Jaka jest najlepsza mąka do naleśników? Sprawdź!
Zastanawiałeś się kiedyś, jaka jest najlepsza mąka do naleśników? Tylko odpowiednie proporcje i wybrane składniki pozwalają stworzyć udane ciasto. Sprawdź czym kierować się podczas wyboru, aby placki były lekkie i puszyste!
Spis treści:
- Najlepsza mąka do naleśników – czym się kierować przy wyborze?
- Jaka mąka najlepsza do naleśników? Poznaj sprawdzone typy
- Najlepsza mąka na naleśniki, czyli udane wypieki z naszymi propozycjami
- Jaka najlepsza mąka do naleśników? Przegląd typów
- Odpowiednia mąka pozwoli przygotować Ci idealne naleśniki!
Najlepsza mąka do naleśników – czym się kierować przy wyborze?
Jaka mąka najlepsza do naleśników? To pytanie zadają sobie nie tylko początkujący miłośnicy tego dania, ale też profesjonalni kucharze, którzy serwują je w swoich restauracjach. Najczęstszym wyborem jest uniwersalna mąka pszenna, którą znajdziesz w Auchan. Produkt otrzymywany z ziaren pszenicy jest podstawowym składnikiem wypieków i dań mącznych w tym naleśników. Bogata w gluten mąka pszenna gwarantuje elastyczność, wilgotną konsystencję ciast i ich doskonałe wyrastanie.
Czy wiesz, że wyróżnia się aż 8 typów mąki pszennej? Typ mąki oznacza zawartość substancji mineralnych, określanych ilością popiołu w produkcie. W uproszczeniu każda mąka pszenna jest przebadana. Jej niewielką próbkę umieszcza się w porcelanowym tygielku, a następnie poddaje działaniu wysokiej temperatury (950 stopni Celsjusza). Na sam koniec waży się powstały popiół, mnoży otrzymaną wartość przez 1000 i na tej podstawie określa się typ mąki.
Mąki, które możesz znaleźć na półkach sklepowych to:
- typ 450 – mąka tortowa – zawartość popiołu do 0,5%,
- typ 550 – mąka luksusowa – zawartość popiołu od 0,51% do 0,58%,
- typ 650 – mąka bułkowa – zawartość popiołu od 0,59% do 0,69%,
- typ 750 – mąka chlebowa – zawartość popiołu od 0,70% do 0,78%,
- typ 1050 – mąka chlebowa – zawartość popiołu od 0,79% do 1,20%,
- typ 1400 – mąka sitkowa – zawartość popiołu od 1,21% do 1,60%,
- typ 1850 – mąka graham – zawartość popiołu od 1,61% do 2,00%,
- typ 2000 – mąka razowa, śruta chlebowa – zawartość popiołu nie więcej niż 2,00%.
Przy tak dużym wyborze może nasuwać się pytanie, jaka jest najlepsza mąka na naleśniki. Jeśli planujesz przygotować ciasto z mąki pszennej, to idealnym wyborem będzie mąka tortowa typu 450 lub typu 550. Warto zwrócić uwagę na mąkę pszenną typu 550 marki Auchan. Towar ten został wyprodukowany w Polsce z najwyższej jakości ziarna. Dostępny jest w poręcznym kilogramowym opakowaniu.
Prosty przepis na naleśniki z mąki pszennej
Warto zaznaczyć, że najlepsza mąka do naleśników to nie tylko mąka pszenna. Możesz sięgnąć po mąkę razową, orkiszową, a nawet kukurydzianą. Poniższy przepis to baza, którą możesz dowolnie modyfikować. Dodaj cukier wanilinowy, jeśli chcesz zrobić słodkie placuszki z dżemem. Jeśli planujesz podać naleśniki ze słonym farszem, zamień cukier na paprykę słodką mieloną marki Czerwony Ptak. Zamiast zwykłej wody dodaj wodę gazowaną – ciasto będzie pulchniejsze.
