Jak Zrobic Leczo

Jak zrobić leczo? Lista składników i sprawdzony przepis

Opublikowano 26.07.2023 - 5 minut czytania

Lubisz węgierskie potrawy? Jednym z nich jest leczo. To szybkie, smaczne i sycące danie, które cieszy się ogromną popularnością w naszym kraju. Jak zrobić leczo? Poznaj sprawdzony przepis, który wykonasz ze składników dostępnych w Auchan!

Leczo – przepis, który zachwyci wszystkich

Leczo to potrawa uwodząca swoim aromatem i zachwycająca wielowymiarowym smakiem. Jest szybkie w wykonaniu, rozgrzewające i dające poczucie sytości na długi czas. Czy wiesz, że leczo popularne jest nie tylko w Polsce i na Węgrzech? Jak serwuje się to danie w innych krajach? Jakie są jego wariacje? Sprawdź nasze ciekawostki na temat leczo.

Leczo – potrawa z tradycjami

Leczo jest tradycyjną potrawą węgierską, która zdobyła uznanie w wielu innych krajach, m.in. w Niemczech, Ukrainie, Czechach czy Słowacji. Okazuje się więc, że większość sąsiadów delektuje się tym smacznym daniem. Jego głównym składnikiem jest papryka, czyli narodowe warzywo Węgrów. Gotuje się je przede wszystkim latem, kiedy to trwają zbiory i mają najlepszy smak. Co ciekawe, w kraju swojego pochodzenia, leczo jest traktowane jako dodatek do głównego posiłku. Tradycyjna potrawa składa się przede wszystkim z warzyw. Dodaje się do niej świeże pomidory, paprykę w różnych kolorach, cebulę i doprawia hojnie słodką i ostrą papryką w proszku. To aromatyczne danie doczekało się jednak wielu różnych wariacji.

Zobacz też: Jak zrobić chrupiące ogórki małosolne? Przepis krok po kroku

Jak Zrobic Dobre Leczo

Jak się robi leczo? Jedna potrawa, wiele możliwości

Baza tego dania zwykle się nie różni, jednak-list-item__title s1-subtitle light basic-light-900"> Program Skarbonka