- Auchan & You
- Kulinaria
- Jak zrobić zsiadłe mleko w domu? Domowy przepis
Jak zrobić zsiadłe mleko w domu? Domowy przepis
Zsiadłe mleko – kulinarna magia w Twoim domu
Zsiadłe mleko nie tylko wzbogaca smak potraw, ale jest też źródłem cennych dla zdrowia żywych kultur bakterii. Probiotyki odbudowują przewód pokarmowy, dbając o prawidłowe trawienie. Nabiał to również doskonałe źródło witamin z grupy B, niezbędnych dla kobiet w ciąży oraz wapnia, fosforu i potasu, będących budulcem kości.
W tradycyjnej kuchni polskiej zsiadłe mleko stanowi bazę do gęstych zup (np. żurku i białego barszczu) oraz sosów. Jego lekko kwaśny smak dodaje głębi potrawom. Obecne jest również w deserach – naleśniki przyrządzone na jego bazie są bardziej puszyste.
Przygotowując zsiadłe mleko w domu, masz kontrolę nad całym procesem. Korzystasz tylko z naturalnych składników, bez konserwantów i niepotrzebnych dodatków. Możesz również dostosować proces fermentacji, aby uzyskać produkt o ulubionej konsystencji.
Zobacz także: Co będzie najlepsze – kefir czy maślanka, a może zsiadłe mleko? Jak wybierać te produkty? Dowiedz się!
Krok po kroku: Jak przyrządzić zsiadłe mleko?
Sprawdź, jak zrobić zsiadłe mleko, które możesz użyć zarówno do dań wytrawnych, jak i na słodko. Choć zanim je spróbujesz, będziesz musiał poczekać kilkadziesiąt godzin, to sam proces zajmie Ci dosłownie chwilkę!
Przelej mleko do garnka. Podgrzej je do temperatury ok. 28 stopni Celsjusza. Następnie zdejmij z ognia.
Dodaj śmietanę. Połącz składniki i dokładnie wymieszaj.
Umieść naczynie w miejscu o temperaturze pokojowej. W lecie cały proces trwa zazwyczaj 24 godziny, a w zimie – do 48 godzin.
Zsiadłe mleko jest gotowe do spożycia, gdy stanie się kremowe i zacznie się rozwarstwiać.
Wypij napój od razu albo trzymaj w lodówce. Spożyj go w ciągu 72 godzin.
Wskazówka: Nie masz czasu, aby oczekiwać dzień lub dwa na zsiadłe mleko? Przepis na przyspieszenie całego procesu wymaga dodanie jednego punktu – podgrzej świeże mleko w garnku do temperatury 35–40°C.
Sprawdź też: Domowe lody – jak je zrobić? Sprawdź nasz przepis!
Wybór odpowiednich produktów w Auchan
Wszystkie potrzebne składniki do przygotowania napoju znajdziesz w Auchan w sekcji z nabiałem. Twoja lista zakupów nie jest długa – potrzebujesz mleka 3,2% i śmietany.
Możesz skorzystać także zultra świeżego mleka 2% marki Auchan w butelce, jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność końcowego produktu. Pamiętaj, aby omijać kartony z napisem UHT – taki produkt, zamiast się ściąć, skwaśnieje. Do koszyka wrzuć również śmietanę 12% Pewni Dobrego.
Jeśli nie masz czasu, w Auchan znajdziesz również gotowe zsiadłe mleko Pewni Dobrego o naturalnym smaku i gęstej konsystencji.
Zsiadłe mleko ze świeżego mleka niepasteryzowanego?
Etapy przygotowywania
Chcesz przyrządzić zsiadłe mleko z produktu niepasteryzowanego prosto od krowy? Udaj się na wieś lub poproś o pomoc znajomego gospodarza. Ten półprodukt bardzo łatwo ulega procesom fermentacji, dlatego przepis nie zawiera śmietany.
Połącz mąkę żytnią, zsiadłe mleko i drożdże. Umieść mieszankę w ciepłym miejscu na około 2 godziny.
Wmieszaj mąkę pszenną, sól i wybrane ziarna. Następnie dodaj miękkie masło i zagnieć ciasto.
Pozwól ciastu wyrosnąć w ciepłym miejscu przez godzinę.
