Domowy majonez
Skąd wziął się majonez? Prosty sos rodem z Minorki
Majonez to jeden z najbardziej znanych sosów na świecie. Chociaż ten smakowity dodatek do dań o kremowej konsystencji i jasnej barwie jest kaloryczny, stanowi istotny element dań na wielu polskich stołach. Obecnie dostępne są różne rodzaje majonezów, w sklepach Auchan znajdziesz majonez light o niższej kaloryczności. Wśród innych dostępny jest m.in. majonez delikatesowy, w którym zawartość tłuszczu przekracza 80%, majonez klasyczny z około 70% zawartości tłuszczu czy majonez sałatkowy, w którym tłuszcz stanowi połowę zawartości. Osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej nie muszą rezygnować ze spożywania majonezu. W Auchan dostępny jest także majonez wegański.
Pomimo szerokiego wyboru gotowych produktów chętnie dodawanych do codziennych potraw, mnóstwo osób chce pójść o krok dalej, zastanawiając się, jak zrobić domowy majonez samodzielnie. Chociaż podstawowe składniki sosu to żółtka jaj, olej oraz ocet, do przepisu można wprowadzać wiele modyfikacji, tworząc domowy sos o unikalnym smaku.
Pytanie, jak zrobić majonez w ciągu ostatnich kilku wieków zadawało sobie wiele osób, a to za sprawą prawdziwej rewolucji, jaką ten niepozorny dodatek wywołał w świecie kulinarnym. Choć legend o powstaniu tego sosu jest wiele, za jedną z wersji historii powstania uznaje się wydarzenie z połowy XVIII wieku. Wtedy właśnie Francuzi postanowili uczcić zdobycie portowego miasta Mahon – stolicy Minorki. Stąd też nazwa sosu, która obowiązuje do dziś. Mieszkańcy na cześć Francuzów przygotowali unikalny sos o nazwie „salsa mahonesa”, który okazał się prawdziwym sukcesem, a przepis jako wojenny łup zabrany został do Francji. Tam też zyskał ogromną popularność, a jego sława nie słabnie do dziś.
Majonez domowy – jak zrobić?
Aby stworzyć prawdziwy, dobry majonez domowy, bardzo ważne jest użycie składników najwyższej jakości. Chociaż jest ich w przepisie niewiele, sos nie będzie smakował wybornie, jeżeli nie zostaną do niego użyte pełnowartościowe i zdrowe produkty, takie jak np. najwyższej jakości olej rzepakowy wytwarzany z roślin pochodzących z naturalnych upraw. Taki produkt dostępny jest w Auchan. Bardzo dobrym wyborem będzie tu olej rzepakowy Pewni Dobrego. To produkt świetnej jakości i pełen korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3.
Sprawdź, jak się robi majonez i stwórz dodatek z pewnym składem, który zaskoczy domowników i gości, a jednocześnie będzie pozbawiony konserwantów i innych zbędnych ulepszaczy smaku.
Sprawdź także: Makaron z pesto – przyrządź to danie na 3 sposoby!
Jak zrobić domowy majonez? Przepis krok po kroku
Przygotuj mikser i wąskie naczynie, które uniemożliwi rozchlapywanie się produktów.
Żółtko i ocet umieść w naczyniu. Zmiksuj dokładnie składniki, ustawiając mikser na najwyższe obroty. Opcjonalnie możesz dodać także łyżeczkę musztardy, która ułatwi uzyskanie jednolitej konsystencji i wspomoże proces łączenia się ze sobą poszczególnych produktów – nie jest to jednak krok obowiązkowy.
Kiedy składniki połączą się już w jednolitą masę, zacznij dodawać olej. Rób to powoli i stopniowo, aby sos się nie zwarzył. Jeżeli majonez zacznie za bardzo gęstnieć, możesz dodać nieco więcej oleju. To sprawi, że konsystencja stanie się lżejsza.
Po uzyskaniu jednolitej konsystencji sosu, dopraw go solą i pieprzem. Gotowe!
Aby domowy majonez się udał, zarówno jajka, olej, musztarda, jak i ocet powinny mieć temperaturę pokojową. Pamiętaj więc, aby odpowiednio wcześniej wyjąć je z lodówki, by miały możliwość ogrzać się w sposób naturalny. W przeciwnym razie składniki nie połączą się, a majonez może się zwarzyć. Pamiętaj też, aby przed rozpoczęciem przygotowywania sosu sparzyć jaja wrzątkiem. W ten sposób pozbędziesz się bakterii i różnego rodzaju szkodliwych drobnoustrojów.
Domowy majonez może mieć tradycyjny, wyrazisty smak lub być delikatniejszy. W tym celu możesz zastąpić ocet sokiem z cytryny. W przepisie, w którym należy wykorzystać jedną łyżeczkę octu, zamień składnik na sok wyciśnięty z połowy średniej wielkości cytryny. Przed rozkrojeniem cytrusa pamiętaj, aby podobnie jak w przypadku jajek, sparzyć owoc wrzątkiem. Pozbędziesz się resztek nawozów i szkodliwych substancji osadzonych na skórce.
