Aplikacja
Jak Zrobic Szaszlyki Na Grilla

Jak zrobić szaszłyki na grilla? 3 pomysłów na dania mięsne i bezmięsne

Opublikowano 04.08.2023 - 8 minut czytania

Lato to czas spotkań przy grillu. Możesz urozmaicić swoje menu i zamiast tradycyjnych kiełbasek czy kaszanki, zaserwować swoim gościom szaszłyki. Z czym je podawać? Z jakim mięsem, warzywami i sosami? Dowiedz się zatem, jak zrobić szaszłyki na grilla, poznaj nasz przepis i uracz nimi swoich gości!

Jakie mięso na szaszłyki wybrać?

Szukasz propozycji dla gości, która ich zaskoczy, a zarazem będzie łatwa w przygotowaniu?

Jedną z nich są proste szaszłyki na grilla uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Skąd ich popularność? Soczyste kawałki mięsa z warzywami są szybkie w przygotowaniu. Dodatkowo to delikatne i niezwykle aromatyczne danie. Tradycyjny przepis na potrawę wywodzi się najprawdopodobniej z Azji (Kofta kebab). Tam serwowany jest on w wersji z jagnięciny, baraniny czy cielęciny z dodatkiem ziół, takich jak pietruszka i mięta.

Pewnie zastanawiasz się zatem, jakie mięso na szaszłyki będzie najlepsze. Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, do grillowania nadaje się zarówno mięso białe jak i czerwone. Najszybciej i najłatwiej przyrządza się szaszłyki z kurczaka, a dokładnie z piersi. Już po upływie kilku minut mięso drobiowe jest gotowe do spożycia. Jego kruchość i brak chrząstek docenią zwłaszcza dzieci oraz osoby starsze.

Pamiętaj, że nawet na biesiadzie z grillowaniem, warto dbać o jakościowe składniki, od sprawdzonych dostawców. Filety z kurczaka z ekologicznych gospodarstw znajdziesz w Auchan. Doskonałym wyborem na drobiowe szaszłyki będzie produkt marki własnej Auchan. Kurczak z Grzędy Pewni Dobrego pochodzi z chowu bez antybiotyków, jest żywiony karmą roślinną i ma dostęp do wybiegu i światła dziennego. Wykorzystaj je do stworzenia smacznych szaszłyków drobiowych z dodatkiem zdrowych warzyw.

Przeczytaj także: Nie wiesz, jakie przyrządzić danie na grilla? Sprawdź 4 nietypowe pomysły

Wieprzowina, a dokładnie karkówka wieprzowa bez kości znakomicie nadaje się na szaszłyki. Porcję mięsa należy umyć, osuszyć, a następnie pokroić w niewielkie kwadraty i zamarynować. Najlepiej zrobić to w dzień poprzedzający grilla. Jeśli nie masz takiej możliwości, zrób to minimum dwie godziny przed przyrządzaniem szaszłyków.

Zamiast wieprzowiny możesz użyć także wołowiny, baraniny bądź jagnięciny. Mięso wołowe jest nieco twardsze od drobiu, dlatego najlepiej grillować je około 10 minut. Wybór ten nada jednak daniu intensywniejszego smaku. Jeśli chcesz zrobić szaszłyki w stylu gruzińskim i wykorzystać baraninę, najlepiej zamarynuj ją dzień wcześniej w oliwie z przyprawami. Dzięki temu mięso zyska bogatszy smak, a przy tym nie będzie się przypalało podczas grillowania. Czas jego przyrządzania to około 20–30 minut. Masz ochotę na śródziemnomorską wersję? Jagnięcina sprawdzi się do tego idealnie. To bardzo delikatny rodzaj mięsa, który przygotujesz w zaledwie 3 minuty. Aby nie zabić smaku, wystarczy doprawić jagnięcinę olejem i oprószyć solą.

To, jakie mięso na szaszłyki wybierzesz, zależy od Twoich indywidualnych upodobań. W sklepach Auchan czeka na Ciebie świeże produkty od lokalnych dostawców. Koniecznie zapoznaj się z asortymentem hipermarketów stacjonarnie bądź online.

Sprawdź również: Czas na mięsną ucztę! Jakie mięso na grilla wybrać? Oto pomysły!

Jakie Warzywa Do Szaszlykow

Jakie warzywa do szaszłyków będą najlepsze?

Proste szaszłyki na grilla składają się nie tylko z mięsa, ale również z warzyw. Jakie warzywa do szaszłyków są najchętniej wybierane? Oczywiście cebula – biała lub czerwona, którą należy pokroić w dość grube talarki lub piórka.