Natłuść formę do pieczenia, a następnie wypełnij ją ciastem. Odstaw na pół godziny.
Posmaruj ciasto rozbełtanym żółtkiem połączonym z mlekiem. Posyp z wierzchu makiem lub sezamem.
Umieść formę w piekarniku i piecz przez około 50 minut w temperaturze 180⁰C, aż chleb nabierze złotego koloru.
Skosztuj ciepłego chleba z masłem lub przygotuj tradycyjną pajdę ze smalcem i ogórkiem kiszonym.
Przelej mleko do garnka. Podgrzej je do temperatury ok. 28 stopni Celsjusza. Następnie zdejmij z ognia.
Dodaj śmietanę. Połącz składniki i dokładnie wymieszaj.
Umieść naczynie w miejscu o temperaturze pokojowej. W lecie cały proces trwa zazwyczaj 24 godziny, a w zimie – do 48 godzin.
Zsiadłe mleko jest gotowe do spożycia, gdy stanie się kremowe i zacznie się rozwarstwiać.
Wypij napój od razu albo trzymaj w lodówce. Spożyj go w ciągu 72 godzin.
Połącz mąkę żytnią, zsiadłe mleko i drożdże. Umieść mieszankę w ciepłym miejscu na około 2 godziny.
Wmieszaj mąkę pszenną, sól i wybrane ziarna. Następnie dodaj miękkie masło i zagnieć ciasto.
Pozwól ciastu wyrosnąć w ciepłym miejscu przez godzinę.
Natłuść formę do pieczenia, a następnie wypełnij ją ciastem. Odstaw na pół godziny.
Posmaruj ciasto rozbełtanym żółtkiem połączonym z mlekiem. Posyp z wierzchu makiem lub sezamem.
Umieść formę w piekarniku i piecz przez około 50 minut w temperaturze 180⁰C, aż chleb nabierze złotego koloru.
Skosztuj ciepłego chleba z masłem lub przygotuj tradycyjną pajdę ze smalcem i ogórkiem kiszonym.
Kontroluj konsystencję produktu. Zsiadłe mleko jest gotowe, gdy zacznie się rozwarstwiać.
Zsiadłe mleko ze świeżego mleka niepasteryzowanego
Opublikowano 05.11.2023Chcesz przyrządzić zsiadłe mleko z produktu niepasteryzowanego prosto od krowy? Udaj się na wieś lub poproś o pomoc znajomego gospodarza. Ten półprodukt bardzo łatwo ulega procesom fermentacji, dlatego przepis nie zawiera śmietany.
Zsiadłe mleko – jak zrobić pyszne potrawy na bazie produktu?
Ciasta z dodatkiem zsiadłego mleka wychodzą miękkie i lekko wilgotne. Produkt sprawdza się też w naleśnikach, gofrach i muffinkach. Ten naturalny składnik zakwaszający w połączeniu z sodą oczyszczoną pomaga ciastu rosnąć, czyniąc je bardziej puszystym. Ciasteczkom dodaje miękkości, a chlebom – głębokiego, lekko kwaśnego smaku.
Przyrządzając pierwsze danie, możesz także wykorzystać zsiadłe mleko. Jak zrobić, żeby zupa miała kremową konsystencję? Po prostu dodaj ten składnik! Lekko kwaskowaty smak idealnie pasuje do białego barszczu, żurku czy zupy z brokułów.
Używając zsiadłego mleka w marynacie do mięs, uzyskasz bardziej soczyste danie po usmażeniu. Możesz je wykorzystać do zmiękczenia wołowiny, wieprzowiny lub drobiu. Doskonale nadaje się również do dipów w połączeniu z ostrymi przyprawami. Jest dużo lżejszy i mniej kaloryczny niż tradycyjne sosy na bazie majonezu.
Warto również go włączyć do dań kuchni włoskiej. Zsiadłe mleko dobrze sprawdza się w risotto, daniach z makaronami i zapiekankach. W połączeniu z ryżem i grzybami naddaje potrawom kremowej konsystencji. Jako składnik sosu doskonale złagodzi smak pasty z ostrymi składnikami – czosnkiem, chili i suszonymi pomidorami.
