Aplikacja
jaki ser na grilla

Jaki ser na grilla będzie najlepszy? Oto nasze smaczne propozycje!

Opublikowano 16.06.2023 - 5 minut czytania

Znudziły Ci się grillowane kiełbaski i karkówka? Szukasz nowych inspiracji? Połóż na ruszt sery. Nie wiesz, który wybrać? Przeczytaj, jaki ser na grilla sprawdzi się najlepiej i jak go przygotować.

Jaki ser na grilla będzie najlepszy? Oto nasze wskazówki!

Sery na grilla to doskonała alternatywa dla osób unikających jedzenia mięsa oraz idealny dodatek do sałatek i pieczonych warzyw. Dostarczają sporą porcję białka, tłuszczu zwierzęcego oraz witaminy A, a także są źródłem wapnia i fosforu.

Produkty te dzielimy m.in. na:

  • świeże, np. mozzarella, feta, halloumi, ricotta;
  • miękkie, np. brie, camembert;
  • półtwarde, np. gouda, cheddar, ementaler;
  • twarde, np. parmezan;
  • z przerostem pleśni, np. gorgonzola.

Jeśli zastanawiasz się, jaki ser na grilla sprawdzi się najlepiej, to tak naprawdę możesz użyć każdego rodzaju. Jedyną różnicą jest sposób przygotowania. Serów, które łatwo się topią, nie kładź bezpośrednio na ruszt, tylko najpierw owiń folią aluminiową albo ułóż na grillowanych warzywach. Resztę możesz śmiało umieścić na tackach albo na ruszcie.

Ser do grillowania – odkryj różnorodność smaków i tekstur

Odpowiednio dobrany ser na grilla wzbogaci smak sałatki albo warzyw. Ważna jest też jego konsystencja. Jakie sery na grilla są najlepsze?

Oscypek

Ze wszystkich polskich serów to oscypek najbardziej nadaje się do grillowania. Jest to twardy, wędzony, owczy ser wytwarzany głównie na Podhalu. Robi się go ręcznie. Zdarza się, że do produkcji używa się odrobiny mleka krowiego. Oscypek ma słony smak z wyczuwalną nutą wędzonki. W środku powinien mieć kolor kremowy. Obecnie można kupić oscypek w wersji niewędzonej.

Sprawdź również: Jakie są rodzaje serów i z czym je jeść? Przewodnik

Feta

Feta to tradycyjny grecki wyrób, powstały z mieszanki mleka owczego i koziego. Należy on do serów miękkich, krótko dojrzewających (ok. 3 miesięcy). Zawiera minimum 43% tłuszczu. Ma biały kolor, dość zwartą i lekko ziarnistą konsystencję. Z łatwością się kruszy. W smaku jest słony i pikantny. Ser po wyjęciu z zalewy szybko wysycha i kwaśnieje. Kupisz go w bloku lub w kawałkach zatopionych w smakowej zalewie.

Co ważne, nazwa „feta” jest zarezerwowana dla wyrobów wyprodukowanych w Grecji z mleka koziego i owczego. Dlatego produkty zrobione w innym kraju lub z innej mieszanki mlecznej mają określenia: ser typu feta, ser typu śródziemnomorskiego, ser typu greckiego albo ser sałatkowy.

Halloumi

Halloumi to biały ser wytwarzany z mieszanki mleka krowiego, koziego i owczego. Jest zwarty i włóknisty, o lekko słodkim smaku. Ser tego typu tradycyjne robi się na Cyprze i podobnie jak feta, ma zastrzeżoną nazwę. Mianem halloumi mogą być określane tylko produkty wyprodukowane na Cyprze, zgodnie z tradycyjną recepturą.

Ponieważ ma wysoki punkt topnienia, idealnie sprawdzi się jako ser do grillowania albo smażenia. Po obróbce zewnętrzna warstwa jest chrupiąca, a środek miękki i elastyczny.

Zastanawiasz się, z czym podawać grillowany ser halloumi? Przygotuj do niego zieloną sezonową sałatkę z owocami albo typową grecką z pomidorem, ogórkiem i oliwkami.

Sery miękkie dojrzewające

Najpopularniejszym produktem tego typu jest camembert. Ser pochodzi z Francji i tradycyjnie produkuje się go z niepasteryzowanego mleka krowiego. Camembert ma białą lub kremową barwę. Jego skórka jest cienka i lekko omszała, z nalotem białej pleśni. Wnętrze jest kremowe, jednolite i elastyczne. Ser ma bogaty smak, od maślanego po intensywnie cierpki, co zależy od rodzaju oraz dojrzałości. Camemberty zwykle są niewielkie i mają kształt krążków. Idealnie sprawdzą się na grilla, do sałatki albo koreczków.

Mozzarella

Mozzarella to niedojrzewający ser miękki pochodzący z Włoch. Tradycyjnie jest robiony z mleka bawołów, natomiast można też go przygotować z mleka krowiego. Ser ma biały kolor, błyszczącą powierzchnię i rozciągliwy środek. Mozzarella smakuje doskonale jako dodatek do pizzy, makaronów albo do koreczków.

Jeśli chcesz wykorzystać ten ser na grilla, to połóż jego plasterki na warzywach i posyp całość ziołami, a uzyskasz pyszną przekąskę. Polecamy kuleczki Mozzarella Bufala di Campana z mleka bawolego marki Auchan Collection oraz opakowanie z mozzarellą w zalewie solankowej także tej marki.

Burrata

Burrata to świetna alternatywa dla mozzarelli. Przygotowuje się ją z mleka krowiego albo bawolego. Z wierzchu burrata przypomina mozzarellę. Jednak kiedy ją przekroisz, ze środka wypłynie gęsta i kremowa śmietana z wyczuwalnymi kawałkami sera. Burrata jest bardzo łagodna w smaku.

