Aplikacja
Jak Zrobic Leczo

Jak zrobić leczo? Lista składników i sprawdzony przepis

Opublikowano 26.07.2023 - 5 minut czytania

Lubisz węgierskie potrawy? Jednym z nich jest leczo. To szybkie, smaczne i sycące danie, które cieszy się ogromną popularnością w naszym kraju. Jak zrobić leczo? Poznaj sprawdzony przepis, który wykonasz ze składników dostępnych w Auchan!

Leczo – przepis, który zachwyci wszystkich

Leczo to potrawa uwodząca swoim aromatem i zachwycająca wielowymiarowym smakiem. Jest szybkie w wykonaniu, rozgrzewające i dające poczucie sytości na długi czas. Czy wiesz, że leczo popularne jest nie tylko w Polsce i na Węgrzech? Jak serwuje się to danie w innych krajach? Jakie są jego wariacje? Sprawdź nasze ciekawostki na temat leczo.

Leczo – potrawa z tradycjami

Leczo jest tradycyjną potrawą węgierską, która zdobyła uznanie w wielu innych krajach, m.in. w Niemczech, Ukrainie, Czechach czy Słowacji. Okazuje się więc, że większość sąsiadów delektuje się tym smacznym daniem. Jego głównym składnikiem jest papryka, czyli narodowe warzywo Węgrów. Gotuje się je przede wszystkim latem, kiedy to trwają zbiory i mają najlepszy smak. Co ciekawe, w kraju swojego pochodzenia, leczo jest traktowane jako dodatek do głównego posiłku. Tradycyjna potrawa składa się przede wszystkim z warzyw. Dodaje się do niej świeże pomidory, paprykę w różnych kolorach, cebulę i doprawia hojnie słodką i ostrą papryką w proszku. To aromatyczne danie doczekało się jednak wielu różnych wariacji.

Zobacz też: Jak zrobić chrupiące ogórki małosolne? Przepis krok po kroku

Jak Zrobic Dobre Leczo

Jak się robi leczo? Jedna potrawa, wiele możliwości

Baza tego dania zwykle się nie różni, jednak leczo ma wiele twarzy. Dlatego też jest to potrawa uniwersalna, która sprawdzi się na wiele okazji i przypadnie do gustu niemal każdemu. Jakie są najpopularniejsze wariacje na temat leczo?

Leczo mięsne

Tradycyjne leczo opiera się głównie na warzywach, czasem dodawana jest do niego kiełbasa lub smażony boczek. Bierze się to z faktu, że węgierski przysmak nie jest potrawą główną, a jedynie dodatkiem, więc musi być lekki. Wielu ludzi traktuje leczo jak danie obiadowe, dlatego też często dodaje się do niego różnorodne mięsa, takie jak wieprzowina czy mięso drobiowe.

Leczo niskokaloryczne

Leczo to świetna potrawa dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. W niskokalorycznej wersji znajdziesz chude mięso drobiowe i mnóstwo warzyw. Na diecie redukcyjnej dobrze sprawdzi się też leczo wegetariańskie, które zawiera mało tłuszczy i dużo błonnika pokarmowego. Jako dodatek węglowodanowy możesz wybrać kromkę pełnoziarnistego pieczywa, dziki ryż czy gruboziarnistą kaszę.

Leczo wegetariańskie

Osoby, które nie jedzą mięsa, też mogą delektować się tą pyszną, aromatyczną potrawą. Leczo wegetariańskie nie jest smażone na smalcu, jak w wersji tradycyjnej, a na oleju rzepakowym lub słonecznikowym. Źródłem białka jest w nim ciecierzyca, soczewica, fasola lub tofu.

Jak Sie Robi Leczo

Jak zrobić leczo? Lista potrzebnych składników

Wiesz już, że leczo to nie tylko bogactwo smaku, ale też źródło cennych witamin. Warto więc wkomponować je w swoją dietę. Jednak, aby móc zabrać się do gotowania, musisz mieć wszystkie potrzebne składniki. Skorzystaj z naszej listy zakupów! Sprawdź, co kupić, by zrobić pyszne leczo w 3 wersjach – tradycyjnej, mięsnej i wegetariańskiej. Na które się zdecydujesz?