Jak zrobić dobry majonez? Dla prawdziwych miłośników owoców i egzotycznych, charakterystycznych smaków ciekawą opcją będzie też dodanie do sosu szczypty otartej skórki cytryny, która doda wyjątkowej głębi i aromatu. Innym interesującym wariantem majonezu, który świetnie skomponuje się z sałatkami i daniami z ryby, będzie też opcja z limonką zamiast octu.
Zobacz również: Roślinne źródło białka – co to jest i dlaczego jest nam potrzebne?
Jak zrobić majonez blenderem?
Nie każdy dysponuje w domu takim urządzeniem kuchennym jak mikser, co nie oznacza, że zrobienie domowego majonezu nie będzie możliwe. Aby przygotować ten pyszny sos, z powodzeniem wystarczy blender. W tym przypadku jednak musisz użyć bardzo wąskiego i wysokiego naczynia. Najlepiej, aby było ono dopasowane do szerokości blendera lub niewiele szersze.
Jednak to, jak zrobić majonez blenderem nieco różni się kolejnością od tradycyjnej metody przygotowywania sosu. W tym przypadku do wysokiego naczynia należy dodać wszystkie składniki od razu, w tym także olej. Na typ etapie możesz dołączyć dowolne przyprawy, ulubione suszone zioła czy czosnek.
Aby powstał majonez, zanurz blender w naczyniu ze składnikami, opierając głowicę z ostrzami o dno naczynia. Blenduj zawartość od dołu, unosząc blender jedynie delikatnie do góry. Składniki zaczną się łączyć, a olej będzie stopniowo zmieniać konsystencję na puszystą i tworzyć gotowy sos. Zazwyczaj czynność ta musi potrwać kilka minut. Po tym czasie dodatek do dań jest gotowy.
Przeczytaj także: Jajka Pewni Dobrego – produkty pełne smaku od Auchan
Jak zrobić majonez w domu, aby miał puszystą i gładką konsystencję?
Odpowiedzi na pytanie, jak zrobić domowy majonez jest wiele. Można w tym celu użyć samych żółtek jak i całych jaj. To właśnie dzięki białku majonez staje się delikatny i puszysty. Jego konsystencja jest wówczas lekka, a kolor zbliżony do kremu. Jeżeli zależy Ci na żółtym odcieniu sosu przy jednoczesnym zachowaniu puszystości, możesz dodać do mieszanki szczyptę kurkumy, która wzbogaci smak sosu i nada domowemu produktowi piękny kolor.
Natomiast jak zrobić majonez domowy, który będzie idealnie gładki tak, jak ten kupowany w sklepie? Jest na to prosty sposób. Wystarczy, że podczas ubijania składników dodasz do mieszanki odrobinę wrzątku. Już nawet łyżka stołowa wrzącej wody ostatecznie sprawi, że domowy majonez uzyska aksamitną i gładką konsystencję. Co prawda tuż po dodaniu wrzątku majonez stanie się nieco rzadszy, ale po dalszym ubijaniu i schłodzeniu sosu w lodówce nabierze on właściwej, gęstej konsystencji.
W uzyskaniu gładkiej konsystencji majonezu, a także doskonałych walorów smakowych, może pomóc również cukier puder. Dodanie płaskiej łyżeczki do składników przed blendowaniem lub miksowaniem ułatwi łączenie produktów i podniesie walory smakowe domowego majonezu. Wszystkie niezbędne składniki do stworzenia znakomitego sosu znajdziesz i kupisz w sklepach stacjonarnych Auchan, jak i online.
Sprawdź też: Najlepszy majonez – który wygrywa?
Majonez – jak zrobić sos, który się zwarzy?
Niekiedy może się zdarzyć, że składniki nie połączą się, a majonez nie powstanie nawet po kilkunastu minutach blendowania lub miksowania. Zazwyczaj za taką sytuację odpowiada niejednolita temperatura składników, zbyt szybkie dodawanie oleju do mieszaniny czy używanie urządzenia miksującego na zbyt niskich obrotach. W efekcie sos może się zwarzyć. Jednak istnieje kilka sposobów na to, żeby go uratować.
- Najprostszą metodą ratowania majonezu jest umieszczenie naczynia ze zwarzonym sosem do połowy we wrzątku i dalsze miksowanie składników. Taka kąpiel spowoduje, że produkty połączą się, a konsystencja zgęstnieje.
- Innym sposobem jest rozpoczęcie tworzenia majonezu od nowa – po wlaniu około ¼ oleju dodawaj stopniowo zwarzoną mieszaninę. Po chwili uzyskasz gotowy majonez o właściwej konsystencji, choć w nieco większej ilości.
Kluczowym aspektem w przygotowywaniu smacznych potraw, w tym domowego majonezu są odpowiednio dobrane składniki najwyższej jakości. Warto więc postawić na produkty z dobrym składem bez sztucznych dodatków. Takie artykuły spożywcze oferują marki Auchan Bio czy Pewni Dobrego. Decydując się na takie składniki, stworzysz smaczny majonez, który doskonale podkreśli smaki Twojej kuchni i stanie się obowiązkowym dodatkiem przy serwowaniu różnego rodzaju przekąsek i dań.
Zapoznaj się z ofertą produktów Auchan i stwórz wyjątkowy, domowy majonez. Wybierz przyprawy i dodatki, dzięki którym stworzysz unikalny wariant sosu idealnie podkreślający smak Twoich popisowych dań!