Aplikacja
Przepis Kwasne Mleko

Jak zrobić zsiadłe mleko w domu? Domowy przepis

Opublikowano 05.11.2023 - 6 minut czytania

Tradycyjne smaki przywołują na myśl radosne chwile spędzone przy rodzinnym stole. Samodzielnie przygotowane potrawy są także zdrowe i ekologiczne. Sprawdź, jak zrobić zsiadłe mleko w domu i rozkoszuj się lekko kwaśnym przysmakiem w dwóch odsłonach – w wersji wytrawnej i na słodko.

Zsiadłe mleko – kulinarna magia w Twoim domu

Zsiadłe mleko nie tylko wzbogaca smak potraw, ale jest też źródłem cennych dla zdrowia żywych kultur bakterii. Probiotyki odbudowują przewód pokarmowy, dbając o prawidłowe trawienie. Nabiał to również doskonałe źródło witamin z grupy B, niezbędnych dla kobiet w ciąży oraz wapnia, fosforu i potasu, będących budulcem kości.

W tradycyjnej kuchni polskiej zsiadłe mleko stanowi bazę do gęstych zup (np. żurku i białego barszczu) oraz sosów. Jego lekko kwaśny smak dodaje głębi potrawom. Obecne jest również w deserach – naleśniki przyrządzone na jego bazie są bardziej puszyste.

Przygotowując zsiadłe mleko w domu, masz kontrolę nad całym procesem. Korzystasz tylko z naturalnych składników, bez konserwantów i niepotrzebnych dodatków. Możesz również dostosować proces fermentacji, aby uzyskać produkt o ulubionej konsystencji.

Zobacz także: Co będzie najlepsze – kefir czy maślanka, a może zsiadłe mleko? Jak wybierać te produkty? Dowiedz się!

Jak Zrobic Zsiadle Mleko Ze Swiezego Mleka

Krok po kroku: Jak przyrządzić zsiadłe mleko?

Sprawdź, jak zrobić zsiadłe mleko, które możesz użyć zarówno do dań wytrawnych, jak i na słodko. Choć zanim je spróbujesz, będziesz musiał poczekać kilkadziesiąt godzin, to sam proces zajmie Ci dosłownie chwilkę!

Przygotuj naczynie

Przelej mleko do garnka. Podgrzej je do temperatury ok. 28 stopni Celsjusza. Następnie zdejmij z ognia.

Dodaj kwaśną śmietanę

Dodaj śmietanę. Połącz składniki i dokładnie wymieszaj.

Odstaw mleko

Umieść naczynie w miejscu o temperaturze pokojowej. W lecie cały proces trwa zazwyczaj 24 godziny, a w zimie – do 48 godzin.

Sprawdź konsystencję

Zsiadłe mleko jest gotowe do spożycia, gdy stanie się kremowe i zacznie się rozwarstwiać.

Przechowuj w lodówce

Wypij napój od razu albo trzymaj w lodówce. Spożyj go w ciągu 72 godzin.

Czas całkowity 2160 min
Porcja 4
Przygotowanie 5 min
Gotowanie -
Składniki
4
1 l tłustego mleka ultraświeżego 3,2% marki Auchan
3 łyżki kwaśnej śmietany 12% Pewni Dobrego

Wskazówka: Nie masz czasu, aby oczekiwać dzień lub dwa na zsiadłe mleko? Przepis na przyspieszenie całego procesu wymaga dodanie jednego punktu – podgrzej świeże mleko w garnku do temperatury 35–40°C.

Sprawdź też: Domowe lody – jak je zrobić? Sprawdź nasz przepis!

Zsiadle Mleko Jak Zrobic

Wybór odpowiednich produktów w Auchan

Wszystkie potrzebne składniki do przygotowania napoju znajdziesz w Auchan w sekcji z nabiałem. Twoja lista zakupów nie jest długa – potrzebujesz mleka 3,2% i śmietany.

