Jak zrobić golonkę? 7 pomysłów na obiad
Są takie dania, których charakterystyczny wygląd, sposób serwowania czy smak sprawiają, że stanowią klasykę danego kraju. Jednym z przykładów, który doskonale znają Polacy oraz nasi niemieccy sąsiedzi, jest bez wątpienia golonka. Jak zrobić to danie, czy najlepsza golonka gotowana może być smaczniejsza niż smażona? Zaczerpnij praktycznej wiedzy, a następnie przygotuj idealną porcję mięsa z Auchan!
Golonka to potoczna nazwa dania, które pochodzi z Bawarii i pojawiło się na ziemiach polskich już w czasach szlacheckich. Obecnie jest to na tyle popularna potrawa, że na jej cześć organizuje się nawet różnego rodzaju święta regionalne np. Święto Golonki Podkarpackiej. Aby jednak danie to było smaczne, trzeba wiedzieć, jak przyrządzić golonkę, a na to jest co najmniej kilka podstawowych sposobów. Popularna jest zarówno golonka w piwie, golonka gotowana, golonka pieczona, jak i tradycyjna golonka po bawarsku lub przyrządzana z zastosowaniem różnych technik obróbki. Pod tym względem powodzenie ma golonka gotowana i smażona, jak i golonka gotowana i pieczona.
Zanim opiszemy, jak je przygotować dowiedz się nieco więcej o tej części mięsa oraz jego właściwościach. Golonka to część należąca do mięsa wieprzowego będąca elementem nogi powyżej stawu łokciowego przedniego lub stawu kolanowego tylnego. Choć przednia i tylna w zasadzie nie różnią się smakiem, zmienna jest tu zawartość mięsa. Osoby preferujące chudszą golonkę powinny wybierać część tylną. Ci, którzy wolą tradycyjną, czyli z większą zawartością tłuszczu, powinni zdecydować się natomiast na poprzednią część. Mięso z tej części jest najczęściej przerośnięte ścięgnami. Ma dość ciemny kolor oraz charakteryzuje się intensywnym smakiem.
Widząc spore ilości wytopionego tłuszczu po podaniu golonki z piekarnika lub też przyrządzonej pod inną postacią, można myśleć, że jest to danie tłuste, niezdrowe i bardzo kaloryczne. Choć ta potrawa faktycznie zawiera sporą liczbę kalorii, należy również wspomnieć o zaletach i korzyściach płynących ze spożywania golonki raz na jakiś czas.
Golonka zawiera duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które znacznie ułatwiają przyswajanie składników odżywczych oraz niektórych witamin. Ponadto stanowi bogate źródło elastyny i kolagenu, a także pełnowartościowego białka i żelaza w łatwo przyswajalnej formie oraz wielu witamin z grupy B.
Odpowiedź na pytanie, jak zrobić dobrą golonkę, będzie więc wartościową wiedzą nie tylko dla smakoszy, ale też osób z problemami stawowymi czy anemią. Wszystkie niezbędne produkty do przyrządzenia golonki znajdziesz w sklepach stacjonarnych Auchan i ofercie zakupów online.
Przeczytaj także: Kuchnia niemiecka – poznaj specjały zachodnich sąsiadów
Jak ugotować golonkę? Porady krok po kroku
Gotowana golonka to jeden z najzdrowszych sposobów na przyrządzenie tego kawałka mięsa. Warto pamiętać tu o czasie gotowania. To w głównej mierze od kwestii tego, ile gotować golonkę, zależy, czy mięso będzie soczyste i miękkie.
Przed gotowaniem warto umieścić ją w solance, nie jest to obowiązkowy krok, ale nie powinniśmy go pomijać, jeśli zależy nam na lepszym smaku mięsa. Można też umytą i oczyszczoną golonkę włożyć od razu do garnka, a następnie po zalaniu wodą dodać kilka liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, soli i pieprzu. Może być też gotowana w bulionie warzywnym lub np. wołowym.
Ważne jest, aby mięso znajdujące się w garnku w całości było pokryte wodą Jak długo gotować golonkę, zależy przede wszystkim od jej wielkości. Zalecamy, by trzymać ją na wolnym ogniu minimum dwie godziny, choć najczęściej gotowana golonka wymaga gotowania przez trzy godziny, a niekiedy nawet dłużej. Warto też w połowie czasu dodać pokrojone warzywa, np. marchewkę, seler lub cebulę.
Aby przyspieszyć przygotowanie potrawy, możesz wykorzystać nowoczesne urządzenia, jak np. szybkowar. Golonka z szybkowara to sposób na szybsze przyrządzenie potrawy niż za pomocą tradycyjnych metod obróbki. Urządzenie pozwala gotować dania nawet do 70% czasu krócej. Golonka przyrządzona w ten sposób będzie gotowa już po około 45 minutach. Nie należy trzymać jednak mięsa w szybkowarze dłużej niż godzinę.
Sprawdź też: Peklowanie mięsa – wyjaśniamy jak to zrobić!
Jak przyrządzić golonkę w piekarniku?
Gotowane mięso to popularny, ale niejedyny sposób na przyrządzenie części tuszy, jaką jest golonka. Jak zrobić to danie w sposób bardziej wyrazisty i z efektem chrupkości? Idealną odpowiedzią jest pieczenie golonki. Jeżeli zależy Ci na chrupiącej i aromatycznej skórce, mięso z piekarnika uzyska ten efekt dzięki nałożeniu na nią specjalnej bejcy w postaci wymieszanych 4 łyżek stołowych musztardy chrzanowej z łyżką stołową miodu i odrobiną wywaru warzywnego (porcja około 1 kg). Powstałą pastą należy dokładnie natrzeć pieczeń.