Do szaszłyków znakomicie nadaje się też papryka (czerwona, żółta, zielona, biała). Miłośnicy ostrych smaków z pewnością nie pogardzą wyrazistą papryczką pepperoni bądź habanero. Ze względu na pikantność, jaką dodaje ona potrawie, należy używać jej z rozsądkiem.

Kolejnym warzywem do szaszłyków są pieczarki. Nie trzeba ich obierać przed grillowaniem, wystarczy przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie pokroić w połówki lub ćwiartki. Alternatywą dla pieczarek mogą być boczniaki. Jeśli szukasz mięsistego warzywa na szaszłyki – wybierz pieczarki portobello.

Cukinia i bakłażan to kolejne propozycje, które sprawdzą się podczas komponowania szaszłyków. Najlepsze są młode, małe warzywa pozbawione widocznych gniazd nasiennych. Bakłażan wymaga umiejętnego przygotowania, ponieważ zawiera w sobie naturalną goryczkę. Aby się jej pozbyć, należy pokroić warzywo w grube plastry, oprószyć solą i pozostawić na około kwadrans. W ten sposób pozbędziesz się niechcianego, cierpkiego smaku z bakłażana.

W szaszłykach na grilla możesz wykorzystać pomidory. My polecamy użyć drobne pomidorki koktajlowe bądź cherry, których nie trzeba kroić, lecz w całości nadziać na drewnianą wykałaczkę. Nadadzą one daniu soczystości i sprawdzą się doskonale w wersji wegetariańskiej – z dodatkiem grillowanego sera halloumi i bazylią.

Pamiętaj, że warzywa na szaszłyki muszą być świeże – produkty mrożone nie nadają się do grillowania. Bakłażan, ziemniaki czy szparagi możesz piec bezpośrednio na ruszcie. Warzywa miękkie np. pomidory należy umieścić na tacce lub owinąć w folię aluminiową.

Szaszłyki na grilla – jak je odpowiednio przygotować?

Wybrałeś już ulubione mięso i warzywa, a teraz zastanawiasz się jak zrobić szaszłyki na grilla? To proste! Mięso i warzywa należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Teraz pora na zrobienie marynaty. Najprostszym sposobem jest połączenie oliwy z oliwek z dodatkiem drobno posiekanego czosnku, łyżki miodu oraz świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Do tego możesz dodać przyprawy takie jak słodką i ostrą paprykę, oregano, sól i pieprz.

Kawałki warzyw oraz mięs nabij na drewniane wykałaczki o długości nie krótszej, niż 20 cm, które należy uprzednio namoczyć w zimnej wodzie, aby nie spaliły się podczas grillowania.

Równie ważne jest układanie mięs i warzyw. Staraj się zachować różnorodność składników. W pierwszej kolejności nabijaj kawałki cebuli, papryki bądź cukinii – te warzywa są twarde, a pozostałe półprodukty dobrze do nich przylegają. Podczas nabijania pieczarek, zachowaj ostrożność, bowiem grzyby często pękają na pół. Następnie umieść mięso, które przeplataj z pozostałymi warzywami. Twórz kolorowe kompozycje, które będą atrakcyjne pod względem wizualnym.

Przy pomocy silikonowego pędzelka pokryj mięso i warzywa marynatą. Tak przygotowane szaszłyki umieść w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Dzięki temu danie nabierze głębszego smaku, zdąży przeniknąć aromatem ziół, a przy tym, nie będzie suche w środku.

Szaszlyki Na Grilla Z Czym
Jak Zrobic Szaszlyki

Szaszłyki na grilla – z czym jeszcze możesz je podawać?

Ciekawym urozmaiceniem przepisu na szaszłyki jest zawijanie kawałków mięsa w plastry boczku. Możesz wykorzystać do tego boczek surowy wędzony lub parzony bez skóry. Dzięki owinięciu mięsa będzie ono soczyste w środku, a przy tym zyska chrupiącą warstwę na zewnątrz.

Pewnie ciekawi Cię jak zrobić szaszłyki na grilla, a dokładnie w jakiej temperaturze je piec, by zachowały swoje walory smakowe? Jeśli posiadasz grill gazowy, rozgrzej urządzenie do temperatury wewnętrznej 200°C. Ułóż szaszłyki na tacce aluminiowej i grilluj je pośrednio przy zamkniętej pokrywie przez około 10–15 minut. Możesz też umieścić je bezpośrednio na ruszcie, uprzednio posmarowanym olejem. Dzięki temu szaszłyki nie będą przywierały.

