Aplikacja

Jaka jest najlepsza gofrownica i w jaki sposób o nią dbać?

Opublikowano 25.04.2024 - 7 minut czytania

Marzysz o ciepłych, puszystych i pysznych gofrach na śniadanie? A może wolisz je jako przekąskę? Nie ważne, o jakiej porze dnia zdecydujesz się na ten smakołyk – jest idealny na każdą okazję! Jednak, aby cieszyć się nim codziennie, musisz wybrać urządzenie do ich przygotowania. Dowiedz się z poradnika Auchan, jak wybrać najlepszą gofrownicę i na jakie cechy warto zwrócić uwagę.

Zakup gofrownicy – na co zwrócić uwagę?

Dla wielu osób gofry kojarzą się z nadmorskimi wakacjami i słodkimi przekąskami kupowanymi na promenadach. Jeśli masz na nie ochotę w domowym zaciszu, niezależnie od sezonu, to nie musisz czekać na nadejście lata i otwarcie kurortów. Korzystając z urządzeń i artykułów dla domu, będziesz w stanie samodzielnie przygotować ten smakołyk.

Popularność gofrów wiąże się nie tylko z przyjemnymi wspomnieniami, ale też ich uniwersalnością. Można przygotować je bardzo szybko i potraktować jako śniadanie, kolację lub przekąskę między posiłkami. Świetnie smakują na ciepło i zimno, słodko i słono, a także z rozmaitymi dodatkami. Wystarczy dobry przepis na ciasto z wybranymi przyprawami, a także ulubione składniki, aby w kilka chwil stworzyć smaczny posiłek.

Poza sprawdzonym przepisem na ciasto, do przygotowania przekąski potrzebna będzie dobra gofrownica. Jaka jest najlepsza dostępna w sklepach internetowych Auchan? Zanim zapoznasz się z wymienionymi propozycjami, przeczytaj kilka porad na temat wyboru urządzenia.

Sprawdź też: Wybierz najlepszy toster – 4 propozycje od Auchan

Powierzchnia grzewcza

Jednym z najważniejszych parametrów, jakie powinna mieć najlepsza gofrownica do domu to materiał wykonania płytek grzewczych. Od niego będzie zależał komfort pracy i czyszczenia, a także żywotność urządzenia. W większości modeli stosuje się trzy rodzaje wykończenia płytek grzewczych: 

  • teflon – to najpopularniejszy wariant. Powłoka teflonowa zapewnia dużą wygodę, ponieważ ciasto nie przywiera do płytek grzewczych i jest wypiekane równomiernie. Smażenie może odbywać się bez dodatku tłuszczu, dlatego posiłki są bardziej dietetyczne. Powłoka teflonowa jest jednak nietrwała i można uszkodzić ją np. sztućcami. Zarysowany teflon wydziela szkodliwe substancje, dlatego takie urządzenie nie nadaje się do dalszego użytkowania; 
  • ceramika – powłoka ceramiczna nagrzewa się bardzo szybko i równomiernie. Długo utrzymuje temperę, co pozwala ograniczyć zużycie energii. Wymusza jednak konkretny sposób smażenia. Powłoki ceramiczne na grzałkach gofrownic wymagają zastosowania tłuszczu. Sprawiają też trudności przy czyszczeniu, ponieważ nagrzanego urządzenia nie można myć zimną wodą w obawie przed pękaniem. Przy myciu nie zaleca się stosowania twardych szczotek i gąbek drucianych, które mogą zarysować powierzchnię;
  • żeliwo – pokrycie grzałek płytkami żeliwnymi to gwarancja znakomitej trwałości. Takie gofrownice można bez obawy szorować i myć nawet drucianymi gąbkami, a materiał nie ulega zarysowaniu po przetarciu metalowymi sztućcami. Jeśli zatem potrzebujesz gofrownicy do ogólnodostępnej kuchni lub wiesz, że będą korzystały z niej dzieci, to właśnie ten model najlepiej wytrzyma tak intensywne użytkowanie. Po stronie wad należy jednak postawić jej znaczny ciężar, co generuje problemy z przenoszeniem. Żeliwne płytki wymagają też zastosowania tłuszczu do smażenia