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 30 min
Łączny czas przygotowania: 40 min
Liczba porcji: 4
Składniki:
- jajko – 1 sztuka, np. jaja z wolnego wybiegu klasa. L Auchan
- mleko – 150 ml
- woda gazowana – 150 ml
- mąka pszenna typu 550 – 150 g
- Szczypta soli
- Olej do smażenia
W misce roztrzep jajko, dodaj do niego wodę, mleko i sól. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodawaj stopniowo przesianą mąkę, cały czas mieszając ciasto, aby nie było w nim grudek. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju. Ciasto nabieraj chochlą, rozlewaj równomiernie po powierzchni patelni. Smaż z dwóch stron na średnim ogniu.
Sprawdź również: Syrop klonowy – właściwości i zastosowanie
Jaka mąka najlepsza do naleśników? Poznaj sprawdzone typy
Najlepsza mąka na naleśniki nie musi być wcale mąką pszenną. Zamiast niej możesz użyć również innej, która będzie bezpieczna np. dla osób nietolerujących glutenu i chorych na celiakię. Jeśli z jakichś względów chcesz ograniczyć spożycie produktów zbożowych lub cierpisz na nietolerancję białek roślinnych, wcale nie musisz rezygnować z jedzenia naleśników. Wystarczy, że sięgniesz po bezglutenowe mąki dostępne w sklepie Auchan.
Najlepsza mąka na naleśniki bezglutenowe – najpopularniejsze typy
Pierwszym polecanym przez nas produktem jest mąka gryczana Melvit. Otrzymywana jest z ziaren gryki i zalicza się ją do artykułów bezglutenowch. Produkt ma ciemną, szarobrązową barwę. Jej smak znany jest wszystkim amatorom kaszy gryczanej. Przez obecność fosforu, cynku i witamin z grupy B mąka gryczana pozytywnie wpływa na cały układ krążenia i wspomaga regenerację mięśni.
Kolejnym produktem godnym uwagi, również bezglutenowym jest mąka kukurydziana Melvit. Naleśniki robione z niej mają żółtawy kolor i są lekko słodkawe w smaku. Placki z mąki kukurydzianej świetnie smakują zarówno z farszem na słono jak i na słodko. Co więcej, mąka kukurydziana ma wysoką zawartość błonnika, dzięki temu obniża poziom złego cholesterolu, przyczynia się do lepszej perystaltyki jelit. Dzięki dużej ilości cynku wspomaga także układ odpornościowy.
W asortymencie sklepu Auchan nie mogło zabraknąć produktu ryżowego. Mąka ryżowa to artykuł, po który warto sięgnąć podczas przygotowania domowych naleśników. To wyrób bezglutenowy, który powstaje z ryżu białego lub brązowego przez drobne zmielenie jego ziaren. Choć nie zawiera glutenu, naleśniki z tej mąki wychodzą dość podobnie do klasycznych. Są delikatne i puszyste. Co więcej, mąka ryżowa ma wiele właściwości prozdrowotnych. Wpływa korzystnie na kości, poprzez zawartość magnezu, wspomaga też metabolizm i zwiększa uczucie sytości.
Najlepsza mąka na naleśniki, czyli udane wypieki z naszymi propozycjami
W asortymencie Auchan znajdziesz zarówno mąki glutenowe jak i bezglutenowe. Największą popularnością cieszą się mąki pszenne. Mąka pszenna typu 650 od Auchan to idealny wybór, jeśli oprócz robienia naleśników planujesz upiec ciasta, chleb czy bułki.
Mąka krupczatka typu 450 marki PZZ S.A to powszechnie znany rodzaj jasnej mąki pszennej gruboziarnistej o konsystencji kaszki. Z niej również przygotujesz wyśmienite naleśniki dla całej rodziny. Oprócz tego mąka krupczatka jest niezastąpiona do wyrobu domowych makaronów, panierowania mięs, a także wypieków ciast kruchych i półkruchych. Przygotowywane z niej naleśniki wyjdą delikatne, a co najważniejsze nie będą się rozpadać podczas smażenia.
