- Auchan & You
- Kulinaria
- Jak zrobić leczo? Lista składników i sprawdzony przepis
Jak zrobić leczo? Lista składników i sprawdzony przepis
Leczo – przepis, który zachwyci wszystkich
Leczo to potrawa uwodząca swoim aromatem i zachwycająca wielowymiarowym smakiem. Jest szybkie w wykonaniu, rozgrzewające i dające poczucie sytości na długi czas. Czy wiesz, że leczo popularne jest nie tylko w Polsce i na Węgrzech? Jak serwuje się to danie w innych krajach? Jakie są jego wariacje? Sprawdź nasze ciekawostki na temat leczo.
Leczo – potrawa z tradycjami
Leczo jest tradycyjną potrawą węgierską, która zdobyła uznanie w wielu innych krajach, m.in. w Niemczech, Ukrainie, Czechach czy Słowacji. Okazuje się więc, że większość sąsiadów delektuje się tym smacznym daniem. Jego głównym składnikiem jest papryka, czyli narodowe warzywo Węgrów. Gotuje się je przede wszystkim latem, kiedy to trwają zbiory i mają najlepszy smak. Co ciekawe, w kraju swojego pochodzenia, leczo jest traktowane jako dodatek do głównego posiłku. Tradycyjna potrawa składa się przede wszystkim z warzyw. Dodaje się do niej świeże pomidory, paprykę w różnych kolorach, cebulę i doprawia hojnie słodką i ostrą papryką w proszku. To aromatyczne danie doczekało się jednak wielu różnych wariacji.
Zobacz też: Jak zrobić chrupiące ogórki małosolne? Przepis krok po kroku
Jak się robi leczo? Jedna potrawa, wiele możliwości
Baza tego dania zwykle się nie różni, jednak-list-item__title s1-subtitle light basic-light-900"> Program Skarbonka
Leczo wegetariańskie
Osoby, które nie jedzą mięsa, też mogą delektować się tą pyszną, aromatyczną potrawą. Leczo wegetariańskie nie jest smażone na smalcu, jak w wersji tradycyjnej, a na oleju rzepakowym lub słonecznikowym. Źródłem białka jest w nim ciecierzyca, soczewica, fasola lub tofu.
Jak zrobić leczo? Lista potrzebnych składników
Wiesz już, że leczo to nie tylko bogactwo smaku, ale też źródło cennych witamin. Warto więc wkomponować je w swoją dietę. Jednak, aby móc zabrać się do gotowania, musisz mieć wszystkie potrzebne składniki. Skorzystaj z naszej listy zakupów! Sprawdź, co kupić, by zrobić pyszne leczo w 3 wersjach – tradycyjnej, mięsnej i wegetariańskiej. Na które się zdecydujesz?
Leczo tradycyjne z kiełbasą – lista zakupów
- duża cebula – 1 sztuka
- papryka (czerwona i żółta) – po 1 sztuce
- czosnek – 1 główka
- średnia cukinia – 1 sztuka
- natka pietruszki – 1 pęczek
- świeży pomidor – 2 sztuki
- kiełbasa wieprzowa lub drobiowa – 250 g
- koncentrat pomidorowy
- słodka papryka w proszku
- ostra papryka w proszku
- suszone oregano
- smalec
- sól
- pieprz
Mięsne leczo z pieczarkami
- duża cebula – 1 sztuka
- papryka (czerwona i zielona) – po 1 sztuce
- czosnek – 1 główka
- pietruszka – 1 pęczek
- mięso wieprzowe (szynka, polędwica) – 250 g
- pieczarki – 200 g
- pomidory krojone z puszki – 400 g
- koncentrat pomidorowy
- słodka papryka
- ostra papryka
- suszone oregano
- olej roślinny
- sól
- pieprz
Przeczytaj również: Tarta z kurczakiem – ciekawy pomysł na obiad i kolację
Wegetariańskie leczo z ciecierzycą
- duża cebula – 1 sztuka
- papryka (czerwona i żółta) – po 1 sztuce
- czosnek – 1 główka
- średnia cukinia – 1 sztuka
- pietruszka – 1 pęczek
- pomidory krojone z puszki – 400 g
- ciecierzyca – 1 puszka (400 g)
- koncentrat pomidorowy
- słodka papryka
- ostra papryka
- suszone oregano
- olej roślinny
- sól
- pieprz
Leczo – jak zrobić, by było pyszne? Przepis krok po kroku od Auchan
Kiedy już masz wszystkie składniki, czas zabrać się do gotowania! Jak zrobić dobre leczo? Sprawdź nasze przepisy na 3 rodzaje pysznego leczo i zachwyć całą rodzinę smacznym daniem!
Pokrój warzywa: cebulę i cukinię w kostkę, paprykę w paski, a czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Pokrój kiełbasę w cienkie plastry lub półplastry.
Pomidory natnij delikatnie na kształt krzyża i zanurz na chwilę we wrzątku. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
W dużym garnku rozgrzej smalec i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, aż zmiękną i lekko się zrumienią.
Dodaj przyprawy – paprykę i oregano i podsmażaj chwilę, aż uwolnią swój aromat.
Wrzuć kiełbasę pokrojoną w plastry i podsmażaj przez około 5 minut, aż się zarumieni i uwolni swoje aromaty.
Dodaj paprykę pokrojoną w paski i smaż przez kilka minut, aż zacznie mięknąć.
Przepis na mięsne leczo z pieczarkami
Pokrój wszystkie warzywa i odłóż je na bok.
Mięso pokrój na niewielkie kawałki.
W garnku, w którym zamierzasz robić leczo, wlej łyżkę oleju i podgrzej go.
