Jaki ser na grilla będzie najlepszy? Oto nasze smaczne propozycje!
Spis treści:
- Jaki ser na grilla będzie najlepszy? Oto nasze wskazówki!
- Ser do grillowania – odkryj różnorodność smaków i tekstur
- Ser na grilla: jak przyrządzić, aby zachwycić podniebienia?
- Grillowany ser halloumi – z czym podawać? Oto nasze inspiracje
- Ser na grilla: pomysły na kreatywne dania z grillowanym serem
Jaki ser na grilla będzie najlepszy? Oto nasze wskazówki!
Sery na grilla to doskonała alternatywa dla osób unikających jedzenia mięsa oraz idealny dodatek do sałatek i pieczonych warzyw. Dostarczają sporą porcję białka, tłuszczu zwierzęcego oraz witaminy A, a także są źródłem wapnia i fosforu.
Produkty te dzielimy m.in. na:
- świeże, np. mozzarella, feta, halloumi, ricotta;
- miękkie, np. brie, camembert;
- półtwarde, np. gouda, cheddar, ementaler;
- twarde, np. parmezan;
- z przerostem pleśni, np. gorgonzola.
Jeśli zastanawiasz się, jaki ser na grilla sprawdzi się najlepiej, to tak naprawdę możesz użyć każdego rodzaju. Jedyną różnicą jest sposób przygotowania. Serów, które łatwo się topią, nie kładź bezpośrednio na ruszt, tylko najpierw owiń folią aluminiową albo ułóż na grillowanych warzywach. Resztę możesz śmiało umieścić na tackach albo na ruszcie.
Ser do grillowania – odkryj różnorodność smaków i tekstur
Odpowiednio dobrany ser na grilla wzbogaci smak sałatki albo warzyw. Ważna jest też jego konsystencja. Jakie sery na grilla są najlepsze?
Oscypek
Ze wszystkich polskich serów to oscypek najbardziej nadaje się do grillowania. Jest to twardy, wędzony, owczy ser wytwarzany głównie na Podhalu. Robi się go ręcznie. Zdarza się, że do produkcji używa się odrobiny mleka krowiego. Oscypek ma słony smak z wyczuwalną nutą wędzonki. W środku powinien mieć kolor kremowy. Obecnie można kupić oscypek w wersji niewędzonej.
Sprawdź również: Jakie są rodzaje serów i z czym je jeść? Przewodnik
Feta
Feta to tradycyjny grecki wyrób, powstały z mieszanki mleka owczego i koziego. Należy on do serów miękkich, krótko dojrzewających (ok. 3 miesięcy). Zawiera minimum 43% tłuszczu. Ma biały kolor, dość zwartą i lekko ziarnistą konsystencję. Z łatwością się kruszy. W smaku jest słony i pikantny. Ser po wyjęciu z zalewy szybko wysycha i kwaśnieje. Kupisz go w bloku lub w kawałkach zatopionych w smakowej zalewie.
Co ważne, nazwa „feta” jest zarezerwowana dla wyrobów wyprodukowanych w Grecji z mleka koziego i owczego. Dlatego produkty zrobione w innym kraju lub z innej mieszanki mlecznej mają określenia: ser typu feta, ser typu śródziemnomorskiego, ser typu greckiego albo ser sałatkowy.
Halloumi
Halloumi to biały ser wytwarzany z mieszanki mleka krowiego, koziego i owczego. Jest zwarty i włóknisty, o lekko słodkim smaku. Ser tego typu tradycyjne robi się na Cyprze i podobnie jak feta, ma zastrzeżoną nazwę. Mianem halloumi mogą być określane tylko produkty wyprodukowane na Cyprze, zgodnie z tradycyjną recepturą.
Ponieważ ma wysoki punkt topnienia, idealnie sprawdzi się jako ser do grillowania albo smażenia. Po obróbce zewnętrzna warstwa jest chrupiąca, a środek miękki i elastyczny.
Zastanawiasz się, z czym podawać grillowany ser halloumi? Przygotuj do niego zieloną sezonową sałatkę z owocami albo typową grecką z pomidorem, ogórkiem i oliwkami.
Sery miękkie dojrzewające
Najpopularniejszym produktem tego typu jest camembert. Ser pochodzi z Francji i tradycyjnie produkuje się go z niepasteryzowanego mleka krowiego. Camembert ma białą lub kremową barwę. Jego skórka jest cienka i lekko omszała, z nalotem białej pleśni. Wnętrze jest kremowe, jednolite i elastyczne. Ser ma bogaty smak, od maślanego po intensywnie cierpki, co zależy od rodzaju oraz dojrzałości. Camemberty zwykle są niewielkie i mają kształt krążków. Idealnie sprawdzą się na grilla, do sałatki albo koreczków.
Mozzarella
Mozzarella to niedojrzewający ser miękki pochodzący z Włoch. Tradycyjnie jest robiony z mleka bawołów, natomiast można też go przygotować z mleka krowiego. Ser ma biały kolor, błyszczącą powierzchnię i rozciągliwy środek. Mozzarella smakuje doskonale jako dodatek do pizzy, makaronów albo do koreczków.
Jeśli chcesz wykorzystać ten ser na grilla, to połóż jego plasterki na warzywach i posyp całość ziołami, a uzyskasz pyszną przekąskę. Polecamy kuleczki Mozzarella Bufala di Campana z mleka bawolego marki Auchan Collection oraz opakowanie z mozzarellą w zalewie solankowej także tej marki.