Zastanawiałeś się kiedyś czy mąka orkiszowa to najlepsza mąka do naleśników? Jasna mąka orkiszowa typu 630 jest niczym innym jak bardzo drobno zmielonymi ziarnami orkiszu. Ten produkt ma jasną barwę, ponieważ usunięto z niego zarodki i otręby. W sklepie Auchan znajdziesz też mąkę orkiszową pełnoziarnistą o ciemnym, orzechowym kolorze np. mąkę orkiszową pełnoziarnistą.
Konsystencja mąki orkiszowej przypomina mąkę pszenną, dlatego ten artykuł spożywczy coraz chętniej wykorzystywany jest do pieczenia ciast, pierogów i naleśników. Oprócz tego mąka orkiszowa jest bogata w wartościowe składniki odżywcze. To doskonałe źródło białka roślinnego, miedzi, żelaza, cynku i fosforu.
Jaka najlepsza mąka do naleśników? Przegląd typów
Najlepsza mąka na naleśniki to ta rodzaju pszennego typu 450, 500 oraz 550. Są to produkty o podobnej kaloryczności. Średnio 100 g mąki pszennej to 300-350 kcal. Jeśli kontrolujesz swoją wagę lub z jakichś powodów nie chcesz czy nie możesz spożywać mąki pszennej, możesz sięgnąć po mąkę pełnoziarnistą, która produkowana jest z pełnych ziaren zbóż, bez oczyszczania ich z okrywy nasiennej, czyli z otrębów. Może to być Mąka pszenna pełnoziarnista marki Gdańskie Młyny. Jest ona cennym źródłem witamin, błonnika oraz mikro- i makroelementów.
Domowe naleśniki przygotujesz również, mieszając dwa typy mąki. Mąka żytnia typu 720 ekologiczna wymieszana pół na pół z mąką pszenną typu 550 od Auchan to gwarancja lekkich, a zarazem bardzo pożywnych placków. Mąka żytnia wykorzystywana samodzielnie, jest zbyt ciężka do naleśników, ale w połączeniu z mąką pszenną jest świetnym wyborem dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Jeśli chcesz zjeść coś jeszcze bardziej wartościowego, na pewno nie zaszkodzi Ci zmieszanie mąki żytniej z orkiszową.
Przeczytaj też: Masło orzechowe – do czego je wykorzystać i jakie ma właściwości?
Odpowiednia mąka pozwoli przygotować Ci idealne naleśniki!
Odpowiednia mąka pozwoli Ci przygotować idealne naleśniki i sprawi, że placki nie będą się rozpadać w trakcie smażenia. Wachlarz produktów do wyboru jest całkiem spory. Jeśli masz więcej czasu, zachęcamy Cię do eksperymentowania z różnymi rodzajami. Ich szeroką ofertę znajdziesz w ofercie sklepu Auchan.
Pamiętaj też, że na lśniącą barwę i smak naleśników wpływa nie tylko mąka, ale również tłuszcz. Najstarszym sposobem na smażenie naleśników było używanie kawałka słoniny, który szybko się topi i doskonale natłuszcza patelnie. Jeżeli jednak nie przepadasz za zapachem słoniny, możesz zdecydować się na tradycyjny rafinowany olej rzepakowy marki Zielony Ptak od Auchan. Jest on również doskonałą opcją do sałatek i majonezu.
Do smażenia naleśników dobrze sprawdzi się także olej kokosowy rafinowany. Zwłaszcza jeśli planujesz podawać placki ze słodkim farszem. Jest to zdrowsza alternatywa klasycznego tłuszczu, której możesz używać także poza kuchnią, np. do olejowania włosów.
Mamy nadzieję, że już wiesz, jaka jest najlepsza mąka do naleśników. Nie czekaj, zrób zakupy w Auchan, uracz swoich domowników i gości delikatnymi, puszystymi i idealnie wypieczonymi naleśnikami.