Aplikacja

Jak zrobić makowiec w wielu odsłonach? Sprawdź!

Opublikowano 22.12.2023 - 6 minut czytania

Makowiec to niewątpliwie jeden z tych wypieków, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Choć najczęściej jest on serwowany w formie drożdżowej rolady, to jednak warto wiedzieć, że przepisów na to pyszne ciasto jest naprawdę sporo. Jeśli zatem chcesz nieco urozmaicić bożonarodzeniową tradycję, przeczytaj poradnik Auchan
i sprawdź, jak zrobić makowiec w zupełnie nowej odsłonie!

Makowiec – tradycyjne ciasto na święta

Gdyby zapytać, jakie dania najbardziej kojarzą się z Bożym Narodzeniem, to pewnie wiele osób wskazałoby na coś ze słodkości. I nic w tym dziwnego – w niejednym domu na kilka dni przed świętami roznosi się zapach sernika z pomarańczową skórką, nadziewanego bakaliami keksa czy korzennego piernika przekładanego śliwkowymi powidłami. Wśród bożonarodzeniowych wypieków nie może zabraknąć również świątecznego makowca.

Rodzaje makowca – różne formy i smaki

Jak zrobić świąteczny makowiec? Na to pytanie nie ma jednej odpowiedzi. Najczęściej jest on serwowany w formie drożdżowej rolady przekładanej aromatyczną masą i polanej słodkim lukrem. Ciasto podane w tej formie to bożonarodzeniowy klasyk, który przez lata przygotowywały mamy i babcie.

Jeśli jednak znudziła Ci się świąteczna tradycja, możesz ją łatwo urozmaicić. Istnieją bowiem różne rodzaje makowca, a każda z wersji zachwyca swoim wyśmienitym smakiem. Możesz zatem śmiało przygotować ciasto w formie placka lub tarty, a nawet przekładańca, który nie wymaga pieczenia.

Jak zrobić makowiec – sprawdzone propozycje od Auchan

Szukasz inspiracji? W naszym poradniku znajdziesz aż trzy pomysły. Pierwszy na tzw. makowiec japoński, czyli wilgotne i miękkie ciasto z dodatkiem startych jabłek, które przygotujesz bez użycia mąki pszennej. Dowiesz się także, jak wygląda makowiec bez pieczenia na herbatnikach. Nie zabraknie propozycji dla miłośników tart. Mamy nadzieję, że wśród tych pomysłów uda Ci się znaleźć przepis, z którego będziesz korzystać nie tylko od święta.

Przeczytaj także: Jak zrobić keks z bakaliami na święta?

Makowiec japoński

Makowiec japoński, zwany również makowcem z jabłkami, to pyszne ciasto, do którego możesz użyć gotowej masy makowej, dzięki czemu będzie bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dodatek jabłek sprawia, że deser jest niezwykle miękki i wilgotny. Na długo zachowuje również świeżość. Możesz go zatem bez przeszkód upiec na kilka dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu.

Jak zrobić makowiec z gotowej masy makowej i jabłek? W pierwszej kolejności przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Do przyrządzenia ciasta możesz użyć surowego maku, choć dobrym pomysłem będzie użycie gotowej masy (o wadze ok. 850 g). Znajdujący się w niej mak jest już zmielony i doprawiony. To znacząco skraca czas związany z przygotowaniem tego pysznego deseru.

By ciasto było puszyste i miękkie, musisz pamiętać również o dokładnym ubiciu piany z białek. Aby ułatwić sobie zadanie, możesz dodać do niej szczyptę soli lub kilka kropel soku z cytryny. Wybierając jajka, sięgnij po te w rozmiarze L marki własnej Auchan – Pewni Dobrego. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że pochodzą one od lokalnych hodowców.

Zwróć też uwagę na rodzaj jabłek, jakie dodasz do ciasta. Najlepiej sięgnąć po odmiany kruche i delikatne, które nie będą puszczały dużo soku podczas pieczenia, takie jak np. Ligol, Champion lub Lobo. Jeśli jednak chcesz użyć bardziej soczystych owoców, po ich starciu na tarce, wymieszaj je z kilkoma łyżkami kaszy manny. Wchłonie ona sok, dzięki czemu ciasto nie opadnie i zachowa zwartą strukturę.

Pamiętaj, że świąteczne wypieki wymagają również dekoracji. Warto w tym celu użyć gotowej polewy czekoladowej lub samodzielnie przygotować domowy lukier. Nie jest to wcale trudne — wystarczą Ci tylko 2 składniki: woda i cukier puder. Na koniec posyp ciasto posiekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałowymi. Ten dodatek wspaniale podkreśli wyjątkowy smak deseru.

Przeczytaj także: Najlepsza ryba po grecku – jak ją przygotować?