Moc grzewcza

To kolejny bardzo istotny parametr, na który powinieneś zwrócić uwagę na samym początku. Pracując na słabym urządzeniu, będziesz miał problemy z niedopieczonymi goframi i surowym ciastem w środku. Z kolei za duża moc przełoży się na większe zużycie energii przez gofrownicę. Jaka moc będzie najlepsza? Na rynku znajdziesz urządzenia o mocy od 700 W do nawet 2000 W. Jeśli potrzebujesz tego małego AGD do domu i standardowego użytkowania, wystarczy moc pomiędzy 1000 W i 1200 W.

Kształt i rozmiar

Wybór tych cech zależy już od Twoich indywidualnych preferencji. Standardowe gofrownice przygotowują wypieki o kształcie prostokąta, jednak znajdziesz też trójkątne, okrągłe lub w kształcie serduszek.

Rozmiar będzie określał przede wszystkim ilość gofrów, jakie możesz przygotować za jednym razem. Standardowo jest to jeden lub dwa wypieki, jednak duże urządzenia pozwalają na przygotowanie czterech lub nawet więcej za jednym razem.

Przy okazji zwróć uwagę na grubość gofrów. Standardowe z dodatkami powinny być cienkie. Jeśli jednak planujesz eksperymentować z różnymi składnikami w postaci warzyw lub ziaren, lepiej wybrać urządzenie o większej głębokości.

Zobacz także: Pomysł na śniadanie – gofry na słono!

Dodatkowe cechy i parametry

Najlepsza gofrownica przede wszystkim powinna być trwała. Metalowa obudowa zapewnia większą odporność niż plastikowa. Uchwyty muszą być dobrze zaizolowane i nie nagrzewać się, a dla poprawy stabilizacji nóżki powinny być wykonane z gumy. Zwróć też uwagę na takie cechy jak: 

  • wymienne płytki;
  • sygnalizacja stopnia nagrzewania;
  • regulacja temperatury;
  • możliwość przechowywania w pionie;
  • schowek na przewód.

Istotne może być także czy i co można zrobić w gofrownicy oprócz gofrów. Tu szczególnie polecane są urządzenia 2w1 z dodatkową funkcją opiekacza. Takie sprzęty mają wymienne płytki grzewcze o zróżnicowanych kształtach. Dzięki nim będziesz w stanie przygotować także tosty czy tortille. 

Najlepsza gofrownica do 300 zł – polecane modele

Jaka powinna być gofrownica, aby mogła przyrządzić puszyste i chrupkie gofry? Na co warto zwrócić uwagę? W poniższej liście znajdziesz trzy modele w kwocie do 300 złotych o różnorodnych parametrach. Czy wśród nich znajdzie się najlepsza gofrownica dla Ciebie?

MPM – Gofrownica XL MGO-36M

To duże urządzenie pozwalające na przygotowanie jednocześnie aż czterech gofrów. Jest wyposażona w grzałki o mocy 1200 W i lampki kontrolne zapewniające bezpieczeństwo. Jeśli lubisz eksperymentować, z pewnością docenisz możliwość regulacji temperatury.

Qilive – Gofrownica Q.5405 1000 W

Urządzenie marki własnej Auchan to najlepsza technologia w przystępnej cenie. Gofrownica Q.5405 ma mechanizm obrotowy pracujący w zakresie 180 stopni, co ułatwia równomierne przypieczenie. Tacka ociekowa pozwala utrzymać porządek, a grzałki o mocy 1000 W zapewniają dobrą wydajność.

Zelmer – Gofrownica ZWM0012

Gofrownica Zelmer wyposażona w grzałki o mocy 1200 W, które zapewniają szybkie nagrzewanie. Możliwość regulacji temperatury pozwala na dopasowanie poziomu chrupkości do własnych upodobań. Nieprzywierająca powłoka sprawia, że do pieczenia nie potrzebujesz dodawać tłuszczu.