Leczo tradycyjne z kiełbasą – lista zakupów

  • duża cebula – 1 sztuka
  • papryka (czerwona i żółta) – po 1 sztuce
  • czosnek – 1 główka 
  • średnia cukinia – 1 sztuka
  • natka pietruszki – 1 pęczek 
  • świeży pomidor – 2 sztuki
  • kiełbasa wieprzowa lub drobiowa – 250 g
  • koncentrat pomidorowy
  • słodka papryka w proszku
  • ostra papryka w proszku 
  • suszone oregano
  • smalec
  • sól
  • pieprz

Mięsne leczo z pieczarkami

  • duża cebula – 1 sztuka
  • papryka (czerwona i zielona) – po 1 sztuce
  • czosnek – 1 główka
  • pietruszka – 1 pęczek 
  • mięso wieprzowe (szynka, polędwica) – 250 g
  • pieczarki – 200 g
  • pomidory krojone z puszki – 400 g
  • koncentrat pomidorowy
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • suszone oregano
  • olej roślinny
  • sól
  • pieprz

Wegetariańskie leczo z ciecierzycą

Jak Zrobic Leczo
Jak Zrobic Leczo
  • duża cebula – 1 sztuka
  • papryka (czerwona i żółta) – po 1 sztuce
  • czosnek – 1 główka
  • średnia cukinia – 1 sztuka
  • pietruszka – 1 pęczek
  • pomidory krojone z puszki – 400 g
  • ciecierzyca – 1 puszka (400 g)
  • koncentrat pomidorowy
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • suszone oregano
  • olej roślinny
  • sól
  • pieprz

Leczo – jak zrobić, by było pyszne? Przepis krok po kroku od Auchan

Kiedy już masz wszystkie składniki, czas zabrać się do gotowania! Jak zrobić dobre leczo? Sprawdź nasze przepisy na 3 rodzaje pysznego leczo i zachwyć całą rodzinę smacznym daniem!

1. Przygotuj warzywa i kiełbasę

Pokrój warzywa: cebulę i cukinię w kostkę, paprykę w paski, a czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Pokrój kiełbasę w cienkie plastry lub półplastry.

2. Czas na pomidory!

Pomidory natnij delikatnie na kształt krzyża i zanurz na chwilę we wrzątku. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

3. Podsmaż cebulę i czosnek

W dużym garnku rozgrzej smalec i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, aż zmiękną i lekko się zrumienią.

4. Dodaj przyprawy

Dodaj przyprawy – paprykę i oregano i podsmażaj chwilę, aż uwolnią swój aromat.

5. Dodaj kiełbasę

Wrzuć kiełbasę pokrojoną w plastry i podsmażaj przez około 5 minut, aż się zarumieni i uwolni swoje aromaty.

6. Dodaj paprykę

Dodaj paprykę pokrojoną w paski i smaż przez kilka minut, aż zacznie mięknąć.

7. Czas na resztę warzyw!

Następnie dodaj cukinię i pomidory pokrojone w kostkę i smaż przez kolejne 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną i puszczą soki.

8. Dopraw całość

Dopraw koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko.

9. Gotuj przez 20 minut

Przykryj garnek i gotuj leczo na średnim ogniu przez około 20 minut, aby smaki się przegryzły i warzywa były miękkie. Co jakiś czas sprawdzaj, czy potrawa się nie przypala. W razie potrzeby dolej nieco wody.

10. Gotowe!

Wlej do miseczki, posyp pokrojoną natką pietruszki. Danie możesz jeść z pieczywem albo ryżem.

Czas całkowity 55 min
Porcja 2
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 40 min
Składniki
2
papryka (czerwona i żółta), pokrojona w paski – po 1 sztuce
czosnek, posiekany – 2 ząbki
duża cebula, pokrojona w kostkę – 1 sztuka
średnia cukinia, pokrojona w kostkę – 1 sztuka
kiełbasa, pokrojona w plastry – 250 g
pomidor obrany ze skórki i pokrojony w kostkę – 2 sztuki
smalec – 1 łyżka
koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
słodka papryka – 1 łyżeczka
ostra papryka – 0,5 łyżeczki
suszone oregano – 0,5 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki (do podania) – 2 łyżki
Przepis Na Leczo

Przepis na mięsne leczo z pieczarkami

1. Przygotuj warzywa

Pokrój wszystkie warzywa i odłóż je na bok.

2. Przygotuj mięso

Mięso pokrój na niewielkie kawałki.

3. Rozgrzej olej

W garnku, w którym zamierzasz robić leczo, wlej łyżkę oleju i podgrzej go.

4. Podsmaż mięso

Podsmaż mięso, aż stanie się rumiane z każdej strony. Kolejno wyciągnij je z garnka i odłóż.