Deser ze zsiadłym mlekiem
Zsiadłe mleko to doskonała alternatywa dla jogurtu naturalnego czy serka mascarpone. Jego gęstość pozwala na przygotowanie warstwowych deserów w słoiku z owocami i musem czekoladowym. Niekiedy wykorzystuje się je również w produkcji domowych lodów. Jego smak świetnie kontrastuje ze słodyczą karmelu czy bananów.
Krem ze zsiadłego mleka z borówkami
Masz ochotę na zdrowy deser owocowy? Krem z dodatkiem zsiadłego mleka i borówkami to strzał w dziesiątkę! Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil, jednak smakiem możesz cieszyć się dopiero po stężeniu. Warto jednak chwilę poczekać, by móc rozkoszować się kremową konsystencją tego deseru!
Wymocz żelatynę w niewielkiej ilości chłodnej wody.
W głębokiej misce wymieszaj mleko, cukier i ekstrakt z wanilii.
Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej i wymieszaj z pozostałymi składnikami, aż zgęstnieje.
Przelej przygotowaną masę do foremek i poczekaj kilka godzin, aż stężeje.
Zblenduj borówki. Jeśli lubisz mocno słodki smak, dodaj cukier. Możesz ozdobić deser świeżymi owocami i listkami mięty.
Krem ze zsiadłego mleka z borówkami
Opublikowano 05.11.2023Wymocz żelatynę w niewielkiej ilości chłodnej wody.
Orzeźwiający koktajl z malin i zsiadłego mleka
Zdrowy koktajl to idealna propozycja na śniadanie i lunch do pracy lub szkoły. Jego przygotowanie zajmuje mało czasu, więc możesz go zrobić tuż przed wyjściem. Maliny w połączeniu ze zsiadłym mlekiem nadadzą koktajlowi lekko kwaśny, lecz słodki smak o kremowej konsystencji. Spróbuj go już teraz!
Wymocz żelatynę w niewielkiej ilości chłodnej wody.
W głębokiej misce wymieszaj mleko, cukier i ekstrakt z wanilii.
Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej i wymieszaj z pozostałymi składnikami, aż zgęstnieje.
Przelej przygotowaną masę do foremek i poczekaj kilka godzin, aż stężeje.
Zblenduj borówki. Jeśli lubisz mocno słodki smak, dodaj cukier. Możesz ozdobić deser świeżymi owocami i listkami mięty.
Wskazówka: Jak zrobić zsiadłe mleko w innych smakach? Zastąp maliny innymi owocami – truskawkami, borówkami lub bananami.
Zobacz też: Co zrobić z malin? Co kryją w sobie te słodkie owoce i jak wykorzystać je w kuchni?
Zsiadłe mleko w diecie – dobre praktyki
Zsiadłe mleko jest doskonałym zamiennikiem dla jogurtu, śmietany czy maślanki. Potrawy przygotowane na jego bazie stają się bardziej sycące, mają większą zawartość białka i probiotyków.
Składniki odżywcze zawarte w zsiadłym mleku są łatwo przyswajane przez organizm ze względu na kwaśny odczyn. Ponadto produkt pobudza apetyt i stymuluje pracę ważnych organów – wątroby i trzustki.
Twoje zsiadłe mleko jest gotowe do spożycia!
Zsiadłe mleko to naturalny produkt, który ze względu na zawartość pożytecznych bakterii i witamin, warto zrobić w domu. Sam proces przygotowania wymaga minimalnej ingerencji z Twojej strony – dzieje się praktycznie sam! Szerokie zastosowanie tego składnika w zupach, daniach głównych i deserach sprawia, że jest idealną inspiracją do kuchennych eksperymentów. Odkrywaj nowe smaki z Auchan!
Wymocz żelatynę w niewielkiej ilości chłodnej wody.
W głębokiej misce wymieszaj mleko, cukier i ekstrakt z wanilii.
Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej i wymieszaj z pozostałymi składnikami, aż zgęstnieje.
Przelej przygotowaną masę do foremek i poczekaj kilka godzin, aż stężeje.
Zblenduj borówki. Jeśli lubisz mocno słodki smak, dodaj cukier. Możesz ozdobić deser świeżymi owocami i listkami mięty.