Aplikacja
Risotto Przepis

Jak zrobić prawdziwe risotto? Przepis w 8 krokach

Opublikowano 03.05.2023 - 7 minut czytania

Risotto to jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej. Cieszy się powodzeniem na całym świecie, a jego przygotowanie wcale nie wymaga znacznych umiejętności ani dużego nakładu pracy. Poznaj nasz przepis na risotto w różnych wariantach.

Przepis na risotto – włoska klasyka

Risotto ma swoje korzenie we Włoszech. Serwowane jest przed daniem głównym. Składa się z ryżu, cebuli, masła oraz innych dodatków. Do jego wykonania wykorzystuje się ryż biały, a poszczególne warianty potrawy różnią się w zależności od regionu, z którego pochodzą.

Przykładowo – w Wenecji spożywa się je wraz z mątwą, natomiast w Mediolanie z wołowiną oraz bulionem warzywnym. Popularną wersją jest również ta bazująca na borowikach.

Czy warto spożywać risotto? Tak, chociaż kluczowe jest to, by było ono przygotowywane ze świeżych składników dobrej jakości. W zależności od wybranej wersji dania bazuje ono na ryżu z dodatkiem świeżych warzyw lub bulionu warzywnego, mięsa, owoców morza lub ziół.

Potrawa ta, nawet w swojej najbardziej podstawowej wersji, jest prawdziwą kopalnią witamin i minerałów, a także innych zdrowych związków. Znajdziemy w niej między innymi spore ilości węglowodanów, antyoksydantów, witamin z grupy B, witaminy A i E, a także cynku, selenu, miedzi, magnezu czy manganu.

Jak się robi risotto?

Szczegółowe informacje na temat tego, jak się robi risotto, znajdziesz w kolejnych akapitach. Żeby jednak dobrze przyrządzić tę potrawę, trzeba zwrócić uwagę na zastosowane składniki.

Produktem bazowym jest ryż, którego przed przygotowaniem risotto się nie płucze. Postaraj się nie używać ryżu dostępnego w woreczkach. Najodpowiedniejszy będzie ten o krótkich i okrągłych ziarenkach – jest lepszym nośnikiem smaku i powinien dobrze wchłonąć wszystkie płyny podczas przyrządzania posiłku. Wśród polecanych odmian ryżu do risotto wymienia się: Baldo, Padano, Carnaroli, Arborio oraz Roma.

Tłuszcze w risotto, czyli oliwa z oliwek i masło – dobry przepis na risotto

Oliwy nie poddaje się obróbce termicznej, zatem risotto smaż na maśle. Żeby nadać potrawie odpowiedniego smaku, należy rozpuścić masło, a następnie podsmażyć na nim cebulkę i dodać odrobiny świeżego czosnku. Dopiero na końcu możesz dodać oliwę – inaczej straciłaby ona swoje walory smakowe i aromatyczne. Kiedy już wypróbujesz wysokiej jakości oliwy extra vergine, przyjdzie czas na testowanie włoskich oliw smakowych.

Sprawdź również: Wegański obiad – 3 propozycje, które skradną Twoje serce

Bulion, wino oraz ser do risotto – sekrety tego, jak zrobić dobre risotto

Do tradycyjnego włoskiego risotto oprócz wody dodaje się oczywiście bulion. Istotne jest to, żeby dolewać go do potrawy powoli podczas obróbki termicznej. Często wykorzystuje się również wino – białe, wytrawne. Wyjątek stanowi Risotto al Barolo, do którego przygotowania wykorzystywane jest czerwone wino. Chcąc przyrządzić najlepsze risotto, postaraj się wykorzystać jak najwięcej świeżych warzyw oraz ziół.

Te, których nie uda Ci się zdobyć w świeżej formie, zastąp przyprawami. W przypadku wersji potrawy, do których dodajesz starannie utarty twardy, długo dojrzewający ser, pamiętaj o tym, żeby był to grana padano lub parmezan.

Poniżej znajdziesz nasz przepis na risotto. Jesteśmy pewni, że z jego pomocą uda Ci się stworzyć to wyjątkowe danie! Wszystkie potrzebne do realizacji przepisu produkty znajdziesz w Auchan.

Risotto – przepis podstawowy

Całkowity czas przygotowania: 50 minut

Czas gotowania: 30 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: średni

Liczba porcji: 4

Lista składników:

• 400 g suchego ryżu białego do risotto,

• 1 cebula większych rozmiarów,

• 450 ml bulionu warzywnego,

• 150 ml białego wina wytrawnego,

• 60 g masła,

• łyżka oliwy z oliwek,

• 100 g parmezanu lub grana padano,

• opcjonalnie: 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie krok po kroku:

• Rozgrzej patelnię i połóż na niej 60 g masła (powinny to być około 4 łyżki).

• Rozpuść masło i pokrój cebulę w bardzo drobne kosteczki.

• Wrzuć cebulę na patelnię i delikatnie podpiecz aż do zeszklenia. Rób to na małym ogniu. W międzyczasie (opcjonalnie) wyciśnij 2 ząbki czosnku na prasce i dodaj do masła i cebuli.

• Wsyp na patelnię ryż do risotto. Wymieszaj go dokładnie z tłuszczem, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Rób to przez 3–5 minut.

• Powoli wlej na patelnię białe wino – jego część zostanie wchłonięta przez ryż, natomiast część wyparuje. Cały czas mieszaj.