5. Zeszklij cebulę i czosnek

Wrzuć do garnka pokrojoną cebulę, a po chwili dodaj czosnek. Smaż chwilę, aż cebula stanie się szklista.

6. Dodaj warzywa

Dodaj do garnka pokrojone papryki i pieczarki i smaż, aż staną się miękkie i puszczą soki.

7. Dodaj wcześniej podsmażone mięso

Dodaj wstępnie podsmażone mięso, koncentrat pomidorowy i przyprawy.

8. Całość duś w garnku

Duś w garnku, aż warzywa i mięso staną się miękkie. W razie potrzeby dolej nieco wody.

9. Gotowe!

Leczo podawaj posypane posiekaną natką pietruszki. Możesz podać je jako danie główne z dodatkiem ryżu lub kawałka chleba.

Czas całkowity 60 min
Porcja 2
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
 

Mięsne leczo z pieczarkami

Opublikowano 26.07.2023

Przygotuj się na prawdziwe doznania kulinarnego bogactwa z naszym przepisem na Mięsne Leczo z Pieczarkami. To sycące danie, pełne smaku. Łączy w sobie delikatność mięsa, soczystość warzyw i głębię aromatu pieczarek. Łatwe do przygotowania i niezwykle smakowite. To idealny wybór na obiad, który z pewnością przyciągnie całą rodzinę do stołu. Odkryj niepowtarzalny smak mięsnego leczo z pieczarkami i sprawdź, jak prosty przepis może stać się prawdziwym kulinarnym arcydziełem!

1. Przygotuj warzywa

Pokrój wszystkie warzywa i odłóż je na bok.

2. Przygotuj mięso

Mięso pokrój na niewielkie kawałki.

3. Rozgrzej olej

W garnku, w którym zamierzasz robić leczo, wlej łyżkę oleju i podgrzej go.

4. Podsmaż mięso

Podsmaż mięso, aż stanie się rumiane z każdej strony. Kolejno wyciągnij je z garnka i odłóż.

5. Zeszklij cebulę i czosnek

Wrzuć do garnka pokrojoną cebulę, a po chwili dodaj czosnek. Smaż chwilę, aż cebula stanie się szklista.

6. Dodaj warzywa

Dodaj do garnka pokrojone papryki i pieczarki i smaż, aż staną się miękkie i puszczą soki.

7. Dodaj wcześniej podsmażone mięso

Dodaj wstępnie podsmażone mięso, koncentrat pomidorowy i przyprawy.

8. Całość duś w garnku

Duś w garnku, aż warzywa i mięso staną się miękkie. W razie potrzeby dolej nieco wody.

9. Gotowe!

Leczo podawaj posypane posiekaną natką pietruszki. Możesz podać je jako danie główne z dodatkiem ryżu lub kawałka chleba.

Czas całkowity 60 min
Porcja
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
Składniki
duża cebula, pokrojona w kostkę – 1 sztuka
papryka (czerwona i zielona), pokrojona w paski – po 1 sztuce
czosnek, posiekany – 2 ząbki
pieczarki, pokrojone w plastry – 200 g
pomidory krojone z puszki – 400 g
mięso wieprzowe, pokrojone w kostkę (np. szynka, polędwica) – 250 g
pomidory krojone z puszki – 400 g
koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
olej roślinny – 1 łyżka
słodka papryka – 1 łyżeczka
ostra papryka – 0.5 łyżeczki
suszone oregano – 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki (do podania) – 2 łyżki
Składniki
2
duża cebula, pokrojona w kostkę – 1 sztuka
papryka (czerwona i zielona), pokrojona w paski – po 1 sztuce
czosnek, posiekany – 2 ząbki
pieczarki, pokrojone w plastry – 200 g
pomidory krojone z puszki – 400 g
mięso wieprzowe, pokrojone w kostkę (np. szynka, polędwica) – 250 g
pomidory krojone z puszki – 400 g
koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
olej roślinny – 1 łyżka
słodka papryka – 1 łyżeczka
ostra papryka – 0.5 łyżeczki
suszone oregano – 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki (do podania) – 2 łyżki
Leczo Jak Zrobic

Wegetariańskie leczo – przepis dla każdego

1. Przygotuj wszystkie składniki

Przygotuj wszystkie składniki: pokrój warzywa i odsącz ciecierzycę.

2. Rozgrzej olej

W garnku rozgrzej olej i wrzuć kolejno cebulę, czosnek, paprykę, cukinię.

3. Dodaj ciecierzycę

Do warzyw dodaj odsączoną ciecierzycę i pomidory z puszki.