Burrata
Burrata to świetna alternatywa dla mozzarelli. Przygotowuje się ją z mleka krowiego albo bawolego. Z wierzchu burrata przypomina mozzarellę. Jednak kiedy ją przekroisz, ze środka wypłynie gęsta i kremowa śmietana z wyczuwalnymi kawałkami sera. Burrata jest bardzo łagodna w smaku.
Ser na grilla: jak przyrządzić, aby zachwycić podniebienia?
Kupiłeś ser na grilla i zastanawiasz się, jak przyrządzić z niego pyszne dania? Przedstawiamy sprawdzone przepisy z różnych rodzajów sera, które możesz kupić w sklepie Auchan.
Grillowany marynowany camembert
Połącz oliwę, miód, pieprz, tymianek, paprykę i chili.
Przygotowuj 4 kawałki folii aluminiowej. Każdy posmaruj oliwą.
Na tak przygotowaną folię włóż po krążku sera i polej marynatą.
Następnie zwiń folię szczelnie i odstaw na ok. 20–30 min.
Połóż paczuszki na ruszt i grilluj po 5–8 min z każdej strony.
Po tym czasie zdejmij je z grilla i rozwiń z folii na talerzach. Tak przygotowany ser najlepiej smakuje z sosem żurawinowym, przyrumienioną bagietką i sałatką.
Ser feta z grilla
Urwij 4 kawałki folii aluminiowej i posmaruj je oliwą.
Pomidory i cebulę pokrój w plastry, a ser na 4 kostki.
Na folii połóż po kawałku sera.
Każdy kawałek obłóż krążkami cebuli i plastrami pomidora. Całość posyp oregano.
Złóż szczelnie folię i połóż na ruszt. Grilluj całość ok. 4–6 min na średnio rozgrzanym grillu.
Urwij 4 kawałki folii aluminiowej i posmaruj je oliwą.
Pomidory i cebulę pokrój w plastry, a ser na 4 kostki.
Na folii połóż po kawałku sera.
Każdy kawałek obłóż krążkami cebuli i plastrami pomidora. Całość posyp oregano.
Złóż szczelnie folię i połóż na ruszt. Grilluj całość ok. 4–6 min na średnio rozgrzanym grillu.
Grillowany ser halloumi – z czym podawać? Oto nasze inspiracje
Jaki ser na grilla będzie najlepszy dla początkujących kucharzy? Zdecydowanie polecamy halloumi. Wystarczy go pokroić w grube plastry i położyć na ruszt albo zrobić z niego szaszłyki z warzywami. Dobrze smakuje sam z bułką albo pokrojony w sałatce.
Podstawowy przepis na grillowany ser halloumi
Wymieszaj w miseczce oliwę z oliwek, wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz przyprawy.
Pokrój ser na grube plastry.
Następnie maczaj w sosie grube plastry sera i połóż je na ruszt. Grilluj z obu stron aż do zarumienienia – po ok. 2 min.
Tak przygotowany halloumi idealnie smakuje z sałatką z arbuza, awokado i rukoli. Jej zrobienie zajmie dosłownie kilka minut, więc z powodzeniem przyrządzisz ją, jak ser będzie się grillował.
Podstawowy przepis na grillowany ser halloumi
Opublikowano 29.06.2023Wymieszaj w miseczce oliwę z oliwek, wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz przyprawy.
Pokrój ser na grube plastry.
Następnie maczaj w sosie grube plastry sera i połóż je na ruszt. Grilluj z obu stron aż do zarumienienia – po ok. 2 min.
Tak przygotowany halloumi idealnie smakuje z sałatką z arbuza, awokado i rukoli. Jej zrobienie zajmie dosłownie kilka minut, więc z powodzeniem przyrządzisz ją, jak ser będzie się grillował.
Składniki na 4 porcje sałatki:
- 6 łyżek oliwy extra vergine,
- 4 łyżki soku z limonki lub cytryny,
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego,
- szczypta soli i pieprzu,
- duży mix sałat z rukolą,
- 4 szklanki miąższu arbuza pokrojonego w kosteczkę,
- 2 awokado,
- 2 łyżki zagęszczonego octu balsamicznego.
Sposób przygotowania:
- W misce połącz oliwę, sok z limonki, miód, sól i pieprz.
- Dodaj sałatę i wymieszaj.
- Na wierzchu połóż kostki arbuza, pokrojone w plastry awokado oraz wcześniej zgrillowany ser halloumi.
- Całość skrop octem balsamicznym.
Cytrusowe szaszłyki z figami i serem halloumi
Pokrój figi na ćwiartki i owiń każdą plasterkiem szynki.
Pokrój ser w grubą kostkę.
Nadziewaj na patyczki na przemian figi i ser.
Posyp szaszłyki tartą skórką z cytryny.
Następnie grilluj je na ruszcie, aż ser się zarumieni – ok. 2 min z każdej strony.
Podaj na rukoli z dressingiem i skrop całość sokiem z cytryny.
Pokrój figi na ćwiartki i owiń każdą plasterkiem szynki.
Pokrój ser w grubą kostkę.
Nadziewaj na patyczki na przemian figi i ser.
Posyp szaszłyki tartą skórką z cytryny.
Następnie grilluj je na ruszcie, aż ser się zarumieni – ok. 2 min z każdej strony.
Podaj na rukoli z dressingiem i skrop całość sokiem z cytryny.
Ser na grilla: pomysły na kreatywne dania z grillowanym serem
Grillować można przez cały rok. A jeśli do tego wykorzystasz rozmaite sery i warzywa, odkryjesz nowe smaki. Eksperymentuj też z sałatkami i sosami i pozbądź się nudy w kuchni. Już wiesz, jakie sery na grilla są najlepsze, więc zrób zakupy w Auchan i rozpal ogień pod rusztem!