Aplikacja
Jak Zrobic Przecier Pomidorowy

Jak zrobić przecier pomidorowy? Przygotuj słoiki na zimę!

Opublikowano 22.09.2023 - 7 minut czytania

Wczesna jesień to najlepszy moment, by wziąć się za robienie przetworów! Domowy przecier pomidorowy z dojrzałych, sezonowych warzyw zdecydowanie różni się od tego dostępnego w sklepie. Bez problemu przyrządzisz ten aromatyczny sos we własnej kuchni. Jak zrobić przecier pomidorowy – doskonałą bazę do wielu dań? Sprawdź przepis i dowiedz się, czego potrzebujesz, by stworzyć swój własny przetwór. Z naszego przepisu uzyskasz trzy półlitrowe słoiki pysznego przecieru.

Domowy przecier pomidorowy – zalety i zasady przygotowywania

Klasyczny przecier pomidorowy to podstawowy składnik wielu dań. Wykorzystuje się go w sosach, zupach czy zapiekankach. W sklepach znajdziesz różne przeciery, które są od razu gotowe do użycia – wystarczy, że odkręcisz słoiczek lub otworzysz kartonik i już możesz cieszyć się pomidorowym smakiem. Proponujemy również przygotowanie własnych przetworów. Domowy przecier pomidorowy z łatwością możesz przyrządzić w swojej własnej kuchni. Odpowiednio przechowywane słoiczki zapewnią dostęp do ulubionego sosu o każdej porze roku.

Nasz prosty przepis na to, jak zrobić przecier z pomidorów z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom pomidorów, ale również kulinarnej prostoty. W tym sezonie przyrządź zatem swój pierwszy domowy przecier pomidorowy. Przepis i najważniejsze wskazówki znajdziesz poniżej. Zanim jednak dowiesz się, jak go zrobić, poznaj lepiej ten charakterystyczny sos na bazie pomidorów.

Sprawdź też: Kalendarz przetworów – co i kiedy warto zrobić? Przygotuj z nami domowe przysmaki!

Dlaczego warto wprowadzić do swojej diety przecier pomidorowy?

Choć ojczyzną pomidorów jest Ameryka Południowa, zdecydowanie królują one we Włoszech! Włoskie określenie pomodoro oznacza „jabłko ze złota” i całkiem dobrze podsumowuje stosunek Włochów do tych warzyw. Pomidory dosłownie królują w tamtejszej kuchnia w wielu postaciach, począwszy od świeżych po pomidory suszone czy właśnie aromatyczny przecier pomidorowy. Przepis na domową passatę to często wykorzystywana receptura, ponieważ jest ważną częścią włoskiej tradycji kulinarnej.

Dlaczego warto wziąć z nich przykład? W świeżych pomidorach można znaleźć wiele witamin, mikro- i makroelementów, takich jak na przykład witamina C, E, potas czy żelazo. Pomidory to również doskonałe źródło likopenu – cennego karotenoidu o właściwościach antyoksydacyjnych. Ciekawostką jest fakt, że likopen może występować w większych ilościach nie tyle w świeżych pomidorach, co właśnie w przetworach pomidorowych, ponieważ uwalnia się on podczas obróbki cieplnej. Warto zatem jak najczęściej sięgać po przecier pomidorowy. Jak zrobić ten sos, by zachował pełnię smaku na dłużej? Sprawdź poniżej!

Zobacz również: Pomysł na włoski obiad w Twoim domu – i nie jest to pizza!

Przecier Pomidorowy Jak Zrobic

Jak zrobić przecier pomidorowy? Najważniejsze zasady

Przecier pomidorowy – jak sama nazwa wskazuje – to przetarte pomidory, które od klasycznego sosu odróżnia fakt, że nie używa się ich od razu, tylko zabezpiecza w słoikach lub butelkach. Z tego względu przed przygotowaniem musisz zadbać o to, by pod ręką znalazły się wszystkie potrzebne składniki i akcesoria.