4. Czas na koncentrat pomidorowy

Dodaj koncentrat pomidorowy.

5. Całość dopraw i gotuj przez 20 minut

Dopraw całość, wymieszaj dokładnie i gotuj leczo przez 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem, do zmięknięcia składników. Jeśli to potrzebne, dolej wody.

6. Gotowe!

Posyp potrawę posiekaną natką pietruszki przed podaniem. Możesz podać leczo samodzielnie, z ryżem lub kawałkiem chrupiącego chleba.

Czas całkowity 55 min
Porcja 1
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 40 min
 

Wegetariańskie leczo

Opublikowano 26.07.2023

Odkryj bogactwo smaków i aromatów roślinnej kuchni z naszym przepisem na Wegetariańskie Leczo. Ten aromatyczny, pełen warzyw gulasz to doskonała propozycja dla tych, którzy poszukują zdrowych, ale sycących posiłków. Jest łatwe do przygotowania i doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wypróbuj nasz przepis na Wegetariańskie Leczo i odkryj, jak pyszne może być zdrowe odżywianie!

1. Przygotuj wszystkie składniki

Przygotuj wszystkie składniki: pokrój warzywa i odsącz ciecierzycę.

2. Rozgrzej olej

W garnku rozgrzej olej i wrzuć kolejno cebulę, czosnek, paprykę, cukinię.

3. Dodaj ciecierzycę

Do warzyw dodaj odsączoną ciecierzycę i pomidory z puszki.

4. Czas na koncentrat pomidorowy

Dodaj koncentrat pomidorowy.

5. Całość dopraw i gotuj przez 20 minut

Dopraw całość, wymieszaj dokładnie i gotuj leczo przez 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem, do zmięknięcia składników. Jeśli to potrzebne, dolej wody.

6. Gotowe!

Posyp potrawę posiekaną natką pietruszki przed podaniem. Możesz podać leczo samodzielnie, z ryżem lub kawałkiem chrupiącego chleba.

Czas całkowity 55 min
Porcja
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 40 min
Składniki
papryka (czerwona i żółta), pokrojona w paski – po 1 sztuce
duża cebula, pokrojona w kostkę – 1 sztuka
czosnek, posiekany – 2 ząbki
średnia cukinia, pokrojona w kostkę – 1 sztuka
pomidory krojone z puszki – 400 g
ciecierzyca, odsączona – 1 puszka (400 g)
posiekana natka pietruszki (do podania) – 2 łyżki
koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
olej roślinny – 1 łyżka
słodka papryka – 1 łyżeczka
ostra papryka – 0,5 łyżeczki
suszone oregano – 1 łyżeczka
wędzona papryka – 0,5 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
Składniki
1
papryka (czerwona i żółta), pokrojona w paski – po 1 sztuce
duża cebula, pokrojona w kostkę – 1 sztuka
czosnek, posiekany – 2 ząbki
średnia cukinia, pokrojona w kostkę – 1 sztuka
pomidory krojone z puszki – 400 g
ciecierzyca, odsączona – 1 puszka (400 g)
posiekana natka pietruszki (do podania) – 2 łyżki
koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
olej roślinny – 1 łyżka
słodka papryka – 1 łyżeczka
ostra papryka – 0,5 łyżeczki
suszone oregano – 1 łyżeczka
wędzona papryka – 0,5 łyżeczki
sól i pieprz do smaku

Jak zrobić leczo? Teraz już wiesz!

Leczo to potrawa, której trudno się oprzeć! Jest gęsta, pełna warzyw i aromatyczna. Sprawdzi się zarówno w okresie letnim, kiedy proste jak i szybkie przepisy są na wagę złota, ale też w chłodniejszych miesiącach, gdy po powrocie do domu chcesz zjeść coś smacznego i rozgrzewającego.

Leczo będzie idealne na poczęstunek dla gości – niezależnie od tego czy jedzą mięso, czy od niego stronią. Jeżeli dbasz o linię, również możesz z powodzeniem delektować się smacznym smakiem tego dania. Nie ma co ukrywać, leczo to potrawa uniwersalna, które zasmakuje każdemu!

Skorzystaj z naszych przepisów i zrób pyszne danie w swoim domu. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w Auchan – kupuj w sklepie internetowym i ciesz się wygodą zakupów bez wychodzenia z domu. Wybieraj produkty marek własnych – Kciuk i Pewni Dobrego, a jeśli brak Ci odpowiedniego wyposażenia kuchni, sprawdź również ofertę Actuel. Poznaj szeroki asortyment sklepów Auchan i kupuj już teraz!