Jeśli posiadasz grill węglowy, to rozgrzane brykiety umieść po bokach grilla, a mięso z warzywami na środku rusztu. Szaszłyki powinny być umieszczone na tacce jednorazowej lub owinięte w folię aluminiową. Czas grillowania uzależniony jest od rodzaju mięsa – drób jest gotowy w przeciągu 10 minut, wołowina, baranina czy jagnięcina po około 15–20 minutach.

Przeczytaj też: Pstrąg z grilla – jak go zrobić?

Przepis Na Dobre Szaszlyki Na Grilla

Przepis na dobre szaszłyki na grilla – 3 pomysły na dania mięsne

Już wiesz, jak zrobić szaszłyki i jakich warzyw oraz mięs użyć. W tym akapicie poznasz przepis na dobre szaszłyki na grilla, których przygotowanie jest samą przyjemnością. Koniecznie wypróbuj choć jeden z nich.

Szaszłyki z baraniną w marynacie z białego wina

1. Wymieszaj składniki

W dużej misce wymieszaj ze sobą olej, białe wino oraz przyprawy.

2. Przygotuj mięso

Baraninę pokój w kostkę o równej wielkości. Boczek pokrój na plasterki. Mięso umieść w przygotowanej marynacie z oleju, wina i przypraw na minimum 12 godzin.

3. Przygotuj warzywa

Cebulę obierz i pokrój w talarki, podobnie jak cukinię.

4. Czas na stworzenie szaszłyków!

Przygotuj drewniane patyczki, na które nadziewaj kolejno kawałek mięsa, boczku, cukinii i cebuli.

5. Czas na grillowanie!

Szaszłyki ułóż na rozgrzanym grillu. Po około 20 minutach będą gotowe.

Czas całkowity 750 min
Porcja 5
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
Składniki
5
1 kilogram comber z baraniny
40 dag surowego boczku
7 dużych cebul
2 duże cukinie
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki rozmarynu
Szczypta soli i pieprzu

Tak przygotowane szaszłyki możesz podawać z bagietką czosnkową lub innym pieczywem.

Proste Szaszlyki Na Grilla

Kolorowe szaszłyki z kurczakiem dla dzieci

1. Przygotuj kurczaka

Filet z kurczaka umyj, osusz, a następnie pokrój na kawałki.

2. Przygotuj marynatę

W misce umieść oliwę z oliwek, dodaj wyciśnięty sok z cytryny, miód oraz przyprawy. Dodaj pokrojone mięso do marynaty i odstaw na pół godziny.

3. Przygotuj warzywa

W międzyczasie umyj i pokrój warzywa.

4. Grilujemy!

Nadziewaj na przemian składniki na drewniane patyczki i grilluj przez około 10 minut.

Czas całkowity 45 min
Porcja 4
Przygotowanie 35 min
Gotowanie 10 min
 

Kolorowe szaszłyki z kurczakiem dla dzieci

Opublikowano 16.08.2023

Masz ochotę na coś pysznego i kolorowego? Przedstawiam przepis, który z pewnością rozbawi Twoje kubki smakowe! Kolorowe szaszłyki z kurczakiem to świetny pomysł na zdrową przekąskę, która zachwyci nie tylko Ciebie, ale też Twoją rodzinę. Soczyste kawałki kurczaka przeplatają się z kolorowymi warzywami, tworząc prawdziwą tęczę smaków na Twoim talerzu. Gotowy na kreatywną zabawę w kuchni? Do dzieła!

1. Przygotuj kurczaka

Filet z kurczaka umyj, osusz, a następnie pokrój na kawałki.

2. Przygotuj marynatę

W misce umieść oliwę z oliwek, dodaj wyciśnięty sok z cytryny, miód oraz przyprawy. Dodaj pokrojone mięso do marynaty i odstaw na pół godziny.

3. Przygotuj warzywa

W międzyczasie umyj i pokrój warzywa.

4. Grilujemy!

Nadziewaj na przemian składniki na drewniane patyczki i grilluj przez około 10 minut.

Czas całkowity 45 min
Porcja
Przygotowanie 35 min
Gotowanie 10 min
Składniki
1/2 kg filetu z kurczaka
1 duża cebula
1 zielona papryka
1 duży bakłażan
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 cytryna
Łyżka miodu
Szczypta soli i pieprzu
Składniki
4
1/2 kg filetu z kurczaka
1 duża cebula
1 zielona papryka
1 duży bakłażan
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 cytryna
Łyżka miodu
Szczypta soli i pieprzu

Te kolorowe szaszłyki z kurczakiem z pewnością przypadną najmłodszym – są delikatne, kruche i niezwykle aromatyczne. Świetnie komponują się z ugotowanym ryżem białym marki Auchan lub kaszą.

