Jak zrobić tofu i z czym je podać? 5 grillowych propozycji
Tofu to wszechstronny składnik w kuchni bogaty w białko. Ma delikatny smak oraz łatwo absorbuje przyprawy i marynaty. Sprawdź, jak zrobić tofu na grillu i zainspiruj się naszymi smakowitymi propozycjami na szaszłyki czy pożywne sandwiche. Dowiedz się, z czym podawać dania, aby w pełni wykorzystać możliwości składników i pokochaj smak tofu z grilla!
Tofu na grilla czy patelni – idealny zamiennik mięsa i dodatek do dań
Tofu to doskonała alternatywa dla mięsa, która cieszy się popularnością wśród wegan i wegetarian. Jest niskokaloryczne (ma około 100 kcal w 100 g), bogate w białko i cenne aminokwasy, co czyni je świetnym wyborem dla osób niejedzących produktów odzwierzęcych. To także cenne źródło tłuszczów roślinnych (kwasu linolowego i lecytyny), witamin i wapnia.
Jak przyrządzić tofu w domowych warunkach? To prostsze niż Ci się wydaje. Aby zrobić je od podstaw, potrzebujesz zaledwie kilku składników: napoju sojowego i koagulantu, takiego jak chlorek magnezu, siarczan wapnia lub sok z cytryny.
Grillowane tofu jest idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek i wrapów, a także doskonale sprawdza się jako główne danie. Można je marynować w przyprawach i sosach, takich jak teriyaki, barbecue czy gotowych mieszankach, co nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu. W zależności od upodobań podawaj je z grillowanymi warzywami, np. cukinią.
Zobacz również: Dania wegetariańskie na grilla – 8 pomysłów na bezmięsne potrawy
Jak zrobić tofu – krok po kroku
Domowe tofu można przygotować na kilka sposobów. Najprostszym jest zalanie napoju sojowego sokiem z cytryny, bardzo podobnie jak w przypadku przygotowywania twarożku z mleka krowiego. Inną metodą jest potraktowanie wegańskiej alternatywy nabiału gorzką solą – np. wspomnianym wcześniej siarczanem wapnia.
Możesz także wykorzystać suche ziarna soi. Wystarczy, że zalejesz je wodą i odstawisz na noc do napęcznienia. Następnego dnia rano odlej nasiona na sitku i przepłucz kilkakrotnie. Zmiel je w blenderze, a kolejnie przełóż do miski.
W wysokim garnku zagotuj około 3 litry wody, wlej do niej rozdrobnioną pastę sojową i wymieszaj aż do powtórnego zawrzenia. Wyłącz gaz i odstaw na 5-10 minut. Na koniec całość ponownie podgotuj i trzymaj na palniku przez 5 minut.
Przygotuj duże sitko i wyłóż je gazą. Ustaw je nad garnkiem, do którego będzie spływał napój roślinny. Okara zostająca na sicie może posłużyć do przygotowania wypieków, pasztetów czy klusek. Wegańską alternatywę mleka przelej do naczynia – podgrzej i wyłącz przed zagotowaniem. Dodaj gorzką sól rozpuszczoną w szklance wody i zamieszaj. Dosyp sól kuchenną i odstaw całość na 20 minut. W tym czasie na dnie powstanie tofu. Na koniec odsącz stałą masę i przełóż do formy.
Tofu na grilla – jak je przygotować?
Tofu z grilla może być wyjątkowo smaczne i aromatyczne, pod warunkiem że zostanie odpowiednio przygotowane. Do grillowania najlepiej nadaje się o twardej lub bardzo twardej konsystencji. Lepiej trzyma kształt podczas przyrządzania i łatwiej absorbuje marynaty. W Auchan znajdziesz gotowe tofu przeznaczone na pieczenia w różnych wersjach, np. z pikantnym chilli czy o smaku gyros.
Przed marynowaniem dokładnie odsącz produkt z nadmiaru wody. Najlepszym sposobem jest owinięcie tofu w czystą ściereczkę lub ręcznik papierowy i delikatne dociśnięcie go ciężkim przedmiotem, np. patelnią, przez co najmniej 10 minut. Następnie pokrój je na plastry lub kostki o grubości około 1-2 cm w zależności od upodobań.
Sprawdź także: Jak rozpalić grilla? Poradnik krok po kroku
Marynata do tofu na grilla – najlepsze pomysły
Jak przyrządzić tofu na grilla? Marynowanie jest etapem, który nada smak i aromat. Dobrym wyborem będzie sojowo-imbirowa marynata do tofu na grilla. Do jej przygotowania potrzebujesz sosu sojowego, startego imbiru, czosnku, soku z limonki, oleju sezamowego, odrobiny miodu lub syropu klonowego.
Możesz wykorzystać też sos barbecue. Marynata świetnie pasuje nie tylko do mięs, ale także do roślinnego tofu. Dobrze komponuje się z musztardą, czosnkiem i papryką wędzoną. Dzięki niej uzyskasz bogaty, dymny smak, idealny do grillowania.
Dla miłośników klasycznych smaków w Auchan proponujemy marynatę ziołową z dodatkiem oliwy z oliwek, świeżych, posiekanych ziół, soku z cytryny, soli i pieprzu. Natomiast teriyaki o słodko-słonym smaku podkreśli charakter dań z grilla. Możesz do niej dodać nasiona sezamu, a także starty czosnek i ocet ryżowy.