Podsmaż mięso, aż stanie się rumiane z każdej strony. Kolejno wyciągnij je z garnka i odłóż.
Wrzuć do garnka pokrojoną cebulę, a po chwili dodaj czosnek. Smaż chwilę, aż cebula stanie się szklista.
Dodaj do garnka pokrojone papryki i pieczarki i smaż, aż staną się miękkie i puszczą soki.
Dodaj wstępnie podsmażone mięso, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Duś w garnku, aż warzywa i mięso staną się miękkie. W razie potrzeby dolej nieco wody.
Leczo podawaj posypane posiekaną natką pietruszki. Możesz podać je jako danie główne z dodatkiem ryżu lub kawałka chleba.
Mięsne leczo z pieczarkami
Opublikowano 26.07.2023Przygotuj się na prawdziwe doznania kulinarnego bogactwa z naszym przepisem na Mięsne Leczo z Pieczarkami. To sycące danie, pełne smaku. Łączy w sobie delikatność mięsa, soczystość warzyw i głębię aromatu pieczarek. Łatwe do przygotowania i niezwykle smakowite. To idealny wybór na obiad, który z pewnością przyciągnie całą rodzinę do stołu. Odkryj niepowtarzalny smak mięsnego leczo z pieczarkami i sprawdź, jak prosty przepis może stać się prawdziwym kulinarnym arcydziełem!
Lubisz węgierskie potrawy? Jednym z nich jest leczo. To szybkie, smaczne i sycące danie, które cieszy się ogromną popularnością w naszym kraju. Jak zrobić leczo? Poznaj sprawdzony przepis, który wykonasz ze składników dostępnych w Auchan!
Pokrój wszystkie warzywa i odłóż je na bok.
Mięso pokrój na niewielkie kawałki.
W garnku, w którym zamierzasz robić leczo, wlej łyżkę oleju i podgrzej go.
Podsmaż mięso, aż stanie się rumiane z każdej strony. Kolejno wyciągnij je z garnka i odłóż.
Wrzuć do garnka pokrojoną cebulę, a po chwili dodaj czosnek. Smaż chwilę, aż cebula stanie się szklista.
Dodaj do garnka pokrojone papryki i pieczarki i smaż, aż staną się miękkie i puszczą soki.
Dodaj wstępnie podsmażone mięso, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Duś w garnku, aż warzywa i mięso staną się miękkie. W razie potrzeby dolej nieco wody.
Leczo podawaj posypane posiekaną natką pietruszki. Możesz podać je jako danie główne z dodatkiem ryżu lub kawałka chleba.
Wegetariańskie leczo – przepis dla każdego
Przygotuj wszystkie składniki: pokrój warzywa i odsącz ciecierzycę.
W garnku rozgrzej olej i wrzuć kolejno cebulę, czosnek, paprykę, cukinię.
Do warzyw dodaj odsączoną ciecierzycę i pomidory z puszki.
Dodaj koncentrat pomidorowy.
Dopraw całość, wymieszaj dokładnie i gotuj leczo przez 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem, do zmięknięcia składników. Jeśli to potrzebne, dolej wody.
Posyp potrawę posiekaną natką pietruszki przed podaniem. Możesz podać leczo samodzielnie, z ryżem lub kawałkiem chrupiącego chleba.
Wegetariańskie leczo
Opublikowano 26.07.2023Odkryj bogactwo smaków i aromatów roślinnej kuchni z naszym przepisem na Wegetariańskie Leczo. Ten aromatyczny, pełen warzyw gulasz to doskonała propozycja dla tych, którzy poszukują zdrowych, ale sycących posiłków. Jest łatwe do przygotowania i doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wypróbuj nasz przepis na Wegetariańskie Leczo i odkryj, jak pyszne może być zdrowe odżywianie!
Przygotuj wszystkie składniki: pokrój warzywa i odsącz ciecierzycę.
W garnku rozgrzej olej i wrzuć kolejno cebulę, czosnek, paprykę, cukinię.
Do warzyw dodaj odsączoną ciecierzycę i pomidory z puszki.
Dodaj koncentrat pomidorowy.
Dopraw całość, wymieszaj dokładnie i gotuj leczo przez 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem, do zmięknięcia składników. Jeśli to potrzebne, dolej wody.
Posyp potrawę posiekaną natką pietruszki przed podaniem. Możesz podać leczo samodzielnie, z ryżem lub kawałkiem chrupiącego chleba.
Jak zrobić leczo? Teraz już wiesz!
Leczo to potrawa, której trudno się oprzeć! Jest gęsta, pełna warzyw i aromatyczna. Sprawdzi się zarówno w okresie letnim, kiedy proste jak i szybkie przepisy są na wagę złota, ale też w chłodniejszych miesiącach, gdy po powrocie do domu chcesz zjeść coś smacznego i rozgrzewającego.
Leczo będzie idealne na poczęstunek dla gości – niezależnie od tego czy jedzą mięso, czy od niego stronią. Jeżeli dbasz o linię, również możesz z powodzeniem delektować się smacznym smakiem tego dania. Nie ma co ukrywać, leczo to potrawa uniwersalna, które zasmakuje każdemu!
Skorzystaj z naszych przepisów i zrób pyszne danie w swoim domu. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w Auchan – kupuj w sklepie internetowym i ciesz się wygodą zakupów bez wychodzenia z domu. Wybieraj produkty marek własnych – Kciuk i Pewni Dobrego, a jeśli brak Ci odpowiedniego wyposażenia kuchni, sprawdź również ofertę Actuel. Poznaj szeroki asortyment sklepów Auchan i kupuj już teraz!