Ser na grilla: jak przyrządzić, aby zachwycić podniebienia?

Kupiłeś ser na grilla i zastanawiasz się, jak przyrządzić z niego pyszne dania? Przedstawiamy sprawdzone przepisy z różnych rodzajów sera, które możesz kupić w sklepie Auchan.

Grillowany marynowany camembert

1. Najpierw przyprawy

Połącz oliwę, miód, pieprz, tymianek, paprykę i chili.

2. Folia aluminiowa

Przygotowuj 4 kawałki folii aluminiowej. Każdy posmaruj oliwą.

3. Przygotowanie

Na tak przygotowaną folię włóż po krążku sera i polej marynatą.

4. Marynowanie

Następnie zwiń folię szczelnie i odstaw na ok. 20–30 min.

5. Grillowanie

Połóż paczuszki na ruszt i grilluj po 5–8 min z każdej strony.

6. Serwowanie

Po tym czasie zdejmij je z grilla i rozwiń z folii na talerzach. Tak przygotowany ser najlepiej smakuje z sosem żurawinowym, przyrumienioną bagietką i sałatką.

Czas całkowity 55 min
Porcja 4
Przygotowanie 35 min
Gotowanie 10 min
Składniki
4
4 opakowania sera camembert,
4 łyżki oliwy,
2 łyżki miodu,
2 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu,
2 łyżeczki tymianku,
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
1 łyżeczki mielonego chili.

Ser feta z grilla

1. Pierwszy krok

Urwij 4 kawałki folii aluminiowej i posmaruj je oliwą.

2. Warzywa

Pomidory i cebulę pokrój w plastry, a ser na 4 kostki.

3. Przygotowanie

Na folii połóż po kawałku sera.

4. Połączenie składników

Każdy kawałek obłóż krążkami cebuli i plastrami pomidora. Całość posyp oregano.

5. Grillowanie

Złóż szczelnie folię i połóż na ruszt. Grilluj całość ok. 4–6 min na średnio rozgrzanym grillu.

Czas całkowity 16 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 5 min
 

Ser feta z grilla

Opublikowano 29.06.2023

Czy wiedziałeś, że można grillować ser feta? Odpowiadamy, że tak! można. Zobacz, jak przyrządzić taki ser na grillu i poznaj przepis.

1. Pierwszy krok

Urwij 4 kawałki folii aluminiowej i posmaruj je oliwą.

2. Warzywa

Pomidory i cebulę pokrój w plastry, a ser na 4 kostki.

3. Przygotowanie

Na folii połóż po kawałku sera.

4. Połączenie składników

Każdy kawałek obłóż krążkami cebuli i plastrami pomidora. Całość posyp oregano.

5. Grillowanie

Złóż szczelnie folię i połóż na ruszt. Grilluj całość ok. 4–6 min na średnio rozgrzanym grillu.

Czas całkowity 16 min
Porcja
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 5 min
Składniki
1 kostka sera feta,
2 łyżki oliwy,
4 pomidory średniej wielkości,
2 czerwone cebule,
4 szczypty oregano.
Składniki
4
1 kostka sera feta,
2 łyżki oliwy,
4 pomidory średniej wielkości,
2 czerwone cebule,
4 szczypty oregano.

Grillowany ser halloumi – z czym podawać? Oto nasze inspiracje

Jaki ser na grilla będzie najlepszy dla początkujących kucharzy? Zdecydowanie polecamy halloumi. Wystarczy go pokroić w grube plastry i położyć na ruszt albo zrobić z niego szaszłyki z warzywami. Dobrze smakuje sam z bułką albo pokrojony w sałatce.

Podstawowy przepis na grillowany ser halloumi

1. Najpierw przyprawy

Wymieszaj w miseczce oliwę z oliwek, wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz przyprawy.

2. Ser halloumi

Pokrój ser na grube plastry.

3. Grillowanie

Następnie maczaj w sosie grube plastry sera i połóż je na ruszt. Grilluj z obu stron aż do zarumienienia – po ok. 2 min.

Tak przygotowany halloumi idealnie smakuje z sałatką z arbuza, awokado i rukoli. Jej zrobienie zajmie dosłownie kilka minut, więc z powodzeniem przyrządzisz ją, jak ser będzie się grillował.

Czas całkowity 10 min
Porcja 4
Przygotowanie 6 min
Gotowanie 4 min
 

Podstawowy przepis na grillowany ser halloumi

Opublikowano 29.06.2023

Jaki ser na grilla będzie najlepszy dla początkujących kucharzy? Zdecydowanie polecamy halloumi. Wystarczy go pokroić w grube plastry i położyć na ruszt albo zrobić z niego szaszłyki z warzywami. Dobrze smakuje sam z bułką albo pokrojony w sałatce.

1. Najpierw przyprawy

Wymieszaj w miseczce oliwę z oliwek, wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz przyprawy.

2. Ser halloumi

Pokrój ser na grube plastry.

3. Grillowanie

Następnie maczaj w sosie grube plastry sera i połóż je na ruszt. Grilluj z obu stron aż do zarumienienia – po ok. 2 min.

Tak przygotowany halloumi idealnie smakuje z sałatką z arbuza, awokado i rukoli. Jej zrobienie zajmie dosłownie kilka minut, więc z powodzeniem przyrządzisz ją, jak ser będzie się grillował.

Czas całkowity 10 min
Porcja
Przygotowanie 6 min
Gotowanie 4 min
Składniki
4 kostki sera halloumi,
sól,
pieprz,
4 ząbki czosnku,
4 łyżki soku z cytryny,
oliwa z oliwek.
Składniki