Jakie Mieso Na Szaszlyki

Szaszłyki wieprzowe w marynacie jogurtowej

1. Przygotuj mięso

Karkówkę umyj, osusz i pokrój w miarę równą kostkę.

2. Przygotuj marynatę

W misce wymieszaj jogurt naturalny i oliwę z oliwek. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz.

3. Zamarynuj mięso

Umieść mięso w marynacie przynajmniej na dwie godziny.

4. Przygotuj warzywa

W tym czasie umyj i pokrój warzywa. Pomidory i pieczarki pozostaw w całości.

5. Przygotuj szaszłyki

Naprzemiennie nadziewaj mięso i warzywa na drewniane patyczki.

6. Czas na grillowanie!

Szaszłyki grilluj przez około 20 minut.

Czas całkowity 150 min
Porcja 4
Przygotowanie 130 min
Gotowanie 20 min
 

Szaszłyki wieprzowe w marynacie jogurtowej

Opublikowano 15.08.2023

Chcesz poczuć magię prawdziwych, soczystych szaszłyków prosto z twojego grilla? Odkryj tajemnicę szaszłyków wieprzowych w naszej nieziemskiej marynacie jogurtowej! Ta wyjątkowa mieszanka sprawi, że mięso stanie się delikatne, aromatyczne i pełne smaku. Jogurt doskonale komponuje się z wieprzowiną, nadając jej świeżości i głębokiego aromatu. Gotowy na kulinarną przygodę? Świat smaków czeka na Ciebie!

1. Przygotuj mięso

Karkówkę umyj, osusz i pokrój w miarę równą kostkę.

2. Przygotuj marynatę

W misce wymieszaj jogurt naturalny i oliwę z oliwek. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz.

3. Zamarynuj mięso

Umieść mięso w marynacie przynajmniej na dwie godziny.

4. Przygotuj warzywa

W tym czasie umyj i pokrój warzywa. Pomidory i pieczarki pozostaw w całości.

5. Przygotuj szaszłyki

Naprzemiennie nadziewaj mięso i warzywa na drewniane patyczki.

6. Czas na grillowanie!

Szaszłyki grilluj przez około 20 minut.

Czas całkowity 150 min
Porcja
Przygotowanie 130 min
Gotowanie 20 min
Składniki
1/2 kg wieprzowiny np. karkówki
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 czerwona cebula
9 małych pieczarek
9 pomidorków koktajlowych
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
garść soli i pieprzu
Składniki
4
1/2 kg wieprzowiny np. karkówki
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 czerwona cebula
9 małych pieczarek
9 pomidorków koktajlowych
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
garść soli i pieprzu

Możesz serwować je ze słodkimi batatami, sałatką z rukoli, kapusty pekińskiej czy sałaty lodowej.

Przepis Na Dobre Szaszlyki Na Grilla

Jak zrobić szaszłyki na grilla bez mięsa?

Przepis na dobre szaszłyki na grilla nie koniecznie musi zawierać mięso. Na ruszt doskonale nadają się warzywa, tofu, a także tempeh. To zamiennik mięsa powstały z ziaren soi poddanych procesowi fermentacji. Podobnie jak tofu, tempeh świetnie wchłania smaki, dlatego możesz go marynować w ulubionych przyprawach.

Proste szaszłyki na grilla bezmięsne obfitują również w sery z mleka koziego i krowiego. Na grill świetnie nadaje się zakopiański oscypek, sery do sałatek takie jak feta, mozzarella czy francuski camembert.

Zobacz także: Dania wegetariańskie na grilla – 8 pomysłów na bezmięsne potrawy

Jeśli niebawem planujesz wielkie biesiadowanie, koniecznie sprawdź asortyment Auchan. U nas kupisz cały sprzęt i potrzebne akcesoria, w tym grille marki Gardenstar, tacki i sztućce do grilla. Znajdziesz również ekologiczne warzywa, owoce, nabiał oraz mięso od lokalnych rolników Pewni Dobrego, które wykorzystasz podczas przyrządzania domowych szaszłyków. Podczas zakupów zwróć uwagę na marki własne Auchan oraz produkty od sprawdzonych dostawców. Kupuj to, co najlepsze – także z dostawą do domu!