• Wcześniej przygotowany i wciąż gorący bulion warzywny (marchewka, seler, pietruszka, kapusta, por, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) wlewaj stopniowo i powoli na patelnię, ponawiając procedurę co kilka minut. Kluczowe jest to, by nie zalać od razu potrawy bulionem, a robić to powoli, by ryż mógł nim stopniowo nasiąkać. W wersji ekspresowej dania możesz skorzystać z bulionu przygotowanego z kostki, jednak zdecydowanie lepiej sprawdza się ten domowy.

• Kiedy ryż wchłonie całą wodę, możesz przestać go mieszać i zdjąć z palnika.

• Teraz polej całość łyżką oliwy z oliwek oraz posyp startym serem.

Tak przyrządzone risotto w wersji podstawowej możesz spożywać i podawać z czerwonym lub białym winem do obiadu. Nie zapomnij doprawić potrawy solą oraz pieprzem. Alternatywnie do potrawy możesz dodać najróżniejsze składniki – od wołowiny, przez mątwę, aż po grzyby.

Risotto – jak zrobić klasyczną wersję dania z dodatkami?

Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić risotto w wersji klasycznej, jednak nieco rozszerzonej, już podpowiadamy! Jedną z najlepszych wersji dania jest Risotto alla Zucca. W jego skład oprócz produktów z powyżej przedstawionego przepisu wchodzi również dynia oraz gałka muszkatołowa. Żeby je przyrządzić, musisz:

• obrać i pokroić dynię w małe kosteczki,

• dodać ją na patelnię wraz z ryżem po wstępnym zeszkleniu cebulki,

• cały czas mieszać i dodać gałkę muszkatołową do smaku.

W wersjach spolszczonych niektórzy dodają do tego wariantu risotto również pieczarki.

Jak zrobić Risotto al Barolo?

Alternatywą dla polecanej przez nas wersji z dynią jest Risotto al Barolo – na czerwonym winie, z fasolą. Przygotowanie tej odsłony kultowego dania jest wyjątkowo proste. Białe wino z przepisu podstawowego musisz zamienić na czerwone. W połowie gotowania dodaj 200 g fasoli z puszki. Znacznie lepszym pomysłem będzie jej ugotowanie na świeżo, jednak nie każdy ma na to czas. Zarówno fasolę w puszce, jak i fasolę wymagającą gotowania znajdziesz w sklepach Auchan.

Jak przygotować fasolę do risotto?

• Wrzuć ją do garnka dzień wcześniej i zalej litrem wody. Pozostaw ją na noc, a dokładniej na 8–12 godzin (nie więcej).

• Rano odcedź fasolę i ponownie zalej wodą, tym razem tak, by ta przykrywałanasiona fasoli z około 4-centymetrowym nadmiarem.

• Teraz przez około 10 minut gotuj ją na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień, przykryj fasolę i gotuj od 60 do 90 minut.

• Po 60 minutach spróbuj pierwszego ziarna i oceń, czy fasola jest już ugotowana. Tak przygotowane nasiona dodaj do ryżu w połowie procedury wchłaniania przez niego bulionu.

Jak zrobić Risotto ai Funghi?

Risotto ai Funghi to jedna z ulubionych odmian risotto Polaków! Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, niewiele bardziej skomplikowana od wersji podstawowej. Żeby ją przyrządzić, musisz przygotować 250 g świeżych borowików. Niektórzy zamiast nich wykorzystują pieczarki, jednak wówczas nie jest to klasyczna włoska wersja tego dania. Różne rodzaje grzybów kupisz w sieci sklepów Auchan.

• Borowiki obierz i pokrój na malutkie kawałki.

• Następnie gotuj je przez około 20 minut na średnim ogniu. Proces ten możesz przeciągnąć nawet do 30 minut, w zależności od ustawień płyty indukcyjnej i mocy „ognia”, jednak jest to maksymalny czas gotowania ich.

• Poddane wstępnej obróbce grzyby dodaj na patelnię w tym samym czasie co ryż, a następnie trzymaj się założeń przepisu podstawowego.

Przeczytaj też: Kasza gryczana – właściwości, o których nie miałeś pojęcia!

Szybkie risotto z warzywami idealne na lunch

Szybkie risotto z warzywami jest wręcz idealne na lunch, który zjesz w domu na świeżo lub zabierzesz ze sobą do pracy w pudełku. To jedna z takich potraw, które w chłodne również smakują wyśmienicie! Żeby przygotować taką wersję risotto, wystarczy, że na patelnię wraz z ryżem dorzucisz: świeżą, czerwoną paprykę, cukinię pokrojoną w kostki, startą marchewkę i pieczarki lub kurki.

W tym przypadku parmezan lub grana padano, dodaj jednak dopiero, gdy danie przestygnie. Kiedy będziesz chciał przyrządzić obiad błyskawiczne, skorzystaj z warzyw na patelnię. Są już wstępnie wyselekcjonowane, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki. Taki rodzaj produktu daje szerokie możliwości w zakresie modyfikacji dania – jednego dnia możesz wówczas przygotować typowo wiosenne risotto, natomiast kolejnego dodać do niego np. warzywa orientalne.

Mamy nadzieję, że uda Ci się przyrządzić na podstawie naszych przepisów coś naprawdę dobrego! Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania risotto w niemal dowolnej wersji znajdziesz w sklepach stacjonarnych i internetowych Auchan – zachęcamy do zapoznania się z asortymentem.