Następnie umieść je na ruszcie i grilluj przez 3-4 minuty z każdej strony, aż pojawią się ładne, złote prążki. Jeśli pokroiłeś je w kostki, warto je nabić na szpikulce do szaszłyków. Podczas grillowania można dodatkowo doprawić, smarując wierzch resztkami marynaty lub posypując ulubionymi przyprawami, takimi jak papryka wędzona, czosnek granulowany, czarny pieprz czy płatki chilli.
Grillowane tofu doskonale komponuje się z różnorodnymi dodatkami. Można je podać z warzywami, takimi jak cukinia, papryka i bakłażan, albo jako składnik sałatek czy wrapów. Również sosy i dipy, takie jak hummus, guacamole czy salsa, świetnie uzupełnią jego smak. Produkt dobrze komponuje się także z cytrusami, świeżymi ziołami, czosnkiem, imbirem, papryką wędzoną, musztardą, sezamem, curry i kurkumą, a także przyprawą o smaku kurczaka, karkówki czy grillowanych warzyw.
Jak przyrządzić tofu na grilla? Praktyczne wskazówki
Marynowane tofu na grilla odcedź z marynaty, a grill rozgrzej do 150 stopni Celsjusza. Jeśli chcesz ugrillować plastry, ułóż ruszt w pozycji rynienkowej i spryskaj olejem. Następnie używając sztućców do grilla, nałóż je na natłuszczone kratki grillowe. Po kilku minutach przewróć na drugą stronę i grilluj aż do uzyskania pożądanego koloru. Po wyjęciu na talerz polej je dodatkowo pozostałą marynatą. Dzięki temu danie będzie miało intensywny smak.
Jeśli przygotowujesz szaszłyki z tofu na grilla, obracaj je co kilka minut. Możesz je podawać z mieszanką sałat, świeżymi pomidorami, cebulą czy kawałkami limonki do skropienia.
Może Cię także zainteresować: Nie wiesz, jakie przyrządzić danie na grilla? Sprawdź 4 nietypowe pomysły
Grillowane tofu – 5 pysznych propozycji
Tofu na grilla może być nie tylko zdrową alternatywą dla mięsa, ale także pysznym daniem, które zachwyci nawet najbardziej sceptycznych gości. Poniżej przedstawiamy kilka różnorodnych pomysłów od Auchan na grillowane tofu, które sprawdzą się zarówno na rodzinnych spotkaniach, jak i eleganckich przyjęciach.
szaszłyki z tofu z sosem tzatziki
Spróbuj pysznego dania w niecodziennej odsłonie! Szaszłyki z tofu z sosem tzatziki zachwycają smakiem!
1. Szaszłyki z tofu na grilla – kolorowe i smaczne
Nabij tofu na szpikulce razem z kolorowymi warzywami, takimi jak cebula, pomidorki koktajlowe, cukinia i papryka. Szaszłyki możesz zamarynować w ulubionym sosie, np. barbecue, i podawać z sałatką ze świeżych warzyw i ziół. Świetnie będą się również komponować z kiełbaskami lub łososiem.
2. Tofu z mango salsą i pstrągiem
3. Meksykańskie tofu
Tofu z przyprawami takimi jak papryka i oregano, podane z ciepłymi tortillami, guacamole, salsą i świeżą kolendrą to doskonały składnik meksykańskiego burrito. Jeśli chcesz wzbogacić całe danie o mięso, postaw na mięso z indyka na patyku lub marynowane skrzydełka.
4. Pożywne kanapki z tofu
Tofu z grilla możesz śmiało zestawić z ulubionym pieczywem. Jako dodatek doskonale sprawdzi się hummus w różnym smaku oraz aromatyczny i gęsty sos, np. czosnkowy. Jeśli chcesz stworzyć danie główne, dodaj grillowaną karkówkę i podawaj całość z lekką i orzeźwiającą sałatą.
Sprawdź także: Szparagi z grilla – 3 pomysły Auchan na pyszne sezonowe danie
5. Ziemniaki pieczone z tofu z kiełbaskami
Ziemniaki pieczone z tofu i kiełbaskami to smaczne i sycące danie, które łączy w sobie różnorodne smaki i tekstury. Warzywo, pokrojone na kawałki i delikatnie przyprawione czosnkiem, tymiankiem i papryką, piecz w piekarniku do momentu, gdy staną się chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Tofu z kiełbaskami to połączenie intensywnego smaku i chrupiącej konsystencji. Danie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na szybki posiłek w ciągu tygodnia.
Odkryj możliwości dań z tofu!
Tofu to wszechstronny składnik, który sprawdzi się nie tylko jako dodatek do dań z grilla, ale także jako składnik kanapek, sałatek czy makaronów. Pamiętaj jednak, aby przed grillowaniem usunąć nadmiar wody. Następnie pokrój je na plastry, kostki lub grubsze kawałki w zależności od preferencji i dania, które chcesz przygotować.
Wypróbuj różne marynaty, takie jak teriyaki, barbecue, ziołowa czy cytrynowa. Zanurz tofu przez co najmniej 30 minut, aby wchłonęło jak najwięcej smaków. Rozgrzej grill do średniej temperatury i posmaruj ruszt delikatnie olejem, aby uniknąć przywierania.
Nie bój się eksperymentować z przyprawami i dodatkami podczas grillowania tofu. Po potrzebne składniki zajrzyj do sklepu internetowego Auchan.
Grillowane tofu może stać się pysznym dodatkiem do sałatek, wrapów, burgerów czy też stanowić samodzielne danie na grillowanym talerzu. W Auchan zachęcamy do testowania różnych przepisów i technik grillowania, aby odkryć pełen potencjał tego wszechstronnego składnika i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem na letnich spotkaniach na świeżym powietrzu!