Możesz skorzystać także zultra świeżego mleka 2% marki Auchan w butelce, jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność końcowego produktu. Pamiętaj, aby omijać kartony z napisem UHT – taki produkt, zamiast się ściąć, skwaśnieje. Do koszyka wrzuć również śmietanę 12% Pewni Dobrego.

Jeśli nie masz czasu, w Auchan znajdziesz również gotowe zsiadłe mleko Pewni Dobrego o naturalnym smaku i gęstej konsystencji.

Zsiadłe mleko ze świeżego mleka niepasteryzowanego?

Etapy przygotowywania

Chcesz przyrządzić zsiadłe mleko z produktu niepasteryzowanego prosto od krowy? Udaj się na wieś lub poproś o pomoc znajomego gospodarza. Ten półprodukt bardzo łatwo ulega procesom fermentacji, dlatego przepis nie zawiera śmietany.

Przygotuj mleko

Wlej świeże mleko do ceramicznego lub szklanego naczynia.

Odstaw mleko

Odstaw mleko na 24 godziny w lecie lub 48 godzin w zimie.

Gotowe!

Kontroluj konsystencję produktu. Zsiadłe mleko jest gotowe, gdy zacznie się rozwarstwiać.

Czas całkowity 2160 min
Porcja 4
Przygotowanie 5 min
Gotowanie -
 

Zsiadłe mleko ze świeżego mleka niepasteryzowanego

Opublikowano 05.11.2023

Chcesz przyrządzić zsiadłe mleko z produktu niepasteryzowanego prosto od krowy? Udaj się na wieś lub poproś o pomoc znajomego gospodarza. Ten półprodukt bardzo łatwo ulega procesom fermentacji, dlatego przepis nie zawiera śmietany.

Przygotuj mleko

Wlej świeże mleko do ceramicznego lub szklanego naczynia.

Odstaw mleko

Odstaw mleko na 24 godziny w lecie lub 48 godzin w zimie.

Gotowe!

Kontroluj konsystencję produktu. Zsiadłe mleko jest gotowe, gdy zacznie się rozwarstwiać.

Czas całkowity 2160 min
Porcja
Przygotowanie 5 min
Gotowanie -
Składniki
1 l świeżego mleka od krowy
Składniki
4
1 l świeżego mleka od krowy
Jak Zrobic Zsiadle Mleko W Domu

Jak zakwasić mleko – praktyczne wskazówki

Aby uzyskać smaczny produkt końcowy, korzystaj z mleka dobrej jakości bez konserwantów. Używaj czystego naczynia, dla pewności wyparz je przed przelaniem.

W przepisach wyjaśniających, jak zrobić zsiadłe mleko, często pojawia się cytryna bądź ocet. Dodaje się je, aby przyspieszyć proces kwaśnienia. Jeśli chcesz je włączyć do procesu przygotowania produktu, dokładnie wymieszaj płyny i pozostaw w ciepłym miejscu. Optymalna temperatura do fermentacji to około 20–25°C.

Pamiętaj także, aby zużyć kwaśne mleko w ciągu 2–3 dni. Wtedy ma najlepszy smak i dużo wartości odżywczych.

Przeczytaj również: Produkty wysokobiałkowe – zestawienie. Co będzie najlepszym źródłem białka dla młodych i aktywnych?

Zsiadłe mleko w kuchni

Tradycyjna polska kuchnia znalazła szerokie zastosowanie dla zsiadłego mleka. Ten produkt nigdy nie lądował w koszu, mimo że pozornie wydaje się „zepsuty”. Napój ma wielu zwolenników, którzy po prostu lubią wypić go do obiadu, zwłaszcza latem. Dobrze współgra ze smakiem ziemniaków, placków ziemniaczanych i naleśników. Coraz więcej młodych osób, kierując się dobrem środowiska, szuka przepisów na to, jak zakwasić mleko.

