzątkiem zmielonych ziaren. W 1901 r. Luigi Bezzera zaskoczył świat pierwszym ekspresem do kawy, w 1929 r. Attilio Calimani opatentował projekt french pressa, znanego u nas jako zaparzacz tłokowy, a zaledwie 4 lata później na świecie pojawiły się kawiarki – wynalazek, którego autorem jest Alfonso Bialetti.

Innowacyjności nie można odmówić zwłaszcza współczesnym wynalazkomelektryczne młynki do ziaren i ekspresy kapsułkowe ułatwiają parzenie każdemu, kto szuka dopasowanego do siebie sposobu na zrobienie dobrej kawy w domowym zaciszu.

Warto wiedzieć, że choć celem wszystkich metod parzenia jest doprowadzenie do kontaktu wody ze zmielonymi ziarnami, to każda z nich może zaakcentować nieco inne walory smakowe napoju. Eksperymentuj, a na pewno znajdziesz sposób na to, jak zrobić najlepszą kawę dla siebie, domowników oraz gości. Sprawdź, jak korzystać z narzędzi, które pomogą Ci zaparzyć aromatyczny napar.

French press, czyli popularny zaparzacz

French press, francuska praska, kafetiera czy zaparzacz tłokowy to różne nazwy tego samego urządzenia. Zazwyczaj składa się ono z dwóch części – wysokiego naczynia z rączką, tzw. cylindra oraz metalowego tłoka z filtrem i przykrywką.

Parzenie kawy we french pressie jest bardzo proste. Na początku należy wsypać odpowiednią ilość zmielonych ziaren do cylindra – bariści radzą, by kierować się tu zasadą 6 g kawy na 100 ml wody. Jeśli więc pojemność Twojego zaparzacza to 0,8 l, potrzebujesz 48 g kawy. Następnie zalewasz ją gorącą, ale nie wrzącą wodą. Czas parzenia to ok. 3-4 minuty. Potem wystarczy nacisnąć tłok, by oddzielić fusy od naparu i przelać kawę do filiżanek lub kubków.

W tej metodzie masz wpływ na ostateczną intensywność smaku kawy – wystarczy, że wlejesz nieco mniej lub więcej wody, niż jest to zalecane. Warto jednak uważać, by nie przesadzić w żadną ze stron. Wówczas efektem może być zbyt rozwodniona lub cierpka, pozbawiona głębi kawa.

A jak zrobić dobrą kawę z mlekiem? W tym też pomoże Ci french press! Nalej niewielką ilość mleka lub napoju roślinnego i ubijaj tłokiem, aż uzyskasz mleczną piankę. Przelej ją do swojej kawy i delektuj się pysznym, kremowym smakiem.

Kawiarka bazuje na ciśnieniowej metodzie parzenia. To nie tylko sposób na aromatyczne espresso, ale także na orzeźwiający napój w wersji na zimno. Jak zrobić dobrą kawę mrożoną? Sam sposób zaparzania jest zawsze taki sam, niezależnie od tego, czy finalnie planujesz wypić gorącą, czy chłodną kawę z dodatkiem lodu.

Ilość ziaren zależy zawsze od pojemności Twojej kawiarki. Możesz posiłkować się metodą odmierzania wspomnianą przy french pressie lub skorzystać z porady wynalazcy tego urządzenia. Alfonso Bialetti twierdził, że wystarczy wsypać ziarna do sitka kawiarki, by wypełniały je, nie wychodząc poza górną linię. Taką miarę przesyp do młynka, a po zmieleniu, z powrotem do koszyczka.

Nalej gorącą wodę do dolnej części kawiarki – do wysokości zaworu ciśnieniowego, nałóż sitko wypełnione kawą i przykręć górny element. Gdy usłyszysz charakterystyczne bulgotanie, Twoja kawa jest gotowa! Teraz możesz przelać ją do filiżanki albo przygotowanej wcześniej szklanki z kostkami lodu i zimnym mlekiem lub napojem roślinnym. To prosty przepis na dobrą kawę mrożoną, przygotowaną w Twojej kuchni.