Podstawa to oczywiście warzywa – kluczowym składnikiem są wysokiej jakości pomidory. Do przecieru najlepiej nadają się podłużne odmiany, choć możesz wykorzystać także malinowe czy nawet koktajlowe. Idealnie sprawdzą się tu soczyste pomidory Auchan BIO. Na uwagę zasługują także malinowe od Pewni Dobrego, które pochodzą z rodzinnych gospodarstw.

Od tego, jakie pomidory wybierzesz, zależeć będzie kolor oraz konsystencja przecieru. Z tych mięsistych powstanie przecier gęstszy, bardziej treściwy. Wodnisty przecier możesz jednak po prostu gotować nieco dłużej, redukując go.

Oprócz pomidorów potrzebujesz także przypraw – przede wszystkim soli, pieprzu i cukru. Wystarczy odrobina, by przyprawić przecier pomidorowy. Przepis możesz uzupełnić o cebulę, czosnek, zioła prowansalskie i inne przyprawy, dzięki którym stworzysz kilka wersji przecieru. Nie zapomnij jednak oznaczyć słoiczków! A skoro o nich mowa – przecier pomidorowy należy przechowywać w odpowiedni sposób, by nie stracił swoich właściwości i nie zepsuł się w trakcie długich miesięcy. W Auchan znajdziesz słoiki do przetworów o różnych pojemnościach. Mniejsze będą idealne do zużycia na jeden raz, większe łatwiej ustawić na półkach w spiżarni czy piwnicy. Wszystko zależy od Twoich potrzeb i preferencji.

Oprócz słoików potrzebujesz jeszcze dużego garnka oraz sita, przez które przetrzesz pomidory. Możesz zainwestować również w otwieracz do słoików Actuel, dzięki któremu bez problemu odkręcisz mocno zassane zakrętki. To wszystko, czego potrzebujesz, by stworzyć przecier pomidorowy. Jak zrobić ten aromatyczny sos? Sprawdź przepis od Auchan!

Przeczytaj również: Domowe przetwory – w co się zaopatrzyć i jak się przygotować?

Przecier Pomidorowy Na Zime

Jak zrobić przecier pomidorowy z pomidorów? Poradnik dla każdego

Jeśli chodzi o przecier pomidorowy, przepis jest naprawdę prosty. Z pewnością poradzą sobie z nim nie tylko doświadczone gospodynie, ale również początkujący miłośnicy gotowania. Tak naprawdę potrzebujesz po prostu dojrzałych i soczystych pomidorów, które bez problemu kupisz w Auchan. Oprócz warzyw przyda się odrobina cierpliwości, ponieważ należy je gotować aż do rozgotowania, a następnie przetrzeć przez gęste sitko. Im więcej przecieru chcesz zrobić, tym więcej czasu musisz zarezerwować na te kuchenne czynności. Gwarantujemy, że ten wysiłek się opłaci!

Przecier pomidorowy – przepis krok po kroku

1. Przygotuj pomidory

Pomidory dokładnie umyj pod zimną wodą i usuń szypułki. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Nie musisz usuwać skórek – pozbędziesz się ich na etapie przecierania.

2. Gotuj pomidory na małym ogniu

Przełóż pomidory do dużego garnka i zagotuj. Następnie gotuj je na małym ogniu aż do rozgotowania (przez ok. pół godziny).

3. A teraz przecieraj!

Rozgotowane pomidory przełóż na gęste sitko i przecieraj do drugiego naczynia za pomocą łyżki, by na sicie zostały wszystkie pestki i skórki.

4. Całość dopraw

Do uzyskanego miąższu dodaj sól, pieprz i cukier (opcjonalnie również posiekaną cebulę, czosnek i inne przyprawy lub świeżą bazylię). Następnie całość zagotuj (jeśli przecier wyjdzie zbyt rzadki, gotuj go aż do odparowania nadmiaru wody).

5. Rozlej całość do słoiczków

Wrzący przecier przelej do czystych, wyparzonych słoików tak, by pomiędzy zakrętką i przecierem został ok. 1 cm wolnej przestrzeni.

6. Gotowe!

Mocno zakręć każdy słoik i pasteryzuj, by przedłużyć trwałość przecieru.