Przygotowany w domu półprodukt lub gotowe zsiadłe mleko ze sklepu Auchan mogą być wykorzystane w wielu przepisach – m.in. w deserach, zupach, chlebach i marynatach do mięs.

Zrób zaczyn

Połącz mąkę żytnią, zsiadłe mleko i drożdże. Umieść mieszankę w ciepłym miejscu na około 2 godziny.

Dodaj resztę składników

Wmieszaj mąkę pszenną, sól i wybrane ziarna. Następnie dodaj miękkie masło i zagnieć ciasto.

Odstaw ciasto

Pozwól ciastu wyrosnąć w ciepłym miejscu przez godzinę.

Przygotuj formę

Natłuść formę do pieczenia, a następnie wypełnij ją ciastem. Odstaw na pół godziny.

Ozdób chleb

Posmaruj ciasto rozbełtanym żółtkiem połączonym z mlekiem. Posyp z wierzchu makiem lub sezamem.

Do piekarnika!

Umieść formę w piekarniku i piecz przez około 50 minut w temperaturze 180⁰C, aż chleb nabierze złotego koloru.

Smacznego!

Skosztuj ciepłego chleba z masłem lub przygotuj tradycyjną pajdę ze smalcem i ogórkiem kiszonym.

Czas całkowity 210 min
Porcja 6
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 49 min
 

Domowy chleb i zsiadłe mleko

Opublikowano 05.11.2023

Przygotowany w domu półprodukt lub gotowe zsiadłe mleko ze sklepu Auchan mogą być wykorzystane w wielu przepisach. Jednym z nich jest chleb ze zsiadłym mlekiem.

Zrób zaczyn

Połącz mąkę żytnią, zsiadłe mleko i drożdże. Umieść mieszankę w ciepłym miejscu na około 2 godziny.

Dodaj resztę składników

Wmieszaj mąkę pszenną, sól i wybrane ziarna. Następnie dodaj miękkie masło i zagnieć ciasto.

Odstaw ciasto

Pozwól ciastu wyrosnąć w ciepłym miejscu przez godzinę.

Przygotuj formę

Natłuść formę do pieczenia, a następnie wypełnij ją ciastem. Odstaw na pół godziny.

Ozdób chleb

Posmaruj ciasto rozbełtanym żółtkiem połączonym z mlekiem. Posyp z wierzchu makiem lub sezamem.

Do piekarnika!

Umieść formę w piekarniku i piecz przez około 50 minut w temperaturze 180⁰C, aż chleb nabierze złotego koloru.

Smacznego!

Skosztuj ciepłego chleba z masłem lub przygotuj tradycyjną pajdę ze smalcem i ogórkiem kiszonym.

Czas całkowity 210 min
Porcja
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 49 min
Składniki
500 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej marki Auchan
2 szklanki zsiadłego mleka
10 g drożdży
2 łyżeczki soli
Ulubione ziarna – słonecznik, sezam, pestki dyni lub mak
Masło Ekologiczne Ekstra 82% Pewni Dobrego do smarowania formy
Składniki
6
500 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej marki Auchan
2 szklanki zsiadłego mleka
10 g drożdży
2 łyżeczki soli
Ulubione ziarna – słonecznik, sezam, pestki dyni lub mak
Masło Ekologiczne Ekstra 82% Pewni Dobrego do smarowania formy
Zsiadle Mleko Przepis

Zsiadłe mleko – jak zrobić pyszne potrawy na bazie produktu?

Ciasta z dodatkiem zsiadłego mleka wychodzą miękkie i lekko wilgotne. Produkt sprawdza się też w naleśnikach, gofrach i muffinkach. Ten naturalny składnik zakwaszający w połączeniu z sodą oczyszczoną pomaga ciastu rosnąć, czyniąc je bardziej puszystym. Ciasteczkom dodaje miękkości, a chlebom – głębokiego, lekko kwaśnego smaku.