Jak zrobić kawę w ekspresie na kapsułki?

A jak zrobić dobrą kawę z ekspresu kapsułkowego? Wiele zależy od rodzaju urządzenia – obecnie wiele osób decyduje się na sprzęt, który pozwala przygotować aromatyczną kawę z kapsułek. Jeśli i Ty masz ochotę wypróbować tę metodę parzenia, sięgnij po ekspres do kawy Qilive, dostępny w Auchan.

Jego obsługa jest bardzo intuicyjna – szybko nauczysz się, jak zrobić kawę w ekspresie na kapsułki. Wystarczy, że nalejesz wody do zbiornika, włożysz odpowiednią kapsułkę, wciśniesz przycisk i gotowe! Ekspres potrzebuje niecałej minuty, by przygotować znakomite espresso, nieco łagodniejsze lungo, kremowe cappuccino, czy mleczne latte macchiato.

Zaletą urządzenia jest nie tylko możliwość szybkiego przygotowywania smacznej kawy, ale również kompatybilność z kapsułkami wielu producentów. W ofercie Auchan w serii z czerwonym ptakiem znajdziesz wiele rodzajów kapsułek, które umożliwiają parzenie napojów w różnych stylach oraz smakach np. waniliowym, czy orzechowym. W ten sposób możesz każdego dnia pić dokładnie taką kawę, na jaką w danej chwili masz ochotę. Zadowoleni będą również Twoi goście – ekspres pozwoli przygotować napoje według ich indywidualnych preferencji.

Sprawdź również: Jaki ekspres do kawy wybrać? Oto przewodnik po kofeinowym świecie!

Przepis na dobrą kawę? Odpowiednio zmielone ziarna!

Gorąca woda, filtry, dobra kawa – co jest sekretem smaku tego popularnego napoju? Oprócz wspomnianych wyżej metod parzenia znaczenie ma również grubość mielenia ziaren. Odpowiednia wielkość drobinek to nie tylko gwarancja wydobycia najszlachetniejszych nut smakowych, ale również raczenia się napojem bez pływających w filiżance fusów. Jakie zalety ma klasyczna kawa mielona, a jakie ziarnista i kiedy warto zdecydować się na ekspres i kapsułki?

Kawa mielona

Po  zmielone ziarna  sięgają najczęściej klienci, którym zależy na szybkim i prostym przygotowaniu kawy. Takie rozwiązanie pozwala oszczędzić czas – nie trzeba uruchamiać młynka ani przesypywać proszku. Wystarczy wsypać kawę do zwilżonego  filtra lub bezpośrednio do filiżanki i zalać gorącą, przegotowaną wodą.

Poza czasem można zaoszczędzić także pieniądze – zmielone ziarna są zazwyczaj tańsze. Taką  kawę  znajdziesz również w Auchan wśród produktów oznaczonych zielonym kciukiem.

Kawa ziarnista

Zapach świeżo zmielonych ziaren potrafi uwieść każdego! To dzięki temu, że  kawa ziarnista  zachowuje aromat znacznie dłużej, niż mielona. Dodatkową zaletą jest również fakt, że ostateczną grubość ziaren możesz dopasować do sposobu parzenia – do kafetiery i  kawiarki lepsze będą nieco większe drobiny. Pozwoli to uniknąć przeciskania się ich przez oczka tłoka lub sitka, a co za tym idzie – picia kawy z fusami.

Kapsułki do ekspresu

Jak zrobić kawę z kapsułek? Bez ekspresu ani rusz! Dla tych, którzy chcą cieszyć się gorącym napojem, bez wchodzenia w sekrety baristów, najlepiej sprawdzi się  urządzenie na kapsułki. W tym przypadku nie musisz mieć w domu młynka ani za każdym razem sprawdzać, jaka powinna być grubość ziaren. Każda kapsułka to jedna filiżanka gorącej kawy, przygotowanej tak, jak lubisz.