Ważne jest też, jak przyprawić golonkę. Sprawdzi się tu sól, pieprz, czosnek, a także ulubione przyprawy, takie jak papryka słodka czy cząber. Przyprawioną i natartą golonkę należy włożyć do posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego lub brytfanny, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza. W kwestii tego, jak upiec golonkę w piekarniku, ważny jest czas. Przy porcji ważącej około 1 kg, zazwyczaj wystarczy 1,5 godziny. Jednak warto sprawdzić, czy mięso będzie po tym czasie miękkie. Dla smaku i ostatecznego efektu ważne jest także, z czym podać to danie poza chlebem czy ziemniakami. Golonka z piekarnika będzie doskonale smakować podana z chrzanem i musztardą.
pieczona golonka z purée warzywnym
Spróbuj delikatnej golonki z kremowym purée z warzyw. Dowiedz się jak wykonać ją perfekcyjnie!
Jak zrobić dobrą golonkę? Postaw na połączenie dwóch metod
Aby wydobyć z golonki maksimum smaku oraz zadbać o wszystkie aspekty tego dania, warto podczas przygotowania potrawy połączyć różne techniki obróbki mięsa. Dzięki wcześniejszemu ugotowaniu mięso będzie bardzo soczyste. Jednocześnie późniejsze pieczenie lub smażenie pozwoli uzyskać efekt wyrazistego smaku oraz chrupiącej skórki.
Golonka gotowana i pieczona
Jeżeli zależy Ci na nieco mniejszej ilości kalorii, zachowaniu delikatnego smaku mięsa, a jednocześnie uzyskaniu chrupkiej skórki golonka gotowana i pieczona będzie najlepszym wyborem. W tym celu należy ugotować mięso do miękkości, przy porcji 1 kg powinno nam to zająć około 2 godzin, a następnie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i wstawić na kilkanaście minut do piekarnika nagrzanego do 175-200 stopni Celsjusza. Pieczemy do uzyskania zarumienionej skórki.
Przeczytaj także: Jakie mięso jest najzdrowsze? Wszystko o kurczaku, wieprzowinie i wołowinie
Golonka gotowana i smażona
Golonka gotowana i smażona to natomiast opcja dla osób, które lubią intensywną chrupkość skórki i charakterystyczny smak tego mięsa. Pod koniec gotowania, golonkę należy przełożyć na rozgrzaną patelnię z olejem, a następnie obsmażyć na rumiany kolor z każdej strony.
Jak zrobić golonkę z indyka?
Jeżeli zależy Ci na mniejszej kaloryczności i zawartości tłuszczu, warto przyrządzić zdrowszą alternatywę dla omawianego dania, jaką jest golonka z indyka. W tym celu należy zamarynować mięso z indyka w mieszaninie oleju z przyprawami, np. z czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem i słodką papryką, najlepiej na całą noc. Następnie na pół godziny przed pieczeniem wyjmij mięso z lodówki, ułóż w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym i obsypuj cebulą pokrojoną w piórka.
Porcję golonki (jedna golonka około 1 kg) przykryj i wstaw na 1 godzinę i 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Następnie warto odkryć naczynie i piec mięso przez kolejne 20-30 minut lub do uzyskania złotej i chrupiącej skórki.
Z czym podać golonkę? – pomysły na obiad i nie tylko
Obiad to doskonała okazja, aby na stole zagościła właśnie golonka. Jak zrobić danie, które przypadnie wszystkim do gustu i co podać jako dodatki? Doskonale sprawdzi się tu zarówno kapusta zasmażana, buraczki, jak i surówka z kiszonej kapusty czy kiszone ogórki. Golonkę można też podawać z chlebem, ziemniakami gotowanymi lub opiekanymi w piekarniku. Golonka po bawarsku, golonka w kapuście czy słynna golonka w piwie sprawdzi się doskonale na obiedzie, jak i spotkaniu. Wiele dodatków idealnych do golonki znajdziesz w Auchan.
Przeczytaj również: Co zrobić z ziemniaków? 12 kulinarnych inspiracji od Auchan
Golonka po bawarsku
Golonka po bawarsku to mięso początkowo gotowane, a następnie pieczone. Ważnym aspektem jest też to, czym przyprawić mięso pomiędzy gotowaniem a wstawieniem do piekarnika. Największą rolę odgrywa tu marynata na bazie ciemnego piwa, cebuli, czosnku, majeranku, kminku oraz słodkiej papryki.
Golonka w kapuście kiszonej
Równie popularna jest golonka w kapuście kiszonej. Gotowana lub pieczona jest na grubej warstwie kapusty oraz w towarzystwie bulionu i przypraw. Warto tę wersję dania przyprawić kminkiem, cebulą, a także czosnkiem. Co do golonki można jeszcze dodać? Ciekawym połączeniem może być również prażona cebulka.
Golonka w piwie
Golonka w piwie to danie, które również może być zarówno gotowane, jak i pieczone lub smażone. Podstawą jest w tym przypadku marynata na bazie piwa, najczęściej mocnego i jasnego, a także dodatek takich przypraw jak cebula, czosnek, liść laurowy czy ziele angielskie. Ciekawego posmaku golonce w piwie może dodać również jabłko zapieczone w brytfannie wraz z mięsem i marynatą.
Golonka na różne sposoby – eksperymentuj w kuchni
Nie ma wątpliwości, co do tego, że jednym z najpopularniejszych dań w Polsce jest właśnie golonka. Jak zrobić to danie, nie musi być odwzorowaniem ogólnodostępnych przepisów. Skorzystaj z bogatej oferty produktów oraz przypraw w Auchan i zrób zakupy online. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni i stworzenia własnej wersji golonki, która zasmakuje Ci i Twoim bliskim.