Przyrządzając pierwsze danie, możesz także wykorzystać zsiadłe mleko. Jak zrobić, żeby zupa miała kremową konsystencję? Po prostu dodaj ten składnik! Lekko kwaskowaty smak idealnie pasuje do białego barszczu, żurku czy zupy z brokułów.

Używając zsiadłego mleka w marynacie do mięs, uzyskasz bardziej soczyste danie po usmażeniu. Możesz je wykorzystać do zmiękczenia wołowiny, wieprzowiny lub drobiu. Doskonale nadaje się również do dipów w połączeniu z ostrymi przyprawami. Jest dużo lżejszy i mniej kaloryczny niż tradycyjne sosy na bazie majonezu.

Warto również go włączyć do dań kuchni włoskiej. Zsiadłe mleko dobrze sprawdza się w risotto, daniach z makaronami i zapiekankach. W połączeniu z ryżem i grzybami naddaje potrawom kremowej konsystencji. Jako składnik sosu doskonale złagodzi smak pasty z ostrymi składnikami – czosnkiem, chili i suszonymi pomidorami.

Deser ze zsiadłym mlekiem

Zsiadłe mleko to doskonała alternatywa dla jogurtu naturalnego czy serka mascarpone. Jego gęstość pozwala na przygotowanie warstwowych deserów w słoiku z owocami i musem czekoladowym. Niekiedy wykorzystuje się je również w produkcji domowych lodów. Jego smak świetnie kontrastuje ze słodyczą karmelu czy bananów.

Krem ze zsiadłego mleka z borówkami

Masz ochotę na zdrowy deser owocowy? Krem z dodatkiem zsiadłego mleka i borówkami to strzał w dziesiątkę! Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil, jednak smakiem możesz cieszyć się dopiero po stężeniu. Warto jednak chwilę poczekać, by móc rozkoszować się kremową konsystencją tego deseru!

Przygotuj żelatynę

Wymocz żelatynę w niewielkiej ilości chłodnej wody.

Połącz główne składniki

W głębokiej misce wymieszaj mleko, cukier i ekstrakt z wanilii.

Dodaj żelatynę

Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej i wymieszaj z pozostałymi składnikami, aż zgęstnieje.

Prawie gotowe

Przelej przygotowaną masę do foremek i poczekaj kilka godzin, aż stężeje.

Przygotuj sos

Zblenduj borówki. Jeśli lubisz mocno słodki smak, dodaj cukier. Możesz ozdobić deser świeżymi owocami i listkami mięty.

Czas całkowity 270 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
 

Krem ze zsiadłego mleka z borówkami

Opublikowano 05.11.2023

Masz ochotę na zdrowy deser owocowy? Krem z dodatkiem zsiadłego mleka i borówkami to strzał w dziesiątkę! Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil, jednak smakiem możesz cieszyć się dopiero po stężeniu. Warto jednak chwilę poczekać, by móc rozkoszować się kremową konsystencją tego deseru!

Przygotuj żelatynę

Wymocz żelatynę w niewielkiej ilości chłodnej wody.

Połącz główne składniki

W głębokiej misce wymieszaj mleko, cukier i ekstrakt z wanilii.

Dodaj żelatynę

Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej i wymieszaj z pozostałymi składnikami, aż zgęstnieje.

Prawie gotowe

Przelej przygotowaną masę do foremek i poczekaj kilka godzin, aż stężeje.

Przygotuj sos

Zblenduj borówki. Jeśli lubisz mocno słodki smak, dodaj cukier. Możesz ozdobić deser świeżymi owocami i listkami mięty.