Makowiec bez pieczenia na herbatnikach

Pyszne świąteczne ciasto zrobisz nawet bez korzystania z piekarnika. Jak zrobić makowiec bez pieczenia? Przyda Ci się duże opakowanie herbatników. Będą one bowiem stanowiły spód oraz wierzch ciasta. Możesz je również zastąpić biszkoptami. Najlepsze będą te, o podłużnym kształcie (typu ladyfingers). Nie musisz ich wcześniej namaczać — ciastka z czasem wchłoną wilgoć z masy i staną się miękkie.

Do przygotowania kremu potrzebne będą z kolei rodzynki sułtańskie, świeże mleko, a także mak niebieski oraz pół kostki masła. Masę warto również dosłodzić za pomocą cukru lub miodu. Z podanych wyżej składników ugotuj gęsty budyń. Jeśli będzie on zbyt rzadki, dodaj do niego skrobię ziemniaczaną lub mąkę o właściwościach zagęszczających. W tej roli świetnie sprawdzi się również proszek budyniowy.

Gotowy makowiec na herbatnikach warto również ozdobić. Ponieważ masa makowa nie jest zbyt słodka, idealnym wykończeniem okaże się krem kajmakowy, posypany płatkami migdałów. Tak przygotowane ciasto zachowuje świeżość przez kilka dni. Pamiętaj jednak, by przechowywać je w lodówce.

Przeczytaj także: Karp na święta w wielu odsłonach – sprawdź, jak go podać!

Tarta makowa

Chrupiące kruche ciasto przykryte aromatyczną masą – czy to nie brzmi pysznie? Makowa tarta o zapachu cynamonu i skórki z pomarańczy, z pewnością będzie się cieszyć dużym powodzeniem wśród gości zgromadzonych przy wigilijnym stole. Wygląda bardzo efektownie, a jej przygotowanie jest niezwykle proste.

Bazę deseru stanowi kruche ciasto z dodatkiem mielonych orzechów. Pamiętaj, że takie ciasto nie lubi długiego wyrabiania. By po upieczeniu rozpływało się w ustach, mokre składniki użyte do jego przygotowania, takie jak masło, jajka czy śmietana, powinny być zimne. Przed pieczeniem wyrobione ciasto warto również przez kilka godzin chłodzić w lodówce.

Większych trudności nie sprawia również przygotowanie masy makowej. By ułatwić sobie pracę, warto sięgnąć po tę gotową, sprzedawaną w puszkach. Wystarczy tylko dodać do niej garść pokrojonych orzechów, jedno starte jabłko oraz skórkę z pomarańczy.

Jak zrobić idealny makowiec? Porady

Przygotowanie świątecznego makowca nie jest trudne, warto jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim, jeśli masę chcesz zrobić samodzielnie, porządnie namocz mak w gorącej wodzie lub mleku, a następnie ugotuj. Po ostudzeniu trzeba go dokładnie zmielić – najlepiej za pomocą blendera. Jeśli masa jest bardzo wilgotna, dodaj do niej kilka łyżek kaszy manny lub bułki tartej.

Masę makową należy również doprawić. Warto w tym celu wykorzystać miód, a także korzenne przyprawy do ciast, jak np. cynamon, kardamon czy goździki. By podkreślić jej smak, możesz dodać kilka kropel aromatu arakowego lub rumowego.

Jak zrobić makowiec z gotowej masy makowej? Tu sprawa jest prosta – mieszanki dostępne w sklepach są przeznaczone do bezpośredniego użycia. Nie musisz zatem maku mielić ani dosładzać. Jeśli jednak chcesz, do gotowej masy możesz dodać ulubione bakalie.

Makowiec to ciasto, które z reguły błyskawicznie znika z talerza. Może się jednak zdarzyć, że po świętach zostanie kilka porcji. Nie warto ich wyrzucać. Jeśli zastanawiasz się, czy można zamrozić makowiec, to mamy dobrą wiadomość – ciasto z dodatkiem maku nadaje się do przechowywania w zamrażarce nawet przez 3 miesiące. By ponownie je spożyć, wystarczy tylko przez 3 godziny rozmrażać je w temperaturze pokojowej, lub odgrzać w piekarniku z funkcją pary.

Przeczytaj także: Baklawa – przepis na turecki przysmak w Twoim domu

Odkryj radość z pieczenia makowca z Auchan!

Makowiec to prawdziwy klasyk wśród bożonarodzeniowych wypieków. Mamy nadzieję, że po lekturze naszego poradnika masz już kilka pomysłów, jak go przygotować, by zachwycić swoich bliskich i znajomych. Jeśli natomiast nadal szukasz inspiracji, zapoznaj się z innymi wpisami na blogu Auchan. Znajdziesz tam m.in. prosty przepis na świąteczne ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone!
Zrób listę produktów, których potrzebujesz do swoich wypieków i zamów je w sklepie online z dostawą do Twojego domu!