Czy kawa z kapsułek jest zdrowa? Oczywiście! To po prostu zmielone ziarna (w zależności od wariantu – z dodatkiem pełnego mleka, naturalnych aromatów lub cukru) zamknięte w zgrabnym pudełeczku. Zapomnij o wysypującej się kawie i pływających wszędzie fusach – z nowoczesnymi kapsułkami, to już przeszłość.

5 cennych wskazówek dla baristy – amatora

Już znasz metody parzenia kawy i wiesz, jak zadbać o szczegóły techniczne każdego z omówionych sposobów. Czas na praktyczne triki, które sprawią, że przygotowany przez Ciebie napój będzie jeszcze smaczniejszy i bardziej aromatyczny.

Przeczytaj też: Najlepsza kawiarka. Jaką kupić? Zobacz nasze porady!

1. Gorzka, czy łagodna? Wybierz odpowiedni rodzaj ziaren

Zacznij od wyboru ziaren – w Auchan znajdziesz produkty z różnych stron świata m.in. Brazylii, Indii czy Kolumbii. Jeśli zależy Ci na wysokiej jakości, sięgnij po serię oznaczoną czerwonym ptakiem. Wśród propozycji dostępne są także artykuły BIO, takie jak  kawa ziarnista.

Koneserzy, którzy poszukują konkretnych bukietów smakowych, mogą spróbować również kawy z linii Collection – to produkty dla prawdziwych smakoszy. Znajdziesz tu np.  ziarna z Etiopii  o kuszącym aromacie jaśminu i białych owoców.

2. Pamiętaj o odpowiedniej temperaturze parzenia

Choć przyjęło się, że najlepiej zalewać zmielone ziarna wrzątkiem, to jednak bariści radzą, by woda miała temperaturę ok. 88-94 stopnie Celsjusza – w zależności od sposobu parzenia. Nie dotyczy to oczywiście kawiarki, w której musi się ona zagotować, żeby przejść przez sitko z kawą.

3. Podgrzej filiżankę

Żeby wzmocnić walory smakowe kawy, podawaj ją w ciepłej porcelanie. Nalewając gorący napój do zimnej filiżanki, automatycznie obniżasz jego temperaturę. Przez to, może częściowo stracić swój wyjątkowy aromat. Dlatego ogrzej nieco naczynie, zanim napełnisz je kawą.

 

4. Dodaj tajemniczy składnik, aby zaskoczyć gości smakiem kawy

Lubisz kawę smakową? Ją również przygotujesz w swojej własnej kuchni! Wystarczy, że podczas parzenia dodasz odrobinę sproszkowanego  kakao, cynamonu lub kardamonu. Jeśli korzystasz z ekspresu, sięgnij po  aromatyzowane kapsułki. To świetny sposób, by zaskoczyć swoich gości niebanalnym smakiem kawy!

5. Podawaj kawę od razu po zaparzeniu

Nie czekaj, aż kawa przestygnie – podawaj ją gościom i pij od razu po przygotowaniu. Według baristów napój ten zachowuje najwięcej ze swojego cennego aromatu do 5 minut po zaparzeniu. Delektuj się nie tylko smakiem, ale również pobudzającym zmysły zapachem.

Jak zrobić dobrą kawę? Z ekspresem Qilive!

Teraz sposoby parzenia kawy nie są dla Ciebie tajemnicą! Już wiesz, jak przygotować małą czarną z kawiarki i jak zrobić kawę mrożoną.
Z ekspresu Qilive możesz korzystać w domu lub w pracy – łatwość jego obsługi, duża ilość rodzajów kawy w kapsułkach i szybkość działania sprawią, że na pewno będziesz zadowolony. Pozwól sobie na odrobinę przyjemności – w końcu każdy ma swoje pragnienia, każdy ma swoją kapsułkę!

Zobacz również: Ranking kaw rozpuszczalnych – zestawienie najlepszych propozycji