Czas całkowity 270 min
Porcja
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
Składniki
4 szklanki zsiadłego mleka
500 g świeżych lub mrożonych borówek
4 łyżki cukru
Ekstrakt z wanilii
2 łyżki żelatyny
Składniki
4
4 szklanki zsiadłego mleka
500 g świeżych lub mrożonych borówek
4 łyżki cukru
Ekstrakt z wanilii
2 łyżki żelatyny
Jak Zakwasic Mleko

Orzeźwiający koktajl z malin i zsiadłego mleka

Zdrowy koktajl to idealna propozycja na śniadanie i lunch do pracy lub szkoły. Jego przygotowanie zajmuje mało czasu, więc możesz go zrobić tuż przed wyjściem. Maliny w połączeniu ze zsiadłym mlekiem nadadzą koktajlowi lekko kwaśny, lecz słodki smak o kremowej konsystencji. Spróbuj go już teraz!

Połącz składniki

Do głębokiej miski wlej mleko i wrzuć maliny. Pamiętaj, aby je wcześniej rozmrozić, jeśli korzystasz z mrożonych owoców.

Nadaj słodkości

Wsyp cukier do smaku. Możesz również skorzystać ze stewii lub erytrytolu dla mniejszej zawartości kalorii.

Zmiksuj całość

Połącz dokładnie składniki za pomocą blendera do uzyskania kremowej konsystencji.

Włóż napój do lodówki

Przed podaniem warto schłodzić koktajl. Dlatego możesz umieścić go w lodówce na 30 min.

Czas całkowity 10 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 0 min
 

Orzeźwiający koktajl z malin i zsiadłego mleka

Opublikowano 05.11.2023

Zdrowy koktajl to idealna propozycja na śniadanie i lunch do pracy lub szkoły. Jego przygotowanie zajmuje mało czasu, więc możesz go zrobić tuż przed wyjściem. Maliny w połączeniu z zsiadłym mlekiem nadadzą koktajlowi lekko kwaśny, lecz słodki smak o kremowej konsystencji. Spróbuj go już teraz!

Połącz składniki

Do głębokiej miski wlej mleko i wrzuć maliny. Pamiętaj, aby je wcześniej rozmrozić, jeśli korzystasz z mrożonych owoców.

Nadaj słodkości

Wsyp cukier do smaku. Możesz również skorzystać ze stewii lub erytrytolu dla mniejszej zawartości kalorii.

Zmiksuj całość

Połącz dokładnie składniki za pomocą blendera do uzyskania kremowej konsystencji.

Włóż napój do lodówki

Przed podaniem warto schłodzić koktajl. Dlatego możesz umieścić go w lodówce na 30 min.

Czas całkowity 10 min
Porcja
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 0 min
Składniki
4 szklanki zsiadłego mleka
4 łyżki drobnego cukru
400 g świeżych lub mrożonych malin
Składniki
4
4 szklanki zsiadłego mleka
4 łyżki drobnego cukru
400 g świeżych lub mrożonych malin

Wskazówka: Jak zrobić zsiadłe mleko w innych smakach? Zastąp maliny innymi owocami – truskawkami, borówkami lub bananami.

Zobacz też: Co zrobić z malin? Co kryją w sobie te słodkie owoce i jak wykorzystać je w kuchni?

Jak Zrobic Zsiadle Mleko

Zsiadłe mleko w diecie – dobre praktyki

Zsiadłe mleko jest doskonałym zamiennikiem dla jogurtu, śmietany czy maślanki. Potrawy przygotowane na jego bazie stają się bardziej sycące, mają większą zawartość białka i probiotyków.

Składniki odżywcze zawarte w zsiadłym mleku są łatwo przyswajane przez organizm ze względu na kwaśny odczyn. Ponadto produkt pobudza apetyt i stymuluje pracę ważnych organów – wątroby i trzustki.

Twoje zsiadłe mleko jest gotowe do spożycia!

Zsiadłe mleko to naturalny produkt, który ze względu na zawartość pożytecznych bakterii i witamin, warto zrobić w domu. Sam proces przygotowania wymaga minimalnej ingerencji z Twojej strony – dzieje się praktycznie sam! Szerokie zastosowanie tego składnika w zupach, daniach głównych i deserach sprawia, że jest idealną inspiracją do kuchennych eksperymentów. Odkrywaj nowe smaki z Auchan!