Czas całkowity 70 min
Porcja 3
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 40 min
Składniki
3
3 kg pomidorów
Łyżka soli
Łyżka cukru
Pół łyżeczki pieprzu
Opcjonalnie: cebula, ząbek czosnku, świeża bazylia, zioła prowansalskie i inne wybrane przyprawy
Przecier Pomidorowy Na Zime Do Sloikow

Jak zrobić przecier pomidorowy na zimę do słoików? O pasteryzacji słów kilka

Pasteryzacja to proces polegający na obróbce termicznej przetworów. Stosuje się ją w celu zniszczenia drobnoustrojów i enzymów, które przyspieszają psucie jedzenia. Proces został wynaleziony przez Ludwika Pasteura już w 1860 roku, choć początkowo ten rodzaj obróbki nie cieszył się zbyt dużą popularnością. Sceptycy uważali, że w ten sposób zmienia się smak produktu, dlatego mleko podawane dzieciom zaczęto pasteryzować blisko 30 lat później. Co ciekawe, sam Pasteur zyskał sławę za sprawą badań nad szczepionką na wściekliznę, choć jego wkład w przechowywanie produktów spożywczych uwieczniono właśnie w nazwie procesu pasteryzacji.

Przecier pomidorowy umieszczany w słoikach można przechowywać w lodówce do kilku tygodni bez obawy przed zepsuciem. Jeśli chcesz cieszyć się aromatem letnich pomidorów również podczas mroźnej zimy, konieczna będzie pasteryzacja. Jak zrobić przecier pomidorowy? Sam przepis nie ulega zmianie, dopiero po przelaniu przecieru do słoików musisz wykonać dodatkowe czynności. Pasteryzację można przeprowadzić na kilka sposobów – sprawdź, który najlepiej sprawdzi się u Ciebie.

Przecier Pomidorowy Przepis

Jak zrobić przecier pomidorowy na zimę – pasteryzacja na mokro

Pierwszym sposobem na to, jak zrobić przecier pomidorowy na zimę do słoików jest pasteryzowanie na mokro, czyli z wykorzystaniem garnka z gotującą się wodą.

W dużym garnku umieść czystą ścierkę – dobrze sprawdzą się w tej roli ścierki kuchenne Auchan ze stuprocentowej bawełny. Ułóż na niej zakręcone słoiki z przecierem w taki sposób, by nie stykały się one ze sobą. Wlej wodę tak, by zakrywała słoiki w ok. 3/5 wysokości i zagotuj ją, a następnie pasteryzuj słoiki na małym ogniu przez ok. 20 minut. Następnie wyłącz palnik i pozostaw słoiki do wystygnięcia – jeśli wyjmiesz je za szybko, mogą popękać. Prawidłowo pasteryzowane słoiki poznasz po tym, że nakrętka będzie wklęsła. Jeśli to się nie wydarzy, możesz odwrócić słoiki do góry dnem i odstawić je na kwadrans – po tym czasie zakrętki powinny się zassać.

Jak zrobić przecier pomidorowy? Pasteryzacja na sucho

„Sucha” pasteryzacja przebiega za pomocą piekarnika. Ustaw piekarnik na 130 stopni, a gdy osiągnie tę temperaturę, wyłącz go i umieść na blasze dobrze zakręcone słoiki z przecierem. Pasteryzuj je przez ok. 30 minut, po czym sprawdź, czy po naciśnięciu zakrętki pozostaną wklęśnięte. Tak przygotowane słoiki można bez problemu przechowywać w suchym, chłodnym miejscu (na przykład w piwnicy) przez kilka miesięcy.

Zobacz także: Rola witamin w organizmie człowieka – jak wykorzystać ich bogactwo?

Przecier Z Pomidorow

Wiesz już, jak zrobić przecier z pomidorów – uzupełnij zapasy!

Przecier z pomidorów to prosty do przygotowania sos, który może być źródłem cennych witamin, mikro- i makroelementów. Przyda się zwłaszcza zimą, gdy trudno kupić świeże, aromatyczne warzywa. Bez problemu przygotujesz go w swojej kuchni. Wybierz się do Auchan i kup najlepsze pomidory, zestaw słoików, poręczne sito i inne produkty, które przydadzą Ci się podczas robienia zapasów!