Aplikacja

Jaka jest kuchnia indonezyjska? Poznaj popularne składniki i potrawy

Opublikowano 03.02.2024 - 7 minut czytania

Jednym z krajów, który słynie z niepowtarzalnych i wyjątkowych smaków, jest Indonezja. Kuchnia tego regionu Azji jest bardzo zróżnicowana, kolorowa i z powodzeniem zdobywa aprobatę niemal każdego, kto jej zakosztuje. Co warto wiedzieć o tradycyjnych potrawach tego kraju?

Jaka jest kuchnia indonezyjska?

Indonezja jest krajem położonym pomiędzy kontynentem australijskim a zwartym obszarem Azji. W skład państwa wchodzi 17,5 tys. wysp, a charakterystyczny krajobraz bogaty jest w ogromne wulkany, lasy tropikalne i złociste plaże wzdłuż wybrzeża Oceanu Indyjskiego oraz Spokojnego.

Potrawy przygotowywane w Indonezji różnią się w zależności od regionu. Na obszarach wschodnich przygotowywane są przede wszystkim potrawy zawierające mięso, warzywa, ryż i curry. Na zachodzie dominują dania rybne, makarony oraz banany serwowane pod różnymi postaciami.

Zarówno w daniach indonezyjskich wschodnich, jak i zachodnich można dostrzec wpływy Chin czy Indii , co widoczne jest zwłaszcza w używanych przyprawach. Jedzenie w Indonezji może też przypominać potrawy europejskie, a w szczególności tradycyjne składniki dań serwowanych w Portugalii, Hiszpanii czy Holandii. Jest to związane z okresem kolonialnym i silnymi wpływami kultury tych państw.

Warto wiedzieć, że w wielu krajach na świecie swoje charakterystyczne akcenty do dziś wywiera właśnie Indonezja. Jedzenie przygotowywane także w Polsce często przyprawiane jest goździkami czy gałką muszkatołową. Obie te przyprawy pochodzą z Wysp Korzennych (wyspy Maluku) wchodzących w skład tego państwa.

Podstawowe składniki w kuchni indonezyjskiej

Kuchnia indonezyjska uznawana jest za jedną z najbardziej intensywnych i wyrazistych na świecie. Wśród najbardziej wyczuwalnych smaków znajdują się nuty pikantne, korzenne, cytrusowe i orzechowe, co w odpowiednim połączeniu pozwala odczuć niepowtarzalne doznania kulinarne. Dania indonezyjskie możesz przygotować samodzielnie, dzięki produktom z Auchan stworzonym właśnie do przygotowywania potraw z tej kuchni.

Przeczytaj także: Przyprawy kuchni indyjskiej – poznaj je wszystkie i dowiedz się, co je wyróżnia!

Przyprawy i zioła

Jednym z najważniejszych dodatków, wyróżniającymi jedzenie w Indonezji, jest sambal. To bardzo ostry i gęsty sos na bazie chili, który występuje w kilkudziesięciu różnych wariantach. Zazwyczaj powstaje na bazie limonki, orzeszków ziemnych, papryczki chili, trawy cytrynowej oraz pasty z krewetek.

Do Indonezji należy m.in. archipelag Moluki, gdzie produkowane są przyprawy stosowane w rodzimej kuchni. Do tradycyjnych potraw dodawana jest często gałka muszkatołowa, kurkuma, liście pandanu, goździki, galangal, bazylia cytrynowa, czy pasta z tamaryndowca. W sklepach Auchan dostępne są również gotowe kompozycje przypraw stosowanych w Indonezji. Jedzenie będzie smakowało więc wyjątkowo np. dzięki specjalnej mieszance idealnej do przygotowania popularnego dania o nazwie Nasi Goreng.

Wśród przypraw stosowanych w daniach indonezyjskich nie brakuje również dobrze znanych w Polsce produktów, takich jak imbir, koper włoski, kardamon, kminek czy kolendra.

Owoce i warzywa

Kuchnia indonezyjska pełna jest również owoców i warzyw. Do przyrządzanych dań wykorzystuje się głównie te, które rosną naturalnie w tamtejszym klimacie. Przeważnie szpinak, mango, bambus, bakłażan, limonka, bananowiec, tamaryndowiec czy kokos.

Trzeba też pamiętać, że jednym z podstawowych składników tradycyjnych dań w indonezyjskiej kuchni jest ryż, który w tamtejszym regionie podawany jest do bardzo wielu potraw. Niekiedy jest on zastępowany też makaronem pszennym lub cienkim ryżowym o nazwie Mee Hoon (zwany też Bee Hoon lub bihun).

Mięsa i ryby

Z racji przeważającej liczby muzułmanów wśród mieszkańców Indonezji rzadko dodaje się do dań wieprzowinę. Najczęściej rodzima kuchnia opiera się na drobiu, wołowinie, baraninie i kozinie. Ponadto wykorzystywane są owoce morza z okolicznych wód oraz ryby słodkowodne.

Przeczytaj także: Shakshuka – izraelski pomysł na pożywne śniadanie

Popularne dania indonezyjskie

Bogactwo korzennych przypraw, liści i dodatków – z tego słynie Indonezja. Kuchnia ta będąca mieszanką geograficznej i kulturowej różnorodności ma mnóstwo dań, których zdecydowanie warto spróbować. A oto te najbardziej znane!

Przepis Auchan na…

sałatkę gado-gado

Spróbuj sałatki z chrupiących warzyw w połączeniu z aromatycznym tofu i sosem orzechowym. Dowiedz się więcej i przygotuj pyszne danie!