Jak używać gofrownicy? Porady dla początkujących

Gofrownica i toster należą do najpopularniejszych urządzeń w kuchni. Zastanawiasz się, jak używać gofrownicy, aby Twoje dania nie były przypalone, a dobrze przypieczone? W kilku prostych krokach poznasz sposób przygotowania smacznych i chrupiących gofrów

  1. Nawet najlepsza gofrownica przed pierwszym użyciem wymaga oczyszczenia powierzchni wilgotną ściereczką z dodatkiem płynu do mycia naczyń. 
  2. Przed rozpoczęciem każdego pieczenia nałóż na płytki kilka kropel tłuszczu (koniecznie przed pierwszą partią gofrów).
  3. Przekręć pokrętło regulacji na maksimum i nagrzej płytki. 
  4. Na gorącą gofrownicę nałóż porcję przygotowanego wcześniej ciasta. Możesz użyć do tego chochli lub głębokiej łyżki. Ciasto musi pokryć całą powierzchnię płytek jednolitą równomierną powłoką. 
  5. Zamknij klapkę i piecz przez kilka minut. Zanim poznasz urządzenie, otwieraj klapkę co jakiś czas i kontroluj poziom przypieczenia gofrów. 
  6. Gotowe wypieki zdejmij za pomocą drewnianej łyżki lub szczypiec. 
  7. Po uzyskaniu maksymalnej temperatury grzałek możesz nałożyć kolejną porcję ciasta. 
  8. Przygotowując inne potrawy na gofrownicy lub zmieniając przepis na ciasto, za każdym razem musisz wprowadzić modyfikacje do czasu pieczenia i temperatury. 

Jak wyczyścić gofrownicę? Skuteczne metody czyszczenia

Na koniec pieczenia pozostaje usunięcie zabrudzeń. Jak wyczyścić gofrownicę, żeby jej nie zniszczyć? Przede wszystkim nie używaj metalowych sztućców i szczotek z twardym włosiem, które mogą uszkodzić powłokę. Jeśli chcesz odkleić przypalone ciasto lub dodatki, zastosuj łyżki z drewna lub silikonu.

Tłuszcz i inne zanieczyszczenia trzeba zebrać na mokro. Czyszczenie gofrownicy powinno nastąpić dopiero po odłączeniu urządzenia od prądu oraz całkowitym wystygnięciu płytek grzewczych. Przygotuj wodę z płynem do mycia naczyń i wilgotną ściereczką zbierz zabrudzenia. Po umyciu dokładnie przetrzyj płytki szmatką z wodą i wysusz je przed ponownym użyciem.

Przeczytaj również: 5 pomysłów na zdrowe śniadanie do szkoły!

Najlepsza gofrownica do Twojego domu – ciesz się szybkimi daniami na ciepło!

Wybierając sprzęt do domu, pamiętaj, by zwrócić uwagę na materiał, z jakiego jest wykonana gofrownica, jaka jest najlepsza moc urządzenia i czym różnią się między sobą różne modele. To wystarczy, żebyś mógł samodzielnie wybrać urządzenie odpowiadające Twoim potrzebom i zdolnościom kulinarnym. Z łatwością będziesz w stanie w pełni wykorzystywać sprzęt i dbać o niego, wydłużając żywotność.

Pamiętaj, że zakup gofrownicy nie powinien ograniczać Twoich dokonań kulinarnych. Wręcz przeciwnie, nowe urządzenie może zmienić Twoje podejście do przygotowywania szybkich posiłków. Solidny sprzęt umożliwi Ci eksperymentowanie w kuchni, rozwijanie się kulinarnie i przełamywanie schematów znanych z nadmorskich kurortów. W sklepie internetowych Auchan znajdziesz nie tylko dobrane akcesoria do pieczenia i gotowania, ale także składniki, z których możesz stworzyć fantastyczne potrawy.