Dania główne

Jednym z najpopularniejszych dań indonezyjskich jest Nasi Goreng. To mocno przyprawiony, smażony ryż z cebulą oraz różnymi dodatkami, najczęściej w postaci warzyw, mięsa, a także słodkiego sosu sojowego czy sambal (sos chili). Często jednak można tę potrawę spotkać w postaci bezmięsnej.

Z kolei smakowitą propozycją składającą się z nadzianych na patyczki bambusa kawałków wołowiny, kurczaka lub jagnięciny jest Satay. To indonezyjskie danie grillowane jest serwowane w towarzystwie ostrych sosów. Obie potrawy zyskały popularność niemal na całym świecie.

Dla wielbicieli bardzo pikantnych smaków ciekawą propozycją będzie Rendang. To kawałki wołowiny wolno duszone w mleczku kokosowym z dodatkiem przypraw korzennych. Potrawę podaje się dopiero wtedy, gdy całość zgęstnieje i powstanie skarmelizowany, brązowy sos.

W Indonezji serwuje się również odpowiednik polskiego rosołu, jakim jest Soto ayam. Choć kolor i konsystencja są podobne, jest to o wiele bardziej pikantne danie z dodatkiem kolendry, limonki, czosnku, chili i trawy cytrynowej. Ponadto najczęściej podawane jest z jajkiem na twardo, warzywami, makaronem ryżowym czy krewetkowymi chipsami.

Przystawki i przekąski

Jedną z najsłynniejszych indonezyjskich przekąsek jest podłużny, a w smaku słony Lemper. To potrawa przygotowywana z kleistego ryżu z dodatkiem ryby lub mięsa. Całą kompozycję zawija się najczęściej w łuski kukurydzy lub liście bananowca.

Odpowiednikiem tofu jest w Indonezji Tempeh, robiony z ziaren soi poddanych fermentacji. W procesie jego produkcji dodawany jest też ocet, a tak powstała przekąska świetnie zastępuje mięso, ryby lub nabiał. Popularną przystawką jest też Krupuk. To forma chrupek krewetkowych wykonywanych ze skrobi lub skóry zwierzęcej, smażonych w głębokim tłuszczu.

Przeczytaj także: Pierogi wonton – przepis. Jak je zrobić krok po kroku? Przygotuj z nami tradycyjną chińską potrawę

Desery i słodycze

Jedzenie w Indonezji to także słodycze i pyszne desery. Na uwagę zasługuje Klē-pon (Klepon, znane także jako Onde-onde), czyli kulki z mąki ryżowej zawierające płynny cukier palmowy. Mają gumowatą konsystencję i charakterystyczny, zielony kolor, który nadaje im pasta pandanowa. Propozycją słodkiej przekąski jest też Pisang Goreng – przygotowywana ze smażonych plantanów (czyli jednego z gatunków banana zwanego warzywnym) i klasycznych bananów w cieście. Najczęściej deser ten podawany jest z cukrem palmowym.

Dadar Gulung to z kolei zielone naleśniki z mąki ryżowej nadziewane wiórkami ze świeżego kokosa wymieszanymi z karmelem i cukrem palmowym. Deser ten serwowany jest także w wersji z mango. Kue lapis to natomiast warstwowe ciastko o konsystencji puddingu, wytwarzane z mąki ryżowej i gotowane na parze. Jednym z jego składników jest również sago – rodzaj mączki pozyskiwanej z wnętrza palmy sagowej. W Indonezji możesz spotkać także deser zwany Kue mangkok. To forma gotowanej na parze babeczki.

Gotowanie po indonezyjsku z Auchan

Unikalne smaki kuchni indonezyjskiej możesz odkryć dzięki dedykowanym produktom ze sklepu Auchan. Wykorzystaj w swoich daniach azjatycki makaron z warzywami lub makaron Wonton od Bali Kitchen.

Możesz też przygotować aromatyczny Satay i zaserwować danie z gotowymi indonezyjskimi sosami. Do wyboru masz tradycyjny Sos Satay od Blue Dragon, a także propozycję w wersji BIO marki Sanchon. Istotnym składnikiem podczas przygotowywania potraw w stylu indonezyjskim będzie też kokosowy napój oraz krem kokosowy marki Kara.

Dzięki Auchan możesz zabrać smaki Indonezji do pracy lub wygodnie zjeść tradycyjne potrawy na szybko, np. gdy nie masz czasu na przygotowanie całego dania od podstaw. Wybierz wówczas ostry makaron instant Mi Goreng oraz zupę o smaku kurczaka od Indomie.

Przeczytaj także: Czym zastąpić mięso w diecie? Sprawdź nasze propozycje

Wpływ kuchni indonezyjskiej na światowe trendy kulinarne

Kuchnia indonezyjska na tyle skutecznie wpisała się w trendy światowych kulinariów, że cieszy się powodzeniem w wielu krajach, w tym także w Polsce. Topowe dania i przekąski takie jak np. Satay możesz dostać w restauracjach największych metropolii i nie tylko.

Dla tych, którzy pragną odkrywać smaki Indonezji we własnej kuchni, Auchan oferuje bogaty wybór składników niezbędnych do przyrządzenia tych aromatycznych dań. Od świeżych ziół, przez sosy, aż po mieszanki przypraw, które są kluczem do uzyskania prawdziwego indonezyjskiego smaku.